Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2018 09:49

farow napisał(a):Szybkie pytanie, bo nie pamietam :) Czy odcinek od granicy w Macejl do Zagrzebia jest platny? Jesli tak to jaka cena?

Potrzebuje dostac sie na Krk i kalkuluje czy tradycyjnie przez Ptuj itd, czy winietka na SLO i na Lubljane, przejscie Rupa i w dół przez Rijeke :)

A może ktos sie wypowie, z doswiadczenia, ktora droge lepiej wybrac?

Na Krk można polecieć samolotem. Hint: lotnisko dla zmyły nazywa się Zračna luka Rijeka.

:roll:

Od siebie dodam, że wybrałbym ten pierwszy wariant (bo sam nad takim myślę), ew. omijając słoweńskie autostrady i cisnąć od Klagenfurtu do Rijeki.
farow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) farow » 05.07.2018 10:51

m@rek napisał(a):
farow napisał(a):
toomas napisał(a):
farow napisał(a):Szybkie pytanie, bo nie pamietam :) Czy odcinek od granicy w Macejl do Zagrzebia jest platny? Jesli tak to jaka cena?

Potrzebuje dostac sie na Krk i kalkuluje czy tradycyjnie przez Ptuj itd, czy winietka na SLO i na Lubljane, przejscie Rupa i w dół przez Rijeke :)

Zajęło mi to ok 30 sek...:) http://go.hak.hr/390453041

Bardzo dziekuje :)

nie zrozumiał :wink:

Zrozumiałem, ale po co się rozdrabniać? Mimo, że stronkę HAK znam, wpisując rózne wersje w google nie wyskoczyla mi ona z tą piekną mapką, a jedynie rózne inne polsko języczne, na których nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie :) W zwiazku z tym grzecznie podziękowałem za zaangażowanie kolegi, bo bardzo mi pomógł! Dodatkowo, nie zajęło mu to dużo czasu, wiec pewnie nie bylo wielkim problemem, a ja jestem pod wrażeniem umiejętności przetrząsania internetu :)
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 05.07.2018 10:53

farow napisał(a):
Zrozumiałem, ale po co się rozdrabniać? Mimo, że stronkę HAK znam, wpisując rózne wersje w google nie wyskoczyla mi ona z tą piekną mapką, a jedynie rózne inne polsko języczne, na których nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie :) W zwiazku z tym grzecznie podziękowałem za zaangażowanie kolegi, bo bardzo mi pomógł! Dodatkowo, nie zajęło mu to dużo czasu, wiec pewnie nie bylo wielkim problemem, a ja jestem pod wrażeniem umiejętności przetrząsania internetu :)

Ta stronka jest bardzo pomocna. Masz tam też lokalizacje stacji paliw, parkinów i innych rzeczy. Przy stacjach paliw są podawane ceny. Warto ją sobie zapisać.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.07.2018 17:22

na-istrie-autostradami-slowenii-czy-chorwackimi-t46143-135.html
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 06.07.2018 12:04

krutom napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):Ile to się człowiek musi namęczyć, żeby objechać płatny odcinek i zaoszczędzić 30 EUR :) Jak patrzę na te problemy z MLP, to chyba więcej bym tamtędy nie jechał i śmigał z Bad Radkersburg na Ormož.

Amen

Ja też już dawno do tego wniosku doszedłem. Tyle że kwestia oszczędnośc nie decydowała o wyborze MLP. Śledząc setki wpisów tego wątku jazda tym objazdem przypomina jakąś farsę i trudno nie mieć wrażenia, że to celowe działania słoweńców. Jak widzę, że ktoś opracował jakiś nowy patent a za dwa dni już ta trasa jest nieaktualna to mam wrażenie, że na tym forum są regularnie słoweńskie służby drogowe i jak tylko "polaczkom" uda się coś wymyślić to na drugi dzień zamykają kolejny odcinek drogi albo zrywa asfalt :D .
Dopóki nie będzie całej autostrady aż do granicy a Chorwacja w szengen jedyne rozsądne dla mnie wyjście to Ilz-Ormož-Lepoglava.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2018 12:20

Weźcie pod uwagę to, że mnóstwo ludzi (w tym ja) będzie jeździło tym objazdem nawet wówczas, gdy autostrada w Słowenii będzie oddana do użytku w całości. A to z tego prostego powodu, że dla tych ludzi jest to optymalna okolica (zarówno cenowo jak i odległościowo) na nocleg po drodze. Nie robiłbym więc z każdego "Janusza" tylko z tego powodu, że jedzie objazdem.
skuter1975
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) skuter1975 » 06.07.2018 15:41

Jadąc busem (Vivaro czy inny Traffic) zyskuje prawie 300 PLN , a to już prawie zbiornik paliwa, więc ten wariant objazdu zawsze będzie brany pod uwagę.
St.Witch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) St.Witch » 06.07.2018 16:03

Ponadto ten objazd nawet teraz nie jest az taki skomplikowany. Dobrze jest przed wyjazdem i w trakcie jazdy ( w miare mozliwosci) odwiedzic asfinag.at ; promet.si i hak.hr ;GM i powinno byc dobrze.
No i mimo wszystko ten watek jest bardzo pomocny.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2018 19:18

colins napisał(a):Weźcie pod uwagę to, że mnóstwo ludzi (w tym ja) będzie jeździło tym objazdem nawet wówczas, gdy autostrada w Słowenii będzie oddana do użytku w całości. A to z tego prostego powodu, że dla tych ludzi jest to optymalna okolica (zarówno cenowo jak i odległościowo) na nocleg po drodze. Nie robiłbym więc z każdego "Janusza" tylko z tego powodu, że jedzie objazdem.

Nie robię z nikogo Janusza, bo chce oszczędzić 30 EUR ale gdyby ktoś nie zakumał, to objazd MLP z dnia na dzień jest jak huge pain in my behind i naprawdę podziwiam upór pchania się tamtędy pomimo niezliczonych objazdów, wykopków, itp.

Nie widzę też złośliwości ze strony Slowencow bo w wakacje z reguły jest najwięcej remontów bo ruch w miastach jest (sic!) mniejszy. Dziwię się, że po prostu malo kto woli jechać przez Bad Radkersburg i Ormož bo IMHO jest łatwiej.

Peace, lustereczko.
marynamaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marynamaj » 06.07.2018 19:32

No cóż, są różne szkoły jazdy 8). Ja jeżdżę objazdem i dobrze mi z tym mimo, że dziś straciliśmy ok. 1h ( ok. 20 min korka do mostu w Ptuj i potem 2 objazdy - najpierw Lenart a następnie odcinek drogi przed Trate). Jadąc do Chorwacji zawsze nocujemy w okolicy Ptuj a z powrotem robimy postój i mam okazję kupić np. olej z dyni w świetnej cenie :oops:
pablo150
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo150 » 06.07.2018 20:28

U nas objazd autostrady to już tradycja. Słoweńcy mnie wpieniają. Jak można żądać prawie 2zł za km autostrady + koszty paliwa to jak jada TAXI.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2018 20:46

Długość autostrad w Słowenii na których obowiązuje winieta to 527 km
https://pl.wikipedia.org/wiki/Autostrad ... 5%82owenii

Cena winiety niezmienna od kilku lat.
http://www.visitslovenia.pl/artykuly/1, ... +-+winiety

Objazdy proponowane przez inne portale :wink:

http://www.visitslovenia.pl/artykuly/1, ... +Chorwacji

https://www.robimypodroze.pl/2015/07/ja ... chorwacji/
chorwamar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwamar » 06.07.2018 23:17

colins napisał(a):Weźcie pod uwagę to, że mnóstwo ludzi (w tym ja) będzie jeździło tym objazdem nawet wówczas, gdy autostrada w Słowenii będzie oddana do użytku w całości. A to z tego prostego powodu, że dla tych ludzi jest to optymalna okolica (zarówno cenowo jak i odległościowo) na nocleg po drodze. Nie robiłbym więc z każdego "Janusza" tylko z tego powodu, że jedzie objazdem.

Tak właśnie zapoznaję się z wątkiem bo niedługo jadę.
Nachodzi mnie taka myśl. Czy to nie jest tak, że korki przy granicy z Chorwacją (mam na myśli weekendy letnie) będą tam zawsze nawet jak będzie autostrada w całości przez Słowenię? W Chorwacji i tak będą bramki na autostradę i kontrola graniczna nieprawdaż? Zastanawiam się tylko czy bardziej jedno czy drugie zatrzymuje/spowalnia ruch czy to może jest połączone...
Myślę, że płynnie to by się jechało tylko w przypadku braku kontroli granicznej i wprowadzenia winiet przez Chorwatów (bądź jakiejś płatności elektronicznej zawczasu, bez zatrzymywania). Mogę się oczywiście mylić, bo poprzednio to 10 lat temu jechałem :roll:
W każdym razie dla mnie optymalna, przynajmniej jak na niedzielę rano, kiedy spodziewam się tam być, droga przez Bad Radkersburg i Ormoz, potem ponoć też lepiej jechać z Karlovaca starą jedynką bo się robią korki przed dwoma tunelami...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2018 10:05

Jest tak jak napisałeś i doprowadzenie autostrady nawet do samej granicy w Macelj nic nie zmieni i przy dużym natężeniu ruchu korki będą tworzyły się nadal. Dopiero wejście Chorwacji do strefy Schengen rozwiąże problem (o ile kiedyś wejdzie). Swoją drogą po oddaniu przez Słoweńców autostrady do samego przejścia granicznego zrobi się kolejna ciekawa sytuacja mająca tym razem związek z bezpieczeństwem ruchu drogowego. Bo kolejka do przejścia w Macelj ustawiać będzie się przecież na autostradzie, a wszak wiemy, że zatrzymywanie na takiej drodze jest zabronione. :D
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 07.07.2018 10:20

colins napisał(a):Jest tak jak napisałeś i doprowadzenie autostrady nawet do samej granicy w Macelj nic nie zmieni i przy dużym natężeniu ruchu korki będą tworzyły się nadal. Dopiero wejście Chorwacji do strefy Schengen rozwiąże problem (o ile kiedyś wejdzie). Swoją drogą po oddaniu przez Słoweńców autostrady do samego przejścia granicznego zrobi się kolejna ciekawa sytuacja mająca tym razem związek z bezpieczeństwem ruchu drogowego. Bo kolejka do przejścia w Macelj ustawiać będzie się przecież na autostradzie, a wszak wiemy, że zatrzymywanie na takiej drodze jest zabronione. :D

Są wyjątki od tej reguły, np. bramki gdzie się płaci.... :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 191
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone