maniekzgc napisał(a):Witam serdecznie.
Z racji, że godziny dzielą od wyjazdu i znajomi wrócili z Chorwacji. Przekazali kilka ciekawych informacji. Brno - ograniczenia, ograniczenia i ograniczenia prędkości. Pojechali pierwszy raz i żałują. Od ponad dziesięciu lat w Czechach obierali kierunek zamiast na Brno, to Znojmo.
Jechał ktoś w ostatnim czasie na Znojmo, może polecić. Warto? GM pokazuje oszczędność w granicach 10-20 min - najmniej istotne. Jak nawierzchnia na tej drodze, bo nie chciałbym jechać po "telepawkach".
maniekzgc napisał(a):Kolejny plan, to ominięcie autostrady w Słowenii. Rok temu kupowałem winietę. Gdyby to była autostrada z prawdziwego zdarzenia - nie zastanawiałbym się. Jednak końcówka tej drogi, to jeden pas i z tego, co słyszałem - nadal trwają prace, więc tym razem chcę pokombinować.
Plan: Zgorzelec - > Znojmo -> Mureck / Trate -> Ptuj ***-> Zadar
Patrząc na filmik z YT, jedna rzecz mnie zaciekawiła i wystraszyła. Zjazd za Ptuj - ten odcinek jest płatny za zjazdem, czy nie (załączone zdjęcie)?
maniekzgc napisał(a):Czy w Czechach zamiast Znojmo wybrać Brno, mimo wszystko?
Słowenia, dla mnie ten odcinek autostrady nie jest wart 30€ i chcę pojechać "na janusza"
Będę wdzięczny za odpowiedź doświadczonych kierowców na tych odcinkach, osób, które świeżo pokonywali trasę. Warto robić taką trasę?
maniekzgc napisał(a):E: zapomniałem. Najważniejsze dla mnie, opłata - raz, obawa przed staniem w kolejce - dwa. Pomimo, że wyjazd nie przypada pt/sobota, a czw/pt na granicy SLO/CRO - chciałbym zaoszczędzić sobie postojów. Według wstępnych wyliczeń i w/w trasy, Mureck-Trate może być ok 5-6 rano (piątek).
yautja napisał(a):Cześć.
Czy ktoś mógłby potwierdzić informacje o zdartym asfalcie w Cvetlinie? Wybieram się tamtędy 23 lipca i nie specjalnie mam ochotę próbować pokonywać ten stromy podjazd tylnonapędówką po kamieniach...? Na DARS nie ma tam żadnego oznaczenia o remoncie, więc to chyba ewentualnie coś lokalnego.
Pozdrawiam,
T.
maniekzgc napisał(a):.... Przekazali kilka ciekawych informacji. Brno - ograniczenia, ograniczenia i ograniczenia prędkości. Pojechali pierwszy raz i żałują....
yabko napisał(a):maniekzgc napisał(a):[...]
Jechał ktoś w ostatnim czasie na Znojmo, może polecić. Warto? GM pokazuje oszczędność w granicach 10-20 min - najmniej istotne. Jak nawierzchnia na tej drodze, bo nie chciałbym jechać po "telepawkach".
Kolego napisz może z której strony jedziesz bo równie dobrze można przez Pragę, albo Węgry. Jadąc na Znojmo ominiesz zwężkę drogi która jest za Mikulovem
maniekzgc napisał(a):yabko napisał(a):maniekzgc napisał(a):[...]
Kolego napisz może z której strony jedziesz bo równie dobrze można przez Pragę, albo Węgry. Jadąc na Znojmo ominiesz zwężkę drogi która jest za Mikulovem
Zgorzelec -> Praga -> Znojmo -> Mureck / Trate -> Ptuj -> Zadar
Nie ma usprawiedliwienia, więc mogę tylko przeprosić za mój poprzedni wpis w tym temacie.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi