Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.05.2018 20:40

cwir napisał(a):Ponieważ w Austrii A5 jest już za Poysdorf to wydaje mi się (na podstawie analizy mapy bo nigdy tą drogą nie jechałem) że droga przez Breclav traci sens.

Wiele zależy od tego jakie się tu https://goo.gl/maps/fMMxg8g6Ppw będą tworzyły korki :wink:

cwir napisał(a):W przypadku korków na granicy Chorwacko-Słoweńskiej (wracając do Polski) gdzie polecacie zjechać na Cvetlin? Zjazd nr 1 Gornji Macelj to już chyba za późno. Czy lepiej wtedy zjechać na zjeździe nr 2 Đurmanec i jechać drogą nr 1 równoległa do autostrady Gornji Macelj i potem drogą 508?

Lepiej zjechać wcześniej, jak będzie duży ruch to zamykają już tunele przed granicą i ten ostatni odcinek można naprawdę dłuuugo jechać + oszczędzasz 27Kn :wink:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 09.05.2018 20:57

cwir Droga przez Breclav nie traci sensu bo omija korki na jeziorku przed Mikulovem, szczególnie tego lata.
Wracając do Polski można już zjechać w Krapinie i dalej jechać 1-ką do Gornji Macelj i dalej 508 do Cvetlin.
Podejrzyj na Google SV, że lepiej będzie się jechał objazdem Lanarta z pominięciem miasteczka Sv.Trojica v Slov. Goricach np. tak https://www.google.pl/maps/dir/46.59170 ... !1e1?hl=pl lepsza droga przez strefę przemysłową i pola.

Poczytaj jeszcze o objeździe Lučko... :)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 10.05.2018 08:24

cwir - dwie sprawy. Droga przez Breclav i Reinthal nie traci sensu bo korek na jeziorku. Druga sprawa to droga przez Reinthal to w 90% piękna jednojezdniowa ulica po której się leci 100km/h - przynajmniej w nocy. Zwalniamy tylko w miasteczko-wsiach, które mają kilkaset metrów długości maksymalnie 2-3km.

Twój objazd Lenarta w okół Gradisko Jezero ma jedną wadę. Na googlu ta droga wyda się główna ale to jest super wąska, dziurawa ścieżynka.
Lepszym objazdem, na pierwszy rzut oka bardziej zagmatwanym jest to co już tutaj proponowano.

https://www.google.pl/maps/dir/46.59101 ... !1e1?hl=pl

Edit:
przepraszam, powtarzam się. Nie zauważyłem, że endryju już ładnie wszystko wyjaśnił bo odpowiadałem na posta cwira nie będąc na tej stronie.
Foxtrot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Foxtrot » 10.05.2018 10:52

Jeszcze raz ws. objazdu Lenarta: nie ma się czego obawiać. Jechałem tamtędy tam i z powrotem, nie wiedząc o remoncie, i nie odczułem tego, jako jakiejś niedogodności.
Po pierwsze, jest dobrze oznaczony (drogowskazy).
Po drugie, warto zapamiętać prosty schemat używany m.in. w żeglarstwie. Wyobraźcie sobie, że trasa (np. z nawigacji) jest narysowana na tarczy zegara. Kiedy widzicie coś dokładnie przed sobą, mówicie, że jest na (godzinie) 12, a gdy dokładnie z lewej, to na (godzinie) 9, itd.
Objeżdżając zamknięte skrzyżowanie w Lenart, poruszamy się, mniej więcej, po okręgu (czyli jakby po obwodzie tarczy tego zegara). Kiedy jedziemy do Chorwacji wjeżdżamy do miasteczka od strony południowo-zachodniej, znajdujemy się na godzinie 6, a wyjazd znajduje się na 3 (południowy wchód). Kiedy wracamy do Polski od strony południowo-wschodniej, znajdujemy się na godzinie 6, a wyjazd na 9 (południowy zachód).
Lenart.png
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 11.05.2018 06:51

Foxtrot napisał(a): Kiedy jedziemy do Chorwacji wjeżdżamy do miasteczka od strony południowo-zachodniej, znajdujemy się na godzinie 6, a wyjazd znajduje się na 3 (południowy wchód). Kiedy wracamy do Polski od strony południowo-wschodniej, znajdujemy się na godzinie 6, a wyjazd na 9 (południowy zachód).

Na żeglarstwie się nie znam, ale wiem, że jadąc do Chorwacji wjeżdżamy do Lenarta od pn.-wsch., a nie pd.-zach.
Foxtrot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Foxtrot » 11.05.2018 08:03

Marsallah napisał(a):Na żeglarstwie się nie znam, ale wiem, że jadąc do Chorwacji wjeżdżamy do Lenarta od pn.-wsch., a nie pd.-zach.

No tak, to uściślijmy: jadąc ze Spielfeld - SW, Mureck - N, a z Bad Raskerburg - NE. Wszystko zależy gdzie przekraczasz granicę A/SLO. W Twoim przypadku wyjazd masz na 9.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 11.05.2018 09:29

Foxtrot napisał(a):
Marsallah napisał(a):Na żeglarstwie się nie znam, ale wiem, że jadąc do Chorwacji wjeżdżamy do Lenarta od pn.-wsch., a nie pd.-zach.

No tak, to uściślijmy: jadąc ze Spielfeld - SW, Mureck - N, a z Bad Raskerburg - NE. Wszystko zależy gdzie przekraczasz granicę A/SLO. W Twoim przypadku wyjazd masz na 9.

Chyba raczej 11... skoro NE. a raczej NNE, chociaż wjeżdżając do miasta wjeżdża się równo z północy, czyli 12.
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 11.05.2018 09:32

Szybko i na temat w sezonie 2018 można omijać autostradę? W tamtym roku się działo ostro hehe budowa szła
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2018 09:35

swider1985 napisał(a):Szybko i na temat w sezonie 2018 można omijać autostradę? W tamtym roku się działo ostro hehe budowa szła

Szybka odpowiedź - przeczytaj kilka poprzednich postów.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 11.05.2018 09:49

Foxtrot napisał(a):

Nie brałem pod uwagę, że KTOKOLWIEK jadąc od Spielfeld kieruje się na Lenart. Skoro Lenart, to MLP.
Foxtrot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Foxtrot » 11.05.2018 09:52

kojacek napisał(a):Chyba raczej 11... skoro NE. a raczej NNE, chociaż wjeżdżając do miasta wjeżdża się równo z północy, czyli 12.

Kierunki świata nie są w tym przypadku istotne. Podałem je tylko dla zilustrowania przykładu z tarczą zegara.

W każdym razie: wiem, że każdy z nas ma swoje przyzwyczajenia i sposoby radzenia sobie na trasie. Mnie ten system się sprawdza w różnych sytuacjach. Opisałem go, bo może komuś też się okaże pomocny.

Marsallah: no to już wiesz, że ja tędy jeżdżę. Bo lubię tę trasę. Nie lubię przejazdu przez Maribor.
Mogę, czy muszę koniecznie lubić MLP? :D
Foxtrot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Foxtrot » 11.05.2018 13:39

No i mamy cd. korespondencji z DARS.
Odpowiedź, którą otrzymał w marcu Pääkäyttäjä, nie dawała mi spokoju.
W tym mailu podano informację, że winiety są obowiązkowe na autostradach i ekspresówkach, a rondo stanowi przecież część regionalnej "żółtej" drogi D2-449:
Rondo Pesnica.png

Zrzut pochodzi z ich strony promet.si.
Drogi regionalne, nie są autostradami, ani ekspresówkami - zatem nie wymagają winiet. Nie podlegają też DARS lecz DRSI.
Napisałem do nich i zapytałem o dwie sprawy: 1) rondo w Pesnicy i 2) odcinek Draženci-Podhlednik (w zw. z remontem starego mostu w Ptuju). Oto odpowiedź:
DARS.png

Pierwsze trzy akapity, jak widzimy, to standardowe Ctrl+C Ctrl+V. Ale dalej robi się ciekawie.
1) Odpowiedź jest dosyć pokrętna:
"...korzystanie z drogi płatnej po wyjeździe i przed wjazdem na rondo Pesnica podlega nadzorowi kontrolerów DARS d.d. Dlatego kontrolerzy DARS d.d. nie prowadza kontroli opłaty na samym rondzie Pesnica - w celu zapewnienia bezpieczeństwa ruchu. Kontrolerzy opłat nakładają kary na sprawców wykroczeń, którzy wjeżdżają na rondo z płatnej autostrady i zjeżdżają z niej na drogę bezpłatną lub przejeżdżają przez rondo z drogi bezpłatnej na płatną. Oficjalnie winieta na rondo Pesnica jest wymagana, ale nasi kontrolerzy nie karzą kierowców, którzy przejeżdżają z bezpłatnej drogi 437 na bezpłatną drogę 449".

Z tej odpowiedzi wynika, że oni chyba zdają sobie sprawę z tego, że sytuacja nie jest jednoznaczna ("winieta jest konieczna"), a kontrole w tym miejscu są dyskusyjne. Na wszelki wypadek: wydrukować i wziąć w podróż.

2) Na odcinku Draženci-Podhlednik winieta jest wymagana. Z powodu remontu starego mostu nie jest natomiast potrzebna na poprzednim odcinku Hajdina-Ptuj (nowy most).

To chyba wyjaśnia wszystkie wątpliwości w tych dwóch kwestiach.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 11.05.2018 14:41

Nie lepiej po prostu omijać to rondo ?
Co nam po wydruku z komputerka gdy słoweński gliniarz czy inny kontroler będzie chciał sprawdzić autentyczność tych wymysłów.
Przecież był na odprawie i kazali mu walić mandaty każdemu kto jedzie po tym rondzie bez winiety.
Tracić kilka godzin w imię zasad ?
To tylko Linda może.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2018 15:06

O rondzie Pesnica było już na forum.
Korespondowałem w tej sprawie z konsulem.
M.in. przez to płatne rondo powstał objazd MLP.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 11.05.2018 22:05

Foxtrot napisał(a):No i mamy cd. korespondencji z DARS.
Odpowiedź, którą otrzymał w marcu Pääkäyttäjä, nie dawała mi spokoju.
W tym mailu podano informację, że winiety są obowiązkowe na autostradach i ekspresówkach, a rondo stanowi przecież część regionalnej "żółtej" drogi D2-449:
Rondo Pesnica.png

Zrzut pochodzi z ich strony promet.si.
Drogi regionalne, nie są autostradami, ani ekspresówkami - zatem nie wymagają winiet. Nie podlegają też DARS lecz DRSI.
Napisałem do nich i zapytałem o dwie sprawy: 1) rondo w Pesnicy i 2) odcinek Draženci-Podhlednik (w zw. z remontem starego mostu w Ptuju). Oto odpowiedź:
DARS.png

Pierwsze trzy akapity, jak widzimy, to standardowe Ctrl+C Ctrl+V. Ale dalej robi się ciekawie.
1) Odpowiedź jest dosyć pokrętna:
"...korzystanie z drogi płatnej po wyjeździe i przed wjazdem na rondo Pesnica podlega nadzorowi kontrolerów DARS d.d. Dlatego kontrolerzy DARS d.d. nie prowadza kontroli opłaty na samym rondzie Pesnica - w celu zapewnienia bezpieczeństwa ruchu. Kontrolerzy opłat nakładają kary na sprawców wykroczeń, którzy wjeżdżają na rondo z płatnej autostrady i zjeżdżają z niej na drogę bezpłatną lub przejeżdżają przez rondo z drogi bezpłatnej na płatną. Oficjalnie winieta na rondo Pesnica jest wymagana, ale nasi kontrolerzy nie karzą kierowców, którzy przejeżdżają z bezpłatnej drogi 437 na bezpłatną drogę 449".

Z tej odpowiedzi wynika, że oni chyba zdają sobie sprawę z tego, że sytuacja nie jest jednoznaczna ("winieta jest konieczna"), a kontrole w tym miejscu są dyskusyjne. Na wszelki wypadek: wydrukować i wziąć w podróż.

2) Na odcinku Draženci-Podhlednik winieta jest wymagana. Z powodu remontu starego mostu nie jest natomiast potrzebna na poprzednim odcinku Hajdina-Ptuj (nowy most).

To chyba wyjaśnia wszystkie wątpliwości w tych dwóch kwestiach.

W pkt.1 pokrętności za dużo nie ma. Płatności podlega droga A1, H2. Sprawdzeniu podlega zjazd z tych dróg na niepłatne 437, 449 i wjazd z nich na A1, H2 i dlatego rondo jest pod nadzorem DARS.
W e-mailu powyżej DARS pisze na jakie drogi obowiązuje winieta czyli typu A , H :idea:
DARS na pewno nie jest przeciw tym, którzy kupią winietę ale nie będą jechać z tego ronda na A1 lub H2 jadąc wcześniej drogą niepłatną :mrgreen: To w teorii :idea:
Czekamy na odzew tych, którzy jechali niepłatnymi drogami przez rondo i spotkali się z ewentualną negatywną kontrolą DARS :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 155
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone