Witam.
A jaką polecacie trasę tylko aby ominąć przejście graniczne w Gornji Macelj w przypadku gdy będzie korek.
Przejazd autostradą z winieta na Slowenię.
I gdzie wrócić z powrotem na autostradę już w Chorwacji?
W nocy? Hm...jest ciemno, pusto, cicho. Baboków chyba się nie obawiasz. Obiektywnie należy podejść do tematu możliwości napotkania zwierzyny leśnej (ale to tak jak i u nas) i dostosowania prędkości jazdy do warunków panujących na drodze. Szerokiej drogi.alechandro napisał(a):...edit: rzeczywiście, droga wydaje się być dość w porządku ale jak ona wygląda w nocy ?
BMC napisał(a):Witam.
A jaką polecacie trasę tylko aby ominąć przejście graniczne w Gornji Macelj w przypadku gdy będzie korek.
Przejazd autostradą z winieta na Slowenię.
I gdzie wrócić z powrotem na autostradę już w Chorwacji?
dids76 napisał(a):Marsallah napisał(a):Granicy słoweńsko-chorwackiej też nie przekroczysz w Rogatcu; to przejście tylko dla obywateli tych dwóch państw. Z Rogatca jedziesz w kierunku wschodnim do Dobovca i tam przekraczasz granicę. Do Chorwacji wjeżdżasz we wsi Lupinjak.
Według tej stronki https://publisher.mup.hr/PublicData/GP-9ca4589996.pdf Przejście "Hum na Sutli" jest otwarte dla wszystkich obywateli UE.
Marsallah napisał(a):dids76 napisał(a):Marsallah napisał(a):Granicy słoweńsko-chorwackiej też nie przekroczysz w Rogatcu; to przejście tylko dla obywateli tych dwóch państw. Z Rogatca jedziesz w kierunku wschodnim do Dobovca i tam przekraczasz granicę. Do Chorwacji wjeżdżasz we wsi Lupinjak.
Według tej stronki https://publisher.mup.hr/PublicData/GP-9ca4589996.pdf Przejście "Hum na Sutli" jest otwarte dla wszystkich obywateli UE.
Widzisz, co strona, to co innego piszą. No, ale skoro nasi tamtędy jechali (jak czytam w kolejnych postach), to znaczy, że działa. Różnicy chyba nie ma - Hum czy Lupinjak. No, chyba, że komuś spieszno znaleźć się w Chorwacji
endryu napisał(a):Często, gęsto korek jest na wysokości Ptuja więc już tu należy uciekać w lewo lub prawo. Ale o tym jak jechać bokami od Ptuja znajdziesz we wcześniejszych postach tego tematu.
piotrulex napisał(a):endryu napisał(a):Często, gęsto korek jest na wysokości Ptuja więc już tu należy uciekać w lewo lub prawo. Ale o tym jak jechać bokami od Ptuja znajdziesz we wcześniejszych postach tego tematu.
Tak, przed zwężką. Tylko, że jadąc autostradą i dojeżdżając do korka koło Ptuj to i tak nie masz jak zjechać ...
kaeres napisał(a):Jechałem 4x do Chorwacji i tylko 1x się złapałem na koreczek między Ptuj a Macelj - taki na 15-20 minut.
Przed nami i po nas wcale nie musiało go być więc można sobie aktualizować przed wyjazdem, a i tak to nic nie da.
Sprawdzałem kiedyś live cam z granicy SLO-HR w przyspieszonym tempie i jednego dnia o 5 rano zero samochodów, a kolejnego kolejka na 100 samochodów.
Później ta sama kolejka się skończyła i do południa na bieżąco samochody przekraczały granicę.
Pääkäyttäjä napisał(a):Ja tam nie wiem czy tylko dla pokazania papierów - mnie za to do schowków zaglądali a raz kazał mi naburmuszony glina otworzyć bagażnik i pytał, co mam pod podłogą w kole zapasowym (nie dawał wiary, że w Fiacie Ulysse koło jest na zewnątrz...).
endryu napisał(a):Jechali, jechali i przejechali https://www.policija.si/eng/index.php/c ... r-crossing
Border crossing points Podgorje, Slovenska vas, Rigonce, Orešje, Imeno, Rogatec, Ormož and Gibina are reserved for persons enjoying the right of free movement under the European Union law (paragraph two of Article 2 of the Decree determining border crossing points, Official Gazette 18/2015)
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi