Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.07.2018 08:41

cretor23 napisał(a):Nie taki amen, mam porównanie jadąc dalej na Graz I kończąc w Mureck jedziesz ten sam czas tylko kaemów nadrabiasz do 66 przed BadRedkersburgiem a czas +10min.Tu włącza się własna intuicja. Nie ma tragedii z tym plątaniem się koło Lenart kto zna już trochę. Nie jechałem tylko na Cvetlin nigdy. Dziś już wiem że będąc w sobotę rano koło Podlehnika nie ma co wbijać się na autostradę do Macelji

Albo wóz albo przewóz. 30 km więcej, 40 minut dłużej. I jak se przypomnę mój objazd MLP i stanie w korku do granicy, to ja jednak wolałabym Varaždin. Bo co to za różnica, gdzie stracę czas... Wolę dołożyć parę km i czasowo wydłużyć podróż i jechać jak stać. Nienawidzę stać w korku, jak będę chciał se postać, to na pasterkę pójdę ;-)

Screenshot_20180708-093054.jpg

Screenshot_20180708-093231.jpg
savic
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) savic » 08.07.2018 11:56

Pääkäyttäjä napisał(a):
cretor23 napisał(a):Nie taki amen, mam porównanie jadąc dalej na Graz I kończąc w Mureck jedziesz ten sam czas tylko kaemów nadrabiasz do 66 przed BadRedkersburgiem a czas +10min.Tu włącza się własna intuicja. Nie ma tragedii z tym plątaniem się koło Lenart kto zna już trochę. Nie jechałem tylko na Cvetlin nigdy. Dziś już wiem że będąc w sobotę rano koło Podlehnika nie ma co wbijać się na autostradę do Macelji

Albo wóz albo przewóz. 30 km więcej, 40 minut dłużej. I jak se przypomnę mój objazd MLP i stanie w korku do granicy, to ja jednak wolałabym Varaždin. Bo co to za różnica, gdzie stracę czas... Wolę dołożyć parę km i czasowo wydłużyć podróż i jechać jak stać. Nienawidzę stać w korku, jak będę chciał se postać, to na pasterkę pójdę ;-)

Screenshot_20180708-093054.jpg

Screenshot_20180708-093231.jpg

Chyba troszeczkę zły punkt startu obrałeś bo podejrzewam że nie jedziesz na Varaždin przez Graz tylko przez Feldbach , a to już zmienia postać rzeczy. Ta trasa
https://goo.gl/maps/jwdjz5YFgoK2
w porównaniu do tej
https://goo.gl/maps/b45FUgfoEWr
to nawet 30 km krócej , a czasowo podobnie (o ile będą pustki na Macelj) ale każdy jedzie sobie jak mu pasuje i nie będziemy przekonywać do wyższości jednych świąt nad drugimi :) Ja osobiście nawet mijam Lucko jak jest przypchane jadę starą 1 do Karlovaca i dalej w dół w okolice Slunja na dzionek przerwy
kolanko111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kolanko111 » 08.07.2018 13:31

Witam prześledziłem wszystkie postu i kilka map od strony 165 dotyczące objazdu płatnego odcinka i wjazdu na węźle Podlehnik.Forumowicze twierdzą że od tego zjazdu Podlrhnik do granicy jest bezpłatny odcinek autostrady,ale mapy Google mówią co innego od zjazdu Podlehnik do granicy pokazuje że jest to droga płatna co o tym myśleć. Czy w słoweni jest elektroniczna kontrola winet czy też kontroli dokonuje tylko Policja lub inne służby podczas kontroli? Załączam dwa zdjęcia o jakim fragmencie mowa.
Załączniki:
20180708_142846.png
Screenshot_20180708-142053.png
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 08.07.2018 16:26

Ludzie co Wy macie za problemy ?, wątek byczy jak cholera, cały czas o tym samym po milion razy. Ta droga jest tak prosta, że aż szkoda gadać... aż strach pomyśleć co by było kiedyś jak nie było żadnej navi a tym bardziej online.
Wczoraj wracałem z Cro, plan był jechać normalnie autostrada jednak patrze przed Lucko i korek w google na 1,5h. Chwila kombinowania jak to objechać, google z uporem maniaka prowadziło jakoś pod autostradą niby starą drogą (ale potem zabawa jak wjechać na przejście, człowiek zmęczony i nie chce mi się). Odpalam Waze i dostałem piękną trasę przez Rogatec, trasa urokliwa, pusta, nawierzchnia bardzo dobra a na granicy sam i znudzeni celnicy nie zaglądający do dokumentów. Potem droga dalej do Ptuj też sympatyczna, może wąska i kręta ale bez tragedii, jechało się sympatycznie (około 19). Zaznaczasz w navi unikaj płatnych odcinków i jedziesz.. zerkaj od czasu do czasu na zoom trochę dalej i myśl czyli nie wjeżdżaj na autostradę. Waze prowadziło mnie pod koniec wzdłuż autostrady, ale to na rozum można przejechać bez jakiś medytacji i analiz. Potem jak już bylem na objeździe pojechałem dalej aby przy okazji posilić się w fajnej knajpce w Redehova czy jakoś tak. Uwaga na końcu odcinka tradycyjnej trasy jest zamknięta droga i trzeba rąbnąć naprawdę zdrowe kółko aby dojechać do przejścia granicznego na rzecze między Austrią/Słowenią, na moje oko tutaj nadkładamy jakieś aż 15-20 minut ale też to pojechałem na żywioł bez problemów bazując na google maps i waze. Ludzie dacie rade, nie ma co panikować i robić z igły widły.
cretor23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cretor23 » 08.07.2018 17:09

savic napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):
cretor23 napisał(a):Nie taki amen, mam porównanie jadąc dalej na Graz I kończąc w Mureck jedziesz ten sam czas tylko kaemów nadrabiasz do 66 przed BadRedkersburgiem a czas +10min.Tu włącza się własna intuicja. Nie ma tragedii z tym plątaniem się koło Lenart kto zna już trochę. Nie jechałem tylko na Cvetlin nigdy. Dziś już wiem że będąc w sobotę

Chyba troszeczkę zły punkt startu obrałeś bo podejrzewam że nie jedziesz na Varaždin przez Graz tylko przez Feldbach , a to już zmienia postać rzeczy. Ta trasa
https://goo.gl/maps/jwdjz5YFgoK2
w porównaniu do tej
https://goo.gl/maps/b45FUgfoEWr
to nawet 30 km krócej , a czasowo podobnie (o ile będą pustki na Macelj) ale każdy jedzie sobie jak mu pasuje i nie będziemy przekonywać do wyższości jednych świąt nad drugimi :) Ja osobiście nawet mijam Lucko jak jest przypchane jadę starą 1 do Karlovaca i dalej w dół w okolice Slunja na dzionek przerwy

Kolego.. Nie czytasz ze zrozumieniem cytowanych postów :boss:
A po drugie wątek objazdu płatnej autostrady w Słowenii a ty walisz jak w dym lewym pasem płatnej autostrady :hut:
edit:Przepraszam,telefon pokazał że chcesz jechać płatną. A w rzeczywistości wjezdżasz na ostatni odcinek bezpłatny...
Ostatnio edytowano 08.07.2018 17:36 przez cretor23, łącznie edytowano 1 raz
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 08.07.2018 17:33

yzedef napisał(a):Ludzie co Wy macie za problemy ?, wątek byczy jak cholera, cały czas o tym samym po milion razy. Ta droga jest tak prosta, że aż szkoda gadać... aż strach pomyśleć co by było kiedyś jak nie było żadnej navi a tym bardziej online.
Wczoraj wracałem z Cro, plan był jechać normalnie autostrada jednak patrze przed Lucko i korek w google na 1,5h. Chwila kombinowania jak to objechać, google z uporem maniaka prowadziło jakoś pod autostradą niby starą drogą (ale potem zabawa jak wjechać na przejście, człowiek zmęczony i nie chce mi się). Odpalam Waze i dostałem piękną trasę przez Rogatec, trasa urokliwa, pusta, nawierzchnia bardzo dobra a na granicy sam i znudzeni celnicy nie zaglądający do dokumentów. Potem droga dalej do Ptuj też sympatyczna, może wąska i kręta ale bez tragedii, jechało się sympatycznie (około 19). Zaznaczasz w navi unikaj płatnych odcinków i jedziesz.. zerkaj od czasu do czasu na zoom trochę dalej i myśl czyli nie wjeżdżaj na autostradę. Waze prowadziło mnie pod koniec wzdłuż autostrady, ale to na rozum można przejechać bez jakiś medytacji i analiz. Potem jak już bylem na objeździe pojechałem dalej aby przy okazji posilić się w fajnej knajpce w Redehova czy jakoś tak. Uwaga na końcu odcinka tradycyjnej trasy jest zamknięta droga i trzeba rąbnąć naprawdę zdrowe kółko aby dojechać do przejścia granicznego na rzecze między Austrią/Słowenią, na moje oko tutaj nadkładamy jakieś aż 15-20 minut ale też to pojechałem na żywioł bez problemów bazując na google maps i waze. Ludzie dacie rade, nie ma co panikować i robić z igły widły.

Heh - czekałem kiedy się ten post w końcu pojawi :-) Również omijam autostradę w środę i pewnie też sobie włączę omijanie płatnych odcinków z celem - Ptuj, ale będę też bazował na wyczerpujących opisach które są na forum, szacun dla kolegi który opisał trasę praktycznie metr po metrze...
kolanko111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kolanko111 » 08.07.2018 17:56

Niestety mimo opcji w navi na google maps unikaj dróg płatynch od zjazdu Podlechnik do granicy wytycza trasę Autostradą rzekomo bezpłatną poczym wchodząc w opis pisze jak byk że trasa obejmuje odcinki płatne. Dlatego wybieram opcje Cvetlin.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 08.07.2018 18:13

kolanko111 napisał(a):Niestety mimo opcji w navi na google maps unikaj dróg płatynch od zjazdu Podlechnik do granicy wytycza trasę Autostradą rzekomo bezpłatną poczym wchodząc w opis pisze jak byk że trasa obejmuje odcinki płatne. Dlatego wybieram opcje Cvetlin.

