Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja
napisał(a) Foxtrot » 11.05.2018 13:39
No i mamy cd. korespondencji z DARS.
Odpowiedź, którą otrzymał w marcu Pääkäyttäjä, nie dawała mi spokoju.
W tym mailu podano informację, że winiety są obowiązkowe na autostradach i ekspresówkach, a rondo stanowi przecież część regionalnej "żółtej" drogi D2-449:
Zrzut pochodzi z ich strony promet.si.
Drogi regionalne, nie są autostradami, ani ekspresówkami - zatem nie wymagają winiet. Nie podlegają też DARS lecz DRSI.
Napisałem do nich i zapytałem o dwie sprawy: 1) rondo w Pesnicy i 2) odcinek Draženci-Podhlednik (w zw. z remontem starego mostu w Ptuju). Oto odpowiedź:
Pierwsze trzy akapity, jak widzimy, to standardowe Ctrl+C Ctrl+V. Ale dalej robi się ciekawie.
1) Odpowiedź jest dosyć pokrętna:
"...korzystanie z drogi płatnej po wyjeździe i przed wjazdem na rondo Pesnica podlega nadzorowi kontrolerów DARS d.d. Dlatego kontrolerzy DARS d.d. nie prowadza kontroli opłaty na samym rondzie Pesnica - w celu zapewnienia bezpieczeństwa ruchu. Kontrolerzy opłat nakładają kary na sprawców wykroczeń, którzy wjeżdżają na rondo z płatnej autostrady i zjeżdżają z niej na drogę bezpłatną lub przejeżdżają przez rondo z drogi bezpłatnej na płatną. Oficjalnie winieta na rondo Pesnica jest wymagana, ale nasi kontrolerzy nie karzą kierowców, którzy przejeżdżają z bezpłatnej drogi 437 na bezpłatną drogę 449".
Z tej odpowiedzi wynika, że oni chyba zdają sobie sprawę z tego, że sytuacja nie jest jednoznaczna ("winieta jest konieczna"), a kontrole w tym miejscu są dyskusyjne. Na wszelki wypadek: wydrukować i wziąć w podróż.
2) Na odcinku Draženci-Podhlednik winieta jest wymagana. Z powodu remontu starego mostu nie jest natomiast potrzebna na poprzednim odcinku Hajdina-Ptuj (nowy most).
To chyba wyjaśnia wszystkie wątpliwości w tych dwóch kwestiach.