Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
chorwamar
Podróżnik
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwamar » 04.08.2018 12:44

trisz napisał(a):
chorwamar napisał(a):Dziwne pytanie, skoro jedziesz zwykłą drogą 109 a nie autostradą ani ekspresówką to nie może być płatny...

Pytałam dlatego gdyż mam wątpliwość co do krótkiego odcinka tuż za granicą z Węgrami. Rozumiem, że autostrada H7 zaczyna się tuż za rondem dopiero i jeśli na rondzie zjadę na Glavna ulica to nie mam się czego obawiać bez winiety. Dziękuje za doprecyzowanie.

Trzeba było sprecyzować i najlepiej załączyć link do trasy...
Nie jechałem tamtędy, więc nie wiem jak jest teraz. Z tego co można zobaczyć w mapach to H7 zaczyna się od razu na granicy, ale znak winiety jest po zjeździe z ronda. Czyli ten krótki odcinek jest bezpłatny i można zjechać właśnie na Glavna ulica, nie ryzykując mandatu za brak winiety.
Oczywiście decyduje to gdzie ten znak jest teraz, ale nie sądzę aby go przesunięto przed rondo bo wcześniej nie ma gdzie zjechać ani nawet w zasadzie zawrócić. Droga po stronie węgierskiej jest zwykła, bezpłatna więc powinna być zapewniona możliwość dalszej jazdy bezpłatną drogą. Co przy oznaczeniu winiety za rondem (jak pokazuje zdjęcie sprzed 5 lat) jest właśnie zapewnione.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 04.08.2018 15:01

SebM napisał(a):
toomas napisał(a):
SebM napisał(a):Co prawda na drodze Trate Lenart był znak zakazu, ale pojechałem dalej :D

Brawo TY! Jesteś bohaterem! Był zakaz ale co mi tam, on na pewno nie był dla mnie...I jeszcze się chwalić. Szkoda, że Cie dam nie dołapali i dla zasady parę euro mandatu nie wlepili.

PS. Poza tym to mam nadzieje, że dotarłeś szczęśliwie i wakacje są udane :)

Pod zakazem opis, że nie dotyczy dojazdu do posesji... Do jakiejś zawsze się jedzie...
Ale widać że prawdziwy Polak się w Tobie odzywa...
Pozdrawiam, i mam nadzieję że na wakacje w końcu pojedziesz, a nie tylko na forum :D

SebM, to od sebixa? W takim razie login zobowiązuje... :roll:
Tylko żal (Y) ściska, że tacy jeżdżą za granicę i robią trzodę w imieniu PL.
andrzejstrzelba
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzejstrzelba » 04.08.2018 15:53

Za 2 tygodnie po raz trzeci wybieram się do Chorwacji. Poprzednie 2 wyjazdy były na Istrię oraz okolice Rijeki i wtedy kupowałem winietę na Słowenię "omijając" Chorwację.
W tym roku jadę na wyspę Pag i teraz jedyna sensowna trasa prowadzi przez Chorwackie autostrady, natomiast w Słowenii będę tylko krótką chwilę. Sprawdzam sobie różne trasy, analizuję to co dla mnie najlepsze i mam pewną uwagę.
Czy tylko mi się wydaje, że omijanie autostrady w Słowenii to nie jest dobry pomysł ? Czy jestem jakiś głupi, że chyba zdecyduję się zapłacić około 130 zł, żeby kilkunastogodzinną podróż skrócić o około 40 minut, mieć święty spokój w drodze i nie zastanawiać się czy na pewno dobrze skręciłem ? Nie jestem jakimś bogaczem, jeżdżę 10 letnim Fiatem i chciałem się upewnić czy wszystko ze mną w porządku czy może są jeszcze jakieś osoby, które kupują winietę na Słowenię ?
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 04.08.2018 16:33

andrzejstrzelba napisał(a):... chciałem się upewnić czy wszystko ze mną w porządku czy może są jeszcze jakieś osoby, które kupują winietę na Słowenię ?

Są i to całkiem sporo, o czym świadczą korki na przejściu w Macelj. :lol:
chorwamar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwamar » 04.08.2018 18:17

andrzejstrzelba napisał(a):Za 2 tygodnie po raz trzeci wybieram się do Chorwacji. Poprzednie 2 wyjazdy były na Istrię oraz okolice Rijeki i wtedy kupowałem winietę na Słowenię "omijając" Chorwację.
W tym roku jadę na wyspę Pag i teraz jedyna sensowna trasa prowadzi przez Chorwackie autostrady, natomiast w Słowenii będę tylko krótką chwilę. Sprawdzam sobie różne trasy, analizuję to co dla mnie najlepsze i mam pewną uwagę.
Czy tylko mi się wydaje, że omijanie autostrady w Słowenii to nie jest dobry pomysł ? Czy jestem jakiś głupi, że chyba zdecyduję się zapłacić około 130 zł, żeby kilkunastogodzinną podróż skrócić o około 40 minut, mieć święty spokój w drodze i nie zastanawiać się czy na pewno dobrze skręciłem ? Nie jestem jakimś bogaczem, jeżdżę 10 letnim Fiatem i chciałem się upewnić czy wszystko ze mną w porządku czy może są jeszcze jakieś osoby, które kupują winietę na Słowenię ?

Cały ten wieloletni wątek jest właśnie dla ludzi, którym taki haracz za kilkadziesiąt km autostrady w Słowenii połączony w weekendy letnie z potężnym korkiem na granicy bardzo nie odpowiada. Dla wielu te 130zł czy 2godz. stania w weekend nie stanowi problemu, dla innych każdy z tych powodów jest wystarczający do szukania objazdu.
W swoim wywodzie zdajesz się pomijać drugą przyczynę, a tutaj wiele zależy od tego kiedy będziesz przekraczać granicę. Jeśli w letnią sobotę to korek masz gwarantowany i wtedy zarówno jedziesz dłużej a nie krócej i płacisz te 130zł więcej. Dodatkowo poza autostradą zatankujesz taniej (szczególnie w Austrii) a w Chorwacji paliwo jest jeszcze droższe.
Jeśli jedziesz poza weekendem i nie szkoda ci 130zł to jak najbardziej jedź autostradą. Tyle, że nie jest jeszcze ukończona na całym odcinku słoweńskim, ma to nastąpić jesienią (odcinek Podlehnik-granica HR).
Będąc w Chorwacji widziałem polskie samochody ze słoweńską winietą jak i bez niej, także różnie ludzie robią...
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 04.08.2018 21:13

Dzisiaj wróciłem z Cro omijając słoweńską autostradę. Z Lućko na Varażdin, potem po zjeździe z autostrady kierunek na Ormoż (w google maps omijaj płatne drogi) i na Bad Radkersburg. Potem nawigacja prowadziła na Ilz...
Lekko, łatwo i przyjemnie, więc śmiało polecam.
Prot666
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot666 » 04.08.2018 22:07

andrzejstrzelba napisał(a):[...] Nie jestem jakimś bogaczem, jeżdżę 10 letnim Fiatem i chciałem się upewnić czy wszystko ze mną w porządku czy może są jeszcze jakieś osoby, które kupują winietę na Słowenię ?

No to zapewniam cię, że to nie jest kwestia bogactwa. Objeżdżam dla zasady - 30 EUR za kilkadziesiąt kilometrów to zdzierstwo i tyle. Dodatkowo czy masz winietę czy nie i tak spotaknie na granicy gwarantowane więc argumentów jakby brak.

Każdy ma wolny wybór. Jedni kupują winiety na Tooltickets 25% taniej, inni wolą w PZMocie, bo "nie będą ryzykować". Ich sprawa :-)

pozdr
Prot
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.08.2018 22:14

Prot666 napisał(a): Jedni kupują winiety na Tooltickets 25% taniej,

Na tym portalu winiety są w cenie winiet :wink:
Grzegorz_GRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz_GRK » 05.08.2018 21:44

Koledze Prot666 zapewne chodziło o to że tańsze o 25% od tych z PZMot. Pozdrawiam.
Prot666
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot666 » 05.08.2018 23:39

Grzegorz_GRK napisał(a):Koledze Prot666 zapewne chodziło o to że tańsze o 25% od tych z PZMot. Pozdrawiam.

