Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.08.2018 20:33

drakerc napisał(a):Cześć,

będę bardzo wdzięczny za weryfikację, czy dobrze rozplanowałem drogę z Podlasia do Rijeki z ominięciem autostrady w Słowenii, czy też oczywiście wkopałem się w płatne rondo w Mariboru, bo już sam nie wiem. Jadę na LPG, tak więc dodane stopy w Czechach - najpierw stacja by zakupić winietę, później stacja z LPG (do godziny 20); auto ma 700km zasięgu na gazie, więc myślę że po tankowaniu w Mikulovie powinienem dotrzeć do Rijeki.

tinyurl.com/y8oqgn46

Przecież od Mariboru Twoja trasa biegnie autostradą https://goo.gl/maps/imij3vxXPhN2
Dlaczego upierasz się na ominiecie autostrady w Słowenii? Jadąc do Rijeki pojechałbym tak https://goo.gl/maps/4xoeZK5r7jH2 To co zaoszczędzisz na winietach słoweńskich wydasz na chorwackie autostrady :oczko_usmiech:
drakerc
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) drakerc » 17.08.2018 21:17

dids76 napisał(a):
drakerc napisał(a):,
Dlaczego upierasz się na ominiecie autostrady w Słowenii? Jadąc do Rijeki pojechałbym tak To co zaoszczędzisz na winietach słoweńskich wydasz na chorwackie autostrady :oczko_usmiech:

Rzeczywiście, dzięki :).
Jak rozumiem, płacę 8 kun za autostradę z Rupy i Rijeki w Chorwacji? Ponadto oczywiście winieta na Czechy (miesięczna ~75zł), Słowenię (15 EUR) Austrię (9 EUR)...?
chorwamar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwamar » 17.08.2018 21:28

Nie wiem ile w Chorwacji, ale bardzo możliwe że 8 czyli grosze, pozostałe się zgadzają. W Austrii i Słowenii oczywiście drugi raz winiety przy powrocie (no chyba, że to bardzo krótki urlop).
fugiel
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fugiel » 17.08.2018 21:37

Witam Cromaniaków . Pytanie do ostatnio podróżujących objazdem -czy droga 433 dalej jest zamknięta czy jednak już da się dojechać do Lenart(oczywiście bez łamania zakazów)?
Czy ktoś może jechał tak:
https://goo.gl/maps/tpFHXZB9ir52

kwestia ronda przed Mariborem - na forum widziałem gdzieś info że jest ono objęte opłatami, aczkolwiek śledząc znaki na Street view nie widać, aby było oznaczone wymogiem winiety na GM zresztą widać, że droga jest innej kategorii niż autostrada.

Czy jednak jechać sprawdzonym objazdem MLP?
Wyjeżdżamy w poniedziałek ok 18 z Oświęcimia.
chorwamar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwamar » 17.08.2018 22:03

fugiel napisał(a):Witam Cromaniaków . Pytanie do ostatnio podróżujących objazdem -czy droga 433 dalej jest zamknięta czy jednak już da się dojechać do Lenart(oczywiście bez łamania zakazów)?

kwestia ronda przed Mariborem - na forum widziałem gdzieś info że jest ono objęte opłatami, aczkolwiek śledząc znaki na Street view nie widać, aby było oznaczone wymogiem winiety na GM zresztą widać, że droga jest innej kategorii niż autostrada.

Poświęć chwilę i poczytaj kilka stron wstecz a znajdziesz wszystkie odpowiedzi. Jeśli jakiejś nie znajdziesz to znaczy, że za mało się cofnąłeś.
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 18.08.2018 21:29

Dodam moze jeszcze tyle ze jechalem z kuzynem ktory nie specjalnie dobrze czuje sie w aucie przy duzych predkosciach, tempo dostosowalem do jego mozliwosci. Ogolnie posiadajac samochod klasy "wyzszej" mozna poginac niemickimi autobanami jak to opisalem kuzynowi "pozeraczami czasoprzestrzeni" , kto jezdzil po niemieckich 3-pasmowych autostradach ten wie. Jadac 140km/h na srodkowym pasie mija mnie po lewej jakies naziemne ufo , mialem uczucie ze ja stoje w miejscu a te najnowsze porszawki, bmw, mercedesy i bog wie co jeszcze po prostu przeczy prawom fizyki i wrecz frunie po 220 i wiecej na godzine. Przy takich predkosciach 950km po niemieckich autostradach bylby dla mnie mgniniem oka...

...lub szybka wyprawa w zaswiaty
Karolllo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolllo » 19.08.2018 12:19

Byłem dwa razy w Chorwacji, za pierwszym razem pojechałem wygodnie przez Słowenię autostradą a za drugim zrobiłem objazd przez Ptuj. Moje doświadczenia są takie, że nie opłaca się kombinować tylko płacić za winietę i jechać wygodnie. Jadąc autostradą w Słowenii nie zapłaciłem ani grosza za autostrady w Chorwacji bo jechałem na Istrię i dało się ten kawałek dojechać bocznymi drogami. Jadąc przez Ptuj nakręciliśmy się w kółko, nawigacja wariowała co rusz i dużo zapłaciłem za autostrady w Chorwacji, wtedy jechałem do Crikwenicy. Jeżeli jeszcze kiedyś się wybiorę to tylko autostradą.
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 19.08.2018 13:19

Do Chorwacji wyjeżdżam za2 tygodnie po raz 11.

1 przejazd przez Węgry
9 przez CZ A SLO wszystkie z objazdem MLP.

Ostatni przejazd w czerwcu tego roku, podsumowanie NIE MA SENSU OBJEŻDŻAĆ, DLA MNIE SIĘ SKOŃCZYŁO. Przez rozkopaną drogę jedzie się przez jakieś osiedla, progi zaporowe, nie mówiąc już o tym że słoweńscy doprowadzili autostradę praktycznie do granicy i po dojeździe do granicy na NAVI straciłem 1h i to było po raz ostatni.

Powrót był na winiecie SLO i powiem tak ZAJEBIŚCIE. Nigdy nie pojadę już objazdem ( wiem nigdy, nie mów nigdy... ) ale dla mnie to już nie ma sensu. Na 12h trasy, godzina to bardzo dużo. Wolę zapłacić te 2x15E lub pojechać przez Węgry. I tu się bardzo zastanawiam bo dużo ludzi chwali tamtą trasę, nawet google...

Ja jeżdżę zawsze w nocy i nigdy nie stałem w korku jadąc/wracając z CRO. Decyzję czy winieta SLO czy Węgry podejmę tydzień przed wyjazdem.
fugiel
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fugiel » 19.08.2018 14:39

chorwamar napisał(a):
fugiel napisał(a):Witam Cromaniaków . Pytanie do ostatnio podróżujących objazdem -czy droga 433 dalej jest zamknięta czy jednak już da się dojechać do Lenart(oczywiście bez łamania zakazów)?

Poświęć chwilę i poczytaj kilka stron wstecz a znajdziesz wszystkie odpowiedzi. Jeśli jakiejś nie znajdziesz to znaczy, że za mało się cofnąłeś.

Czytałem wstecz i jakbym znalazł odpowiedź to bym nie pytał. Kwestia że jedni piszą o remontach do października inni do 13 sierpnia dlatego moje pytanie skierowane było do ostatnio jadących. Stąd ponawiam prośbę.
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 19.08.2018 16:46

Olac objazd MLP, jechac Maribor, Ptuj, Podlehnik i dopiero tam wybrac mniej obciazone przejscie graniczne albo Macelj albo Cvetlin.

W Spielfeld jedziemy Dunajska cesta i droga nr 437 prosto glowna droga przez kilka wiosek.
O rondzie Pesnica kraza legendy , jak dla mnie to zwykle skrzyzowanie, jadac droga bezplatna i skrecajac w bezplatna nie kupilbym zadnej winety.

Przez Maribor prowadzi jedna glowna droga, szerokie i dobrze oznaczone skrzyzowania ze swiatlami. Wyjazdowa droga ze srodka Marib
oru to 2-pasmowka z ograniczeniem do 70km/h. - to jest Titowa Cesta potem lukiem przechodzi w droge nr 1 a dalej droge nr 454 , prosta wygodna droga lokalna na bardzo krotkim odcinku troche wyboista ale bez tragedi. Jedzie sie na kierunek Ptuj przez Loka/Skorba/Drazenici tuz przy autostradzie, za Drazenici male rondko i zjazd na Podlehnik Trzec uluca Zagrebaska Cesta , i dalej az do Podlehnik droga prowadzi nad autostrada i na kolejnym rondzie wjazd na darmowy odcinek autostrady do samej granicy ale ten odcinek jest w budowie i jedzie sie pojedynczym pasem.

Caly obiazd od Spielfeld do Podlehnik to tylko 54km nie ma na nim objazdow, remontow, zakazow ani niczego co mogli by zaskoczyc , ot zwykla droga z malymi rondami i znikomym ruchu. Kazdy rozgarniety kierowca przejedzie bez koniecznosci uzywania nawigacji.

Przejechalem ja wracajac z Chorwacji i smialo moge polecic.
fugiel
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fugiel » 19.08.2018 19:04

Dzięki za odp. - no niby krążą legendy - ale mi również się wydaje że skoro z drogi nie podlegającej w taką samą to nie trzeba winiety nawet na googlach pokazuje że rondo jest inną kategorią drogi
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 19.08.2018 20:45

Czegoś nie rozumiem, sorry. Zajrzałem na mapy wujka G. i one pokazały mi taka trasę: https://goo.gl/maps/9qYRiqzWwUs
Przejrzałem kilka stron wstecz, ale nie znalazłem takiego przejazdu.
I od razu napiszę, że nie wybieram się na autostradę SLO.
CZy da rade jechac tak jak pokazuje wujek G?
fugiel
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fugiel » 19.08.2018 22:09

jedrula napisał(a):Olac objazd MLP, jechac Maribor, Ptuj, Podlehnik i dopiero tam wybrac mniej obciazone przejscie graniczne albo Macelj albo Cvetlin.

W Spielfeld jedziemy Dunajska cesta i droga nr 437 prosto glowna droga przez kilka wiosek.
O rondzie Pesnica kraza legendy , jak dla mnie to zwykle skrzyzowanie, jadac droga bezplatna i skrecajac w bezplatna nie kupilbym zadnej winety.

Przez Maribor prowadzi jedna glowna droga, szerokie i dobrze oznaczone skrzyzowania ze swiatlami. Wyjazdowa droga ze srodka Marib
oru to 2-pasmowka z ograniczeniem do 70km/h. - to jest Titowa Cesta potem lukiem przechodzi w droge nr 1 a dalej droge nr 454 , prosta wygodna droga lokalna na bardzo krotkim odcinku troche wyboista ale bez tragedi. Jedzie sie na kierunek Ptuj przez Loka/Skorba/Drazenici tuz przy autostradzie, za Drazenici male rondko i zjazd na Podlehnik Trzec uluca Zagrebaska Cesta , i dalej az do Podlehnik droga prowadzi nad autostrada i na kolejnym rondzie wjazd na darmowy odcinek autostrady do samej granicy ale ten odcinek jest w budowie i jedzie sie pojedynczym pasem.

Caly obiazd od Spielfeld do Podlehnik to tylko 54km nie ma na nim objazdow, remontow, zakazow ani niczego co mogli by zaskoczyc , ot zwykla droga z malymi rondami i znikomym ruchu. Kazdy rozgarniety kierowca przejedzie bez koniecznosci uzywania nawigacji.

kurde siedzie od 4 godzin i szukam , patrze i wychodzi na to, że wszędzie podają (DARS oficjalne pisma, cromaniacy , którzy dostali mandaty )informację, że rondo Pesnica podlega winiecie. Przestudiowałem nawet znaki na GSV i na jednej z lamp tuż przed wjazdem na rondo jest znak informujący o winiecie. Także myślę że koledze się udało przemknąć.

I wracamy do punktu wyjścia - objazd przez MLP tyle tylko, że na promet.si informują że zarówno droga z Trate na Lenart jest zamknięta(w okolicach Lendinka) jak i droga 730 przez Sw Anne też
chorwamar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwamar » 19.08.2018 22:43

fugiel napisał(a):
jedrula napisał(a):Olac objazd MLP, jechac Maribor, Ptuj, Podlehnik i dopiero tam wybrac mniej obciazone przejscie graniczne albo Macelj albo Cvetlin.

kurde siedzie od 4 godzin i szukam , patrze i wychodzi na to, że wszędzie podają (DARS oficjalne pisma, cromaniacy , którzy dostali mandaty )informację, że rondo Pesnica podlega winiecie. Przestudiowałem nawet znaki na GSV i na jednej z lamp tuż przed wjazdem na rondo jest znak informujący o winiecie. Także myślę że koledze się udało przemknąć.

I wracamy do punktu wyjścia - objazd przez MLP tyle tylko, że na promet.si informują że zarówno droga z Trate na Lenart jest zamknięta(w okolicach Lendinka) jak i droga 730 przez Sw Anne też

Jakbyś poświęcił 1 godzinę na czytanie tego wątku (no może 2) to byś się nie dziwił naprawdę. Cofnij się mniej więcej do początku wakacji. Ja tak wcześniej zrobiłem i zapewniam, że to i wiele innych rzeczy było szczegółowo roztrząsane, jedrula ma całkowitą rację.
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 20.08.2018 07:42

fugiel napisał(a):

Podaj link do postu gdzie ktos dostal mandat. Jestem niemal pewny ze ten ktos wykorzystal droge ekspresowa H2 ktora tez laczy sie z tym rondem. Ta droga H2 choc nie jest autostrada to jest na niej obowiazek posiadania winety.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 222
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone