Cześć,
Wklejam tutaj, bo dwa przyklejone wątki z informacjami na 2018 zostały niestety zablokowane.
Wracałem z CRO kilka dni temu. Pięć uwag i dwa pytania:
1. Polecam przejście graniczne CZ-A w Reinthal i dalej Großkrut -> A5. Jest trochę szybciej, niewielki ruch, równiejsza droga, ograniczenie do 3,5t (brak tirów).
2. Austriacy pociągnęli autostradę A5 pod Drasenhofen. Jadącym przez Mikulov odpadają więc korki w Erdberg i Poysdorf. Przy wyjeździe z A5 w kierunku Drasenhofen-Mikulov uwaga: noga z gazu - tradycyjna kontrola prędkości.
3. Przed podróżą nie sprawdzałem remontów. Od jakiegoś czasu nie korzystam na tej trasie z nawigacji. Lenart i Ptuj nie stanowiły żadnego problemu. Objazd w Lenart jest dosyć dobrze oznaczony w obu kierunkach. W Ptuju nie korzystam ze starego mostu, więc problemu nie ma.
4. Jeśli chodzi o SLO to, zgodnie z informacją podaną na stronie promet.si, odcinek Draženci-Podlehnik do 30.09.2018 jest wolny od opłat: "R3-710, Ptuj - Hajdina, na Ptuju, most čez Dravo, popolna zapora zaradi rekonstrukcije predvidoma do 30. 9. 2018. Obvoz po avtocesti med Draženci in Hajdino (možno je tudi za voznike brez vinjete) ter po lokalnih in regionalnih cestah.
5. Nie korzystam z nawigacji, ale korzystałem w tym roku z Yanosika (opcja Informuj). Działa poprawnie we wszystkich krajach. Podaje informacje o stałych radarach i remontach. Myślę, że jeśli w sezonie więcej osób będzie podróżowało na południe, te informacje będą dokładniejsze.
Dwa pytania:
1. W jednej z odpowiedzi na tym forum przeczytałem email z DARS, w którym napisano, że tzw. duże rondo w Pesnicy pri Mariboru również wymaga winiety. Prześledziłem przed chwilą GSV i rzeczywiście przed rondem na jednym ze słupów wisi tablica o konieczności posiadania winiety. Nigdy nie spotkałem tam na szczęście żadnych służb. Jakie są Wasze doświadczenia?
2. Zgodnie z GSV alternatywna trasa to równoległa znajdująca się po lewej, wąska ul. Pekel (wjazd z 437 tuż za poprzednim rondkiem przy stacji benzynowej), z której po kilkuset metrach wjeżdża się, omijając duże rondo, w ul. Dolnja Počehova, czyli drogę 449 na Lenart. Korzystaliście z tego objazdu?