Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2017 20:17

simon174 napisał(a):Witajcie
Przeczytałem dziś chyba już wszystko bynajmniej tak mi się wydaje startujemy 30.06.17 z Gliwic na Korcule z roczną przerwą, a tu takie zmiany 8O ale jak to mówia dla chcącego nic trudnego dlatego wszystkim, którzy tak świetnie opisuja te obiazdy na Sloveni należa sie wielkie brava... pozdrawiamy cromaniakow.:)

Witam.
Konkrety też :wink: :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2017 20:58

Przeczytałem dziś chyba już wszystko bynajmniej tak mi się wydaje startujemy 30.06.17 z Gliwic na Korcule z roczną przerwą, a tu takie zmiany 8O ale jak to mówia dla chcącego nic trudnego dlatego wszystkim, którzy tak świetnie opisuja te obiazdy na Sloveni należa sie wielkie brava... pozdrawiamy cromaniakow.:)

Wrrrrrrr.... bynajmniej ≠ przynajmniej. Bynajmniej: wcale, zupełnie, ani trochę, zgoła (zwykle w połączeniu z następującą partykułą nie).

==

Dziękujemy za oklaski 8)
jacobbb
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacobbb » 06.06.2017 21:15

Tutaj dokładnie na zielono jakby ktoś chciał dowiedzieć się, które odcinki są objęte opłatą w Słowenii. Jak widać, od Drażenci włączamy się na E59 w kierunku HR i nie ponosimy opłat.

dars.si/Dokumenti/3_cestninski_sistem/Vinjetni%20sistem%202015.jpg

Ja jednak proponuję objazd taki:

goo.gl/maps/KETXFSmPDQ72

Zdravim
toldi_inc
Plażowicz
Wyjazd przez Słowację/Austrię/Słowenię

Nieprzeczytany postnapisał(a) toldi_inc » 06.06.2017 21:17

Witam,

jutro wyjeżdżamy :) pytanie kontrolne. Jedziemy drugi raz, mniej więcej ta sama trasa. Ale zastanawia mnie sytuacja w Ptuj.

Standardowo chcę na Słoweni ominąć płatne autostrady więc przed granicą Austra/Słowenia zjadę z autostrady i kieruję się na Ptuj. Za Ptujem dwa lata temu wjeżdżałem w miejscu zaznaczonym na żółto. Tutaj kończyła się płatna autostrada i do granicy z CRO było bezpłatnie bo robili jeszcze ten kawałek. Czy dalej tak jest czy muszę modyfikować trasę?
Załączniki:
ptuj.JPG
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Wyjazd przez Słowację/Austrię/Słowenię

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2017 21:41

toldi_inc napisał(a):Witam,

jutro wyjeżdżamy :) pytanie kontrolne. Jedziemy drugi raz, mniej więcej ta sama trasa. Ale zastanawia mnie sytuacja w Ptuj.

Standardowo chcę na Słoweni ominąć płatne autostrady więc przed granicą Austra/Słowenia zjadę z autostrady i kieruję się na Ptuj. Za Ptujem dwa lata temu wjeżdżałem w miejscu zaznaczonym na żółto. Tutaj kończyła się płatna autostrada i do granicy z CRO było bezpłatnie bo robili jeszcze ten kawałek. Czy dalej tak jest czy muszę modyfikować trasę?

Po co nowy wątek założyłeś :roll: :roll: :roll:

Objazd jest aktualny w 2017 roku :idea: :idea: :idea:
samochodem-trasy-noclegi-przepisy-uwagi-f4.html
Dwa wątki masz na samej górze. :idea: :idea: :idea:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2017 21:43

dids76 napisał(a):
guzu napisał(a):

Drukować, zamykać temat na ten rok i jechać spokojnie :)

Chyba w cuda wierzysz, do września będzie pierdylion pytań o ten odcinek i jeszcze więcej informacji od szwagra kuzyna ze strony sąsiada który tam dostał mandat za brak winiety :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:

No i długo nie trzeba było czekać na nowy wątek z pytaniem o objazd :oczko_usmiech: :mrgreen:
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 06.06.2017 22:26

dids76 napisał(a):Kiedyś Google też ją miały oznaczona jako "9" (nawet ja w moich opisach objazdu używałem tej nazwy :wink: ), teraz widzę tylko "E59"

Nie tylko kiedyś, nadal tak jest oznaczana na SV :D
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.06.2017 07:57

Pääkäyttäjä napisał(a):

Wrrrrrrr.... bynajmniej ≠ przynajmniej. Bynajmniej: wcale, zupełnie, ani trochę, zgoła (zwykle w połączeniu z następującą partykułą nie).

==

Dziękujemy za oklaski 8)

:!: My hero! :!:

Gdybyś Ty tego nie napisał, to ja bym musiał :) Dlaczego połowa ludzi, którzy mają w dowodzie/paszporcie wpisane "narodowość polska" nie odróżnia "bynajmniej" od "przynajmniej" :?: Albo inaczej - nie używa tego drugiego słowa w ogóle, zamiast niego stosując to pierwsze, co oczywiście semantycznie w ogóle się nie sprawdza :?:
najpopularniejsze-wpadki-jezykowe1.png

Żeby nie było całkowicie OT: na słoweńską "9" patrzę tylko z góry :D
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 07.06.2017 08:00

My na 2 auta startujemy 29 z Polski i 2.07 na miejscu w Orebicu, może się na Korculi spotkamy :)
Rozumiem, że szczegółowy opis lechocza nadal aktualny? :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2017 09:53

Marsallah napisał(a): :!: My hero! :!:

Gdybyś Ty tego nie napisał, to ja bym musiał :) Dlaczego połowa ludzi, którzy mają w dowodzie/paszporcie wpisane "narodowość polska" nie odróżnia "bynajmniej" od "przynajmniej" :?:

Dzięki ;) Myślę - ba, uważam - że to kwestia ilości przeczytanych... czegokolwiek.
Choć ktoś z moich kolegów zauważył, że cofamy się w rozwoju i za chwilę wrócimy do pisma obrazkowego.

Poza tym - wszelkiej maści durne programy "rozrywkowe" promują powierzchowność, wulgarność, że głupota to coś zajefajnego i powinno się ją promować? Przypomniałem sobie o jednym kryminale:

Obrazek

Koniec offtopowania :)
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 08.06.2017 05:14

Ponownie dopytam: opis lechocza objazdu w Słowenii jest aktualny?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.06.2017 06:20

Farstone napisał(a):Ponownie dopytam: opis lechocza objazdu w Słowenii jest aktualny?

To żart?

Ile ostatnich wpisów tu przeczytałeś zanim zadałeś pytanie???
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 08.06.2017 06:37

Farstone napisał(a):Ponownie dopytam: opis lechocza objazdu w Słowenii jest aktualny?

Ludzie. Jak nie chcesz jechać autostradą to jaki widzisz problem żeby włączyć mapy googla i wyznaczyć sobie trasę bez autostrad. Sam przez Słowenię w ostatnich 3 latach poza autostradami jechałem 5 raz. (3 razy tam i 2 powrotem) i za każdym razem jechałem inaczej. I to nie dlatego że gdzieś pojechałem źle. wytyczenie trasy w Słowenii z uwzględnieniem tylko darmowych dróg nie różni się od tego jak byś w nas chciał jechać tylko darmowymi.
A najlepsze ze prawie kilka set postów o opisie a i tak pytanie czy napewno...
simon174
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) simon174 » 08.06.2017 06:53

Marsallah napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):

==

Dziękujemy za oklaski 8)

:!: My hero! :!:

Gdybyś Ty tego nie napisał, to ja bym musiał :) Dlaczego połowa ludzi, którzy mają w dowodzie/paszporcie wpisane "narodowość polska" nie odróżnia "bynajmniej" od "przynajmniej" :?: Albo inaczej - nie używa tego drugiego słowa w ogóle, zamiast niego stosując to pierwsze, co oczywiście semantycznie w ogóle się nie sprawdza :?:
najpopularniejsze-wpadki-jezykowe1.png

Żeby nie było całkowicie OT: na słoweńską "9" patrzę tylko z góry :D

Sie czepiacie 8) :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.06.2017 06:55

paulr napisał(a):A najlepsze ze prawie kilka set postów o opisie a i tak pytanie czy napewno...

Nie trzeba czytać kilkaset postów - wystarczy dwa wątki przypięte jako ogłoszenia :idea: :idea:
samochodem-trasy-noclegi-przepisy-uwagi-f4.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 98
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone