Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja
napisał(a) LukaszGk » 21.05.2018 19:38
Kaeres zawsze nocą jeżdżę z jedną przerwą na tankowanie i jedną 15-30 minutową drzemką, jednakże ocena trasy to rzecz bardzo subiektywna. 13 lat temu jadąc przez Słowację i Węgry, na granicy zatrzymali nas Słowacy i potrafili o północy - 2h sprawdzać auto, ale to był jednorazowy wypadek, innym razem na route 86 objazd, który zaprowadził nas na pole pełne królików.... jednakże w każdym tym wypadku byliśmy szybciej. Wracać będziemy też przez Słowenię tą samą trasą co przyjechaliśmy (lub Omroz) może zmienimy zdanie...teraz są utrudnienia, pewnie służby drogowe będą robiły wszystko żeby tych utrudnień nie było w sezonie. Moja ocena ma jeszcze jeden aspekt .... jest subiektywna bo już w Ołomuńcu nawalił mi GPS i później była jazda wg tego co się zapamiętało planując trasę, i posiłkując się awaryjnymi wydrukami...Jednak nie jest to temat do narzekań chciałem jedynie wskazać w poprzednim poście jakie utrudnienia obecnie są na trasie i że nie ma problemów z objazdami w Muereck czy Lenart.
Co do benzyny, nigdy jakoś na to nie zwracałem uwagi czy gdzieś taniej czy drożej, wystarczy wspomnieć że na stacji Shella w Radlinie ropa jak wyjeżdżaliśmy była po 5.53 zł. 1100 km do Splitu spalamy zawsze w granicy 40-43 litrów, więc 20-30 gr/l w jedną czy drugą stronę nie robi jakiejś kolosalnej różnicy.