Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cujo
Podróżnik
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) cujo » 01.06.2018 10:09

kaeres napisał(a):Życzę powodzenie w walce z nieogarnięta nawigacją o 4 nad ranem.
Będzie próbowała nakierować na domyślną trasę i zanim załapiesz, że kieruje Cię na zamkniętą to już kilka razy zdarzysz ją przekląć :)

Dlatego przed wyjazdem trzeba wszystko ogarnąć, żeby nie walczyć o 4 nad ranem :-)
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 01.06.2018 10:18

kaeres napisał(a):Życzę powodzenie w walce z nieogarnięta nawigacją o 4 nad ranem.
Będzie próbowała nakierować na domyślną trasę i zanim załapiesz, że kieruje Cię na zamkniętą to już kilka razy zdarzysz ją przekląć :)

Jeśli przed wyjazdem nie spojrzy się przez chwilę na mapę to później może tak być. Zwłaszcza, że już teraz wiadomo o wykopkach w centrum Lenarta.
cujo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cujo » 01.06.2018 10:50

kojacek napisał(a):

Jeśli przed wyjazdem nie spojrzy się przez chwilę na mapę to później może tak być. Zwłaszcza, że już teraz wiadomo o wykopkach w centrum Lenarta.

W zeszłym roku około 20 lipca wracaliśmy z CRO do domu z Dalmacji. Po przejechaniu około 500 km na stacji samochód (Zafira na szczęście zmieniła właściciela) zgasł i nie odpalił :-? Po dwudziestu minutach załamki samochód odpala ! po dojechaniu do bramek w Lucko znowu to samo. Wystygł jedzie. Teraz z tego się śmieje ale to był dramat. Zrobiliśmy kilka kilometrów dodatkowego korka na autostradzie.

Pisze to wszystko a propos omijania dróg w SLO. Samochodem, który gasł tylko po spuszczeniu nogi z gazu, a następnie postojem do wystygnięcia przez 30 minut w upale przejechaliśmy SLO objazdami.
Jesli ja wkurw* i zestresowany przejechałem bez winiety w takim stanie to każdy to zrobi 8) :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2018 17:41

Takie przezycia, straszny stres,
obmyslanie trasy miesiac do przodu, gryzienie palcow z nerwow, itd...

Remont w Lenart, czesciowe zamkniecie drogi przez Cvetlin, dziwna trasa z Podlehnik do granicy....

Slowency robia wszystko w granicach prawa, zeby ktos ich winiete za 15 euro kupil, bo inaczej bedzie mial przerabane...

Nie od nich, ale od wlasnej rodziny, ktora bedzie przeklinac tatusia, co pojechal objazdem :mrgreen:
cretor23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cretor23 » 01.06.2018 19:07

To po kiego grzyba,ktoś pcha się w trasę 1300 km i więcej jak nie ogarnia objazdu 20 kilometrowego. A co będzie jak zamkną autostradę z powodu wypadku i puszczą Cię na drogę której nikt nie opisał...dramat :roll: Cała rodzina przeżyje traume i trzeba będzie siedzieć w domu przez najbliższe lata...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2018 19:24

Negatywne skutki korka na autostradzie czy zamknietej autostrady mozna zmniejszyc korzystajac z mapy google na trasie
Google sam poda objazd, jak korek bedzie duzy :!:

Mozna samemu wymyslic jeszcze lepsze ominiecie korka, jak zna sie te okolice :lol:

Tu chodzi o cos innego, czyli planowanie objazdu TYLKO w celu zaoszczedzenia kosztow winiety

Ja nie widze w tym zadnego sensu
A trudnosci iwredne szykany na trasie objazdu, ktore wymyslaja specjalnie Slowency mnie w tym utwierdzaja

PS: przepraszam bardzo za to, ze nazwalem kiedys takie pomysly dziadowaniem
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 01.06.2018 19:52

Eger napisał(a):Tu chodzi o cos innego, czyli planowanie objazdu TYLKO w celu zaoszczedzenia kosztow winiety

To jest wątek dla ludzi, którzy w tym sens widzą.
Gdybys sie postarał to zrozumieć to będzie nam wszystkim o wiele łatwiej.
Swoje zdanie na ten temat już wyraziłes (i to wielokrotnie).
Sugeruję inne (równie ciekawe) tematy na forum.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2018 20:40

To forum byloby bardzo fajne, gdyby nie zamordystyczna ....
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.06.2018 20:46

Eger napisał(a):To forum byloby bardzo fajne, gdyby nie zamordystyczna ....

Forum jest fajne. I to nie jest moja, subiektywna opinia forumowicza z 10-letnim stażem. To także opinia wielu, w tym także niezalogowanych moich znajomych, czytających jedynie forum. Jednak także oni podkreślają, że drażni zamordyzm niektórych forumowiczów w kreowaniu swojej wizji podróżowania.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.06.2018 20:48

Eger napisał(a):To forum byloby bardzo fajne, gdyby nie zamordystyczna ....

Skoro nie jest fajne, to dlaczego się zarejestrowałeś. :?:

Cro.pl - Chorwacja Online - Rejestracja

Korzystanie z Forum Cro.pl oznacza akceptację poniższych warunków oraz Regulaminu. Jeśli się na nie nie zgadzasz, opuść i nie korzystaj z Forum Cro.pl.
.....
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 02.06.2018 06:52

Eger napisał(a):Negatywne skutki korka na autostradzie czy zamknietej autostrady mozna zmniejszyc korzystajac z mapy google na trasie
Google sam poda objazd, jak korek bedzie duzy :!:

Mozna samemu wymyslic jeszcze lepsze ominiecie korka, jak zna sie te okolice :lol:

Tu chodzi o cos innego, czyli planowanie objazdu TYLKO w celu zaoszczedzenia kosztow winiety

A trudnosci iwredne szykany na trasie objazdu, ktore wymyslaja specjalnie Slowency mnie w tym utwierdzaja

PS: przepraszam bardzo za to, ze nazwalem kiedys takie pomysly dziadowaniem

Co do googla czy innej dobrej i aktualnej nawigacji - pełna zgoda - myślę, że dałoby radę przejechać tym objazdem. Jasne, że jak znasz okolice to pojedziesz najlepszą w danym momencie drogą.
Co do ostatniego: rok temu jechałem autostradą po raz pierwszy do Chorwacji i zapłaciłem 30 €, dla świętego spokoju i stałem na granicy ok. godzinę w korku... Nie było to dla mnie i rodziny wielkim dyskomfortem - jadę na wakacje nie będę się przejmował. W tym roku pojadę objazdem. Myślę, że pojechałbym nim nawet gdyby winieta kosztowała 5 €. Z czystej ciekawości. Nie lubię nudy i rutyny. Oszczędność około 30 € jest znacząca przy wydatkach powiedzmy do 2000... Dla 3000 € i więcej stanowi już mniej niż 1%. Z drugiej strony wolę wydać tę kwotę na dobry winyl, bo je kolekcjonuję niż płacić Słoweńcom, zwłaszcza, że sam kawałek nie jest długi, inaczej by wyglądała opłata 30 € np. za odcinek 300 km... Chociaż nadal byłoby to drogo, relatywnie drogo... Wśród swoich znajomych mam ludzi zarabiających sporo powyżej średniej krajowej /nie wiem ile bo mnie to nie interesuje, wystarczy informacja że jest to więcej/ jak i takich z kwotą niższą i co ciekawe ci "bogatsi" liczą każdą złotówkę. Nie na zasadzie dusigrosza, ale myślenia o swojej rodzinie, dzieciach. I tym poglądom jest mi najbliżej - sam chciałbym w przyszłości swoim dzieciom podarować coś ekstra na start w życiu, wiem, że poradzą sobie i bez mojej pomocy, ale chciałbym pomóc. Rozpisałem się z rana... :)
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 02.06.2018 10:04

Jaka może być ciekawość zobaczenia Słoweńskich rond na trasie liczącej ponad 1000km?. Na tym objeździe naprawdę nic ciekawego do zobaczenia nie ma, a tłumaczenie że jest dobre jedzenie itp to jak dla mnie MIT, ok może jest dobre, ale dobre pewnie też da się zjeść nie korzystając z objazdu:)
tomi1976
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomi1976 » 02.06.2018 11:59

Na stronie HAK.HR nożna zobaczyć aktualny stan na przejściach granicznych z Chorwacją. 2-06-2018 niezły zator
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 02.06.2018 12:04

paulr napisał(a):Jaka może być ciekawość zobaczenia Słoweńskich rond na trasie liczącej ponad 1000km?. Na tym objeździe naprawdę nic ciekawego do zobaczenia nie ma, a tłumaczenie że jest dobre jedzenie itp to jak dla mnie MIT, ok może jest dobre, ale dobre pewnie też da się zjeść nie korzystając z objazdu:)

A widzisz, dla mnie może być :-) Poza tym nie to było jedynym przekazem mojej informacji. Co do jedzenia się nie wypowiadam, bo nie wiem, jak będzie potrzeba coś zjeść dam znać. :-)
forscher
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) forscher » 02.06.2018 12:30

Rozwiązaniem wszystkich bolączek związanych ze wspomnianymi powyżej remontami moim zdaniem będzie ta trasa

https://goo.gl/maps/aAR4Fg7WPoG2

Z tego co podpowiada google maps to trasa, która pozwala na uniknięcie opłat.

Potrzebuję jedynie potwierdzenia od osób będących na bieżąco.

Pozdrav

PS Rysiu na twoje kłopoty MEDISPIRANT
:D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 168
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone