Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2018 10:26

No i tak też zapewne Słoweńcy rozwiążą ten problem. Czyli znaki ostrzegawcze na 5 km przed przejściem, a potem ograniczenia prędkości aż do 20 km/h i w rezultacie nowo oddana autostrada da tyle co zmarłemu kadzidło, bo jak staliśmy, tak nadal stać będziemy do granicy. I tym sposobem objazd MLP będzie nadal miał sens.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 07.07.2018 12:11

colins napisał(a):Swoją drogą po oddaniu przez Słoweńców autostrady do samego przejścia granicznego zrobi się kolejna ciekawa sytuacja mająca tym razem związek z bezpieczeństwem ruchu drogowego. Bo kolejka do przejścia w Macelj ustawiać będzie się przecież na autostradzie, a wszak wiemy, że zatrzymywanie na takiej drodze jest zabronione. :D

nie przesadzaj. Jakoś na granicy H-HR na autostradzie jest przejście i jakoś nie ma problemu.

https://goo.gl/maps/r7QAA3cNBHt
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2018 12:39

colins napisał(a):No i tak też zapewne Słoweńcy rozwiążą ten problem. Czyli znaki ostrzegawcze na 5 km przed przejściem, a potem ograniczenia prędkości aż do 20 km/h i w rezultacie nowo oddana autostrada da tyle co zmarłemu kadzidło, bo jak staliśmy, tak nadal stać będziemy do granicy. I tym sposobem objazd MLP będzie nadal miał sens.

Nie tworzyłbym historii spiskowych - kolega chyba nie jechał przez przełęcz Brennero w sezonie... Zaś Chorwacja do Schengen wejść ma w 2019 roku.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2018 13:19

Oczywiście życzę im tego (i nam), ale chce wejść od kilku lat, a nie wchodzi więc nic pewnego, że w 2019 r. wejdzie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2018 15:21

W chorwackich internetach piszą, że Słoweńcy w końcu zakopali kosę o kawałek morza i odblokowali wejście Chorwatow do Schengen. Na stronach KE jest podobna informacja..
encomp
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) encomp » 07.07.2018 17:26

W ub. roku jak wracaliśmy z Chorwacji był mega remont od granicy w Macelj do Ptuja. Pewnie zrobią autostradę do samej granicy z Chorwacją. Akurat w ub. roku miałem winietę SLO bo jechaliśmy najpierw do Włoch a spaliśmy w Ptuju akurat. Ale do rzeczy - jechałem bez winiety kilkanaście razy i uważam trasę Trate-Lenart-Ptuj za bardzo malowniczą, ot taka wycieczka na 50 minut. Wakacje to przygoda, jedni jadą mega na luzie i nie przejmują się nawet 300e mandatem - myk o 1 dzień na winiecie;) a inni kleją winiety w PZMocie, ubezpieczenie za 1500 zł na auto (szwagier) i marudzą, że za gorąco, woda za słona, nie ma piachu jak nad Bałtykiem .... Ja tam kocham Cro i jadę 10 raz (o Matko!) ;) Pozdrawiam omijaczy winiet ;)
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 07.07.2018 18:55

Mapa waze dzisiaj g.19:50 :idea:
Załączniki:
Cvetlin 07.07.18 g.19.50.png
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 07.07.2018 18:59

Jeśli ktoś nie musi objeżdżać A w Słowenii, to może się okazać że rajd po A przez SLO jest dość fajny. Leciałem przez SLO z H do I i z powrotem i jakość dróg płatnych oceniam na 5, cena jest do zniesienia (30 EUR za m-c), korków nie stwierdziłem (Szengen), LPG dostępny, chociaż dość drogi (0,6-0,7 EUR). Jedyny feler to brak wyraźnej granicy z H/SLO (Szengen!). Wpadliśmy do SLO nawet tego nie wiedząc i zorientowałem się, że jestem na drodze płatnej dopiero po cenach na stacjach benzynowych...
cretor23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cretor23 » 07.07.2018 19:38

Screenshot_20180707-065607.png

Pogląd sytuacji z autostrady z godz 7.00 rano w sobotę... Zapłać I stój :roll: aha.. Nic nie pisać tylko kupować winiete przez Słowenie...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2018 21:37

Caly czas mowie - Bad Radkersburg > Ormož > Varaždin lub Ljutomer > Čakovec.
W zeszłym roku jechałem pierwszym wariantem i droga pusta, przyjemna a wczesnym popoludniem przede mną dwa auta do kontroli na granicy... a nie chłostać się na obecnym MLP :mrgreen:
cretor23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cretor23 » 07.07.2018 22:06

Pääkäyttäjä napisał(a):Caly czas mowie - Bad Radkersburg > Ormož > Varaždin lub Ljutomer > Čakovec.
W zeszłym roku jechałem pierwszym wariantem i droga pusta, przyjemna a wczesnym popoludniem przede mną dwa auta do kontroli na granicy... a nie chłostać się na obecnym MLP :mrgreen:

No tak.. Ale tam też więcej oczy na pobocze bo zwierzyna i MLP przodem bo bezpieczniej. Nie wiem sam się waham jeszcze :?
savic
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) savic » 07.07.2018 22:08

Pääkäyttäjä napisał(a):Caly czas mowie - Bad Radkersburg > Ormož > Varaždin lub Ljutomer > Čakovec.

już wcześniej ktoś to napisał "amen" :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2018 22:18

cretor23 napisał(a):No tak.. Ale tam też więcej oczy na pobocze bo zwierzyna i MLP przodem bo bezpieczniej. Nie wiem sam się waham jeszcze :?

O Matko i Córko ze Ścierko... dziczyznę można trafić na autostradzie... ja sie juz pare razy nadzialem na zwierzyne i wole jezdzic duzo wolniej. A jak ktos ma pecha, to w drewnianym kosciele cegla oberwie.

savic napisał(a):już wcześniej ktoś to napisał "amen" :)

No coz - ja jestem leniwy i pomimo lubienia siedzenia za kolkiem, to nie cierpie kombinacji alpejskich :mrgreen: Gdybym za dwa tygodnie mial sie tak katowac, majac na pokladzie dziesieciomiesieczna corke, to bym sie nawet nie zastanawial. Ale zaraz mnie ktos odsadzi od czci i wiary... :oczko_usmiech:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 07.07.2018 22:27

Szanowni forumowicze. Temat jest o dyskusji jak w tytule.
Niestety pojawia się tu za dużo krytyki o tym kto i jak jedzie. To jego sprawa.
Szerokiej drogi na wszystkich objazdach. :)
cretor23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cretor23 » 07.07.2018 22:27

savic napisał(a):

już wcześniej ktoś to napisał "amen" :)

Nie taki amen, mam porównanie jadąc dalej na Graz I kończąc w Mureck jedziesz ten sam czas tylko kaemów nadrabiasz do 66 przed BadRedkersburgiem a czas +10min.Tu włącza się własna intuicja. Nie ma tragedii z tym plątaniem się koło Lenart kto zna już trochę. Nie jechałem tylko na Cvetlin nigdy. Dziś już wiem że będąc w sobotę rano koło Podlehnika nie ma co wbijać się na autostradę do Macelji
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 192
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone