Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wojtas2010
Globtroter
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtas2010 » 30.07.2018 22:18

Widzę że kilku forumowiczów rozbawiłem, kilu pewnie lekko zdenerwowałem jeśli tak to przepraszam. Jestem żółtodziobem więc wolę zapytać nawet jeśli dla kogoś jest to oczywiste to nie dla każdego musi takie być. Kto pyta nie błądzi.
Dziękuję za odpowiedzi teraz przynajmniej wiem co i jak, nawet jak zrobiłem z siebie nierozgarniętego to było warto. Jeszcze raz dzięki.
chorwamar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwamar » 30.07.2018 22:47

No to cieszymy się, że wszystko już jasne i nieźle z tego wybrnąłeś :)
Szerokiej drogi zatem (nie takiej jak obecnie na objeździe objazdu MLP lol)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 31.07.2018 08:52

desperadek napisał(a):
kaeres napisał(a):Oświadczam, ja zwolennik MLP, że ten objazd jest do dupy.
Nie umywa się do Ormoż-Bad Radkersburg.

Jechałeś w dzień czy w nocy? Też zawsze jeździłem MLP i było dobrze. Mogę dojechać do Varażdina około 2 w nocy więc cały odcinek od zjazdu z autostrady będę pokonywał nocą. Opinie w tej kwestii były różne.

Jeżdżę zawsze w nocy.
Mam aplikację HAK i kamery w trakcie przekraczania granicy w Ormoż pokazywały totalną sieczkę w Macelji.
Navi google tylko to potwierdzała czerwonym kolorem.
anlama
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anlama » 31.07.2018 09:21

kaeres w nocy z jakiego dnia na jaki?
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 31.07.2018 12:35

anlama napisał(a):kaeres w nocy z jakiego dnia na jaki?

28/29 lipiec 2018

PS. Na TEMMEL paliwo tańsze niż w PL.
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 31.07.2018 21:35

Mili Państwo,

w tym roku również planuję w drodze do CRO objazd autostrady w SLO. Wyjazd z PL z soboty na niedzielę w połowie sierpnia. Na granicy SLO/CRO planuję być w okolicach godziny 1-2 nad ranem w niedzielę. Do tej pory jeździłem takimi trasami (objazdami):

1) MLP-Cv

MLP-Cv

2) Bad Radkersburg-Ormoż

BR-O

A w tym roku zastanawiam się nad takim wariantem:

3) "nowa trasa" Austria-Węgry(bez winiety)-SLO-CRO

AUT-HUN-SLO

Czy ktoś z Was jechał wariantem "3"? Czasowo oraz kilometrowo ciekawa propozycja. Do rozważenia. Ale tak jak wspomniałem wyżej, do tej pory nie jeździłem.

Proszę o opinie/sugestie.

Dzięki.
Wojtas2010
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtas2010 » 01.08.2018 10:21

Jeszcze jedno pytanie do bardziej doświadczonych podróżników. Którą trasę wybrać ? Czy tą którą wyznaczyłem, czy przez Bad Radkersburg - Ormoż ? Na wysokości miejscowości Ilz powinienem być około 2 w nocy w piątek.

https://www.google.pl/maps/dir/Spielfel ... e0!5m1!1e1

c
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 01.08.2018 11:12

Wojtas2010 napisał(a):Jeszcze jedno pytanie do bardziej doświadczonych podróżników. Którą trasę wybrać ? Czy tą którą wyznaczyłem, czy przez Bad Radkersburg - Ormoż ? Na wysokości miejscowości Ilz powinienem być około 2 w nocy w piątek.

https://www.google.pl/maps/dir/Spielfel ... e0!5m1!1e1

c

A jednak... :)
Na noc tą, którą wyznaczyłeś.
P405
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) P405 » 01.08.2018 11:40

Na noc wydaje się dobra ta trasa co wyznaczyłeś. Też chyba w tym roku pojadę tą trasą przez te remonty na objeździe MLP.
Rondo jest pewnym ryzykiem, ale trudno.
Mariof
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariof » 02.08.2018 06:40

Mariof napisał(a):Witam,

Tak czytam jakie problematyczne jest to rondo i jechać nie jechać wszyscy pytają. A czy trasa taka jest bezpieczna jeśli chodzi o winiety jadę we wtorek

Spielfeld-Gradiska-Kamnica - Podlehnik

Witam,

Wczoraj przyjechałem do Omisia trasa powyżej droga super jechałem w nocy nawet bym powiedział ze lepsza niż MLP
St.Witch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) St.Witch » 02.08.2018 15:42

Czy ja dobrze rozumiem ..?
Droga 433 Trate - Ledinek jest w remoncie do 13.08 i potem objazd jest bezproblemowy w obie strony ,jak dawniej ? Oczywiscie jest objazd w Lenart,to wiem ,ale on wydaje sie raczej prosty..
maciejdm1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejdm1 » 02.08.2018 17:53

Witam. Wczoraj wieczorem wjechałem przez B. Radkersburg na nocleg do Słowenii, a dzisiaj o 7:55 start z miejscowości Trstenik/gmina Benedikt przez Ljutomer, Ormoź, Varażdin do Makarskiej. Ogólnie droga w Słowenii ok. Jedynie co jest denerwujące to ciągnące się miejscowości, jedna po drugiej z ograniczoną prędkością 50 km/h. Bardzo to spowalnia jazdę... Dokładnie godzinę trwał dojazd do granicy Slo/Cro, gdzie tylko przed mostem sprawdzono nam dokumenty (myślałem, że po stronie chorwackiej będzie druga kontrol). Acha jedna uwaga... Będąc jeszcze w Austrii na drodze 66 gdzie jest krzyżówka na Trate i B. Radkersburg stała policja i kontrolowała samochody. My jak przejeżdżaliśmy to policjant wyraźnie przyglądał się tablicy rejestracyjnej i nas nie zatrzymał. Stało do kontroli kilka aut, ale nie zauważyłem z jakich państw.
Po godz. 14 tej zameldowałem się w Makarskiej...
BigB
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigB » 02.08.2018 18:55

Witam, jestem właśnie po trasie Ilz, B. Radkersburg, Ormoź, Varażdin. Po stronie austriackiej trochę górek, potem już po płaskim. Ruch niewielki, momentami nawet zastanawiałem się czy nawigacja nie pomyliła drogi. Niestety co kawałek wioski i ograniczenia prędkości, drogi trochę kręte. Na granicy - bez kolejki (około godziny 17)
chorwamar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwamar » 02.08.2018 22:00

maciejdm1 napisał(a):Witam. Wczoraj wieczorem wjechałem przez B. Radkersburg na nocleg do Słowenii, a dzisiaj o 7:55 start z miejscowości Trstenik/gmina Benedikt przez Ljutomer, Ormoź, Varażdin do Makarskiej. Ogólnie droga w Słowenii ok. Jedynie co jest denerwujące to ciągnące się miejscowości, jedna po drugiej z ograniczoną prędkością 50 km/h. Bardzo to spowalnia jazdę... Dokładnie godzinę trwał dojazd do granicy Slo/Cro, gdzie tylko przed mostem sprawdzono nam dokumenty (myślałem, że po stronie chorwackiej będzie druga kontrol). Acha jedna uwaga... Będąc jeszcze w Austrii na drodze 66 gdzie jest krzyżówka na Trate i B. Radkersburg stała policja i kontrolowała samochody. My jak przejeżdżaliśmy to policjant wyraźnie przyglądał się tablicy rejestracyjnej i nas nie zatrzymał. Stało do kontroli kilka aut, ale nie zauważyłem z jakich państw.
Po godz. 14 tej zameldowałem się w Makarskiej...

Tam przed mostem są posterunki z obu krajów obok siebie, także chorwacki jest w Słowenii...
Co do tej policji to gdzieś tam mnie właśnie zatrzymali i wręczyli jakiś drogi papierek za 20€. To było przy wyjeździe z jakiejś wioski o 5 rano, a ja już zacząłem się rozpędzać. Nigdy bym się nie spodziewał policji na takiej drodze o takiej porze, ale widać to nie był odosobniony przypadek i trzeba się mieć tam na baczności...
nieproszony-gosc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nieproszony-gosc » 02.08.2018 23:26

Ja tam Kolegę nieproszonego dobrze rozumiem, chciał pojechać jak to nazwał na Janusza ale nie wyszło tak jak myślał.
Jest frustracja ale jak odpocznie, popływa, opalenizny nabędzie, żona przebaczy i humor mu wróci.
W efekcie na powrocie raz jeszcze Słowenię zaatakuje :papa:

Giguś posłuchałem Ciebie odpocząłem, mam opaleniznę i humor wrócił a teraz popijam w domu po podróży zimną Holbę(zakupiona w Brnie)
Parę godzin temu wróciłem z Trogiru. O godzinie 10 w Lucko jak stałem do bramki (20minut) to zobaczyłem na navi że jest na Macelji czerwono, męska decyzja a że szkoda mi rocznego auta żeby katować polnymi drogami rocznego auta i narazić sie na dzwona albo obcierki to pojechałem na Ormoz. Nie posłuchałem dobrych rad januszy forum i jako świeżak jestem zadowolony.
Odbiłem z autostrady na Sveti Kriz i drogą numer 35 poleciałem prosto aż odbiłem w okolicach Gredy w lewo i prosto na Ormoz.
Po drodze pusto mijałem paru Austriaków oraz parę polskich aut.Droga dobra zero jakich kolwiek objazdów i zwężek.Jedynie gdzieś przy granicy budowali lidla i tam zamknieta była jedna strona jezdni a z drugiej strony był ruch dwukierunkowy na drodze jednokierunkowej :D. Droga przebiegła sprawnie nie licząc chyba dwóch stromych podjazdów i wspaniałych widoków. Po stronie słoweńskiej za mostem odprawa dowodowa i heja do Wrocka. Na granicy żywego ducha.Tak więc objazd MLP tylko dla szaleńców którym nie szkoda auta(nie dotyczy paseratti i aut z silnikem disla).
Świeżak pozdrawia januszy cro, aha jeszcze zaoszczędzicie oprócz czasu to jeszcze 30 kunek. Lucko=Sviet Kryz 18 kunek.
Aha mam nadzieje że nikogo tym postem informacyjnym nie obraziłem. Modziu mam nadzieję że nie otrzymam kolejnego ostrzeżenia za pisanie prawdy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 215
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone