Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jedrula
Croentuzjasta
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 28.07.2018 23:16

chorwamar napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):https://www.cro.pl/rondo-przed-mariborem-tam-trzeba-winete-t21027.html

Stare, ale mandaty były.
Jak jest obecnie, nie wiem, nikt o mandatach ostatnio nie pisał.

Tak, ale to jest jedna relacja z okresu 10 lat temu zaraz po wprowadzeniu winiet, kiedy były tam nieścisłości/spory między DARS a inspekcją transportu, a znak winiety był zdejmowany po czym zakładany od nowa. Nie było też wtedy wykładni od DARS, że przejazd między drogami lokalnymi jest tam bezpłatny. Przeczytałem cały wątek, który się jednak kończy na 2009r., natomiast wyjaśnienia DARS są z późniejszych lat. Wniosek jest taki, że doszli do porozumienia z inspekcją transportu, że przejazd rondem między drogami lokalnymi jest bezpłatny, ale oczywiście jako poborca opłat niechętnie to przyznają i trzeba dokładnie o to zapytać.
Oczywiście sam fakt objęcia RONDA systemem dróg płatnych jest skandaliczny, przypuszczam że to jedyne rondo w Słowenii czy może nawet w Europie objęte ogólnie nakazem winiety. Jak wskazano w kilku miejscach rondo wg przepisów nie może być płatne, ale zapewne wadliwie skonstruowana była tam umowa między DARS a państwem, która na to pozwoliła. Stąd takie przepychanki i kontrowersje w początkowym okresie.
Nie musimy jednak wnikać w takie szczegóły: wiadomo, że instytucja państwowa jest przeciwko płaceniu za samo rondo, więc ze strony policji, inspekcji itd. nic nam tam nie grozi, natomiast sam DARS w co najmniej 2 odpowiedziach informuje, że za dyskutowany przejazd nie nakłada mandatu.
PS. No i jak już pisałem wątpiący wydrukujcie sobie odpowiedź od kolegi o fińskim nicku, którego nie umiem przeczytać ani napisać :)
Dla mnie ona była jasna i wyczerpująca, ale oparłem się też na innej podobnej odpowiedzi od DARS, którą wcześniej linkowałem.

chorwamar - masz u mnie browka:-) za calosc logiki ostatnich postow, lepiej nie potrafilbym tego opisac. Wypunktowales dokaldnie to co jest interesujace z punktu widzenia objazdu autostrad.

Temat na forum to "Dyskusja" , dla jednych dyskusyjne jest 15E za 40 minut objazdow dla innych nie.

Dyskutujemy o mozliwosci a nie koniecznosci objazdu.

Powinismy doprecyzowac ze objazd przez Maribor Ptuj Trzec jest wygodny dla ludzi nadjezdzajacych z kierunku Linz - Graz, kto nadjezdza z kierunku Wiednia i poludniowo wschodniej Polski moze rozwazyc objazd przez Bad Radkersburg. (osobiscie nie analizowalem tej drogi )
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 29.07.2018 04:20

Mam na prawdę zagwozdkę.
Z jednej strony chcę zadbać aby to się nie rozprzestrzeniało, a z drugiej chce Wam pomóc.
Wygrywa solidarność.

Oświadczam, ja zwolennik MLP, że ten objazd jest do dupy.
Nie umywa się do Ormoż-Bad Radkersburg.

Nie wiem jak to nawet opisać. Nie sprawdzałem na forum jego wariantów. Wpisałem w nawigację i jazda bez zatrzymywania.
badziur1
Autostopowicz
Objazd autostrady SLO Mureck - Ptuj 2018

Nieprzeczytany postnapisał(a) badziur1 » 29.07.2018 09:30

Świeżo po powrocie z CRO uprzedzam wszystkich korzystających z objazdu autostrady SLO Mureck-Lenart-Ptuj o dodatkowych objazdach na trasie, w zeszłym roku tego nie było.Obecnie na tym odcinku prowadzone są remonty drogi i w związku z tym zostały zamknięte niektóre dojazdy - postawione zapory.Objazd tych remontów prowadzi przez szczyt św.Anny, jest to odcinek trudny, górzysty ( z przyczepą zdecydowanie odradzam). Uważam, że warto poszukać alternatywnego objazdu, nie ma obaw co do wjazdu na płatne odcinki- wszędzie są dobrze opisane ronda, że jest wjazd na drogę płatną. Pozdrawiam, miłego wypoczynku.
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 29.07.2018 10:38

kaeres napisał(a):Oświadczam, ja zwolennik MLP, że ten objazd jest do dupy.

Jechałeś w dzień czy w nocy? Też zawsze jeździłem MLP i było dobrze. Mogę dojechać do Varażdina około 2 w nocy więc cały odcinek od zjazdu z autostrady będę pokonywał nocą. Opinie w tej kwestii były różne.
Ostatnio edytowano 30.07.2018 10:31 przez desperadek, łącznie edytowano 1 raz
Gal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gal » 29.07.2018 10:56

Może wypowie się ktoś kto ostatnio jechał do CRO przez MLP ? Czy ten przejazd funguje?

Również zawsze byłem zwolennikiem trasy MLP, jednak przy obecnych robotach drogowych, zamkniętych drogach (wg map informacyjnych SLO)
objazd Bad Radkersburg-Ormoż-Varażdin wydaje się najrozsądniejszy.
Kolega jechał wczoraj tą trasą: w Austrii zjazd z A2 (nr 138) na Ilz, dalej drogą 66 i 69 do Bad Rdersburg (podobno bardzo malownicza trasa i dobrze się jedzie), następnie w SLO drogą 230 na Ormoż i dalej na Varażdin.
W Zagrzebiu stał zaledwie 300m do bramek w Lućko - natomiast od strony Karpiny (Zapresić) korek po horyzont...

IMO - płacenie za winietę w SLO będzie tak długo nieopłacalne jak długo CRO nie wejdzie do strefy Schengen.
No chyba, że w grę wchodzi droga powrotna - mi zależy na możliwie szybkim dojeżdzie do Wiednia aby znów trochę zwiedzić to piękne miasto.

Korki od Ptuj do granicy są zawsze w sezonie - chyba, że ktoś poleci objazdem równoległym z Ptuj do Podlehnik - ale i tam czeka go 4km korka do granicy.

Wybieram się za 2 tyg. do CRO i szukam jak inni optimum :)))
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2018 11:03

Przejazd funguje ale po słowach kolegi Kaeres, nic moc - znaczy się, że źle. Tak długo jak będę jeździł na Istrię i Kvarner, ja zapłacę Słoweńcom za winietę... Kosztowo to samo, co przez MLP i Zagreb a czasowo nie gorzej i caly czas sie jedzie.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 29.07.2018 11:05

Gal napisał(a):Może wypowie się ktoś kto ostatnio jechał do CRO przez MLP ? Czy ten przejazd funguje?

Również zawsze byłem zwolennikiem trasy MLP, jednak przy obecnych robotach drogowych, zamkniętych drogach (wg map informacyjnych SLO)
Kolega jechał wczoraj tą trasą: w Austrii zjazd z A2 (nr 138) na Ilz, dalej drogą 66 i 69 do Bad Rdersburg (podobno bardzo malownicza trasa i dobrze się jedzie), następnie w SLO drogą 230 na Ormoż i dalej na Varażdin.
W Zagrzebiu stał zaledwie 300m do bramek w Lućko - natomiast od strony Karpiny (Zapresić) korek po horyzont...

IMO - płacenie za winietę w SLO będzie tak długo nieopłacalne jak długo CRO nie wejdzie do strefy Schengen.
No chyba, że w grę wchodzi droga powrotna - mi zależy na możliwie szybkim dojeżdzie do Wiednia aby znów trochę zwiedzić to piękne miasto.

Korki od Ptuj do granicy są zawsze w sezonie - chyba, że ktoś poleci objazdem równoległym z Ptuj do Podlehnik - ale i tam czeka go 4km korka do granicy.

Po pierwsze czytaj wątek - ludziska piszą o objeździe.
Po drugie ja za winiete płacę i mi się opłaca więc nie pisz, że się nie opłaca bo Ty tak uważasz.
Po trzecie korki są głównie w weekendy
Gal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gal » 29.07.2018 11:14

Po pierwsze czytam - szukam najbardziej aktualnego info.
Po drugie - większość jeździ w weekend.
Po trzecie - jeśli Ci się opłaca to się cieszę, że Ty się cieszysz :)
Po czwarte - nie edytuj całości posta bo to bez sensu
Po piąte - wyluzuj trochę

BTW - ja będę w Zagrzebiu w piątek więc sobotnia przeprwa przez granicę SLO-CRO mnie na szczęście ominie.
Gal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gal » 29.07.2018 11:21

Do Pääkäyttäjä:

Masz rację - na Istrię jak najbardziej -popieram :)
Zapomniałem dodać, że ja kieruję się na Ciovo :D i chcąc nie chcąc tnę SLO w najwęższym miejscu...
Piraraq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piraraq » 29.07.2018 12:00

petr napisał(a):Sprawa definitywnie rozwiąże się sama od jesieni 2018, kiedy cały odcinek do Maceli będzie wymagał winiety. Tymczasem życzę udanych objazdów objazdu dla oszczędzenia 15 -30 euro. :-)

60 euro za renault traffic ... rozumiem, że od Podlehnika do granicy autostrada jest za darmo a w drodze powrotnej do zjazdu na Podlehnik też jest darmowa?
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 29.07.2018 12:35

Gal napisał(a):Może wypowie się ktoś kto ostatnio jechał do CRO przez MLP ? Czy ten przejazd funguje?

Ja jadę 19 na 20 sierpnia z przyczepą też myślę o tej trasie pamperek z Google pokazuje trasa całkiem całkiem .Też nie chcę płacić za 50km że 30 czy 60 ?euro za tyle kilometrów nie wiem jak policzą za Land Cruiser z przyczepą .Teraz znajomy ominą ,jechał Trade Lenart Ptuju Podlehnik mówił troszkę zabawy ale dał radę cała operacja zajęła mu 1 godz 40 min. Troszkę się namęczył i zastanawiam się nad tą trasa co piszesz
Mariof
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariof » 29.07.2018 16:53

Witam,

Tak czytam jakie problematyczne jest to rondo i jechać nie jechać wszyscy pytają. A czy trasa taka jest bezpieczna jeśli chodzi o winiety jadę we wtorek

Spielfeld-Gradiska-Kamnica - Podlehnik
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 29.07.2018 16:56

kaeres napisał(a):Mam na prawdę zagwozdkę.
Z jednej strony chcę zadbać aby to się nie rozprzestrzeniało, a z drugiej chce Wam pomóc.
Wygrywa solidarność.

Oświadczam, ja zwolennik MLP, że ten objazd jest do dupy.

Nie wiem jak to nawet opisać. Nie sprawdzałem na forum jego wariantów. Wpisałem w nawigację i jazda bez zatrzymywania.

Krystian super decyzja. Też tak wracamy :papa:
Slawek_11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slawek_11 » 29.07.2018 20:26

Jechałem dzisiejszej nocy od Ilz do Ormoz i pierwsze km są niesamowicie kręte i górzyste. Na granicy SLO - CRO zero samochodów.
Moim zdaniem jak aura jest sprzyjająca to można się na pierwszy raz wybrać tym objazdem przy deszczu zastanowiłbym się dwa razy
chorwamar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwamar » 29.07.2018 20:53

petr napisał(a):Sprawa definitywnie rozwiąże się sama od jesieni 2018, kiedy cały odcinek do Maceli będzie wymagał winiety. Tymczasem życzę udanych objazdów objazdu dla oszczędzenia 15 -30 euro. :-)

Według mnie nie rozwiąże się, po prostu aby uniknąć opłat będzie się jechało na Cvetlin zamiast Podlehnik...
Nie rozwiąże się nawet jak Chorwacja wejdzie do Schengen moim zdaniem. Granicy nie będzie, ale zostaną bramki tuż za granicą chorwacką. Na pewno pójdzie szybciej ale w letnie weekendy korki i tak będą się robić. Chorwaci musieliby wprowadzić winiety i to najlepiej elektroniczne a na to się nie zanosi.
Do innych pytających jeszcze raz: nie używajcie obecnie objazdu MLP, jest co najmniej kilka relacji z ostatnich dni i wystarczy poczytać!
Albo przez rondo Pesnica/Maribor/Ptuj a jak się mimo wyjaśnień boicie to Ilz/Bad Radkersburg/Ormoz lub Podlehnik/Cvetlin. Na tej ostatniej ktoś pisał o górzystej trasie i wielu zakrętach... No to jest prosta, szeroka i wcale nie górzysta droga w porównaniu do obecnych objazdów objazdów MLP. Szeroka jest też w normalnym rozumieniu, TIRy mogą się tam mijać bez zwalniania...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 212
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone