Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Foxtrot
Globtroter
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Foxtrot » 09.05.2018 12:06

Cześć,
Wklejam tutaj, bo dwa przyklejone wątki z informacjami na 2018 zostały niestety zablokowane.

Wracałem z CRO kilka dni temu. Pięć uwag i dwa pytania:
1. Polecam przejście graniczne CZ-A w Reinthal i dalej Großkrut -> A5. Jest trochę szybciej, niewielki ruch, równiejsza droga, ograniczenie do 3,5t (brak tirów).
2. Austriacy pociągnęli autostradę A5 pod Drasenhofen. Jadącym przez Mikulov odpadają więc korki w Erdberg i Poysdorf. Przy wyjeździe z A5 w kierunku Drasenhofen-Mikulov uwaga: noga z gazu - tradycyjna kontrola prędkości.
3. Przed podróżą nie sprawdzałem remontów. Od jakiegoś czasu nie korzystam na tej trasie z nawigacji. Lenart i Ptuj nie stanowiły żadnego problemu. Objazd w Lenart jest dosyć dobrze oznaczony w obu kierunkach. W Ptuju nie korzystam ze starego mostu, więc problemu nie ma.
4. Jeśli chodzi o SLO to, zgodnie z informacją podaną na stronie promet.si, odcinek Draženci-Podlehnik do 30.09.2018 jest wolny od opłat: "R3-710, Ptuj - Hajdina, na Ptuju, most čez Dravo, popolna zapora zaradi rekonstrukcije predvidoma do 30. 9. 2018. Obvoz po avtocesti med Draženci in Hajdino (možno je tudi za voznike brez vinjete) ter po lokalnih in regionalnih cestah.
Ptuj.png

5. Nie korzystam z nawigacji, ale korzystałem w tym roku z Yanosika (opcja Informuj). Działa poprawnie we wszystkich krajach. Podaje informacje o stałych radarach i remontach. Myślę, że jeśli w sezonie więcej osób będzie podróżowało na południe, te informacje będą dokładniejsze.

Dwa pytania:
1. W jednej z odpowiedzi na tym forum przeczytałem email z DARS, w którym napisano, że tzw. duże rondo w Pesnicy pri Mariboru również wymaga winiety. Prześledziłem przed chwilą GSV i rzeczywiście przed rondem na jednym ze słupów wisi tablica o konieczności posiadania winiety. Nigdy nie spotkałem tam na szczęście żadnych służb. Jakie są Wasze doświadczenia?
2. Zgodnie z GSV alternatywna trasa to równoległa znajdująca się po lewej, wąska ul. Pekel (wjazd z 437 tuż za poprzednim rondkiem przy stacji benzynowej), z której po kilkuset metrach wjeżdża się, omijając duże rondo, w ul. Dolnja Počehova, czyli drogę 449 na Lenart. Korzystaliście z tego objazdu?
Pesnica.png
Ostatnio edytowano 09.05.2018 13:29 przez Foxtrot, łącznie edytowano 1 raz
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 09.05.2018 13:07

Dzięki Foxtrot za aktualizację stanu.
CZ-A tylko przez Reinthal. W nocy ZERO ruchu - jakby trasa wymarła więc sami sobie dobieramy tempo.
Natomiast informacja o autobahnie aż do Drasenhofen nie dotyczy tych którzy jadą właśnie przez Reinthal i Brzecław.
Jedno mam tylko pytanko co do tankszteli Shell, na której zawsze kupowałem winietę austryjacką.
Czy teraz z drogi Reinthal->Grosskrut nie wpadnę nagle na A5 bez winiety bo omijamy tą stację paliw ?
Foxtrot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Foxtrot » 09.05.2018 13:11

kaeres napisał(a):Czy teraz z drogi Reinthal->Grosskrut nie wpadnę nagle na A5 bez winiety bo omijamy tą stację paliw ?

Tak właśnie jest. Też się zdziwiłem. Jesienią kupowałem jeszcze na OMV w Hobersdorf. Trzeba czegoś poszukać wcześniej.

Edit: Są w Reinthal i Groβkrut, ale ta w Reinthal jest bliżej trasy:
Reinthal.png
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 09.05.2018 13:42

Nie wiem czy ta stacja jest otwarta całą dobę.

Zaznaczając ominięcie płatnych dróg, ten nowy kawałek A5 wydaje się iż nie wymaga winiety jeszcze. Można tym kawałkiem dojechać do Shella z lat poprzednich.
https://www.google.pl/maps/dir/Reinthal ... !1e1?hl=pl
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2018 13:46

Austriacką winietę możecie sobie kupić w drodze do Reintal jeszcze w Czechach, w Brzecławiu - na stacji MOL za miastem, która czynna jest 24h...
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 09.05.2018 13:49

Stawałem na niej nie raz. Dzięki za wiadomość.
Jednak nadal dla informacji dojazd do Shella przy A5 trzeba sprawdzić czy faktycznie jest bez winiety.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 09.05.2018 13:53

Foxtrot napisał(a):
kaeres napisał(a):Czy teraz z drogi Reinthal->Grosskrut nie wpadnę nagle na A5 bez winiety bo omijamy tą stację paliw ?

Tak właśnie jest. Też się zdziwiłem. Jesienią kupowałem jeszcze na OMV w Hobersdorf. Trzeba czegoś poszukać wcześniej.

Edit: Są w Reinthal i Groβkrut, ale ta w Reinthal jest bliżej trasy:
Reinthal.png

Może trzeba pojechać dalej 47->7, do Wilfersdorfu? Tam jest stara, dobra OMV ;)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 09.05.2018 14:07

St.Witch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) St.Witch » 09.05.2018 15:12

[quote="Foxtrot"]Cześć,

4. Jeśli chodzi o SLO to, zgodnie z informacją podaną na stronie promet.si, odcinek Draženci-Podlehnik do 30.09.2018 jest wolny od opłat: "R3-710, Ptuj - Hajdina, na Ptuju, most čez Dravo, popolna zapora zaradi rekonstrukcije predvidoma do 30. 9. 2018. Obvoz po avtocesti med Draženci in Hajdino (možno je tudi za voznike brez vinjete) ter po lokalnih in regionalnih cestah.
Ptuj.png

A czy ta Hajdina na pewno obejmuje obszar od Drazenci do granicy bo google pokazuje raczej obszar od Drazenci na polnoc,czyli w przeciwna strone? Czy moze ja cos pokrecilam?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2018 16:58

kaeres napisał(a):Stawałem na niej nie raz. Dzięki za wiadomość.
Jednak nadal dla informacji dojazd do Shella przy A5 trzeba sprawdzić czy faktycznie jest bez winiety.

Mapy.cz twierdzą, że bez winiety powinno się jechać tak:

Screenshot_20180509-175608.jpg
kuchtal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuchtal » 09.05.2018 17:20

Ja co roku omijam autostrady w Słowenii. W tym roku podobnie. Tylko, że kupię winiety (na Austrię i Czechy) na https://www.tolltickets.com/ . Z racji, że w Austrii autostrada jest już praktycznie od granicy z Czechami i nie chcę ich szukać. Koszt winiet jest bez prowizji - jedynie płacimy za wysyłkę 2,4 euro.
Trasa wygląda tak - https://goo.gl/maps/WZzW19q6n8u - dla świętego spokoju omijam remonty w Lenart.
Z tego co czytałem to nowa autostrada przy granicy z Chorwacją w Słowenii od Ptuja jest darmowa do końca września 2018. Jeżeli Google Maps pokaże mi w Ptuju że jest korek na granicy w Macejl to kieruję się na przejście graniczne w Cvetlin i wjeżdżam na autostradę w Chorwacji w Gornji Macelj.
Będę jechał tą trasą pod koniec czerwca. Czekam na informacje od innych cromaniaków na jej temat. A w szczególności czy faktycznie autostrada od Ptuja do granicy z Chorwacją jest jeszcze darmowa.
Foxtrot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Foxtrot » 09.05.2018 17:53

St.Witch napisał(a): "R3-710, Ptuj - Hajdina, na Ptuju, most čez Dravo, popolna zapora zaradi rekonstrukcije predvidoma [b]do 30. 9. 2018. Obvoz po avtocesti med Draženci in Hajdino (možno je tudi za voznike brez vinjete)"

A czy ta Hajdina na pewno obejmuje obszar od Drazenci do granicy bo google pokazuje raczej obszar od Drazenci na polnoc,czyli w przeciwna strone? Czy moze ja cos pokrecilam?

"Draženci in Hajdino" oznacza "Draženci w (gminie) Hajdino".
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.05.2018 18:24

Foxtrot napisał(a):Cześć,

Ptuj.png

Jak informacja ze strony DRAS ma się do odpowiedzi którą otrzymał Pääkäyttäjä oczywiście też od DARS
dars.JPG
:roll: :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2018 19:20

To chyba może o to chodzi, że w ramach robót i nie zmuszania wszystkich do kupowania winiety, w tym okresie ruch jest za darmoszkę...? No i powyższe potwierdza to, przed czym ostrzega czeskie MSZ, że Slowency mają burdel :mrgreen:
cwir
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cwir » 09.05.2018 20:26

Foxtrot napisał(a):2. Zgodnie z GSV alternatywna trasa to równoległa znajdująca się po lewej, wąska ul. Pekel (wjazd z 437 tuż za poprzednim rondkiem przy stacji benzynowej), z której po kilkuset metrach wjeżdża się, omijając duże rondo, w ul. Dolnja Počehova, czyli drogę 449 na Lenart. Korzystaliście z tego objazdu?
Załącznik Pesnica.png nie jest już dostępny

Na StreetView widać że od strony północnej jest zakaz skrętu w tą uliczkę (dozwolone tylko dla traktorów i rowerów), podobnie zaraz przed samym rondem Pesnica. Od strony wschodniej (czyli wyjeżdzając z Słowenii) takiego zakazu nie widać przy skręcie w prawo co nie znaczy że gdzieś go tam nie ma dalej już na samej uliczce bocznej. Oznacza to że nie da się legalnie wjechać do Mariboru od strony drogi 437 albo przejechać orzez 449 i 437.

Ponieważ w Austrii A5 jest już za Poysdorf to wydaje mi się (na podstawie analizy mapy bo nigdy tą drogą nie jechałem) że droga przez Breclav traci sens.

Co do winiet w Austrii to od tego roku można je kupić online (bez prowizji) na stronie asfinag [.] at tylko trzeba ją kupić 18 dni przed wyjazdem - ja już kupiłem :)

W przypadku korków na granicy Chorwacko-Słoweńskiej (wracając do Polski) gdzie polecacie zjechać na Cvetlin? Zjazd nr 1 Gornji Macelj to już chyba za późno. Czy lepiej wtedy zjechać na zjeździe nr 2 Đurmanec i jechać drogą nr 1 równoległa do autostrady Gornji Macelj i potem drogą 508?

Co do objazdu Lenart to myślę też jeszcze o czymś takim:
Załączniki:
lenart.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 154
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone