Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2018 22:12

endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 11.05.2018 22:22

Może Ci co kontrolowali 10 lat temu już są na emeryturze lub kończą wyroki za oszustwa drogowe :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2018 22:25

endryu napisał(a):Może Ci co kontrolowali 10 lat temu już są na emeryturze lub kończą wyroki za oszustwa drogowe :mrgreen:

Nie pozostaje mi nic innego jak ponownie napisać do Ambasady z zapytaniem czy coś zmieniło się po 10 latach. :idea:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 11.05.2018 22:29

Janusz Bajcer napisał(a):
endryu napisał(a):Może Ci co kontrolowali 10 lat temu już są na emeryturze lub kończą wyroki za oszustwa drogowe :mrgreen:

Nie pozostaje mi nic innego jak ponownie napisać do Ambasady z zapytaniem czy coś zmieniło się po 10 latach. :idea:

Ale czy pracownicy z ambasady będą kompetentni i przytoczą podstawę prawną na przejazd z drogi niepłatnej przez rondo na niepłatną :roll:

M-L-P i po kłpocie :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2018 22:34

Przeczytałeś co konsul napisał w 2008 roku. :?:
Uważam, że napisał to co mu przekazano.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 11.05.2018 22:50

Przeczytałem. Konsul wyraził swoją opinię i tyle.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2018 23:00

endryu napisał(a):Przeczytałem. Konsul wyraził swoją opinię i tyle.

"Szanowny Panie,

Z wyjaśnień jakie otrzymaliśmy ze strony agencji DARS, która odpowiedzialna jest za płatne odcinki dróg w Słowenii, w chwili obecnej na rondzie Pesnica koło Mariboru wymagane jest posiadanie winiety. Z uwagi na spór trwający pomiędzy agencją DARS a słoweńskim inspektoratem drogowym, w przyszłości może nastąpić zmiana w zakresie obowiązku posiadani winiety na tym odcinku drogi.

Z poważaniem,
Marcin Masiulanis
Ambasada RP w Lublanie"

Przedstawił nie swoją opinię, tylko wyjaśnienie DARS.
Widocznie inaczej rozumiemy słowo pisane. :wink:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 11.05.2018 23:11

Czytanie jakoś mi jeszcze wychodzi :)
Przeczytałem co pisał konsul
"Szanowny Panie,

Nie spotkałem się z podobnym przypadkiem,
jeżeli chodzi o nakładanie mandatu za przejazd rondem,
de facto będącym łącznikiem dwóch dróg , które są
nie autostradami. Od 1 lipca br.obowiązują winiety na
wszystkie drogi expresowe/autostrady/. Sam przejazd
przez rondo nie stanowi podstawy do nałożenia przez
funkcjonariusza mandatu.
Powtarzam : nie znam takiego przypadku !.

Życzę miłego urlopu i bezpiecznej jazdy po drogach
Słowenii.

Jan Czesław WALCZAK - konsul"

To co przytoczyłeś nie przeczytałem. :(

A jak wynikało z tamtych wypowiedzi i przytoczonych artykułów prasowych trwała walka o myto :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2018 23:20

Pytałem cały czas czy przeczytałeś co było napisane w 2008 roku w zamieszczonych linkach.

Z czystej ciekawości jak jest obecnie na tym rondzie, napiszę do Ambasady ponownie. :idea:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 11.05.2018 23:32

Janusz Bajcer napisał(a):Pytałem cały czas czy przeczytałeś co było napisane w 2008 roku w zamieszczonych linkach.

Z czystej ciekawości jak jest obecnie na tym rondzie, napiszę do Ambasady ponownie. :idea:

Ok. Doczytałem teraz :)
Walczą pomiędzy sobą dars i inspekcja...

lipiec 2013 z obu kierunków
https://www.google.com/maps/@46.5976115 ... 312!8i6656

https://www.google.com/maps/@46.5956563 ... 312!8i6656
Foxtrot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Foxtrot » 12.05.2018 08:42

endryu: Co do zasady się zgadzamy - korzystanie z dróg regionalnych nie wymaga winiety, a rondo ma kategorię D, a nie A czy H. Dalej niestety nie jest tak jak piszesz. Drogi regionalne nie podlegają DARS, lecz DRSI. Rondo jest skrzyżowaniem w ciągu dróg regionalnych, dlatego kontrolerzy DARS nie mogą go nadzorować i formalnie mogą prowadzić kontrole tylko na drogach kategorii A i H. W związku z tym stanem faktycznym pokrętne jest użycie przysłówka "oficjalnie".

Co do doświadczeń: nigdy (20 lat) nie miałem tam żadnej nieprzyjemności, ale jak już pisałem wyżej, czekam jednak na bieżące doniesienia.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 12.05.2018 10:21

Foxtrot napisał(a):endryu: Co do zasady się zgadzamy - korzystanie z dróg regionalnych nie wymaga winiety, a rondo ma kategorię D, a nie A czy H. Dalej niestety nie jest tak jak piszesz. Drogi regionalne nie podlegają DARS, lecz DRSI. Rondo jest skrzyżowaniem w ciągu dróg regionalnych, dlatego kontrolerzy DARS nie mogą go nadzorować i formalnie mogą prowadzić kontrole tylko na drogach kategorii A i H. W związku z tym stanem faktycznym pokrętne jest użycie przysłówka "oficjalnie".

Co do doświadczeń: nigdy (20 lat) nie miałem tam żadnej nieprzyjemności, ale jak już pisałem wyżej, czekam jednak na bieżące doniesienia.

Paradoks polega na tym, że od wielu lat słoweńskie służby szarpią się między sobą o odpowiedni status ronda :D
Jak wiemy od 10-u lat ciągnie się temat rondo-przed-mariborem-tam-trzeba-winete-t21027.html?hilit=rondo%20pesnica i zależy jak "zawieje" to tak jest w danym okresie :mrgreen: I temat objazdu powraca zawsze przed wakacjami :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.05.2018 14:07

endryu napisał(a):Paradoks polega na tym, że od wielu lat słoweńskie służby szarpią się między sobą o odpowiedni status ronda :D
Jak wiemy od 10-u lat ciągnie się temat rondo-przed-mariborem-tam-trzeba-winete-t21027.html?hilit=rondo%20pesnica i zależy jak "zawieje" to tak jest w danym okresie :mrgreen: I temat objazdu powraca zawsze przed wakacjami :)

E-mail z zapytaniem o obowiązek posiadana winiety na małym odcinku ronda Pesnica wysłany. :idea:
Przy okazji sprawdzę jak działa Ambasada obecnie. :wink:
10 lat temu odpowiedzi były bardzo szybkie. :idea:
Foxtrot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Foxtrot » 12.05.2018 18:11

Janusz Balcer: napiszą do DARS, przetłumaczą i przekażą. I będzie to informacja z drugiej ręki.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.05.2018 19:58

Foxtrot napisał(a):Janusz Balcer: napiszą do DARS, przetłumaczą i przekażą. I będzie to informacja z drugiej ręki.

Przed 10 laty była OK.
Winieta była potrzebna.
Ciekawy jestem jak jest teraz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 156
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone