Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
endryu
Cromaniak
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 02.07.2018 22:53

cretor23 napisał(a):
endryu napisał(a):
cretor23 napisał(a):
emerel napisał(a):Wracałem w ostatni piątek po południu - przy solarach na 433 zignorowałem znak, ale zaraz potem ekipa pracująca na drodze pokazała mi kierunek powrotny i objazd na 433, gdzie znowu w Zgornja Ščavnica droga zamknięta, pojechałem na Lokavec. Ten odcinek jest dość wąski, może być kłopotliwy w nocy, na szczęście to tylko kilka kilometrów. Przy okazji, przejazd przez ronda do drogi 2 w Ptuj mimo gęstego ruchu, nie zajął zbyt dużo czasu.

tak czytam i nie za bardzo mogę zrozumieć jak pojechałeś..Lokovec ? Za Lenart pojechałes 433 w stronę domu,tam Cię cofneli i pojechałes 730 tam znowu coś i wylądowałeś aż w Zgornja Scavnica...no i ten Lokovec,skąd ?? Opisz to jeszcze raz. Kurde bo każdy coś tu fasoli i robi się niezły bigos :roll:

Zapewne (po zawróceniu) kolega pojechał tak https://www.google.com/maps/dir/46.6146 ... 4b!1m0!3e0
bo zamknięty jest też odcinek 730 jak na mapce promet.si https://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx

No właśnie.. Pojechał objazdem 433 tzn drogą 730 i tam znowu chyba coś go wyrzuciło że wylądował gdzieś tam...niby te remonty mają zniknąć do połowy lipca ale już się gotuje na forum :lool:

No właśnie :) pojechał już słuszną drogą :idea:
Na mapce promet-a kliknij w znak "zakaz ruchu" i wyświetli się opis :idea:
emerel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) emerel » 02.07.2018 23:06

endryu napisał(a):Zapewne (po zawróceniu) kolega pojechał tak https://www.google.com/maps/dir/46.6146 ... 4b!1m0!3e0
bo zamknięty jest też odcinek 730 jak na mapce promet.si https://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx

Dokładnie tak, na zakręcie drogi 730 o 90st. w lewo w Zgornja Ščavnica dojrzałem jakieś żwirowisko zamiast drogi i nawet nie rozglądałem się za znakami, tylko odbiłem w prawo na Lokavec. Wyszedł mi wariant praktycznie równoległy do drogi 433 i tej samej długości +/- 300m. Żadna różnica.
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 03.07.2018 00:30

endryu napisał(a): No właśnie :) pojechał już słuszną drogą :idea:
Na mapce promet-a kliknij w znak "zakaz ruchu" i wyświetli się opis :idea:

Dokładnie. Największy gruz to ten "zakaz" na 433 - od 18.07.2018 r. ma być z powrotem przejezdna. Objazd 730 zostaje do końca listopada, ale to już mniejsze zmartwienie. Aktualnie objazd przez Lokavec i Rożengrunt to przejazd wąską drogą na szerokość 1,5 auta...
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 03.07.2018 06:32

bonovox75 napisał(a):Aktualnie objazd przez Lokavec i Rożengrunt to przejazd wąską drogą na szerokość 1,5 auta...

Widokowo droga całkiem ładna :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2018 06:46

Podziwiam Wasz upór - jeździć nawet wiejskimi drogami.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 03.07.2018 06:52

Pääkäyttäjä napisał(a):Podziwiam Wasz upór - jeździć nawet wiejskimi drogami.

Dobrze, że asfalt jest :P
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 03.07.2018 08:22

yabko napisał(a):
kojacek napisał(a):Na promet.si napisali, że na 730 jest ruch wahadłowy, a z opisu emerela wnioskuję, że jest całkiem zamknięta. Dziwne.

Ktoś może potwierdzi czy na 730 jest wahadło czy zamknięta droga?
Obrazek

Yabko dobra robota z tą mapką.
Objazd za stacją paliw a Austrii jest tylko do dzisiaj, do godz 16, dalej rzeczywiscie trasa pokręcona przez objazdy.
Same objazdy atrakcyjne widokowo :) Na 730 jest wahadło. Jedzie się przez Sveta Ana.
Przejazd przez samą granicę na Cvetlin zajmuje 2 minuty:)
Pusto i pogranicznik tylko patrzy na tablice rejestracyjne i macha aby jechać :)
Dojazd jest mega prosty. Za granicą - juz po stronie Chorwackiej, droga jest w remoncie. Asfalt zwiniety na ok 500-600 m, do tego kilka ostrych zakrętów i wspinaczka pod górę - ale za to zero ruchu. Jechałem z żoną i dziećmi i tylko były achy i ochy:), ale nie z bojaźni, tylko właśnie z atrakcji tych zakrętów i drogi pod górę :)
Generalnie polecam to przejście. Osobiście wolę jechać 30 minut dłużej niż stac w Macelj 2h :)
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 03.07.2018 08:25

Zapomniałem dopisać - paliwo w Austri przy trasie na Mureck 5,25 w przeliczeniu na PLN.
Więc warto zjechać z autostrady, a Ci co ją i tak mijają - koniecznie dotankować auta :)
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 03.07.2018 08:25

yarko2000 napisał(a):Yabko dobra robota z tą mapką.
Objazd za stacją paliw a Austrii jest tylko do dzisiaj, do godz 16, dalej rzeczywiscie trasa pokręcona przez objazdy.
Same objazdy atrakcyjne widokowo :) Na 730 jest wahadło. Jedzie się przez Sveta Ana.
Pusto i pogranicznik tylko patrzy na tablice rejestracyjne i macha aby jechać :)
Dojazd jest mega prosty. Za granicą - juz po stronie Chorwackiej, droga jest w remoncie. Asfalt zwiniety na ok 500-600 m, do tego kilka ostrych zakrętów i wspinaczka pod górę - ale za to zero ruchu. Jechałem z żoną i dziećmi i tylko były achy i ochy:), ale nie z bojaźni, tylko właśnie z atrakcji tych zakrętów i drogi pod górę :)
Generalnie polecam to przejście. Osobiście wolę jechać 30 minut dłużej niż stac w Macelj 2h :)

Też objazd polecam ale nie ma też co przesadzać z korkami w Macelij. Wszystko zależy kiedy kto jedzie. Ja np. będę w Macelij we wtorek ok 9-10 rano (czylio mniej więcej tak jak teraz tylko za miesiąc) i jak patrzę teraz na GM i kamery HAK to jest tam prawie pusto. Więc patrząc na komplikacje na objazdach może się skończy na kupnie winiety i jazdę autostradą...
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 03.07.2018 08:38

toomas napisał(a):
yarko2000 napisał(a):Yabko dobra robota z tą mapką.

Też objazd polecam ale nie ma też co przesadzać z korkami w Macelij. Wszystko zależy kiedy kto jedzie. Ja np. będę w Macelij we wtorek ok 9-10 rano (czylio mniej więcej tak jak teraz tylko za miesiąc) i jak patrzę teraz na GM i kamery HAK to jest tam prawie pusto. Więc patrząc na komplikacje na objazdach może się skończy na kupnie winiety i jazdę autostradą...

Oczywiście, ale ja jechałem z piątku na sobotę. Na grnicy byłem ok 8, więc przy autostradzied bym stał.
yabko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yabko » 03.07.2018 08:41

Ja wracałem w sobotę ( człowiek w tym rezerwowaniu zapomniał o zmianie turnusów w soboty ) wyjazd z Splitu 11.00 dojazd do granicy i w głowie cały czas trzeba jechać na Cvetlin no i pojechałem na Macelij 3 godzinki w plecy.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 03.07.2018 08:59

yabko napisał(a):Ja wracałem w sobotę ( człowiek w tym rezerwowaniu zapomniał o zmianie turnusów w soboty ) wyjazd z Splitu 11.00 dojazd do granicy i w głowie cały czas trzeba jechać na Cvetlin no i pojechałem na Macelij 3 godzinki w plecy.

I w takiej sytuacji przydaje się nawigacja z ustawionym punktem pośrednim.
W odpowiednim momencie otrzymujemy przypomnienie i uważamy, aby nie przejechać zjazdu.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 03.07.2018 10:13

Pääkäyttäjä napisał(a):Podziwiam Wasz upór - jeździć nawet wiejskimi drogami.

E tam... :D Uparty austriak długim (trzy osie) autokarem też na wycieczkę się wybrał :idea: :D
emerel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) emerel » 03.07.2018 11:35

Na mapkach brakuje skali, dzięki temu byłoby widać, że tak sobie dyskutujemy o jakiś wiejskich objazdach (ale jest z jednej strony pasek twardego pobocza, wystarczy nieco zwolnić), które mają po kilka - kilkanaście km długości i nie powodują wydłużenia trasy, a jedynie zabierają kilka dodatkowych minut. Dla mnie korzyść jest taka, że w długiej trasie (prawie 1500km) trudniej się znudzić i zmęczyć (są zakręty i ładne widoki). Te objazdy nie skłoniły mnie do kupna słoweńskiej winiety, zrobię to dopiero wtedy, jak zmienią się ceny lub zasady naliczania opłat.
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 03.07.2018 12:37

Bigos się piękny zrobił... w którą mańkę nie skręcisz to coś dłubią, ja już zakupiłem winietkę na SLO i jadę drzemnąć się w Planicy :) Ale powrót pod koniec lipca planuję standardowo przez MLPC :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 188
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone