Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wojtas2010
Globtroter
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtas2010 » 30.07.2018 14:34

Zgadzam się że rondo było opisywane. Jako świeżak przeczytałem tegoroczny wątek, wiem jak na wysokości miejscowości Podlehnik wjechać na autostradę żeby uniknąć opłaty, że rondo jadąc bezpłatną i zjeżdżając w bezpłatną też powinno być bezpłatne. Ja chciałem zapytać czy przejazd tą trasą zakładając, że będę między 3 a 4 rano w Spielfeld to dobry pomysł czy raczej nie i już wcześniej szukać alternatywy, a jeśli tak to jakiej? Przez Bad Radkersburg – Ormoż, czy innej ? Proszę starych wyjadaczy o wyrozumiałość i podpowiedzi.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 30.07.2018 14:55

Wojtas2010 napisał(a):Zgadzam się że rondo było opisywane. Jako świeżak przeczytałem tegoroczny wątek, wiem jak na wysokości miejscowości Podlehnik wjechać na autostradę żeby uniknąć opłaty, że rondo jadąc bezpłatną i zjeżdżając w bezpłatną też powinno być bezpłatne. Ja chciałem zapytać czy przejazd tą trasą zakładając, że będę między 3 a 4 rano w Spielfeld to dobry pomysł czy raczej nie i już wcześniej szukać alternatywy, a jeśli tak to jakiej? Przez Bad Radkersburg – Ormoż, czy innej ? Proszę starych wyjadaczy o wyrozumiałość i podpowiedzi.

Inni forumowicze też planują przejazd wskazaną trasą. Powtórzę, że dobra trasa, szczególnie gdy pusto w nocy-wczesnym rankiem i dobra alternatywa dla MLP.
Prot666
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot666 » 30.07.2018 16:29

Wojtas2010 napisał(a):Witam Wszystkich Cromaniaków. Mam pytanie do doświadczonych forumowiczów o trasę. W zeszłym roku jechałem objazdem MLP w tym roku mam dylemat więc zapytam czy będąc w Spielfeld około 3 nad ranem w piątek ( z Katowic wyruszam w czwartek 02.08 o 20) proponowana niżej trasa Waszym zdaniem będzie ok, czy wybrać inną ? Chciałbym uniknąć Słoweńskiej winiety.

https://www.google.pl/maps/dir/Spielfel ... e0!5m1!1e1

Jedź według tej długo już wałkowanej trasy, którą podałeś. Jest OK. Mam jedną uwagę, ponieważ ja będę jechał z soboty na niedzielę, to w miniony weekend sprawdzałem stan korków na drodze i przejściu w Gornji Macelj. Zaplanuj trasę tak, abyś był tam przed 6:00 rano. Potem już stoisz w dużym korku. Blokuje się też na odcinku 8km przed Spirlfeld praktycznie przez calą dobę.

pozdr
Prot
Wojtas2010
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtas2010 » 30.07.2018 19:54

Prot666 rozumiem że w Gornji Macelj mam być przed 6 rano ?
czyzo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) czyzo » 30.07.2018 20:02

Wojtas2010 napisał(a):Prot666 rozumiem że w Gornji Macelj mam być przed 6 rano ?

Zapewne im wcześniej tym lepiej. Ale czy np z środy na czwartek również może wystąpić takie zakorkowanie na tym przejeździe?
Rozumiem, że trasa z postu wyżej nadal w 100% aktualna?

https://www.google.pl/maps/dir/Spielfel ... e0!5m1!1e1
Wojtas2010
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtas2010 » 30.07.2018 20:18

Kolejne pytanie do doświadczonych Cromaniaków, czy przekraczając granicę Austria/ Słowenia autostradą A9 jest zjazd którym mogę zjechać w Słowenii żeby nie płacić winiety ? Jeśli tak to mogę prosić o linka na którym ten zjazd będzie zaznaczony ? Jeśli nie da się zjechać to gdzie w Austrii powinienem zjechać ?
Z góry dzięki
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 30.07.2018 20:26

Wojtas2010 napisał(a):Kolejne pytanie do doświadczonych Cromaniaków, czy przekraczając granicę Austria/ Słowenia autostradą A9 jest zjazd którym mogę zjechać w Słowenii żeby nie płacić winiety ? Jeśli tak to mogę prosić o linka na którym ten zjazd będzie zaznaczony ? Jeśli nie da się zjechać to gdzie w Austrii powinienem zjechać ?
Z góry dzięki

Otwórz przynajmniej jedno oko :) i spójrz na początek trasy ze swojego linku. Zjazd 228. Albo asekuracyjnie 226.
Prot666
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot666 » 30.07.2018 20:32

Wojtas2010 napisał(a):Prot666 rozumiem że w Gornji Macelj mam być przed 6 rano ?

Tak, ale pamiętaj, że ja jadę w wekend z soboty na niedzielę i dlatego interesowałem się głównie niedzielnym porankiem na granicy. Zerknij jutro rano na GM czy są korki na przejściu i odpowiednio dostosujesz swoje plany.
Poza tym w GM n a dole pośrodku mapy, kiedy masz włączoną warstwę z natężeniem ruchu możesz kliknąć napis "Aktualne natężenie ruchu" i zmienić na "Typowe natężenie ruchu" a następnie PIxdrzwi zobaczyć jak to wygląda w innych dniach i godzinach.

pozdr
Prot
Ostatnio edytowano 30.07.2018 20:40 przez Prot666, łącznie edytowano 2 razy
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 30.07.2018 20:37

Wojtas2010 napisał(a):Kolejne pytanie do doświadczonych Cromaniaków, czy przekraczając granicę Austria/ Słowenia autostradą A9 jest zjazd którym mogę zjechać w Słowenii żeby nie płacić winiety ? Jeśli tak to mogę prosić o linka na którym ten zjazd będzie zaznaczony ? Jeśli nie da się zjechać to gdzie w Austrii powinienem zjechać ?
Z góry dzięki

Sorki ale Ty sobie chyba jaja robisz ...
Prot666
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot666 » 30.07.2018 20:38

endryu napisał(a):
Z góry dzięki

Otwórz przynajmniej jedno oko :) i spójrz na początek trasy ze swojego linku. Zjazd 228. Albo asekuracyjnie 226.

No zdecydowanie Wojtas powinieneś otworzyć szerzej oczy, bo ty tam jedziesz sam, nie z nami. Zjazd 228 jest w porządku.

Jeśli już miałbym zjeżdżać z autostrady wczęsniej, to w ogóle przed tymi robotami drogowymi przed Spielfeld, które ciagną się na odcinku prawie 9 km. Nie wiem jak długo potrwają i jak długo trwa kulanie sie przez ten odcinek. Ja mam jeszcze czas, więc będę obserował.

pozdr
Prot
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 30.07.2018 20:53

Prot666 napisał(a):...Jeśli już miałbym zjeżdżać z autostrady wczęsniej, to w ogóle przed tymi robotami drogowymi przed Spielfeld, które ciagną się na odcinku prawie 9 km. Nie wiem jak długo potrwają i jak długo trwa kulanie sie przez ten odcinek. Ja mam jeszcze czas, więc będę obserował.

pozdr
Prot

Roboty drogowe do początku października b/r :!: (info. za https://www.asfinag.at/)
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 30.07.2018 20:56

Ale akurat na tych robotach chyba problemów nie ma. Jest tam zwężenie i ograniczenie prędkości ale korków tam raczej nie ma.
chorwamar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwamar » 30.07.2018 21:33

Wojtas2010 napisał(a):Zgadzam się że rondo było opisywane. Jako świeżak przeczytałem tegoroczny wątek, wiem jak na wysokości miejscowości Podlehnik wjechać na autostradę żeby uniknąć opłaty, że rondo jadąc bezpłatną i zjeżdżając w bezpłatną też powinno być bezpłatne. Ja chciałem zapytać czy przejazd tą trasą zakładając, że będę między 3 a 4 rano w Spielfeld to dobry pomysł czy raczej nie i już wcześniej szukać alternatywy, a jeśli tak to jakiej? Przez Bad Radkersburg – Ormoż, czy innej ? Proszę starych wyjadaczy o wyrozumiałość i podpowiedzi.

Na pewno przeczytałeś? Jeśli tak to wygląda na to, że masz problemy z rozumieniem niestety.
Na stronie 208, czyli zaledwie kilka stron temu masz dokładnie opisaną dokładnie tą trasę przez uż. Jedrula z kilkoma zdjęciami i czasami przejazdu, która później jest dyskutowana, także na stronie 212 i 213 czyli poprzedniej! Rondo było opisywane jako ewentualnie problematyczny element tej właśnie trasy. Nie możesz natomiast oczekiwać odpowiedzi czy akurat w czwartek czy poniedziałek między 3 a 4 nad ranem mogą tam być korki czy nie. Równie dobrze można wróżyć z fusów o każdej innej trasie, nawet jeśli znajdzie się ktoś kto jechał dokładnie o tej porze w tym dniu to nie znaczy że za tydzień czy miesiąc będzie tak samo.
To co można powiedzieć ogólnie to że poza weekendem raczej na żadne korki nie trafisz niezależnie którędy byś nie jechał. Rozchodzi się raczej, który objazd jest krótszy czy wygodniejszy, ten przez Bad Radkersburg-Ormoz też jest dobry, tam jednak więcej będziesz jechał poza autostradą i tyle.
Zresztą inne Twoje pytania też o czymś świadczą...
Ostatnio edytowano 30.07.2018 21:43 przez chorwamar, łącznie edytowano 1 raz
chorwamar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwamar » 30.07.2018 21:39

Z góry dzięki

A oto przykład takiego pytania. Otóż w Słowenii obowiązują winiety a na tej granicy przebiega autostrada, to wszyscy wiemy prawda?
A zatem jeśli przekroczysz granicę choćby metr na tej trasie to musisz już mieć winietę, czyli najpóźniej musisz ją kupić na granicy.
Ergo nie możesz zjechać w Słowenii aby nie płacić winiety, musisz to zrobić w Austrii, przecież to oczywiste :!:
Następnie na dodatek pytasz gdzie masz ewentualnie zjechać w Austrii po tym jak sam podałeś trasę zaczynającą się na ostatnim zjeździe w Austrii, czyli jedynym logicznym jeśli chcemy jechać przez sam Maribor.
Naprawdę mam problem z racjonalnym wytłumaczeniem Twoich pytań.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.07.2018 21:45

chorwamar napisał(a):
Z góry dzięki

Naprawdę mam problem z racjonalnym wytłumaczeniem Twoich pytań.

Czasem na takie pytania lepiej nie odpowiadać :idea: będzie mniej postów wątku. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 214
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone