Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nowac
Plażowicz
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowac » 05.07.2017 10:57

Też czytałem na FB że sa utrudnienia - jakieś roboty i blokada na zjeździe."W drodze do mielismy przygode w Ptuj...standardowe ominiecie autostrady-niemozliwe-remont drogi i wszystkie wjazdy w Trzec Pobrezje itd " pisze na fp "Chorwacja - podróże (Cromania.pl)"
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.07.2017 11:11

Według aplikacji DARS zamknięty jest most w centrum Ptuj. Na obwodnicy jest ok tylko tworzą się korki.
elfik44
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik44 » 05.07.2017 14:04

nowac napisał(a):Też czytałem na FB że sa utrudnienia - jakieś roboty i blokada na zjeździe."W drodze do mielismy przygode w Ptuj...standardowe ominiecie autostrady-niemozliwe-remont drogi i wszystkie wjazdy w Trzec Pobrezje itd " pisze na fp "Chorwacja - podróże (Cromania.pl)"

Właśnie dlatego pytam. Tylko tyle wiem , ze to chodziło o przejazd w stronę przejścia w Górny Macej.
Mam nadzieję, że w stronę Cvetlin jest ok
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 05.07.2017 14:15

dids76 napisał(a):Według aplikacji DARS zamknięty jest most w centrum Ptuj. Na obwodnicy jest ok tylko tworzą się korki.

Jeden most w centrum jest zamknięty. Na drugim wczoraj późnym popołudniem, tuż przed naszym planowanym przejazdem tamtędy w stronę Polski, miał miejsce wypadek i natychmiast utworzył się korek. No i masakra. Opcje dwie: winieta i autostrada, albo szukanie alternatywy dla mostu w Ptuju bardziej na północ. Wybraliśmy to drugie. Było malowniczo i... długo. :mrgreen:
Nasze nowoodkryte mosty: :mrgreen:

https://www.google.com/maps/@46.5258709 ... 312!8i6656

https://www.google.com/maps/@46.5150839 ... 312!8i6656

Jestem zdania, że należało od razu kupić winietę. Jednak co zobaczyliśmy w Słowenii - to już nasze. :oczko_usmiech:

Co do robót w Ptuju - nasza nawigacja zgłupiała zupełnie. Jechaliśmy w zeszłym tygodniu głównie kierując się nowymi "objazdowymi" kierunkowskazami na Zagrzeb oraz pamięcią. Znaki na Zagrzeb z Ptuja są ok, udało nam się wyjechać na odcinek ciągle bezpłatny (trwają intensywne prace przy nim) i dotrzeć do granicy w Macelj. Przed nami 3 auta (wczesnym rankiem 27 czerwca), dokumenty raz skanowane. W drodze powrotnej wczoraj po południu kilka aut na tym samym przejściu, skanowano dokumenty dorosłych. Z drogi za Macelj zjechaliśmy kierując się kierunkowskazami na Videm pri Ptuju (tymczasowe chyba pomarańczowe oznakowanie) i potem Ptuj. Wszystko byłoby ok, gdyby nie zachciało nam się zwiedzić samego Ptuja - szwendaliśmy się z godzinę, a międzyczasie wypadek zakorkował most. :(
No, ale ostatecznie wszystko dobrze się skończyło i poznaliśmy nowy kawałek Słowenii. :oczko_usmiech:
elfik44
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik44 » 05.07.2017 14:35

Ja chyba pojadę przez Ormoż
elfik44
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik44 » 05.07.2017 14:41

Ale faktycznie to przejście jest opisane jako przejście tylko dla Słoweńców i Chorwatów. Czy na 100 % mozna tak jechać?
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 05.07.2017 15:22

m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 05.07.2017 15:59

witam,
proste pytanie, może ktoś wracał ostatnio: czy jadąc od przejścia w Macelj można swobodnie zjechać w prawo na most do Ptuj czy zjazd jest zablokowany / zamknięty przez roboty drogowe?
utrudnienia w stylu korki czy wypadki mnie nie interesują, to normalna rzecz na drodze - zdarza się i już
m@rek
guzu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzu » 05.07.2017 19:27

m@rek napisał(a):witam,
proste pytanie, może ktoś wracał ostatnio: czy jadąc od przejścia w Macelj można swobodnie zjechać w prawo na most do Ptuj czy zjazd jest zablokowany / zamknięty przez roboty drogowe?
utrudnienia w stylu korki czy wypadki mnie nie interesują, to normalna rzecz na drodze - zdarza się i już
m@rek

W zeszły czwartek zjazd normalnie dostępny.
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 05.07.2017 22:50

guzu napisał(a):W zeszły czwartek zjazd normalnie dostępny.

cześć, dzięki
m@rek
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 06.07.2017 07:26

Zamknięty jest chyba drugi most, na drodze 710.
Ten na drodze nr 2 jest chyba z tego powodu mocno oblegany, google pokazuje tam niemal cały czas zatwardzenie.
Mosaba
Autostopowicz
Re: Dojazd do CRO i utrudnienia 2017 - konkrety.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosaba » 06.07.2017 10:06

A jak wygląda wyjazd z Ptuj na drogę (koło Trzec) za autostradą w kierunku granicy chorwackiej, da się wyjechać bez problemu czy są jakieś utrudnienia, blokady, zakazy w związku z budową autostrady?
magda_p_dg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda_p_dg » 06.07.2017 14:15

Ja również wyczytałam od kilku osób na forum na FB że od kilku dni jest zamknięty jakiś most i jest problem z objazdem . Ponieważ jadę dopiero 6/08 to mam jeszcze czas na decyzję. Będę śledzić doniesienia i z FB i z naszego forum mając nadzieję że do tego czasu wszystko wróci do normy. Jeśli jednak okaże się że nadal będą utrudnienia, to rozważam opcję jazdy autostradą przez Słowenię, a wobec tego moje pytanie brzmi: gdzie można kupić winietę na słowenię po drodze (nie mowię o wcześniejszym zakupie na tooltickets bo to już zrobiłam kupując winiety na Austrię i Czechy, albo w polskim PZM)? Chyba że ktoś jest w stanie zaproponować inny alternatywny objazd?
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 06.07.2017 14:23

magda_p_dg napisał(a):Ja również wyczytałam od kilku osób na forum na FB że od kilku dni jest zamknięty jakiś most i jest problem z objazdem . Ponieważ jadę dopiero 6/08 to mam jeszcze czas na decyzję. Będę śledzić doniesienia i z FB i z naszego forum mając nadzieję że do tego czasu wszystko wróci do normy. Jeśli jednak okaże się że nadal będą utrudnienia, to rozważam opcję jazdy autostradą przez Słowenię, a wobec tego moje pytanie brzmi: gdzie można kupić winietę na słowenię po drodze (nie mowię o wcześniejszym zakupie na tooltickets bo to już zrobiłam kupując winiety na Austrię i Czechy, albo w polskim PZM)? Chyba że ktoś jest w stanie zaproponować inny alternatywny objazd?

Z Ptuja można pojechać w kierunku Zavrč -> Varaždin lub Omrož->Varaždin.
magda_p_dg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda_p_dg » 06.07.2017 14:29

kojacek napisał(a):
magda_p_dg napisał(a):Ja również wyczytałam od kilku osób na forum na FB że od kilku dni jest zamknięty jakiś most i jest problem z objazdem . Ponieważ jadę dopiero 6/08 to mam jeszcze czas na decyzję. Będę śledzić doniesienia i z FB i z naszego forum mając nadzieję że do tego czasu wszystko wróci do normy. Jeśli jednak okaże się że nadal będą utrudnienia, to rozważam opcję jazdy autostradą przez Słowenię, a wobec tego moje pytanie brzmi: gdzie można kupić winietę na słowenię po drodze (nie mowię o wcześniejszym zakupie na tooltickets bo to już zrobiłam kupując winiety na Austrię i Czechy, albo w polskim PZM)? Chyba że ktoś jest w stanie zaproponować inny alternatywny objazd?

Z Ptuja można pojechać w kierunku Zavrč -> Varaždin lub Omrož->Varaždin.

czyli mogę jechać na nawigazji ustawionej na objazd M-L-P i w Ptuju kierować się na Zavrč -> Varaždin lub Omrož ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 108
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone