Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.07.2017 22:26

djprzemol napisał(a):Nie daje mi spokoju jedna rzecz,a mianowicie skąd wiecie że te ostatnie 600 m przed granicą nie ustanowiono odcinkiem płatnym?Skoro rondo w Ptuju oznaczone jest ze wjeżdża się na autostradę to skąd pewność że ten odcinek autostrady nie jest płatny?

Które rondo w Ptuj jest tak oznaczone :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Tak jak krutom jechałem w czerwcu i nic się od ostatniego roku nie zmieniło.
Ostatnio edytowano 16.07.2017 22:40 przez dids76, łącznie edytowano 1 raz
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 16.07.2017 22:32

dids76 napisał(a):
Tomy Lee napisał(a): to w drodze powrotnej musowo postój w Siwej Czapli. Traktuję to jako ostatni symbol urlopu - coś jak być na urlopie i nie wypić Ożujska czy Karlovaćka tak samo jak nie zatrzymać się na wiadereczko dobrej zupy w środku nocy :mrgreen: :hut:

Ja mam tak z pizzą w Pri Mici. Głównie z tego powodu, mimo że jadę B66 przez Bad Radkersburg wracam w Lenart na "normalny" objazd przez Lenart i Ptuj :oczko_usmiech: :mrgreen:

Ja mam tak samo, tyle że głodnieję dopiero w Czechach po 16:00.
Też mam jedno upatrzone miejsce od kilkunastu lat.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 16.07.2017 22:40

pablo150 napisał(a):Też zastanawiam się na jazde na przełaj drogą 66 w kierunku Ptuj obijając GRAZ.
Prosił bym o więcej info co do tego skrutu.
Wg. google czasowo podobnie, kilometrowo krócej o 35km.

Po pierwsze piszemy po polsku.
dids76 już Ci odpowiedział, ale zerknij jeszcze z łaski swojej ze 4 - 5 stron wstecz. Z pewnością znajdziesz dużo informacji.
A jeśli czegoś nie znajdziesz, to zadaj konkretne pytanie.
pablo150
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo150 » 16.07.2017 22:46

dids76 napisał(a):
pablo150 napisał(a):
dids76 napisał(a):
Tomy Lee napisał(a): to w drodze powrotnej musowo postój w Siwej Czapli. Traktuję to jako ostatni symbol urlopu - coś jak być na urlopie i nie wypić Ożujska czy Karlovaćka tak samo jak nie zatrzymać się na wiadereczko dobrej zupy w środku nocy :mrgreen: :hut:

Ja mam tak z pizzą w Pri Mici. Głównie z tego powodu, mimo że jadę B66 przez Bad Radkersburg wracam w Lenart na "normalny" objazd przez Lenart i Ptuj :oczko_usmiech: :mrgreen:

Też zastanawiam się na jazde na przełaj drogą 66 w kierunku Ptuj obijając GRAZ.
Prosił bym o więcej info co do tego skrutu.
Wg. google czasowo podobnie, kilometrowo krócej o 35km.

Czasowo bardzo podobnie jak autostradą. Droga po stronie Austriackiej ma kilka serpentyn, nawierzchnia dobra, fajne widoki. Jako że to zwykła droga to polecam raczej na dzień i pilnować ograniczeń prędkości, szczególnie w ternie zabudowanym. Na końcu Austrii można wybrać dwie opcje, albo pojechać na Mureck i dalej identycznie jak "normalnym" objazdem M-L-P, albo pojechać na Bad Radkersburg i dalej na Lenart i Ptuj (jechałem obiema trasami). Można też z Bad Radkersburg pojechać na Ormož i Varaždin omijając przejście w Macelj.

Niestety betę pokonywał tę trasę w nocy. To będzie mniejszy ruch, ale mniej widowiskowo.
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 16.07.2017 22:47

djprzemol napisał(a):Nie daje mi spokoju jedna rzecz,a mianowicie skąd wiecie że te ostatnie 600 m przed granicą nie ustanowiono odcinkiem płatnym?Skoro rondo w Ptuju oznaczone jest ze wjeżdża się na autostradę to skąd pewność że ten odcinek autostrady nie jest płatny?

...
kolego dam Ci bezpłatnie radę ... za resztę będziesz musiał zapłacić :twisted:
weź nie słuchaj tych uprzejmych ludzi z forum co to chcą Wam mat*** pomóc i jedź autostradą :evil:
Ty będziesz spał spokojnie, żona będzie spała spokojnie, dzieci ....
... a tak na poważnie, do wszystkich leniwców i niedowiarków: po jaką cholerę czytacie ten wątek skoro zadajecie takie kretyńskie pytania :papa:
a może NIE CZYTACIE :!: :!: :!:
m@rek
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 16.07.2017 23:12

pablo150 napisał(a):Niestety betę pokonywał tę trasę w nocy. To będzie mniejszy ruch, ale mniej widowiskowo.

To wtedy całe przedsięwzięcie nie ma sensu.
Jedź autostradą koło Grazu.
Będzie bezpieczniej i szybciej.
W nocy stracisz cały urok "route 66", a i jazda nie będzie komfortowa. Momentami jest wąsko i kręto.
W nocy autostrada. Nie będzie korków koło Grazu. Uważaj jedynie na ograniczeniach prędkości.
Na zwężkach nasi bracia kasztany z międzymorza lubią ustawiać radary strzelające w tyłek.

Jak masz cropeelkę to zrobią fotkę, ale nie wstawią w naszym wątku tylko przyślą rachunek za zdjęcie i może być spory.
gigi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigi » 17.07.2017 01:23

Czasem faktycznie jak się czyta co niektóre wpisy to ręce z klawiatury same spadają...
Jak ktoś ma dylematy czy jechać MLP powiem od razu - lepiej lecieć samolotem!
I tu już całkiem poważnie, przy dwu czy nawet trzech osobach jest to lepsze wyjście.
Kolega za 3 osobową rodzinę za przelot z Katowic do Splitu i z powrotem zapłacił jedyne 1700zł...
matufa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matufa » 17.07.2017 08:42

https://www.google.pl/maps/@46.4147949,15.8851139,3a,75y,218.04h,88.1t/data=!3m6!1e1!3m4!1sJK9ayoY_3HTLIKX7f9opfA!2e0!7i13312!8i6656

mnie zmylił ten znak przy ostatnim rondzie przed nowym mostem dlatego trzy razy objeżdzałem rondo (a że byłem zmęczony jazdą w nocy) to niebyłem pewiem czy coś nie pomieszałem i daję sobie rękę uciąć że zamazany znak na Zagrzeb oznaczony był znakiem autostrady
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.07.2017 08:52

matufa napisał(a):https://www.google.pl/maps/@46.4147949,15.8851139,3a,75y,218.04h,88.1t/data=!3m6!1e1!3m4!1sJK9ayoY_3HTLIKX7f9opfA!2e0!7i13312!8i6656

mnie zmylił ten znak przy ostatnim rondzie przed nowym mostem dlatego trzy razy objeżdzałem rondo (a że byłem zmęczony jazdą w nocy) to niebyłem pewiem czy coś nie pomieszałem i daję sobie rękę uciąć że zamazany znak na Zagrzeb oznaczony był znakiem autostrady

Teraz można się pomylić na tym rondzie https://goo.gl/maps/n7AF8sJWE922
Znaki z przekreśloną winietą i pomarańczowy drogowskaz wskazują że jadąc do Hr należy skręcić tutaj w lewo, a nie jechać dalej prosto.
Najprawdopodobniej jest to związane z korkującą się drogą nr9 i przejściem w Macelj, które Słoweńcy chcą odciążyć kierując roch na Ormož.
farow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) farow » 17.07.2017 09:14

Koledzy i Koleżanki, czy ktoś próbował w Autrii nie gonić przez Graz do końca austradą i później odbijać na Mureck,
tylko zjechać z autostrady już w okolicach Ilz i jechac do Mureck drogami lokalnymi?!
Trasa wydaje się sporo krótsza, będę jechał w nocy, więc ruch nie powinien być duży... Pytanie, warto czy nie warto?! :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.07.2017 09:19

farow napisał(a):Koledzy i Koleżanki, czy ktoś próbował w Autrii nie gonić przez Graz do końca austradą i później odbijać na Mureck,
tylko zjechać z autostrady już w okolicach Ilz i jechac do Mureck drogami lokalnymi?!
Trasa wydaje się sporo krótsza, będę jechał w nocy, więc ruch nie powinien być duży... Pytanie, warto czy nie warto?! :)

Próbował :oczko_usmiech: :mrgreen:
Wystarczy się cofnąć, choćby o stronę w tym wątku :papa:
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 17.07.2017 09:24

To zależy czy w tej drugiej opcji masz np. możliwość po zjeździe z autostrady tanio zatankować. Po zjeździe na Mureck masz za kilkaset metrów tanią stację 24h gdzie różnica w cenie za litr wynosi około 0.30 euro do paliwa na autostradzie. Wiele osób leje tam pod korek - ja również więc z tego punktu widzenia nie szukam skrótów. Poza tym sporo to ile jest dla Ciebie? :lol:
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 17.07.2017 09:26

matufa napisał(a):https://www.google.pl/maps/@46.4147949,15.8851139,3a,75y,218.04h,88.1t/data=!3m6!1e1!3m4!1sJK9ayoY_3HTLIKX7f9opfA!2e0!7i13312!8i6656

Obrazek

Szkoda ręki :papa:
farow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) farow » 17.07.2017 09:28

Bardziej niż na oszczędności kilometrowej zależy mi na zaoszczędzeniu czasu :) Im wcześniej na miejscu tym lepiej ;)

Co do tankowania to planuje zatankować pod koniec Czech, myślę że paliwo będzie tańsze niż w Austrii. Zwłaszcza, że w okolicach Ilz Graz Mureck będę w okolicach 2-3 w nocy, więc tańsze stacje będą pewnie pozamykane co? ;)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.07.2017 09:33

farow napisał(a):Bardziej niż na oszczędności kilometrowej zależy mi na zaoszczędzeniu czasu :) Im wcześniej na miejscu tym lepiej ;)

Co do tankowania to planuje zatankować pod koniec Czech, myślę że paliwo będzie tańsze niż w Austrii. Zwłaszcza, że w okolicach Ilz Graz Mureck będę w okolicach 2-3 w nocy, więc tańsze stacje będą pewnie pozamykane co? ;)

Oszczędność jest w kilometrach, czasowo raczej nie. Więc raczej odpuść.
Temmel Tankstelle o której pisze Tomy Lee zaraz za zjazdem na B69 jest otwarta w nocy. Paliwo sporo tańsze niż na autostradzie i w bardzo podobnej cenie jak w Czechach (o ile nie niższej)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 114
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone