kaeres napisał(a):Strzelałem Meje-Zlogonje ale blisko
Co by się stało gdyby nakryli nielegalne przekroczenie ?
Ktoś tu pisał że 400€ kary. Po drodze nie widziałem jednak żadnych informacji że jest granica, zakaz ruchu itp.
kaeres napisał(a):Strzelałem Meje-Zlogonje ale blisko
dids76 napisał(a):kaeres napisał(a):Strzelałem Meje-Zlogonje ale blisko
Ktoś tu pisał że 400€ kary. Po drodze nie widziałem jednak żadnych informacji że jest granica, zakaz ruchu itp.
dids76 napisał(a):kaeres napisał(a):Strzelałem Meje-Zlogonje ale blisko
sito_zabrze napisał(a):dids76 napisał(a):kaeres napisał(a):Strzelałem Meje-Zlogonje ale blisko
To jakieś 27 legalnych przejazdów autostradą
Ja raz przekraczałem granicę w nocy, tez objazdem.
Dojeżdżam do budki, szlaban otwarty, a celnik śpi na fotelu... czekamy minute, ponieważ jesteśmy kulturalni nie budziliśmy, jedynka i w drogę
shpath napisał(a):dids76 napisał(a):kaeres napisał(a):Strzelałem Meje-Zlogonje ale blisko
Testują wejście do Shengen
Pääkäyttäjä napisał(a):shpath napisał(a):dids76 napisał(a):kaeres napisał(a):Strzelałem Meje-Zlogonje ale blisko
Testują wejście do Shengen
To wcale nie jest śmieszne, najniższy wymiar kary to finansowa a w najgorszym przypadku nawet wycieczka za kraty bo złamało sie hiper ważną regulację nakładającą na wszystkie państwa członkowskie obowiązek dokładnego sprawdzania każdej osoby, która wjeżdża na terytorium strefy Schengen lub je opuszcza. Każdy obywatel EU opuszczając/wjeżdżając do strefy Schengen ma być poddawany szczegółowej odprawie (rok temu się to zmieniło w związku z terroryzmem). Także nie ma co
tomasz1510 napisał(a):A jak mi udowodnią, że nielegalnie przekroczyłem granicę? Musieliby zaraz za przejściem kontrolować bo jadąc legalnie żadnych stempli przecież nie dają jak dawniej w paszporty.
Pozdrawiam
tomasz1510 napisał(a):A jak mi udowodnią, że nielegalnie przekroczyłem granicę? Musieliby zaraz za przejściem kontrolować bo jadąc legalnie żadnych stempli przecież nie dają jak dawniej w paszporty.
Pozdrawiam
shpath napisał(a):Nie no oczywiście - możemy się z tego pośmiać, że didsowi'76 się udało - ale trzeba jasno zaznaczyć, że takie praktyki są nielegalne i trzeba liczyć się z karami.
Z drugiej strony - skoro są takie a nie inne przepisy - powinny być tam jakieś znaki o tym informujące, szlaban chociaż. dids76 pisał, że nic nie widział.
dids76 napisał(a):Uważajcie z zaufaniem do GM i wytyczaniem tras alternatywnych
Jadąc do Chorwacji sprawdziłem sobie przed Ptuj ruch na dojeździe do Macelj i na przejściu. Jako że cała trasa "świeciła na czerwo", wbiłam w nawigację GM "Cvetlin" i "omijaj drogi płatne". W samym Ptuj też był spory ruch (szczyt popołudniowy) więc GM dał mi znać że jest alternatywna trasa 15minut krótsza. Poprowadził mnie wąskimi dróżkami przez granicę gdzie nie ma przejścia, a o tym że jestem w Chorwacji dowiedziałem się jak zobaczyłem tablicę: " Dobrodošli u Varaždinskoj županiji" .
Na szczęście nikt nas nie zatrzymał.
Na drogę powrotną już miałem przygotowane na ekranie odpowiednie trasy z punktami pośrednimi.
kojacek napisał(a):Może teraz to wygląda inaczej, ale gdy we wrześniu 2011 Guglowy samochód tamtędy jechał, to jakiś znak był
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi