Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.08.2018 10:05

Janusz Bajcer napisał(a):
Garo&Justa napisał(a):W Słowenii trzeba by mieć winietę na 15E.

Na okres 7 dni na całą sieć autostrad w tym kraju.
Jak było mniej kilometrów autostrad, były opłaty odcinkowe.
Zmienili system opłat - mieli do tego prawo.

Tak, pamiętam jeszcze ich bramki i wcześniejszą walutę. Też sporo nas to straconego czasu kosztowało najpier czekajac w korku na bilet o później po odstaniu za niego płacąc ;)

Moze ktos ma ochotę poczekać na bilet pod Toruniem w kierunku Gdańska w piatkowe popołudnie czy sobotni poranek a później za niego zapłacic pod Gdańskiem? :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.08.2018 10:09

piotrulex napisał(a):Tak, pamiętam jeszcze ich bramki i wcześniejszą walutę.

Też pamiętam :lol:
I były to czasy, kiedy w portfelu miałem siedem walut :wink:
Kryniu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kryniu » 08.08.2018 10:12

Koledzy ale droga 433 jest w ogóle przejezdna ?
Tak myślę nad objazdem autostrady.
anlama
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anlama » 08.08.2018 10:16

Moze ktos ma ochotę poczekać na bilet pod Toruniem w kierunku Gdańska w piatkowe popołudnie czy sobotni poranek a później za niego zapłacic pod Gdańskiem? :)[/quote]

Albo w niedzielę popołudniu w drodze powrotnej. Ja dziękuję w majowy długi weekend wracałem maaasakra :|
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 08.08.2018 10:17

Garo&Justa napisał(a):Wszystko ok ale powinno być za przejechane odcinki. Mieszkam na południu pod Wro teraz niedaleko wjazdu Wrocław Wschód. Jadę sobie na zakupy na Bielany 10 km autostrada i płacę... 1.1 zł
W Słowenii trzeba by mieć winietę na 15E.
O to chodziło toomasowi

W ogólnym podsumowaniu system bramkowy jest mniej wydajny, droższy w utrzymaniu dla operatora i dla użytkownika końcowego, niż system winietowy.
Niestety, ale na "problem Słowenii" składają się:
- brak HR w Shengen i zw. z tym korki na granicy i zaraz za nią (wjazd do kraju z systemem bramkowym),
- brak autostrady do granicy SLO/HR,
- stosunkowo krótki kawałek autostrady dla ludzi zmierzających w kierunku Zagrzebia

Zauważcie, że na granicy krajów z systemami winietowymi nie ma korków (AUT/SLO; SVK/AUT; SVK/HUN). Wszyscy piszą "nie zapłacę 15e za 60km autostrady", a czy zapłacilibyście 9e (Austria) jeżeli przez Austrię też do pokonania mielibyście ~60km? -NIE, też kombinowalibyście z objazdami i ja się temu nie dziwię. Na razie PRZECIW zakupowi winiety na SLO jest więcej czynników, niż ZA zakupem, a jeden z nich nawet nie zależy od SLO - dopóki HR nie zlikwiduje bramki "w poprzek" w Macelji.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 08.08.2018 10:24

el_guapo napisał(a):
W ogólnym podsumowaniu system bramkowy jest mniej wydajny, droższy w utrzymaniu dla operatora i dla użytkownika końcowego, niż system winietowy.
Niestety, ale na "problem Słowenii" składają się:
- brak HR w Shengen i zw. z tym korki na granicy i zaraz za nią (wjazd do kraju z systemem bramkowym),
- brak autostrady do granicy SLO/HR,
- stosunkowo krótki kawałek autostrady dla ludzi zmierzających w kierunku Zagrzebia

Zauważcie, że na granicy krajów z systemami winietowymi nie ma korków (AUT/SLO; SVK/AUT; SVK/HUN). Wszyscy piszą "nie zapłacę 15e za 60km autostrady", a czy zapłacilibyście 9e (Austria) jeżeli przez Austrię też do pokonania mielibyście ~60km? -NIE, też kombinowalibyście z objazdami i ja się temu nie dziwię. Na razie PRZECIW zakupowi winiety na SLO jest więcej czynników, niż ZA zakupem, a jeden z nich nawet nie zależy od SLO - dopóki HR nie zlikwiduje bramki "w poprzek" w Macelji.

Zwróć uwagę, że zupełnie inaczej wygląda konieczność zapłacenia za 60km 15euro a inaczej 9euro. Jakby Słoweńcy sprzedawali winiety 7 dniowe po 9euro to jestem pewny, że dużo więcej osób jadących do HR by je kupowało.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.08.2018 10:27

Janusz Bajcer napisał(a):
piotrulex napisał(a):Tak, pamiętam jeszcze ich bramki i wcześniejszą walutę.

Też pamiętam :lol:
I były to czasy, kiedy w portfelu miałem siedem walut :wink:

a do tego stos zadrukowanych kartek, mapek, przewodników w kartonie po składance komputerowej (taki papier ;) )

Teraz zamiast tego wszystkiego wystarczy dobry telefon z netem, kilkoma aplikacjami i NFC
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.08.2018 10:28

Kryniu napisał(a):Koledzy ale droga 433 jest w ogóle przejezdna ?

Czytaj posty z kilku stron wstecz.
objazdy-autostrad-w-slowenii-dyskusja-t29291-3060.html?hilit=droga%20433#p2003483
chopperrulez
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) chopperrulez » 10.08.2018 09:12

Kryniu napisał(a):Koledzy ale droga 433 jest w ogóle przejezdna ?

Droga MLP - są objazdy. Wg mnie doskonale oznakowane. Jechałem do Cro 29.07. Pojechałem zgodnie ze znakami. Do samego Ptuj bez problemu. Wybór późniejszej trasy pozostawiam Tobie. Ja pojechałem przez Zavrč. Wracając 08.08 pojechałem przez Cvetlin (zjazd na Đurmanec). Do Trate wg oznakowania objazdu, również bez problemu.
Prot666
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot666 » 12.08.2018 09:46

Ja jadę za tydzień z soboty na niedzielę więc interesowało mnie jak rozwijają się korki w Gornji Macejl nad ranem.
https://we.tl/x3BKuEsuck (plik zostaine skasowany za tydzień)
Zrzuciłem to z bieżącego weekendu i wezmę również aktualną sytuację na drodze pod uwagę.

pozdr
Prot
Mamutus1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mamutus1 » 12.08.2018 11:29

Witam.
Czy ma sens objazd Slowenskich autostrad przez Mureck->Lenart->Ptuj->Gornji Macelj ma sens? Czy część autostrady od Ptuja do granicy jest już płatna (w zeszlym roku byla jeszcze bezplatna).
Jechał moze ktoś w tym roku? Czekam na info. Niestety pokawiaja się sprzeczne informacje na forach ;-(
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.08.2018 11:32

Mamutus1 napisał(a):Witam.
Czy ma sens objazd Slowenskich autostrad przez Mureck->Lenart->Ptuj->Gornji Macelj ma sens? Czy część autostrady od Ptuja do granicy jest już płatna (w zeszlym roku byla jeszcze bezplatna).
Jechał moze ktoś w tym roku? Czekam na info. Niestety pokawiaja się sprzeczne informacje na forach ;-(

A przejrzałeś ostatnie kilka stron tego tematu? Wszystko tu jest opisane. Od Podlehnika do granicy jest bezpłatne.
jotusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotusia » 12.08.2018 11:40

Objazd zaliczony w obie strony. Nie jest źle. W jedną stronę jechaliśmy nocą, w drugą w dzień. Wszystko ładnie oznakowane, wystarczy patrzeć na strzałki.
Kryniu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kryniu » 12.08.2018 12:12

Zgadza się. Ładnie oznaczone więc jest spoko. Do Chorwacji zero korków na Lućku 10 aut. Wszystko ok 2 w nocy z piątek na sobotę
andrew235
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrew235 » 12.08.2018 13:29

A słuchajcie takie pytanie. od którego momentu zaczyna się płatna droga w SLO (E59), na https://www.tolls.eu/slovenia zaznaczone jest od granicy CRO-SLO kawałek i potem od podlehnika - ale czy do tego zjazdu jest bezpłatnie? ruszam jutro do domu i tak myślę - będę wracał w nocy, poprzednio było w dzień na cevlin ale tam drogi na nocne eskapady średnie...
https://www.google.com/maps/place/9,+22 ... 15.8753799

czy jest bezpłatny?? rozwieje ktoś wątpliwości?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 220
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone