Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
chorwamar
Podróżnik
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwamar » 28.07.2018 11:52

sg22 napisał(a):Witam jeśli ktoś by jechał objazdem sveta ana teraz niech napisze jak wygląda sytuacje gdyż na promet.si się zmieniło wcześniej było napisane że jest wahadło a teraz wygląda na to ze całkiem zablokowane.

R3-730, Zg. Ščavnica - Dražen vrh, popolna zapora zaradi ureditve ceste in križišča do 30. 11. 2018. Obvoz po lokalnih cestah Zg. Ščavnica - Sv. Ana v Slovenskih Goricah - Žice - Ledinek - Dražen Vrh in obratno.

Chociaż jak patrze po mapie na te drogi które są podane jako objazd lokalnymi to by prowadziło w sposób jakby jechać normalnie prosto bez objeżdżania a zarówno prosto jak i skręcając na sv ane na promecie są zakazy ruchu.

Jechałem w nocy z czwartku na piątek wracając jak opisywałem wyżej. Kilka razy (chyba 3) widziałem zakazy ruchu, znak w środku nie jest biały jak u nas tylko jakby żółtawy (była noc), dodatkowo świeciły się takie żółte lampy. Droga była częściowo zagrodzona zaporami, w środku prawdopodobnie można by przejechać, zakładam że to dla pojazdów związanych z remontem lub może mieszkańców. Strzałki wskazują aby jechać inną drogą (objazd do A przez Trate) a "wrażenia" z niego już opisałem...
cretor23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cretor23 » 28.07.2018 17:36

[quote="jedrula"]Proponuję tak jak pisano tu kilka stron wcześniej jechać przez Maribor - Ptuj - Trzec

Droga szeroka bez robót i niespodzianek. Rondo Pesnica musi być w ten sposób gratis do przejechania , kto normalny będzie nas na takiej trasie kontrolował na rondzie ? Nie dajmy się zwariować , uważam że rondo jako skrzyżowanie łączące drogi bezpłatne jest bezpłatne...
Screenshot_20180728-182720.png

Jednak uważam że tak nie do końca jest bezpłatne. Znalazłem jeszcze jedno, inne pismo i DARS gada inaczej... A już zaświeciła mi się zielona lampka na twój przejazd :|
chorwamar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwamar » 28.07.2018 18:13

Ja nie wiem czy śpiewka o płatnym rondzie Pesnica (czy jak mu tam) się kiedyś skończy czy nie...
Ludzie wciąż przytaczają dowody, pisma itd., że jest ono w systemie dróg płatnych. Oczywiście, że jest i nikt temu nie zaprzecza!
W praktyce jednak co potwierdza sam DARS i jest na to pismo użytkownicy nie są karani za przejazd nim z drogi bezpłatnej na bezpłatną. Co jest także oczywiste i logiczne, choćby z powodu tego że praktycznie nie da się inaczej czy tego że jedziemy z bezpłatnej w bezpłatną. Można się też doszukać informacji z czasu wprowadzenia winiet, kiedy inspekcja drogowa kazała im zdjąć znaki winiet z ronda i DARS to zrobił, ale potem założyli od nowa jednocześnie wyjaśniając, że kontrole nie są prowadzone na samym rondzie choćby ze względów bezpieczeństwa tylko na zjazdach i wjazdach na drogi płatne.
Jeśli ktokolwiek twierdzi, że jest inaczej niech przytoczy relację kogoś kto za taki przejazd bez winiety zapłacił karę i to po dacie pisma wyjaśniającego z DARS. Na razie taki przypadek nie jest znany ergo można tak jeździć, a jeśli ktoś mimo to ma obawy to niech wozi ze sobą wydrukowane pismo po słoweńsku...
Zakończmy już dyskusję o tym rondzie bo robi się to już mało śmieszne. Kto uważa, że musi mieć tam winietę jadąc z bezpłatnej w bezpłatną niech tam nie jedzie, ale już nie wyskakujcie z tym obowiązkiem winiety, to już jest nudne...
Tutaj https://pdaclub.pl/forum/automapa-wince-wm-wp6-x/(wydzielony)-o-platnych-i-bezplatnych-autostradach-w-slowenii/ jest też cytowana inna odpowiedź z DARS z 2013r., a jej najważniejszy fragment to: "our supervisors don't punish drivers who come from non-toll road 437 to the non-toll road 449."
Prot666
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot666 » 28.07.2018 18:32

Poza tym, jeśli jakimś cudem ktoś nadal jest przekonany, że rondo jest płatne. To po sporzejniu na mapę są conajmniej dwa sposoby, żeby w tym objeździe dodatkowo zrobić objazd (sic!) ronda Pesnica.

Ze Spielfeld mozna na przykład dojechać do Mariboru drogami L671, 708, 436 https://tinyurl.com/yayp6f9h

Lub zrobić skok w bok przed rondem https://tinyurl.com/ya3zed7z jeśli naprawdę na nim straszy.

pozdr
Prot
cretor23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cretor23 » 28.07.2018 18:52

Można.. Tylko coś jest na rzeczy i po to jest dyskusja. Nie uśmiecha mi się wywalić 300 ojro za rondzio gdzie co po niektórzy piszą że jest free bo tak myślą a stróże robią to co do nich należy czy walą mandaty. W cywilizowanych krajach zjazd z ronda jest oznaczony znakiem opłaty a tu jest ewidentnie przed wjazdem na rondo. Każdy robi co uważa, a uwagi można podać dyskusji. Wielu się udaje bo panowie nie śpią na rondzie
chorwamar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwamar » 28.07.2018 19:37

cretor23 napisał(a):Można.. Tylko coś jest na rzeczy i po to jest dyskusja. Nie uśmiecha mi się wywalić 300 ojro za rondzio gdzie co po niektórzy piszą że jest free bo tak myślą a stróże robią to co do nich należy czy walą mandaty. W cywilizowanych krajach zjazd z ronda jest oznaczony znakiem opłaty a tu jest ewidentnie przed wjazdem na rondo. Każdy robi co uważa, a uwagi można podać dyskusji. Wielu się udaje bo panowie nie śpią na rondzie

Znajdź relację jednej osoby na świecie, na jakiejkolwiek stronie, która za przejazd z bezpłatnej w bezpłatną zapłaciła karę. Sam DARS wyjaśnia, że taki przejazd nie jest karany. Czego Ci czy innym więcej potrzeba?!
Na rzeczy jest tylko to, że jest znak i 90% lub więcej ruchu na tym rondzie odbywa się z i/lub na drogę płatną, ale przejazd dyskutowaną trasą jest wyjątkiem od tej płatnej reguły (wszystkie inne zjazdy są na drogę płatną). Co nie raz i nie dwa zostało potwierdzone w pismach od DARS jeszcze raz powtarzam, jeśli o to się dokładnie ich zapytać (a nie tylko czy rondo jest płatne). To nie jest tak, że "co poniektórzy myślą" że jest bezpłatne!!! Sam bym tak na pewno jechał, gdybym o tym doczytał wcześniej, tyle że trzeba wyznaczać drogę przez konkretne punkty, bo mapy mają z reguły rondo jako płatne (w ogólności słusznie) więc nie da się tak wyznaczyć każąc pominąć drogi płatne.
Poczytaj więcej, poszukaj zanim zaczniesz się wypowiadać... Była nawet wcześniej relacja osoby, która tak jechała, widziała tam samochód kontrolny ale go nie zatrzymali. Co oczywiście samo w sobie nic nie dowodzi ale jest kolejnym kamyczkiem do tego, że tak wolno jechać.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.07.2018 20:01

rondo-przed-mariborem-tam-trzeba-winete-t21027.html

Stare, ale mandaty były.
Jak jest obecnie, nie wiem, nikt o mandatach ostatnio nie pisał.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 28.07.2018 20:07

cretor23 napisał(a):
jedrula napisał(a):Proponuję tak jak pisano tu kilka stron wcześniej jechać przez Maribor - Ptuj - Trzec

Droga szeroka bez robót i niespodzianek. Rondo Pesnica musi być w ten sposób gratis do przejechania , kto normalny będzie nas na takiej trasie kontrolował na rondzie ? Nie dajmy się zwariować , uważam że rondo jako skrzyżowanie łączące drogi bezpłatne jest bezpłatne...

Jednak uważam że tak nie do końca jest bezpłatne. Znalazłem jeszcze jedno, inne pismo i DARS gada inaczej... A już zaświeciła mi się zielona lampka na twój przejazd :|

Wklejone pismo jest częściowo nieaktualne :!: Wprowadza w błąd. :idea:
Aktualną informację od DARS przedstawił Pääkäyttäjä (cztery strony wstecz) :idea:
cretor23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cretor23 » 28.07.2018 20:20

endryu napisał(a):
cretor23 napisał(a):
jedrula napisał(a):Proponuję tak jak pisano tu kilka stron wcześniej jechać przez Maribor - Ptuj - Trzec

Wklejone pismo jest częściowo nieaktualne :!: Po co je przytaczać. Wprowadza w błąd. :idea:
Aktualną informację od DARS przedstawił Pääkäyttäjä (cztery strony wstecz) :idea:

Nieaktualne, bo uruchomiono kolejny odcinek,a pismo jest z poprzednich wakacji. Czym w razie czego można się podeprzeć. Jak bym miał napisane od DRSA pismo to jadę jak w dym. Wytykacie błędy a ja udostępniam oficjalne pisma...ot takie tam :roll: Temat można zamknąć, wszyscy piszą że rondo wolne :mrgreen:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 28.07.2018 20:23

cretor23 zajrzyj 4-ry strony wstecz. :)
cretor23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cretor23 » 28.07.2018 20:45

endryu napisał(a):cretor23 zajrzyj 4-ry strony wstecz. :)

Ja jeb.. Kolega Pääkäyttäjä też dostał zwrotke że jest płatne, Janusz B.zacytował wyżej coś co ja też przeczytałem odnośnie ronda . Nie jestem pewny więc debatuje :D Nie ma co się jeżyć, jedziemy na wakacje :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.07.2018 21:22

Fakty są takie:
- rondo jest płatne
- DARS ma gdzieś jadących po krajówce
- DARS interesuje się zjeżdżającymi i wyjeżdżającymi na autostradę
- DARS na maila odpisał mi 18 maja br więc chyba mają świeże info:

Use of vignette is obligatory for motorway section Šentilj – Pesnica (E59) and for rondo Pesnica, for a large part of expressway through Maribor – Pesnica – Slivnica (H2) and for the sections Pesnica – Zrkovska, Zrkovska – Ptujska and Slivnica - Podlehnik.

Nonetheless, in the framework of the Pesnica roundabout, use of toll road in continuation and toll road prior to the Pesnica roundabout entry, respectively, is subject to surveillance by DARS d.d. toll supervisors. Therefore, DARS d.d. toll supervisors do not perform toll control at the Pesnica roundabout itself – from the point of view of providing traffic safety. Toll supervisors penalise perpetrators of the offence who come to the roundabout on the toll road and leave it on the non-toll road or who drive through the roundabout from the non-toll road to the toll road.

Officialy you do need a vignette for rounddabout Pesnica, but our supervisors don't punish drivers who come from non-toll road 437 to the non-toll road 449.

Chcecie glejtu od papieża czy co...? Dla mnie powyzszy mail jest oficjalnym stanowiskiem DARS, ja w zyciu raz im się tłumaczyłem, dlaczego nie mam winiety i kary nie zapłaciłem. Wydrukujcie se to i po sprawie.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 28.07.2018 21:34

Konsensusem jest tu niekaralność w przejazdach w ciągu dróg 437 i 449 :idea:
Inne informacje o płatnych drogach są oczywiste :!:

...ale może za kilka, kilkanaście postów, które zostaną napisane tak nie jest :?: :?: :?: :lol:
chorwamar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwamar » 28.07.2018 21:55

Janusz Bajcer napisał(a):https://www.cro.pl/rondo-przed-mariborem-tam-trzeba-winete-t21027.html

Stare, ale mandaty były.
Jak jest obecnie, nie wiem, nikt o mandatach ostatnio nie pisał.

Tak, ale to jest jedna relacja z okresu 10 lat temu zaraz po wprowadzeniu winiet, kiedy były tam nieścisłości/spory między DARS a inspekcją transportu, a znak winiety był zdejmowany po czym zakładany od nowa. Nie było też wtedy wykładni od DARS, że przejazd między drogami lokalnymi jest tam bezpłatny. Przeczytałem cały wątek, który się jednak kończy na 2009r., natomiast wyjaśnienia DARS są z późniejszych lat. Wniosek jest taki, że doszli do porozumienia z inspekcją transportu, że przejazd rondem między drogami lokalnymi jest bezpłatny, ale oczywiście jako poborca opłat niechętnie to przyznają i trzeba dokładnie o to zapytać.
Oczywiście sam fakt objęcia RONDA systemem dróg płatnych jest skandaliczny, przypuszczam że to jedyne rondo w Słowenii czy może nawet w Europie objęte ogólnie nakazem winiety. Jak wskazano w kilku miejscach rondo wg przepisów nie może być płatne, ale zapewne wadliwie skonstruowana była tam umowa między DARS a państwem, która na to pozwoliła. Stąd takie przepychanki i kontrowersje w początkowym okresie.
Nie musimy jednak wnikać w takie szczegóły: wiadomo, że instytucja państwowa jest przeciwko płaceniu za samo rondo, więc ze strony policji, inspekcji itd. nic nam tam nie grozi, natomiast sam DARS w co najmniej 2 odpowiedziach informuje, że za dyskutowany przejazd nie nakłada mandatu.
PS. No i jak już pisałem wątpiący wydrukujcie sobie odpowiedź od kolegi o fińskim nicku, którego nie umiem przeczytać ani napisać :)
Dla mnie ona była jasna i wyczerpująca, ale oparłem się też na innej podobnej odpowiedzi od DARS, którą wcześniej linkowałem.
petr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) petr » 28.07.2018 22:06

Sprawa definitywnie rozwiąże się sama od jesieni 2018, kiedy cały odcinek do Maceli będzie wymagał winiety. Tymczasem życzę udanych objazdów objazdu dla oszczędzenia 15 -30 euro. :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 211
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone