LukaszGk napisał(a):Średnie spalanie komputer wskazuje 4.1 l, jazda zgodnie z przepisami a na autostradach to raczej 120 km/h i ani km/h więcej. Jak auto było nowe to na pierwszą jazde do Chorwacji wskazywało nawet 3.4, ale teraz już jest jednak po licznych wojażach wyniku nie mam szans powtórzyć. Często jeżdżę na Brać dlatego tankujemy przed Splitem, żeby przypadkiem nie brakło benzyny na wyspie, jeśli nie jeździmy dużo po wyspie, to w drodze powrotnej już bez tankowania za granicą.
Kiedyś auto obładowane bagażami mojej żony teraz dziećmi i bagażami upchnięte do granic możliwości. Kolejny rok już bez "trumny" na dachu się nie obejdzie...
Raz spróbowałem dojechać jak najoszczędniej do Chorwacji. Było to 2 lata temu do Pagu.
980km zrobiłem w 13h - mordęga niezła bo psychicznie człowiek przygotowany na 10-11h maks. Wszędzie przepisowo, a właśnie na autostradach zamiast 130-140km/h to jechałem 110-120km/h
Z powrotem już nie dałem rady i chyba w 9,5h byłem w domu (licząc z drogi na wysokości Pag bo wracałem z Jelsy).
Spalanie, faktycznie różnica jest znaczna.