Nie no oczywiście, ale kolega Janusz ma absolutną rację.
Powinienem był napisać raczej, że "jedni wolą kupowac w PZM 25% drożej". No ale dajmy już im spokój ;-)

pozdr
Prot
kiedos
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiedos » 06.08.2018 07:55

Właśnie wróciliśmy z Chorwacji. Śledziłem wątek to napiszę coś od siebie. Może się komuś przyda.
Jechaliśmy z dziećmi busem 8 osób więc postanowiłem że tym razem aby było szybciej kupimy przez tollticket wszystkie winiety. Na busa i miesięczna 60Euro niestety. Jechaliśmy na noc w sobotę. Niestety w Słowenii na GM pokazało 1,5h stania o 3 w nocy. GM pokazała żeby zjechać za Ptuj z autostrady i starą droga ominąć korek. Więc tak zrobiliśmy. Jednak za chwilę znaki z zakazem wjazdu i przekierowaniem na granicę w Rogatec. 3 w nocy już nie chciliśmy tracić następnej pół godziny wiec jedziemy. W nocy słabo się myśli nie widać która droga większa. Wszystkie wąziutkie dróżki. Jechaliśmy jakąś drogą 1,5m skrót przez las. Dobrze że o 3 w nocy nikt nie jeździ:) Oczywiście nie tylko my tak zrobiliśmy więc na skrzyżowaniach stały po 2-3 samochody:) Prawdopodobnie zaoszczędziliśmy z godzinę bo google pokazuje 1,5h ale na ogół dłużej się stoi. W Rogatec 3 samochody na przejściu a potem ładna droga do autostrady. W drodze powrotnej byliśmy koło 15 na granicy i znów 1,5h stania. Chcieliśmy już przez Rogatec jechać (1h krócej ) ale już normalną drogą aż do Ptuj jednak google pokazało że można objechać korek zyskując godzinę zjeżdżając z autostrady w Durmatec i zwykłą drogą jechać do Gornij Maceli. Na bramce kilka samochodów. Cały korek ominęliśmy i przed granicą wjechaliśmy na autostradę. I tak było 30 minut stania jeszcze ale jakoś to szło. Potem jeszcze wypadek w Wiedniu. GM pokazało że można ominąć i zyskać 25 minut ale jak już dojechaliśmy to było tylko 5 minut różnicy przez miasto bo wszyscy stali do zjazdu przed korkiem. Ogólnie nie było źle.
P405
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) P405 » 06.08.2018 09:55

Wymyśliłem sobie taki objazd Słowenii, a zwłaszcza słynnego "Ronda" żeby nie kusić losu.
https://www.google.pl/maps/dir/F.Leitne ... !3e0?hl=pl
Prot666
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot666 » 06.08.2018 12:25

P405 napisał(a):Wymyśliłem sobie taki objazd Słowenii, a zwłaszcza słynnego "Ronda" żeby nie kusić losu.

Ej, nie bierzcie tego na serio. Kiedy podawałem niedawno tę propozycję, to żartowałem.

pozdr
Prot
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 06.08.2018 15:13

Prot666 napisał(a):
P405 napisał(a):Wymyśliłem sobie taki objazd Słowenii, a zwłaszcza słynnego "Ronda" żeby nie kusić losu.

Ej, nie bierzcie tego na serio. Kiedy podawałem niedawno tę propozycję, to żartowałem.

pozdr
Prot

haahahahaha :D :D :D :D :D :D
a ilu już pojechało :wink:
andrzejstrzelba
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzejstrzelba » 06.08.2018 16:14

Mam mętlik w głowie. Potraficie wytłumaczyć, dlaczego google.maps nie pokazuje korków na przejściu Słoweńsko-Chorwackim ? Zawsze dobrze pokazywał korki, a teraz bez względu na godzinę nie widać korków na przejściu w Gornij Macelj. Różnica pomiędzy trasą autostradową w Słowenii a tą darmową jest o 1 godzinę na korzyść autostrady.
O co chodzi ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 217
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone