Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maciejdm1
Croentuzjasta
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejdm1 » 24.07.2018 22:41

Jonky napisał(a):nie, znowu GM poprawiło trasę - tędy https://goo.gl/caC6dK
Jest znak na Sv Ana, więc da się dojechać do 433

To pojadę tak. Dzięki za info...
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 24.07.2018 22:50

bonovox75 napisał(a):Heyo!

Autostrady w Słowenii omijałem kiedyś na różne sposoby (zawsze w nocy i w sierpniu oraz w weekendy):

1) Ilz-Bad Radkersburg-Ormoż-Varażdin
2) Graz-MLP-Cv

Ale w tym roku zastanawiam się coraz bardziej nad takim wariantem (bo chyba nie chce mi się patyczkować z dodatkowymi objazdami na MLP):

nowa trasa

I to jest bardzo dobry pomysł, prosto i do celu.
gigi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigi » 24.07.2018 22:58

Może i bardziej prosto ale nie dochodzi dodatkowo madziarska winieta? :|
Bo jeśli to chyba lepiej wówczas normalnie opłacić slo i jechać autobahną...
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 25.07.2018 04:57

alechandro napisał(a):Tym razem pierwszy raz jechałem autostradą przez SLO ale jechałem w nocy z niedzieli na poniedziałek i nigdzie żadnych korków nie było.

Bo nie zawsze jest sens jechać objazdem. Ja tez w tym roku wybieram autostradę.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 25.07.2018 05:42

gigi napisał(a):Może i bardziej prosto ale nie dochodzi dodatkowo madziarska winieta? :|
Bo jeśli to chyba lepiej wówczas normalnie opłacić slo i jechać autobahną...

Jedziesz bez winiet po nowych szerokich drogach, dlatego się dziwię tym tu objazdom do objazdu.
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 25.07.2018 08:15

wielbiciel napisał(a):Jedziesz bez winiet po nowych szerokich drogach, dlatego się dziwię tym tu objazdom do objazdu.

Jak jedziesz od strony Wiednia, to jest dobry objazd/skrót, ale jak jedziesz od strony Wels, już nie bardzo. My właśnie tak jedziemy ale nie będziemy wić się duktami jak pytony nad Wisłą, tylko jedziemy przez Bad Radkersburg i Omrož, tam nie widzę na GM żadnych robót drogowych.
gigi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigi » 25.07.2018 09:56

Dla mnie objazd SLO to nie tylko oszczędność 15ojro w jedną stronę ale możliwość taniego zatankowania paliwka poza austriacką autobahną ponadto zjeżdżając w Ilz ominięcie korkującego się często odcinka koło Graz.
Obserwuję na GM od paru dni autostradę od Ilz do słoweńskiej granicy i często tam na odcinkach pomarańczowo lub czerwono...
MLP zawsze jechałem na pamięć i navi nie była potrzebna ale w tym roku po raz pierwszy jadę przez Bad Radkersburg i Omrož :oczko_usmiech:
andrew235
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrew235 » 25.07.2018 19:48

Szanowni koledzy tak czytam i czytam ten post, coś niby wiem, ale czy...warto robić objazd teraz?? mam nocleg w mariborze i tam muszę dojechać (jadę od Graz), podrzuci ktoś w skrócie jak ominąć te ustrojstwo... czy można i czy jest sens. nie chodzi przecież o 15 euro, ale to sam fakt. wjeżdżasz i wyjeżdżasz ze Słowenii a trzeba się z nimi podzielić kieszonkowymi na wczasy. z góry dziękuję za dobre chęci bo tutaj cały czas miła dyskusja... :D
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 25.07.2018 20:33

Uzytkownik Prot666 23 lipca i Aqustyk 24 lipca opisali wzorcowy objazd przez Maribor, Ptuj i wjazd na koncowy odcinek darmowej autostrad. (bez Trate, zamknietych drog przy Lenart i objazdu przez sv.Anna).
Uwazam ze na to chwile to najlepsza opcja. Do rozwazenia pozostaje przejazd ronda Pesnica oraz w drodze kolo Ptuja zerknac na korki czy sa przy Macelj - jesli sa to jechac na Cvetlin.
Granice Austria / Slowenia bede jechal o 2 w nocy z poniedzialku na wtorek i tak wlasnie pojade przez Maribor - Ptuj - Podlehnik
Aqstyk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aqstyk » 25.07.2018 21:15

