Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Endrju
Cromaniak
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 21.06.2018 08:12

jarod napisał(a):A Cvetlina jechać na Macelj czy w dół na Krapinę albo Sveti Kriż?

To już jak wolisz :) Ja wbijam od razu, a im dalej wjedziesz to mniej zapłacisz za autostradę :twisted:
krzysztofff90
Autostopowicz
Re: LPG na trasie Czechy,Austria,Słowenia, Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofff90 » 21.06.2018 10:38

Czyli jak mam winiete w Słowenii to nie ma żadnych dodatkowych opłat za autostradę? ;)
Ostatni raz jechałem do Chorwacji 8 lat temu i jeszcze kolega ogarniał trasę itd dlatego pytam na forum ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2018 10:39

krzysztofff90 napisał(a):Czyli jak mam winiete w Słowenii to nie ma żadnych dodatkowych opłat za autostradę? ;)
Ostatni raz jechałem do Chorwacji 8 lat temu i jeszcze kolega ogarniał trasę itd dlatego pytam na forum ;)

Nie. Ale jak planujesz objazd, to po co Ci winieta? ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.06.2018 10:43

Winieta w Słowenii jest na wszystkie odcinki autostrad i płatnych dróg szybkiego ruchu.
Nie wiem o jakie dodatkowe koszty pytasz.
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 21.06.2018 13:41

Czołem. Właśnie wróciłem z Cro i objazd ma się tak:
1. Droga Pohlednik - granica nadal bezpłatna. Na granicy byłem wczoraj około 15 z minutami i stania na 5 może 10 minut, ale tylko dlatego, że zamknęli jedną z 2 bramek i musiałem wbić się na pas obok. W drodze do Cro (06.06.2018) było jeszcze szybciej. Ale wiadomo - czerwiec i środek tygodnia.
2. Objazd Lenart (nie wiem czy nadal tam trwają roboty - pojechałem na wszelki wypadek naokoło) nadal banalnie prosty ( https://goo.gl/maps/Yh2b8LB4uvA2 ) i zajmuje z 10 minut.
3. W Ptuju zakorkowało się koło ronda przed mostem (powroty z pracy) ale na 5 minut stania.

Reszta trasy bezproblemowa.
Wyjazd o 10:30 spod dużego Konzuma w Makarskiej. Przyjazd 00:20 do Częstochowy.
fixz_9
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fixz_9 » 21.06.2018 17:22

algirdas napisał(a):Czołem. Właśnie wróciłem z Cro i objazd ma się tak:
1. Droga Pohlednik - granica nadal bezpłatna. Na granicy byłem wczoraj około 15 z minutami i stania na 5 może 10 minut, ale tylko dlatego, że zamknęli jedną z 2 bramek i musiałem wbić się na pas obok. W drodze do Cro (06.06.2018) było jeszcze szybciej. Ale wiadomo - czerwiec i środek tygodnia.
2. Objazd Lenart (nie wiem czy nadal tam trwają roboty - pojechałem na wszelki wypadek naokoło) nadal banalnie prosty ( https://goo.gl/maps/Yh2b8LB4uvA2 ) i zajmuje z 10 minut.
3. W Ptuju zakorkowało się koło ronda przed mostem (powroty z pracy) ale na 5 minut stania.

Reszta trasy bezproblemowa.
Wyjazd o 10:30 spod dużego Konzuma w Makarskiej. Przyjazd 00:20 do Częstochowy.

Dzięki kolego!
kaeres
Cromaniak
Re: Ominięcie autostrady w Słoweni przez Bad Radkersburg i O

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 22.06.2018 10:24

Pääkäyttäjä napisał(a):Tak, ale jedziesz takimi opłotkami, że głowa boli. Prawidłowo to się powinno mniej więcej tak jechać ;)

Czy ktoś już jechał w tym sezonie ?
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 22.06.2018 14:42

kaeres napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):Tak, ale jedziesz takimi opłotkami, że głowa boli. Prawidłowo to się powinno mniej więcej tak jechać ;)

Tak, wyżej masz opisane wszystko. A jak nie wszystko, to pytaj :)
yabko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yabko » 23.06.2018 08:20

algirdas napisał(a):
kaeres napisał(a):

Tak, wyżej masz opisane wszystko. A jak nie wszystko, to pytaj :)

W Lenart ten objazd chyba nie do końca trafiony, skręt z strony PL w lewo na Maistrova ulica - zamknięty trzeba wcześniej skręcić w lewo ( docelowo to jest ulica jednokierunkowa, ale ja tak jechałem Cmureska cesta) https://tinyurl.com/ybllwuam
Pytałem wcześniej, aby ktoś potwierdził czy na pewno jest to jednokierunkowa. Najbezpieczniej wg objazdu jak znaki pokazują.
Czasowo pewnie to samo.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 23.06.2018 09:49

yabko napisał(a): Najbezpieczniej wg objazdu jak znaki pokazują. Czasowo pewnie to samo.

A wiesz jak znaki kierują?
yabko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yabko » 23.06.2018 10:12

toomas napisał(a):
yabko napisał(a): Najbezpieczniej wg objazdu jak znaki pokazują. Czasowo pewnie to samo.

A wiesz jak znaki kierują?

Obrazek
Ostatnio edytowano 25.06.2018 15:26 przez yabko, łącznie edytowano 3 razy
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 23.06.2018 19:01

yabko coś ze zdjęciem nie w porządku... Wrzucałeś na serwer cro.pl czy linkowałeś serwer zewnętrzny?
K123
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) K123 » 23.06.2018 22:42

zimnylech napisał(a):Ktoś może napisać czy taki wariant jest dostępny ?

https ://mapy.cz/s/2Lsnu

Przyłączam się do pytania. Jakie jest uzasadnienie, żeby jechać przez Trate, Lenart, ronda, roda.. gdy można względnie prostą (tak mi się wydaje) przez Maribor? Nie czepiam się tylko pytam poważnie. Z tego co widzę, to droga wskazana przez zimnylech może być na początku pagórkowata. Może lepszy by był wariant dojazdu do Maribor drugą stroną autostrady, tj. drogą 347 ?
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 23.06.2018 22:48

Chyba chodziło o drogę 437. Jeżeli tak to o ile mnie pamięć nie myli to tam jest takie magiczne rondo Pesnica na które trzeba winiety. ..
K123
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) K123 » 23.06.2018 23:37

toomas napisał(a):Chyba chodziło o drogę 437. Jeżeli tak to o ile mnie pamięć nie myli to tam jest takie magiczne rondo Pesnica na które trzeba winiety. ..

Tak, miałem na myśli 437. Rzeczywiście, jest rondo Pasenica. Dziękuję za wyjaśnienie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 176
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone