Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
TRAWQ
Plażowicz
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) TRAWQ » 27.07.2018 12:34

Taka ciekawostka odnośnie objazdu MLP, dla osób które wybierają się troszkę późnej:

"R2-433, Lenart - Trate, Trate - Žice, road closed due to roadworks until 13/8/2018. Traffic is diverted."

Wynika z tego, że droga ma być zamknięta do 13 sierpnia.

źródło: https://www.promet.si/portal/en/1traffi ... tions.aspx
Prot666
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot666 » 27.07.2018 13:06

Pääkäyttäjä napisał(a):Możecie przestać cudować proszę...? Rondo jest częścią autostrady ale jak w mailu od DARS widać, jadąc lokalnymi drogami, nikt winiety wymagać od Was nie będzie.

Mamma mia, o Matko i Córko ze Ścierko. Wszystko jest wyjaśnione a Wy koledzy generujecie problem, którego nie ma.

Nie unoś się tak, bo nikt nie cuduje. Przeczytaj sam jeszcze raz co napisałeś:
"rondo jest częścią autostrady". Potem przeczytaj jeszcze raz i tak do skutku aż zaczniesz sie sam z tego śmiać :-)

pozdr
Prot
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2018 13:07

jedrula napisał(a):Cudowaniem mozna nazwac objazd przez Trate Sv Anna Lenart Ptuj.

Oj tak, i to bardzo.

Dla mnie ocziwiste jest ze po rondzie jak po zwyklym skrzyzowaniu jadac drogami bezplatnymi nie potrzeba winetki i koniec kropka.

Prot666 napisał(a):"rondo jest częścią autostrady". Potem przeczytaj jeszcze raz i tak do skutku aż zaczniesz sie sam z tego śmiać :-)

pozdr
Prot

Nie jest to takie oczywiste ponieważ przed rondem stoi znak z info o wymaganej winiecie (a przynajmniej stał w zeszłym roku). Sam to przerabiałem bujając się służbowo w tej okolicy i jadąc tędy pierwszy raz jak zobaczyłem wesoły samochodzik szczerzący się ze wzoru winiety, to zwątpiłem. Na szczęście, nikt nic ode mnie nie chciał a potem dopytałem (więcej w załączonym mailu) o detale bo rondo powstało razem z autostradą.

Nic nie jest takie oczywiste na jakie wygląda.

Prot666 napisał(a):Nie unoś się tak, bo nikt nie cuduje.

Nie unoszę się. Tutaj powstaje zbiór słoweńskich mitów drogowych i mógłbym mieć to in my behind zamiast pisać z DARS bo cały ten wątek to jedno wielkie cudowanie - jak czyta się o objazdach objazdu albo wydziwianie na temat tego, jak objechać płatne rondo kilka postów wyżej...

Pozdro600, róbcie jak uważacie, uważajcie jak robicie.
Prot666
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot666 » 27.07.2018 13:47

Pääkäyttäjä napisał(a):Nie jest to takie oczywiste ponieważ przed rondem stoi znak z info o wymaganej winiecie (a przynajmniej stał w zeszłym roku). Sam to przerabiałem bujając się służbowo w tej okolicy i jadąc tędy pierwszy raz jak zobaczyłem wesoły samochodzik szczerzący się ze wzoru winiety, to zwątpiłem. Na szczęście, nikt nic ode mnie nie chciał a potem dopytałem (więcej w załączonym mailu) o detale bo rondo powstało razem z autostradą.

Nic nie jest takie oczywiste na jakie wygląda.

Ależ właśnie o to mi chodzi, robienie z ronda cześci autostrady to komedia. Problem w tym, że Słoweńcy sami jakby bali się z tego wybrnąć.

Pääkäyttäjä napisał(a):Nie unoszę się. Tutaj powstaje zbiór słoweńskich mitów drogowych i mógłbym mieć to in my behind zamiast pisać z DARS bo cały ten wątek to jedno wielkie cudowanie - jak czyta się o objazdach objazdu albo wydziwianie na temat tego, jak objechać płatne rondo kilka postów wyżej...

I tu się zgadzam. Droga przez Maribor to (póki co) chyba najbardziej cywilizowany darmowy przejazd. Kiedy pierwszy raz jechałem do Chorwacji, to nawet nie musiałem zakładać konta, bo z samej lektury wywiedziałem się wszystkiego i poszło OK. Teraz kiedy chciałem odświeżyć wiedzę, trafiłem właśnie na "cuda Św Anny :-)

pozdr
Prot
jotusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotusia » 27.07.2018 15:40

Zanim przeczytałam ten wątek, miałam plan, jak jechać (jedziemy 3 raz z rzędu, więc problemu być nie powinno). Teraz już nie wiem kompletnie nic, nie mam pojęcia jak jechać i zupełnie się już pogubiłam. Doszłam do wniosku, że pojedziemy na przypał jak Google pokieruje, najwyżej będziemy błądzić.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 27.07.2018 15:56

jotusia napisał(a):Zanim przeczytałam ten wątek, miałam plan, jak jechać (jedziemy 3 raz z rzędu, więc problemu być nie powinno). Teraz już nie wiem kompletnie nic, nie mam pojęcia jak jechać i zupełnie się już pogubiłam. Doszłam do wniosku, że pojedziemy na przypał jak Google pokieruje, najwyżej będziemy błądzić.

W czym problem. Trasę zaplanuj tak aby na granicy SLO/HR być jak najwcześniej, nawet bardzo wczesnym porankiem. A po minięciu Lučko można sobie zrobić dłuższą przerwę. Jaki przebieg trasy planowałaś?
Aqstyk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aqstyk » 27.07.2018 16:07

jotusia napisał(a):Zanim przeczytałam ten wątek, miałam plan, jak jechać (jedziemy 3 raz z rzędu, więc problemu być nie powinno). Teraz już nie wiem kompletnie nic, nie mam pojęcia jak jechać i zupełnie się już pogubiłam. Doszłam do wniosku, że pojedziemy na przypał jak Google pokieruje, najwyżej będziemy błądzić.

Czy jakoś Ci pomóc? Zobacz mój opis. Masz tam linka z gotową trasą do google maps na telefon.
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 27.07.2018 16:23

Janusz Bajcer napisał(a):
jedrula napisał(a):Ok jesli dobrze widze na Google Earth to tuz przed rondem Pesnica jest mala drozka ktora da sie wykorzystac i wogole nie wjezdzac na rondo. Czy ktos to moze potwierdzic? Ta drozka laczy sie z ulica Pekel.

https://www.google.com/maps/place/Rondo ... 15.6705433

To jest chyba dróżka rowerowa.

https://www.google.com/maps/@46.600788, ... 312!8i6656

To jest nakaz jazdy dla rowerów , po prawej jest znak zakazu skrętu w lewo ale nie obowiązuje traktorów - czyli ta dróżka jest specjalnie zrobiona aby rowerzyści, ciągniki i traktory nie przejeżdżały po rondzie Peśnica.

(nie widziałem tego wcześniej pisząc posta)

Ten zjazd powtórzony jest dwukrotnie celowo aby takie pojazdy i rowerzyści nie tworzyły zagrożeń na rondzie.

Rondo, niezależnie jak wielkie jest niczym innym tylko skrzyżowaniem.
W dużym uproszczeniu są na nim pasy ruchu podlegające opłacie oraz pas ruchu (w naszym przypadku można nazwać jako skręt w lewo) który jest bezpłatny lub mówiąc precyzyjniej: DARS nie będzie wymagał od nas posiadania winety.

Doprecyzuję, że należy zjechać czwartym zjazdem a nie trzecim jak kolega wcześniej pisał.

Podsumowując , na chwilę obecną objazd trasą Spiefeld - Maribor - Ptuj - Trzec - Podlehnik jest lepszym objazdem niż Trate - Sv. Anna - Lenart - Ptuj - Trzec - Podlehnik.

7 sierpnia około 1:00 w nocy pojadę tym właśnie lepszym objazdem , amen.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 27.07.2018 16:42

Trochę to przypomina film na kanale Anmal Planet i
antylopy, które próbują przejść na drugi brzeg Nilu :wink:
Prot666
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot666 » 27.07.2018 16:50

Habanero napisał(a):Trochę to przypomina film na kanale Anmal Planet i
antylopy, które próbują przejść na drugi brzeg Nilu :wink:

A krokodyle z gatunku "DARS Supervisors" tylko czekają... (głosem Krystyny Czubówny)
Prot666
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot666 » 27.07.2018 16:52

jedrula napisał(a):Doprecyzuję, że należy zjechać czwartym zjazdem a nie trzecim jak kolega wcześniej pisał.

Zgadza się, poprawiłem mojego wczęsniejszego posta żeby w błąd nie wprowadzać. Dzięki za wyłapanie tego.

pozdr
Prot
jotusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotusia » 27.07.2018 17:22

.Endryu chciałam lecieć jak zawsze przez Mureck, Lenart, Ptuj, tylko, że później w Trzec od razu na Cvetlin. Trochę mnie ten objazd przez św Anę niepokoi, ale wstępnie wszystko połapałam. Teraz widzę, że jest jeszcze inny objazd przez Maribor i zupełnie zgłosiłam, jak mam jechać. Startujemy z Poznania o 17, więc koło 5 rano powinniśmy być w Słowenii. Jako rodzinny nawigator, mam opracować trasę, ale im więcej czytam, tym mniej wiem.
Aqustyk pisałeś, że jechałeś przez BadRadkersburg I że w nocy będzie tam kiepsko. Dlatego mam wątpliwości co do takiej trasy.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 27.07.2018 17:27

Przecież macie nawigację wszyscy A większość jedzie nie 1 raz do HR. Poradzicie sobie ludziska
jotusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotusia » 27.07.2018 17:31

Garo&Justa napisał(a):Przecież macie nawigację wszyscy A większość jedzie nie 1 raz do HR. Poradzicie sobie ludziska

Pewnie, że sobie poradzę, ale navi nie raz mnie wprowadziła w pole. Średnio mi się uśmiecha błądzić w środku nocy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2018 17:39

To jedz autostradą...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 209
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone