Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
m@rcin
Autostopowicz
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rcin » 23.07.2017 17:19

fireman napisał(a):Bieżąco info z trasy: link_do_trasy

Mam pytanie dlaczego za Ptuj zjechałeś z drogi E59 i zrobiłeś objazd przez Cvetlin do Gornji Macelj? Sprawdzałem mapę płatnych dróg w Słowenii i trasa E59 z Ptuj do Gornji Macelj jest bezpłatna, chyba że źle sprawdziłem?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.07.2017 17:50

m@rcin napisał(a):

Mam pytanie dlaczego za Ptuj zjechałeś z drogi E59 i zrobiłeś objazd przez Cvetlin do Gornji Macelj? Sprawdzałem mapę płatnych dróg w Słowenii i trasa E59 z Ptuj do Gornji Macelj jest bezpłatna, chyba że źle sprawdziłem?

Oczywiście że jest bezpłatna, tylko że na granicy w Macelj tworzą się spore korki i wtedy opłaca się ominąć to przejście np przez Cvetlin :wink:
maciejdm1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejdm1 » 23.07.2017 18:20

dids76 napisał(a):
m@rcin napisał(a):

Oczywiście że jest bezpłatna, tylko że na granicy w Macelj tworzą się spore korki i wtedy opłaca się ominąć to przejście np przez Cvetlin :wink:

Dokładnie. Jadąc na Cvetlin widzieliśmy korek z daleka... Nie chciałbym w nim utknąć.
m@rcin
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rcin » 23.07.2017 19:06

maciejdm1 napisał(a):
dids76 napisał(a):
m@rcin napisał(a):

Dokładnie. Jadąc na Cvetlin widzieliśmy korek z daleka... Nie chciałbym w nim utknąć.

Dziękuję za szybką odpowiedź. W tym roku wybieram się pierwszy raz do Chorwacji i planuję objazd płatnych dróg w Słowenii. Wezmę ten objazd pod uwagę.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 24.07.2017 09:47

Korki w Macelj nie są jednak chyba tylko domeną wakacyjnych sobót. Sam planuję być na granicy SLO/HR w tym roku w poniedziałek (oby jak najkrócej) i rozważam wykupienie słoweńskiej winietki (1. raz w życiu) i jazdę do Macelj (2. raz w życiu) z jednego tylko powodu - zależy mi, żeby zdążyć na popołudniowy prom, bo następny dowiezie mnie na miejsce dopiero koło północy (i cały dzień zmarnowany).

Spojrzałem więc dzisiaj po 7 rano na stronę HAK, na kamerki w Macelj i na trasę w mapach google. Obserwacja kamerek oraz rzut oka na mapę potwierdzały mi to, co stało na stronie głównej HAK: 30 minut opóźnienia. Jeżeli tylko tyle, to ok, bo i tak czasowo więcej zaoszczędzę, jadąc E59 prosto, a nie objazdem MLPMR. Byle tylko nie było więcej, bo gdzie jest ostatnie odbicie na inne przejście graniczne? W Podlehniku na Zetale?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.07.2017 09:53

Marsallah napisał(a):Korki w Macelj nie są jednak chyba tylko domeną wakacyjnych sobót. Sam planuję być na granicy SLO/HR w tym roku w poniedziałek (oby jak najkrócej) i rozważam wykupienie słoweńskiej winietki (1. raz w życiu) i jazdę do Macelj (2. raz w życiu) z jednego tylko powodu - zależy mi, żeby zdążyć na popołudniowy prom, bo następny dowiezie mnie na miejsce dopiero koło północy (i cały dzień zmarnowany).

Spojrzałem więc dzisiaj po 7 rano na stronę HAK, na kamerki w Macelj i na trasę w mapach google. Obserwacja kamerek oraz rzut oka na mapę potwierdzały mi to, co stało na stronie głównej HAK: 30 minut opóźnienia. Jeżeli tylko tyle, to ok, bo i tak czasowo więcej zaoszczędzę, jadąc E59 prosto, a nie objazdem MLPMR. Byle tylko nie było więcej, bo gdzie jest ostatnie odbicie na inne przejście graniczne? W Podlehniku na Zetale?

Dla porównania sprawdź sobie jeszcze info ze Słowenii https://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx
NA tą chwilę jest tylko korek ciężarówek na wjeździe :oczko_usmiech:
Na dojeździe do granicy w tym roku widziałem drogowskazy na Rogatec. Dokładnie Ci nie powiem w którym miejscu, ale były dwie możliwości zjazdu. :papa:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 25.07.2017 06:59

^^
Zależnie od tego, gdzie ustawiali, były to albo dwa odbicia na Rogatec przez Žetale (ostatnie w okolicy Podlehnika), ale może tuż za Tržec dali info o możliwości jazdy na Rogatec przez Majšperk.

Ja będę pruł w tym roku prosto, więc w najgorszym wypadku odbiję na Žetale w tym miejscu:
Załączniki:
zetale (600 x 308).jpg
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.07.2017 07:30

Marsallah napisał(a):^^
Zależnie od tego, gdzie ustawiali, były to albo dwa odbicia na Rogatec przez Žetale (ostatnie w okolicy Podlehnika), ale może tuż za Tržec dali info o możliwości jazdy na Rogatec przez Majšperk.

Ja będę pruł w tym roku prosto, więc w najgorszym wypadku odbiję na Žetale w tym miejscu:

Teraz już ten odcinek tak nie wygląda bo budują autostradę i w niektórych miejscach jedzie się już jedną nitką przyszłej autostrady :wink:
W poniedziałek rano powinien być luz.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 25.07.2017 09:27

dids76 napisał(a):...Teraz już ten odcinek tak nie wygląda bo budują autostradę i w niektórych miejscach jedzie się już jedną nitką przyszłej autostrady... :wink:
I w danym czasie może nie być możliwości zmiany kierunku jazdy w miejscu w/w jak i w innych miejscach :!:
Słoweńscy drogowcy informowali o takich sytuacjach.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 25.07.2017 12:07

dids76 napisał(a):
Marsallah napisał(a):^^

Teraz już ten odcinek tak nie wygląda bo budują autostradę i w niektórych miejscach jedzie się już jedną nitką przyszłej autostrady :wink:
W poniedziałek rano powinien być luz.

Słuszna uwaga. No cóż, ten jeden raz pojadę z winietą i prosto na Macelj, powrót planuję już objazdem :)
przemek7101
Globtroter
Re: Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemek7101 » 25.07.2017 16:43

Czy to prawda, że Słowenia otworzyła autostrade przed samą granicą i potrzebna jest winieta?
Czy rzeczywiście zjeżdżając ze ślimaka w Ptuj zjazdem nr 5 Drazenci nie wjeżdżam już na autostradę?
Ostatnio edytowano 25.07.2017 16:48 przez przemek7101, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.07.2017 16:46

przemek7101 napisał(a):Czy to prawda, że Słowenia otworzyła autostrade przed samą granicą i potrzebna jest winieta?

NIEPRAWDA. :idea:
przemek7101
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemek7101 » 25.07.2017 17:08

Dlaczego jak ustawiam na google trase: Mureck - Lenart - Ptuj - Macelj to wyświetla się infomacja, że ta trasa zawiera odcinki płatne?
To jak to jest? Jadę pierwszy raz więc się dopytuję.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.07.2017 17:15

przemek7101 napisał(a):Dlaczego jak ustawiam na google trase: Mureck - Lenart - Ptuj - Macelj to wyświetla się infomacja, że ta trasa zawiera odcinki płatne?

samochodem-trasy-noclegi-przepisy-uwagi-f4.html

Przeczytaj widoczne na górze dwa pierwsze wątki ogłoszeniowe. :idea:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 25.07.2017 17:16

przemek7101 napisał(a):Dlaczego jak ustawiam na google trase: Mureck - Lenart - Ptuj - Macelj to wyświetla się infomacja, że ta trasa zawiera odcinki płatne?
Bo w Macelj zaczyna się płatna chorwacka autostrada :idea:
Od Ptuja do Macelj jest budowana autostrada. Obecnie droga nie płatna :!: :!: :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 118
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone