trisz napisał(a):chorwamar napisał(a):Dziwne pytanie, skoro jedziesz zwykłą drogą 109 a nie autostradą ani ekspresówką to nie może być płatny...
Pytałam dlatego gdyż mam wątpliwość co do krótkiego odcinka tuż za granicą z Węgrami. Rozumiem, że autostrada H7 zaczyna się tuż za rondem dopiero i jeśli na rondzie zjadę na Glavna ulica to nie mam się czego obawiać bez winiety. Dziękuje za doprecyzowanie.
Trzeba było sprecyzować i najlepiej załączyć link do trasy...
Nie jechałem tamtędy, więc nie wiem jak jest teraz. Z tego co można zobaczyć w mapach to H7 zaczyna się od razu na granicy, ale znak winiety jest po zjeździe z ronda. Czyli ten krótki odcinek jest bezpłatny i można zjechać właśnie na Glavna ulica, nie ryzykując mandatu za brak winiety.
Oczywiście decyduje to gdzie ten znak jest teraz, ale nie sądzę aby go przesunięto przed rondo bo wcześniej nie ma gdzie zjechać ani nawet w zasadzie zawrócić. Droga po stronie węgierskiej jest zwykła, bezpłatna więc powinna być zapewniona możliwość dalszej jazdy bezpłatną drogą. Co przy oznaczeniu winiety za rondem (jak pokazuje zdjęcie sprzed 5 lat) jest właśnie zapewnione.