Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja
napisał(a) christtoph » 01.09.2017 13:38
Witam
W maju 2017 pierwszy raz skorzystalem z trasy przez slovenie. Mialem problem z mapa ale juz temat opanowany. Przypuszczam , ze kazdy ma navigacje w aucie nawet jesli jej nie uzywa. Trasa z Polski na Mureck bez specjalnych wpisow, szybka, autostrady i oplaty (winiete na czechy i austrie 2 szt po 10 dni kupilem na tej samej stacji po prawej co wszyscy, dawny schell obecnie eurooil). Po wjechaniu do Mureck zjazd na chwile na chodnik i ustawiam w automapie( najnowsze automapy dzialaja tylko po odlaczeniu wifi inaczej komunikat o wylaczeniu funkcji mapy dlatego dopiero spowrotem sie zorientowalem a wczesniej sigic tak okropnie mnie prowadzil , ze glowa boli ) omijaj autostrady, oplaty,promy:
wpisuje trate L214 jako punkt poczatkowy, potem ptuj zagrebska cesta 91,videm pri ptuju, a na koncu cvetlin, po przejechaniu punktu granicznego spowrotem ustawiam aby akceptowac oplaty itp i kieruje mnie na autostrade tuz za granica slovenska. Trasa do Sutomore wiec kazde 30 euro sie oplacilo. Z tym objazdem droge pokonalem w 17.5 h( 19.5 h z postojami na siku i tankowanie)
Dodam, ze wracajac, byl problem kilka razy ,poniewaz budowano wszedzie ronda i bardzo duzo objazdow, czesc byla nawet na autostradzie , na ktorej wykluczono oplaty. Jako , ze pierwszym byl wlasnie zjazd na autostrade, stracilem jakies 10 minut na krazenie zanim polapalem sie o co kaman.
Jesli ktos jeszcze to czyta mam prosbe o informacje czy punkt graniczny w cvetlin o ktorym pisze Grenzübergang CVETLIN jest czynny caly rok ?