Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Garo&Justa
Cromaniak
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 06.08.2018 16:28

Jak nie pokazuje... sam ostatnio pisałem o korku aż do Podlehnika.
andrzejstrzelba
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzejstrzelba » 06.08.2018 18:17

19 km w 20 minut to chyba nie ma takiej katastrofy ?

https://www.google.pl/maps/dir/46.28166 ... e0!5m1!1e1
kiedos
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiedos » 06.08.2018 19:37

andrzejstrzelba napisał(a):Mam mętlik w głowie. Potraficie wytłumaczyć, dlaczego google.maps nie pokazuje korków na przejściu Słoweńsko-Chorwackim ? Zawsze dobrze pokazywał korki, a teraz bez względu na godzinę nie widać korków na przejściu w Gornij Macelj. Różnica pomiędzy trasą autostradową w Słowenii a tą darmową jest o 1 godzinę na korzyść autostrady.
O co chodzi ?

Tam korki są tylko w weekend. Teraz np nie ma praktycznie w ogóle. Mi google samo ustawiało żeby jechać obok autostrady starą drogą i wtedy nie pokazuje korka ale jak pisałem powyżej nie można tamtędy jechać bo są zakazy wjazdu i kieruje z tej drogi na przejście w Rogatec
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 06.08.2018 20:48

andrzejstrzelba napisał(a):Mam mętlik w głowie. Potraficie wytłumaczyć, dlaczego google.maps nie pokazuje korków na przejściu Słoweńsko-Chorwackim ? Zawsze dobrze pokazywał korki, a teraz bez względu na godzinę nie widać korków na przejściu w Gornij Macelj. Różnica pomiędzy trasą autostradową w Słowenii a tą darmową jest o 1 godzinę na korzyść autostrady.
O co chodzi ?

włącz sobie w GM "natężenie ruchu" :D
w tygodniu (zależy jeszcze, o której godzinie) autostradą może być szybciej niż objazdami.
Wojtas2010
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtas2010 » 06.08.2018 21:42

Jako że pytałem, dopytywałem i odpowiedzi uzyskiwałem to i kolej na mnie żeby coś od siebie napisać. Więc tak niestety z przyczyn niezależnych wyjazd się opóźnił i zamiast wyjechać w czwartek o 20 z Katowic to wyjechaliśmy w piątek o 18, wcześniej wytyczoną trasą. Droga do Spielfeld bez problemowo, objazd przez Maribor aż do Podlehnik też spoko, w Podlehnik widząc co się dzieje na przejściu granicznym ( korek było widać z rondka obok autostrady ) szybka decyzja że jedziemy na Cvetlin. Ta trasa nocą do najprzyjemniejszych nie należy ale każdy kto choć raz jeździł po drogach Zwardonia, Koniakowa, Istebnej ten sobie bez problemu poradzi. Na przejściu w Cvetlin-ie z 15 aut przed Nami więc tragedii nie było.
Wszystkim niezdecydowanym polecam tą trasę.
https://www.google.pl/maps/dir/Spielfel ... e0!5m1!1e1
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 07.08.2018 06:04

Ciekawy jestem ile wyniósłby czas jadąc przez autostradę, nawet jak na końcu jest korek. Normalnie Objazdem jest ponad półtora godziny a autostrada 45 min.
vakos8
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vakos8 » 07.08.2018 06:28

czy droga w Lenart dalej zablokowana?
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 07.08.2018 09:03

vakos8 napisał(a):czy droga w Lenart dalej zablokowana?

Do października
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.08.2018 09:18

Garo&Justa napisał(a):Ciekawy jestem ile wyniósłby czas jadąc przez autostradę, nawet jak na końcu jest korek. Normalnie Objazdem jest ponad półtora godziny a autostrada 45 min.

Teraz nie ma pojęcia, rok czy dwa temu w środku nocy z czwartku na piątek lub piątek/sobota znacznie dłużej niż tymi darmowymi zadupiami ;)
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 07.08.2018 09:59

W drogę powrotną pojadę objazdem, odwiedzamy znajomych i zbaczamy przed Macelj.
W pierwszą stronę jadę autostradą więc sprawdzę czas
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.08.2018 10:26

Garo&Justa napisał(a):W drogę powrotną pojadę objazdem, odwiedzamy znajomych i zbaczamy przed Macelj.
W pierwszą stronę jadę autostradą więc sprawdzę czas

I z pewnością, jak nie będziesz miał pecha, będziesz tą autostradą szybciej.

Ja do strachliwych nie należę ale naprawdę boję się jeździć, np A1 w kierunku Gdańska w dni gdy ruch wakacyjny jest wzmożony. Jeśli już muszę to CB non stop rozkręcone i GM z natężeniem uważnie śledzone. Sporo jeżdżę, różne cuda widziałem, nie chce kolejnych przypadków gdy stoję godzinami na A bez możliwości zjazdu czy zawrócenia. Jeżdżąc nad morze w nasze ulubione miejsce z Torunia za Krynicę Morską często jestem tam szybciej niż A1 jadąc nawet nie drogą 91 (stara 1) a 55

W Ptuju już raz zawracałem na ślimaku na wjeździe na końcówkę autostrady. Jeszcze kilka metrów i takiej szansy by nie było a podróż by się wydłużyła o kolejne dziesiątki minut. Widok korka od strony Mariboru był utwierdzeniem, że tym razem nie dość, że za darmo to jeszcze szybciej. Dodam, że była to noc i nie weekend
cujo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cujo » 07.08.2018 13:07

Po zakończonym świeżo urlopie, już czwartym w Chorwacji oświadczam sam sobie; nigdy więcej żadnych objazdów Słowenii przez żadne MLP czy inne ILZ - BadRadkersburgi.

Moja rada to wyjazd w środku tygodnia, powrót w środku tygodnia i winieta na Słowenię.

Chyba, że lubicie sobie czmychnąć lasem z widokiem na pola kukurydzy w środku nocy :wink: .

Amen :wink:
Cezaryna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cezaryna » 07.08.2018 13:35

Witam wszystkich ciepło.
O ile sobie przypominam na poprzednich stronach forum była informacja, że droga w prawo z mosty w Trate jest zamknięta do 13.08. GM już nie pokazuje tej blokady. Czy ktoś ostatnio jechał i może coś powiedzieć o sytuacji tam ?
St.Witch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) St.Witch » 07.08.2018 13:52

Jeśli chodzi Ci o drogę 433 To niestety na promet.si nadal pokazuje. Poczekajmy do 13.08 ..
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 07.08.2018 13:54

cujo napisał(a):Po zakończonym świeżo urlopie, już czwartym w Chorwacji oświadczam sam sobie; nigdy więcej żadnych objazdów Słowenii przez żadne MLP czy inne ILZ - BadRadkersburgi.

Moja rada to wyjazd w środku tygodnia, powrót w środku tygodnia i winieta na Słowenię.

Chyba, że lubicie sobie czmychnąć lasem z widokiem na pola kukurydzy w środku nocy :wink: .

Amen :wink:

Wiesz, nie każdy ma tak długie urlopy aby poczekać do środka tygodnia :)
U mnie urlop zaczyna się od piątku i kończy na niedzieli, więc każdy dzień to jakaś strata.
Ale proszę bardzo - wolna wola :) i każdy jedzie jak chce.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 218
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone