Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: VIDEO - objazd autostrady SLO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2013 23:51

No, w zasadzie tak. Ale ten odcinek jest taki ładny, asfalt nówka, aż się chce dać po gazie :wink:

I misiaki o tym wiedzą :wink:
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 17.06.2013 00:07

Lednice napisał(a):No, w zasadzie tak. Ale ten odcinek jest taki ładny, asfalt nówka, aż się chce dać po gazie :wink:

I misiaki o tym wiedzą :wink:

Czyli utwierdzasz mnie w przekonaniu: tempomat :)
I niech się miejscowi złoszczą, że jadę przepisowo-oni jadą do siebie na podwórko kilka km, a my mamy więcej okazji do uiszczania opłat oprócz winiet, paliwa i kawy na stacjach ;)
Poza tym tej Słowenii jest kawałek, później zaczyna się Chorwacja i autostrady, gdzie można nieco wyrównać tempo podróży.
Oczywiście, można pojechać 170 i więcej, ale przy tej prędkości to i mniej widać widoków (chyba, że się jedzie po raz n-ty) a i w zbiorniku potrafi pojawić się uporządkowany, kolisty ruch paliwa a poza tym w niektórych samochodach przy wyższych prędkościach robi się głośniej ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2013 10:17

Generalnie za granicami naszego pięknego kraju zawsze jadę, jak znaki pokazują :wink:
No, prawie zawsze :roll:

Słoweńcy jeżdżą bardzo przepisowo, na serio
Przy nich Austriacy to piraci :wink:

No, ale jak tam ludzie zarabiają realnie z 900-1100 euro netto na miesiąc, ceny o 1/3 wyższe niż w Polsce,
a mandaty są po kilkaset euro, nie dziwię się :wink:
Kryniu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kryniu » 03.07.2013 15:45

Jechalem tamtendy 3 razy w kazda strone i jeszcze policji nawet tam nie widzialem.

Masz pecha
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2013 18:33

To, że nie stoją po krzakach, nie oznacza, że nie kontrolują :roll:
misiudg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 03.07.2013 18:44

Jako że sam planuję we wrześniu jechać objazdem od 1 Lipca "uczę się" jazdy 50 km/h po mieście

a nie wychodzi mi to wcale a wcale :twisted:
Tomeksc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomeksc » 03.07.2013 18:45

kojacek co tempomat ten Ci spowoduje że więcej Ci spali, czemu bo będzie dążyć do utrzymania stałej prędkości naciskasz sam na gaz zawsze z lekkiej górki odpuścisz ale to każdy jeździ inaczej :) lepiej jechać zgodnie z przepisami w końcu jedziemy się urlopować a nie na wyścigi :)

Misiudg fajnie się 50 jeździ po mieście - tylko widać w lusterkach jak wyzywają Ci za nami :o
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 03.07.2013 19:47

misiudg napisał(a):Jako że sam planuję we wrześniu jechać objazdem od 1 Lipca "uczę się" jazdy 50 km/h po mieście

a nie wychodzi mi to wcale a wcale :twisted:

Żeby silnik nie wył to wystarczy przerzucić na 3. :wink:
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 03.07.2013 20:27

Nie wiem po co tak kombinować nie lepiej zjechać na Ilz i przez Bad Radkersburg i Ormoż do Cro.Droga pusta (w nocy) na granicy zero korków przeważnie jestem sam czasami jedno dwa auta.Zaraz za granicą autostrada do Zagrzebia. Jak poznałem tą trasę odpuściłem Lenart i Ptuj nawet objazdem z uwagi na korki
jaca10
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaca10 » 03.07.2013 22:29

A możesz wrzucić jakiś lepszy opis? Może przebieg trasy w google maps?
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 04.07.2013 06:25

jasio napisał(a):Krótki film mojego autorstwa z objazdu ... :papa:

Współczucia... Ja w tym roku po raz pierwszy widziałem patrol na objeździe autostrady, konkretnie na drodze 710 między Ptujem a Zgorną Hajdiną. Inna sprawa, że w terenie zabudowanym staram się nie przekraczać prędkości o więcej niż kilka km/h, no ale wiadomo - są takie miejsca, że człowiek aż zastanawia się "po co to ograniczenie?".
misiudg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 04.07.2013 06:36

też to nawet sensownie wygląda jeżeli o to Ci chodziło

http://goo.gl/maps/JEEnf

trochę więcej przez wioski i też nie ma pewności że za rogiem się nie będą czaić :)
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 04.07.2013 06:59

jaca10 napisał(a):A możesz wrzucić jakiś lepszy opis? Może przebieg trasy w google maps?

Widzę że watek z moim opisem tej trasy jest zamknięty więc trzeba znów dać opis. Ja z google maps nie korzystam jak masz to w automapie możesz wprowadzić te punkty
- z autostrady A2 Wiedeń-Graz zjeżdżamy na zjeździe 138 na Ilz
- w Ilz skręcamy w lewo w drogę B66, którą przez Feldbach dojeżdżamy do Bad Radkersburg (granica A/SLO)
- dalej jedziemy przez Gornją Radgonę, Ljutomer, Ormoż i stamtąd kierujemy się na Varażdin lub Cakovec (zjazdy na autostradę A4 w kierunku Zagrzebia)
prowadzi bardzo dobrze albo jechać z mapą tą trasą.
Proponuje jazdę w nocy jest naprawdę pusto. Z tankowaniem też nie ma problemu jest automatyczna stacja całodobowa (jak Neste u nas) Cały objazd to około 70 km plus 15 w Cro do autostrady na Zagrzeb.W Austrii drogi idealne w SLO jak nasze krajowe(nie to co w Austrii ale dla nas normalne) Policji nigdzie nie bylo w Austrii prędkość podniesiona do 70km/h w terenie zabudowanym(znaki raczej przestrzegam z racji na mnogość fotoradarów) a SLO to jak u nas ile się da.Przez całą trase naliczyłem może z 10-15 aut. Na granicy w Ormoż przeważnie jestem sam. Jak dla mnie najlepszy objazd.
Tomeksc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomeksc » 04.07.2013 07:21

Ale kombinujecie :) świetny opis objazdu jest przez Mureck - Lenart przez PTuj :) ale każdy jedzie jak chce :)
ale nie po to kupuje winietę na Austrię żeby połowe bocznymi drogami jechać to bym już wolał całość bokiem śmignąć :)
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 04.07.2013 09:08

Tomeksc napisał(a):Ale kombinujecie :) świetny opis objazdu jest przez Mureck - Lenart przez PTuj :) ale każdy jedzie jak chce :)
ale nie po to kupuje winietę na Austrię żeby połowe bocznymi drogami jechać to bym już wolał całość bokiem śmignąć :)

Objazd tak nie jest skomplikowany tylko 2 godziny na granicy wyprowadzić może z równowagi dlatego wolę Ormoż.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone