Takie rzeczy podpowiada promet.si:
alechandro napisał(a):Ale zamęt. W tym roku odpuszczam objazd i jadę autostradą przez SLO, zbiednieć nie zbiednieje przez te 30 E choć wiadomo, że lepiej byłoby przeznaczyć je na co innego. Pierwszy raz pogodzę się chyba z winietą w SLO
Marsallah napisał(a): ... poważnie zacząłem rozważać całkowite ominięcie Słowenii, czyli jazdę przez Węgry.
marcgrzy napisał(a):Takie info znalazłem :
http://tlp.org.pl/na-slowenii-od-1-kwie ... oru-oplat/
dla pojazdów ponad 3,5 T.
Pozdrawiam
piotrulex napisał(a):Dla mnie rozwiązaniem od lat jest jazda nocą a od zeszłego roku dodatkowo nie w piątek i tak do poniedziałku. Do tego GM z trafikiem i działa
kaeres napisał(a):piotrulex napisał(a):Dla mnie rozwiązaniem od lat jest jazda nocą a od zeszłego roku dodatkowo nie w piątek i tak do poniedziałku. Do tego GM z trafikiem i działa
Problem jest tego typu, że jeżeli wcześnie rezerwujesz to gospodarze nie lubią rezerwować od poniedziałku do piątku bo mają weekendy puste. A jeżeli rezerwujesz później to oczywiście są wolne od soboty do soboty (ew. niedzieli).
Ja jeszcze nie stałem w korku na granicy SLO-HR dłużej niż 15-20 minut. Tylko dlatego, że jeżdżę w nocy z piątku na sobotę.
Na granicy jestem o świcie bądź tuż przed.
Marsallah napisał(a):zacząłem rozważać całkowite ominięcie Słowenii, czyli jazdę przez Węgry.
W obie strony potrafi się korkować, ja np. nigdy na wjeździe nie stałam, na na wyjeździe już się zdarzyło, na szczęście długo to nie trwało...cwir napisał(a):Jeszcze pytanie odnośnie kolejek na granicy Słoweńsko - Chorwackiej - czy korkuje się tylko wjazd do Chorwacji a powrót do Polski odbywa się (zazwyczaj) płynnie?
piotrulex napisał(a):Marsallah napisał(a): ... poważnie zacząłem rozważać całkowite ominięcie Słowenii, czyli jazdę przez Węgry.
i za chwile jak zaczniesz czytać o NOWEJ trasie to i tam coś się pojawi. Pomyślisz nad Niemcami, tam też coś wymyślą i co dalej?
piotrulex napisał(a):Dla mnie rozwiązaniem od lat jest jazda nocą a od zeszłego roku dodatkowo nie w piątek i tak do poniedziałku. Do tego GM z trafikiem i działa
kaeres napisał(a):Problem jest tego typu, że jeżeli wcześnie rezerwujesz to gospodarze nie lubią rezerwować od poniedziałku do piątku bo mają weekendy puste. A jeżeli rezerwujesz później to oczywiście są wolne od soboty do soboty (ew. niedzieli).
cwir napisał(a):W związku z zamkniętą drogą w Lenart zastanawiam się przejazdem przez Maribor (konkretnie drogami: 437, maribor (przez centrum), 1, 454, 690, cvetlin). Czy ktoś kiedyś próbował taką trasę?
piekara114 napisał(a):W obie strony potrafi się korkować, ja np. nigdy na wjeździe nie stałam, na na wyjeździe już się zdarzyło, na szczęście długo to nie trwało...cwir napisał(a):Jeszcze pytanie odnośnie kolejek na granicy Słoweńsko - Chorwackiej - czy korkuje się tylko wjazd do Chorwacji a powrót do Polski odbywa się (zazwyczaj) płynnie?
Marsallah napisał(a):Ja od paru lat rezerwuję apartman od poniedziałku i nigdy nie było z tym problemu, a tylko co drugi rok jeżdżę w to samo miejsce. Z tym, że nie od poniedziałku do piątku, a od poniedziałku do poniedziałku - 2 tygodnie na miejscu muszą być
Marsallah napisał(a):Zmotywowały mnie nie tyle roboty w Lenarcie, bo te wydają się być łatwe do ominięcia, co zamknięcie starego mostu w Ptuju i spodziewane korki na nowym.
kaeres napisał(a):Marsallah napisał(a):Ja od paru lat rezerwuję apartman od poniedziałku i nigdy nie było z tym problemu, a tylko co drugi rok jeżdżę w to samo miejsce. Z tym, że nie od poniedziałku do piątku, a od poniedziałku do poniedziałku - 2 tygodnie na miejscu muszą być
Tym samym robisz jedną z dwóch rzeczy.
1. Jedziesz w niedzielę więc nic to nie zmienia w kwestii omijania weekendów.
2. Jadąc w dzień jedziesz w poniedziałek więc przyjeżdżasz późnym popołudniem na miejsce kwatery. Tracisz jeden dzień noclegowy płacąc za niego. Widzę, że w tym roku w Splicie około południa wkraczasz na prom więc się nie mylę.
Ja przyjeżdżam jak najwcześniej rano (zawsze dogaduję tą kwestię z gospodarzami) aby mieć jeszcze cały dzień wykorzystany.
kaeres napisał(a):Marsallah napisał(a):Zmotywowały mnie nie tyle roboty w Lenarcie, bo te wydają się być łatwe do ominięcia, co zamknięcie starego mostu w Ptuju i spodziewane korki na nowym.
To ktoś jeździł jeszcze starym ?
Chyba jak się pogubił na którymś z rond
kaeres napisał(a): ... Jadąc w dzień jedziesz w poniedziałek więc przyjeżdżasz późnym popołudniem na miejsce kwatery. Tracisz jeden dzień noclegowy płacąc za niego .... Ja przyjeżdżam jak najwcześniej rano (zawsze dogaduję tą kwestię z gospodarzami) aby mieć jeszcze cały dzień wykorzystany ...
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi