Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anlama
Croentuzjasta
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) anlama » 27.06.2018 14:15

:roll: Bez sensu. No ale cóż. Dobrze wiedzieć, że tak to działa niestety.
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 27.06.2018 19:56

Czytam, analizuję, skaczę w wątku w tył, do przodu i nachodzi mnie taka smutna refleksja, że czas chyba zapomnieć o szlaku Mureck-Lenart-Ptuj. Nawet, jeśli w tym sezonie jeszcze jakimś cudem udałoby się uniknąć wszystkich niespodzianek, kolejnych remontów, jednokierunkowych uliczek i płatnych odcinków, to i tak wiadomo, że na jesień będzie już pozamiatane i przyszły rok to kolejna zabawa w chowanego. Czas chyba na męską decyzję i przejazd alternatywą Ilz-Bad Radkersburg-Ormoż-Lepoglava :boss: .
Pomijając jazdę przez Ptuj wiejskimi drogami wzdłuż autostrady to i tak pozostaje kwestia dość często zakorkowanej granicy w Macelij. Jestem tam zawsze w nocy/nad ranem w poniedziałki i mimo, że to nie jest sobotni szczyt to i tak zdarza się po 40 minut stać. Ostatnio wracając w dzień odstałem prawie 1,5 godziny. I to jest dla mnie główny bodziec do szukania alternatywy :oczko_usmiech: .
Powiem szczerze, że od lat rozważam zakup słoweńskiej winiety i jazdy autostradą bez szukania "oszczędności" (w skali całego urlopu to raczej znikomy koszt) ale co gorsze - z winietą ani nie jest dużo szybciej ani lepiej. Dopóki Słoweńcy nie skończą całej autostrady do granicy i Chorwacja nie będzie w schengen to trzeba jeszcze kombinować....
Na korzyść alternatywy Ilz-Ormoż, poza niedogodnościami trasy jest jeszcze to, że od lat nic się nie zmieniło - znaczy nie trzeba co wyjazd kombinować i zastanawiać się, czy wrócić też się uda tą samą trasą... :hut:
yautja
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yautja » 27.06.2018 20:52

Cześć.

Czy ktoś mógłby potwierdzić informacje o zdartym asfalcie w Cvetlinie? Wybieram się tamtędy 23 lipca i nie specjalnie mam ochotę próbować pokonywać ten stromy podjazd tylnonapędówką po kamieniach...? Na DARS nie ma tam żadnego oznaczenia o remoncie, więc to chyba ewentualnie coś lokalnego.

Pozdrawiam,
T.
marcinsz_
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinsz_ » 27.06.2018 23:29

Witam serdecznie.
Z racji, że godziny dzielą od wyjazdu i znajomi wrócili z Chorwacji. Przekazali kilka ciekawych informacji. Brno - ograniczenia, ograniczenia i ograniczenia prędkości. Pojechali pierwszy raz i żałują. Od ponad dziesięciu lat w Czechach obierali kierunek zamiast na Brno, to Znojmo.

Jechał ktoś w ostatnim czasie na Znojmo, może polecić. Warto? GM pokazuje oszczędność w granicach 10-20 min - najmniej istotne. Jak nawierzchnia na tej drodze, bo nie chciałbym jechać po "telepawkach".

Kolejny plan, to ominięcie autostrady w Słowenii. Rok temu kupowałem winietę. Gdyby to była autostrada z prawdziwego zdarzenia - nie zastanawiałbym się. Jednak końcówka tej drogi, to jeden pas i z tego, co słyszałem - nadal trwają prace, więc tym razem chcę pokombinować.
Plan: Zgorzelec - > Znojmo -> Mureck / Trate -> Ptuj ***-> Zadar

Patrząc na filmik z YT, jedna rzecz mnie zaciekawiła i wystraszyła. Zjazd za Ptuj - ten odcinek jest płatny za zjazdem, czy nie (załączone zdjęcie)?

Czy w Czechach zamiast Znojmo wybrać Brno, mimo wszystko?
Słowenia, dla mnie ten odcinek autostrady nie jest wart 30€ i chcę pojechać "na janusza" ;-)
Będę wdzięczny za odpowiedź doświadczonych kierowców na tych odcinkach, osób, które świeżo pokonywali trasę. Warto robić taką trasę?

E: zapomniałem. Najważniejsze dla mnie, opłata - raz, obawa przed staniem w kolejce - dwa. Pomimo, że wyjazd nie przypada pt/sobota, a czw/pt na granicy SLO/CRO - chciałbym zaoszczędzić sobie postojów. Według wstępnych wyliczeń i w/w trasy, Mureck-Trate może być ok 5-6 rano (piątek).
Załączniki:
ptuj.png
yautja
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yautja » 28.06.2018 05:56

Za wcześnie chcesz wjechać na autostradę.
Jeśli tylko Cvetlin jest normalnie przejezdny to nie ma sensu się ładować na Macelj.

P.S. Ponawiam pytanie, czy ktoś coś wie o tym Cvetlinie i robotach drogowych?
Załączniki:
SLO objazd.jpg
yabko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yabko » 28.06.2018 07:04

maniekzgc napisał(a):Witam serdecznie.
Z racji, że godziny dzielą od wyjazdu i znajomi wrócili z Chorwacji. Przekazali kilka ciekawych informacji. Brno - ograniczenia, ograniczenia i ograniczenia prędkości. Pojechali pierwszy raz i żałują. Od ponad dziesięciu lat w Czechach obierali kierunek zamiast na Brno, to Znojmo.

Jechał ktoś w ostatnim czasie na Znojmo, może polecić. Warto? GM pokazuje oszczędność w granicach 10-20 min - najmniej istotne. Jak nawierzchnia na tej drodze, bo nie chciałbym jechać po "telepawkach".

Kolego napisz może z której strony jedziesz bo równie dobrze można przez Pragę, albo Węgry. Jadąc na Znojmo ominiesz zwężkę drogi która jest za Mikulovem

maniekzgc napisał(a):Kolejny plan, to ominięcie autostrady w Słowenii. Rok temu kupowałem winietę. Gdyby to była autostrada z prawdziwego zdarzenia - nie zastanawiałbym się. Jednak końcówka tej drogi, to jeden pas i z tego, co słyszałem - nadal trwają prace, więc tym razem chcę pokombinować.
Plan: Zgorzelec - > Znojmo -> Mureck / Trate -> Ptuj ***-> Zadar
Patrząc na filmik z YT, jedna rzecz mnie zaciekawiła i wystraszyła. Zjazd za Ptuj - ten odcinek jest płatny za zjazdem, czy nie (załączone zdjęcie)?

Poczytaj może ten wątek od początku i nie powtarzaj pytania które tutaj jest wałkowane od dłuższego czasu, CZYTAJ!!! Zanim zapytasz!

maniekzgc napisał(a):Czy w Czechach zamiast Znojmo wybrać Brno, mimo wszystko?
Słowenia, dla mnie ten odcinek autostrady nie jest wart 30€ i chcę pojechać "na janusza" ;-)
Będę wdzięczny za odpowiedź doświadczonych kierowców na tych odcinkach, osób, które świeżo pokonywali trasę. Warto robić taką trasę?

Rynce opadają....

maniekzgc napisał(a):E: zapomniałem. Najważniejsze dla mnie, opłata - raz, obawa przed staniem w kolejce - dwa. Pomimo, że wyjazd nie przypada pt/sobota, a czw/pt na granicy SLO/CRO - chciałbym zaoszczędzić sobie postojów. Według wstępnych wyliczeń i w/w trasy, Mureck-Trate może być ok 5-6 rano (piątek).

Tego sobie nie przewidzisz i nie obliczysz, po prostu wkalkuluj sobie taki margines straty i jedź, a jak poczytasz wątek od początku to mniej plan B innego przejścia.
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 28.06.2018 07:12

Panowie. Wystarczy przeczytać max 10 stron wstecz i wszystko bedzie jasne. Po co zadajecie te same pytania co 2 strony? Aż takie to trudne? Zrobił się tu taki bałagan, że nikt nic juz nie wie.
Czytajcie zanim napiszecie.
marynamaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marynamaj » 28.06.2018 07:41

Jechałam przez Cvetlin w niedzielę ok. 9.00 24 czerwca. Jechaliśmy WW Golf kombi bez problemów. Asfaltu nie ma na ok 800 metrach pomiędzy posterunkiem policji słoweńskiej a Cvetlinem. Świateł na wahadło nie było, ale też nikogo z naprzeciwka też. Jak będziemy za tydzień wracali to dam znać jak sytuacja. Może zdążą już asfalt położyć. Pozdrawiam
yabko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yabko » 28.06.2018 07:47

yautja napisał(a):Cześć.

Czy ktoś mógłby potwierdzić informacje o zdartym asfalcie w Cvetlinie? Wybieram się tamtędy 23 lipca i nie specjalnie mam ochotę próbować pokonywać ten stromy podjazd tylnonapędówką po kamieniach...? Na DARS nie ma tam żadnego oznaczenia o remoncie, więc to chyba ewentualnie coś lokalnego.

Pozdrawiam,
T.

Była już informacja wcześniej: str 166
"Od 28.05. do 01.06. (do 17:00 sati) zbog radova sa slovenske strane bit će zatvoren granični prijelaz Cvetlin, a od 02.06. do 31.07. promet će teći jednim trakom."

Od 28.05. do 01.06. (do 17:00), ze względu na prace po stronie słoweńskiej, zostanie zamknięte przejście graniczne Cvetlin, a od 02.06. do 31.07. ruch będzie wahadłowy.
mickmat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickmat » 28.06.2018 08:06

maniekzgc napisał(a):.... Przekazali kilka ciekawych informacji. Brno - ograniczenia, ograniczenia i ograniczenia prędkości. Pojechali pierwszy raz i żałują....

Ja w tym roku 2 razy jechałem trasa Ołomuniec - Brno - Mikulov. Ostatnio w niedziele. No są tam jakieś roboty, ale żeby to objeżdżać lub żałować... Problemem to jest remont i zamknięty odcinek słoweńskiej autostrady pomiędzy Mariborem a Lublaną. 20 km objazdu i mega korki. Tu wybierających sie na Istrie zdecydowanie ostrzegam.
1arek11
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1arek11 » 28.06.2018 08:40

Na stronie https://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx nic nie mówią o utrudnieniach (remontach) na odcinku autostrady Maribor - Ljubljana.
Czy ktoś jechał tym odcinkiem i może to potwierdzić?
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 28.06.2018 08:41

Dokładnie, dodatkowo GM tą trasę pokazuje na zielono bez utrudnień.
W którym niby miejscu jest objazd?
marcinsz_
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinsz_ » 28.06.2018 08:59

yabko napisał(a):
maniekzgc napisał(a):[...]

Kolego napisz może z której strony jedziesz bo równie dobrze można przez Pragę, albo Węgry. Jadąc na Znojmo ominiesz zwężkę drogi która jest za Mikulovem

Zgorzelec -> Praga -> Znojmo -> Mureck / Trate -> Ptuj -> Zadar

Nie ma usprawiedliwienia, więc mogę tylko przeprosić za mój poprzedni wpis w tym temacie.
yabko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yabko » 28.06.2018 09:18

maniekzgc napisał(a):
yabko napisał(a):
maniekzgc napisał(a):[...]

Zgorzelec -> Praga -> Znojmo -> Mureck / Trate -> Ptuj -> Zadar

Nie ma usprawiedliwienia, więc mogę tylko przeprosić za mój poprzedni wpis w tym temacie.

Ja bym pojechał przez Znojmo prawie 50km mniej, a opcja przez Brno ma swoje plusy i minusy :)
minus - wahadło za Mikulovem, plus autostrada w Austrii pociągnięta. Czasowo pewnie i tak przez Znojmo lepiej.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 28.06.2018 09:34

Trasa z Pragi do Wiednia przez Znojmo jest 11 minut dłuższa (mimo że 34km krótsza) niż przez Brno i Mikulov
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 182
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone