Re: VIDEO - objazd autostrady SLO
napisał(a) RobertZ » 11.06.2014 21:26
Co do czasu przejazdu, w 2010 roku jadąc w ostatnią sobotę lipca autostradą słoweńską przejechałem ją błyskawicznie. Ostatnie kilometry drogi przez Słowenię to był korek od końca autostrady do granicy w którym stałem, hmm z 2 godziny. Fakt że dopiero na bramkach pod Zagrzebiem był prawdziwy korek, Chorwaci jednak robili co mogli aby przyspieszyć przejazd. Tam się tylko pobiera bilet więc wszystkie bramki były otwarte a bilety wydawali pracownicy stojący przy szlabanach. Ale i tak spędziłem tam mnóstwo czasu. Następny postój miałem przy łączeniu autostrad, tam już nikt nie pomógł i trzeba było odstać swoje. Ale to już był urlop, piękna pogoda na zewnątrz a klima w środku
.
W 2011 roku, jadąc dokładnie w tym samym czasie, pojechałem znanym objazdem. W godzinkę byłem na rondzie w Ptuju i naprawdę widziałem że gdyby nie policja pilnująca porządku ciężko byłoby się wbić na "dziewiątkę". Ci co zapłacili za przejazd i stali w korku, mieli grobowe miny na widok ludzi "nie płacących" którzy wjeżdżali przed nimi. Policja zadbała jednak o suwaczek i poszło jak burza. Na granicy było w miarę ok, 20-30 minut i byłem w Chorwacji, pod Zagrzebiem też około pół godziny. Później katastrofa całkowita. Napiszę tylko że od Gratz do Trogiru jechałem 11 godzin.
Ostatni weekend lipca to ciężka przeprawa ale objazd autostrady polecam nie tylko ze względów ekonomicznych ale wizualnych (Słowenia to w gruncie rzeczy ładny kraj) oraz oszczędności czasu. Domyślam się że jadący w innym terminie albo w środku tygodnia nie natkną się na takie korki.