Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja
napisał(a) yzedef » 08.07.2018 16:26
Ludzie co Wy macie za problemy ?, wątek byczy jak cholera, cały czas o tym samym po milion razy. Ta droga jest tak prosta, że aż szkoda gadać... aż strach pomyśleć co by było kiedyś jak nie było żadnej navi a tym bardziej online.
Wczoraj wracałem z Cro, plan był jechać normalnie autostrada jednak patrze przed Lucko i korek w google na 1,5h. Chwila kombinowania jak to objechać, google z uporem maniaka prowadziło jakoś pod autostradą niby starą drogą (ale potem zabawa jak wjechać na przejście, człowiek zmęczony i nie chce mi się). Odpalam Waze i dostałem piękną trasę przez Rogatec, trasa urokliwa, pusta, nawierzchnia bardzo dobra a na granicy sam i znudzeni celnicy nie zaglądający do dokumentów. Potem droga dalej do Ptuj też sympatyczna, może wąska i kręta ale bez tragedii, jechało się sympatycznie (około 19). Zaznaczasz w navi unikaj płatnych odcinków i jedziesz.. zerkaj od czasu do czasu na zoom trochę dalej i myśl czyli nie wjeżdżaj na autostradę. Waze prowadziło mnie pod koniec wzdłuż autostrady, ale to na rozum można przejechać bez jakiś medytacji i analiz. Potem jak już bylem na objeździe pojechałem dalej aby przy okazji posilić się w fajnej knajpce w Redehova czy jakoś tak. Uwaga na końcu odcinka tradycyjnej trasy jest zamknięta droga i trzeba rąbnąć naprawdę zdrowe kółko aby dojechać do przejścia granicznego na rzecze między Austrią/Słowenią, na moje oko tutaj nadkładamy jakieś aż 15-20 minut ale też to pojechałem na żywioł bez problemów bazując na google maps i waze. Ludzie dacie rade, nie ma co panikować i robić z igły widły.