O tym kilka stron wcześniej są wyczerpujące wypowiedzi. Jest tam napisane o tym rzekomo płatnym odcinku, który jest niepłatny. Czy navi google (lub inna) jest jakąś wyrocznią :?: :idea:
Troszkę planowania i podróż będzie przyjemniejsza.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 08.07.2018 18:40

endryu napisał(a):
kolanko111 napisał(a):Niestety mimo opcji w navi na google maps unikaj dróg płatynch od zjazdu Podlechnik do granicy wytycza trasę Autostradą rzekomo bezpłatną poczym wchodząc w opis pisze jak byk że trasa obejmuje odcinki płatne. Dlatego wybieram opcje Cvetlin.

O tym kilka stron wcześniej są wyczerpujące wypowiedzi. Jest tam napisane o tym rzekomo płatnym odcinku, który jest niepłatny. Czy navi google (lub inna) jest jakąś wyrocznią :?: :idea:
Troszkę planowania i podróż będzie przyjemniejsza.

Dziwne bo na mapie pojawił się punkt poboru opłat :roll:

https://www.google.pl/maps/@46.2738348,15.8637287,16z
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.07.2018 18:43

To jest zapewne miejsce gdzie można kupić winiety na odcinki płatne.
Dla wracających z Chorwacji, którzy nie chcę jechać objazdem.
W Słowenii nie ma bramek (poboru opłat).
Zdjęcie jest z 2013 roku.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 08.07.2018 18:48

Janusz Bajcer napisał(a):To jest zapewne miejsce gdzie można kupić winiety na odcinki płatne.

Był już od wielu lat https://www.google.pl/maps/place/DARS+d ... 15.8647218
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 08.07.2018 18:51

Janusz Bajcer napisał(a):To jest zapewne miejsce gdzie można kupić winiety na odcinki płatne.
Dla wracających z Chorwacji, którzy nie chcę jechać objazdem.
W Słowenii nie bramek (poboru opłat).

Jakaś pomroczność mnie ogarnęła :oops:
soooooorry :smo:
savic
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) savic » 08.07.2018 19:22

cretor23 napisał(a):Kolego.. Nie czytasz ze zrozumieniem cytowanych postów :boss:
A po drugie wątek objazdu płatnej autostrady w Słowenii a ty walisz jak w dym lewym pasem płatnej autostrady :hut:
edit:Przepraszam,telefon pokazał że chcesz jechać płatną. A w rzeczywistości wjezdżasz na ostatni odcinek bezpłatny...

Faktycznie trochę źle to sformułowałem - mija się z celem jechać przez Graz i później walić na Varaždin dlatego podałem trasę z Ilz , ja od kilku lat jeżdżę przez Feldbach i MLP ale w zeszłym roku odstałem swoje przed mostem w Ptuj (zawsze jeździłem starym ale zamknęli :( ) niestety jestem na tych drogach w sobotnich godzinach szczytu ,tylko Cvetlin trochę minut uratował - i to było ostatni raz :mrgreen: wracałem mniej więcej tak jak w drugim linku Ivanec - Ormož - Bad Radkersburg i żeby nie było śledziłem kamerki i GM dlatego taka decyzja . W tym roku tylko trasa z drugiego linku i sprawdzenie Lučko - autostrada lub landówka :)
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 09.07.2018 11:53

yzedef napisał(a):Chwila kombinowania jak to objechać, google z uporem maniaka prowadziło jakoś pod autostradą niby starą drogą (ale potem zabawa jak wjechać na przejście, człowiek zmęczony i nie chce mi się).

Uwaga na końcu odcinka tradycyjnej trasy jest zamknięta droga i trzeba rąbnąć naprawdę zdrowe kółko aby dojechać do przejścia granicznego na rzecze między Austrią/Słowenią, na moje oko tutaj nadkładamy jakieś aż 15-20 minut

Właśnie po to, choć faktycznie część wątków jest eksploatowanych do granic możliwości.
Jeżeli w Macelji jest korek, to równoległa - stara - droga prowadzi prosto pod przejście. Jeżeli i na niej pod koniec, przy wjeździe na przejście są problemy, to odbijamy w prawo na Cvetlin.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 09.07.2018 11:55

Pääkäyttäjä napisał(a):Caly czas mowie - Bad Radkersburg > Ormož > Varaždin lub Ljutomer > Čakovec.
W zeszłym roku jechałem pierwszym wariantem i droga pusta, przyjemna a wczesnym popoludniem przede mną dwa auta do kontroli na granicy... a nie chłostać się na obecnym MLP :mrgreen:

7h 11min z Wiednia na Pag.
Objazdem MLP - 6h 33min

Strata 40min na odcinku 65km trochę słabe. Bez objazdu MLP już nie wspominam.

Dla jeżdżących w nocy, tak jak ja, to najgorsza alternatywa.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 193
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone