Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja
napisał(a) chorwamar » 06.07.2018 23:17
colins napisał(a):Weźcie pod uwagę to, że mnóstwo ludzi (w tym ja) będzie jeździło tym objazdem nawet wówczas, gdy autostrada w Słowenii będzie oddana do użytku w całości. A to z tego prostego powodu, że dla tych ludzi jest to optymalna okolica (zarówno cenowo jak i odległościowo) na nocleg po drodze. Nie robiłbym więc z każdego "Janusza" tylko z tego powodu, że jedzie objazdem.
Tak właśnie zapoznaję się z wątkiem bo niedługo jadę.
Nachodzi mnie taka myśl. Czy to nie jest tak, że korki przy granicy z Chorwacją (mam na myśli weekendy letnie) będą tam zawsze nawet jak będzie autostrada w całości przez Słowenię? W Chorwacji i tak będą bramki na autostradę i kontrola graniczna nieprawdaż? Zastanawiam się tylko czy bardziej jedno czy drugie zatrzymuje/spowalnia ruch czy to może jest połączone...
Myślę, że płynnie to by się jechało tylko w przypadku braku kontroli granicznej i wprowadzenia winiet przez Chorwatów (bądź jakiejś płatności elektronicznej zawczasu, bez zatrzymywania). Mogę się oczywiście mylić, bo poprzednio to 10 lat temu jechałem
W każdym razie dla mnie optymalna, przynajmniej jak na niedzielę rano, kiedy spodziewam się tam być, droga przez Bad Radkersburg i Ormoz, potem ponoć też lepiej jechać z Karlovaca starą jedynką bo się robią korki przed dwoma tunelami...