Relacja z dzisiaj na gorąca z takiej trasy:
https://goo.gl/maps/qfcR7KQQxAP2

Wyjechałem z rodzinką o 4.00 z Tychów, poniżej w punktach krótka relacja z miejsc na drodze. Jeśli się pojawią pytania to chętnie odpowiem.
1. Czechy - bardzo dużo remontów po drodze ale w taki dzień jechało się bardzo płynnie. Mikulov i wahadło praktycznie od strzału.
2. Austria - wreszcie omijamy Poysdorf. Ruch znikomy, bardzo mało remontów. Niestety wjechałem do Wiednia ok. 8.00 więc trafiłem na korek. Co prawda w ślimaczym tępie ale jechałem. Ok. 15-20 min. Za Wiedniem trochę większy ruch ale generalnie nie mogę narzekać. Uwaga na trasie austriackiej jest kilka fotoradarów. Waze w tle ratuje sytuacje (bez wytyczonej trasy, tylko działający).
3. Zjechałem na Bad Radkersurg - jechałem tą trasą pierwszy raz w życiu. Zawsze jechałem MLP. Odradzam tą drogę wszystkich którzy chcą jechać w nocy. Jest dosyć kręta i sporo lasów po drodze. Pewnie w nocy można spotkać sporo zwierzątek. W dzień trasa przeleciała płynnie bez żadnych postojów. Google trochę głupieje na trasie 66. Każe skręcać a tak naprawdę to droga po prostu ostro skręca. Tak było kilka razy. Obserwujcie mapę na telefonie i będzie OK :) Trochę mi się dłużyła ale zawsze tak człowiek ma jak jedzie pierwszy raz jakąś nową trasą.
4. Wjazd do Słowenii - brak kogokolwiek na przejściu. Droga na początku fajna szeroka z wymalowanymi pasami i bez dziur. Niestety po pewnym czasie wjeżdżamy na wąską drogę już bez pasów i z mnóstwem dziur. Dopiero od momentu drogi 229 wracają z powrotem szeroka droga i pasy :)
5. Ptuj i objazd - tutaj trzeba wykazać się spokojem. Najpierw skręt opisany jest jako płatny a za chwilę jak dojeżdżamy do ronda to okazuje się, że tylko niektóre zjazdy są na autostradę płatne. Każdy zjazd na płatną autostradę ma duży widoczny znak opisany jako VINJETA (ciężko go przegapić!). Objazd do Podlehnika tak jak na trasie u góry. Zjazd na autostradę przy granicy opisany BARDZO WYRAŹNIE tzn. znak VINJETA PRZEKREŚLONY! Zjazd jest cały czas czynny. Jest to nowy, ładny, elegancki zjazd i nie wygląda na to, żeby był to zjazd tymczasowy i ktoś miał by go zamykać.
6. Granica - 10 min i znudzeni celnicy słoweńscy nawet nie chcieli dowodów. Chorwacji tylko gwizdali sobie pod nosem i machali dalej...dalej :)
7. Chorwacja - autostrady prawie puste. Lućko - od strzału - ale to w końcu środa więc nie ma się co dziwić.

Chyba tyle jeśli chodzi o relację.

Korzystajcie z linka powyżej. Uwaga!!! Działa on również na komórkach wraz punktami „przez”. Całą trasę przejechałem na GM. Na codzień używam WAZE ale nie da się tam ustawić więcej niż 1 puntku „przez”. Waze chodził sobie w tle i ostrzegał przed fotoradarami.

Pozdrawiam i szerokiej drogi życzę ;) :papa: :hut:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.07.2018 21:28

Aqstyk napisał(a):Relacja z dzisiaj na gorąca z takiej trasy:
https://goo.gl/maps/qfcR7KQQxAP2

4. Wjazd do Słowenii - brak kogokolwiek na przejściu. Droga na początku fajna szeroka z wymalowanymi pasami i bez dziur. Niestety po pewnym czasie wjeżdżamy na wąską drogę już bez pasów i z mnóstwem dziur. Dopiero od momentu drogi 229 wraca z powrotem szeroka droga i pasy :)

Jeżdżę tą trasą od kilku lat i polecam "nie słuchać GM" tylko z Gornja Radgona pojechać drogą 449 na Lenart a potem drogą 299 na Ptuj Droga szeroka ( w jednym miejscu wahadło) i o wiele lepsza niż kręte dróżki przez wioski którymi prowadzi GM :oczko_usmiech:
https://goo.gl/maps/nq85s5PX1SJ2
Aqstyk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aqstyk » 25.07.2018 21:31

dzięki zobaczę w drodze powrotnej :)
gigi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigi » 25.07.2018 22:26

Mała korekta :) oczywiście lepsza jest 229 przez Bis
Od Gornja Radgona najlepiej kierować się znakami na Maribor.

https://www.google.pl/maps/dir/Gornja+R ... !3e0?hl=pl
Łukasz_Wrocław
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz_Wrocław » 26.07.2018 14:08

Witajcie, jestem nowym użytkownikiem forum. Do Chorwacji jadę po raz 4, ale w tym roku zastanawiam się nad wykupieniem winiety na Słowenię. Proszę powiedzcie mi jak naprawdę wygląda sprawa z odcinkiem Ptuj - granica z Chorwacją ? Rozumiem, ze tam winiety nie potrzebuję ? Rozumiem też, że na odcinku Ptuj - granica z Austrią winieta jest wymagana.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 26.07.2018 14:22

Łukasz_Wrocław napisał(a):Witajcie, jestem nowym użytkownikiem forum. Do Chorwacji jadę po raz 4, ale w tym roku zastanawiam się nad wykupieniem winiety na Słowenię. Proszę powiedzcie mi jak naprawdę wygląda sprawa z odcinkiem Ptuj - granica z Chorwacją ? Rozumiem, ze tam winiety nie potrzebuję ? Rozumiem też, że na odcinku Ptuj - granica z Austrią winieta jest wymagana.

Winietę potrzebujesz jeszcze dalej za Ptuj, do miejscowości Podlehnik. Dopiero od tego miejsca do granicy SLO/CRO jedziesz za darmo.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 207
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone