chorwamar napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):https://www.cro.pl/rondo-przed-mariborem-tam-trzeba-winete-t21027.html
Stare, ale mandaty były.
Jak jest obecnie, nie wiem, nikt o mandatach ostatnio nie pisał.
Tak, ale to jest jedna relacja z okresu 10 lat temu zaraz po wprowadzeniu winiet, kiedy były tam nieścisłości/spory między DARS a inspekcją transportu, a znak winiety był zdejmowany po czym zakładany od nowa. Nie było też wtedy wykładni od DARS, że przejazd między drogami lokalnymi jest tam bezpłatny. Przeczytałem cały wątek, który się jednak kończy na 2009r., natomiast wyjaśnienia DARS są z późniejszych lat. Wniosek jest taki, że doszli do porozumienia z inspekcją transportu, że przejazd rondem między drogami lokalnymi jest bezpłatny, ale oczywiście jako poborca opłat niechętnie to przyznają i trzeba dokładnie o to zapytać.
Oczywiście sam fakt objęcia RONDA systemem dróg płatnych jest skandaliczny, przypuszczam że to jedyne rondo w Słowenii czy może nawet w Europie objęte ogólnie nakazem winiety. Jak wskazano w kilku miejscach rondo wg przepisów nie może być płatne, ale zapewne wadliwie skonstruowana była tam umowa między DARS a państwem, która na to pozwoliła. Stąd takie przepychanki i kontrowersje w początkowym okresie.
Nie musimy jednak wnikać w takie szczegóły: wiadomo, że instytucja państwowa jest przeciwko płaceniu za samo rondo, więc ze strony policji, inspekcji itd. nic nam tam nie grozi, natomiast sam DARS w co najmniej 2 odpowiedziach informuje, że za dyskutowany przejazd nie nakłada mandatu.
PS. No i jak już pisałem wątpiący wydrukujcie sobie odpowiedź od kolegi o fińskim nicku, którego nie umiem przeczytać ani napisać
Dla mnie ona była jasna i wyczerpująca, ale oparłem się też na innej podobnej odpowiedzi od DARS, którą wcześniej linkowałem.
chorwamar - masz u mnie browka:-) za calosc logiki ostatnich postow, lepiej nie potrafilbym tego opisac. Wypunktowales dokaldnie to co jest interesujace z punktu widzenia objazdu autostrad.
Temat na forum to "Dyskusja" , dla jednych dyskusyjne jest 15E za 40 minut objazdow dla innych nie.
Dyskutujemy o mozliwosci a nie koniecznosci objazdu.
Powinismy doprecyzowac ze objazd przez Maribor Ptuj Trzec jest wygodny dla ludzi nadjezdzajacych z kierunku Linz - Graz, kto nadjezdza z kierunku Wiednia i poludniowo wschodniej Polski moze rozwazyc objazd przez Bad Radkersburg. (osobiscie nie analizowalem tej drogi )