Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
henius34
Cromaniak
Re: VIDEO - objazd autostrady SLO

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 12.06.2013 18:50

toxic0 napisał(a):Witam,

zastanowienie moje wzbudziła strona Centrum Informacji o Ruchu na Drogach Publicznych w Słowenii (czy jakiś tak), a raczej mapka na tej stronie: http://www.promet.si/portal/en/1traffic-conditions.aspx. Wg nich obwodnica w Ptuju i spory kawałek A4 za "ślimakiem" ma status autostrady!
Wyjeżdżam w sobotę z zamiarem ominięcia kosztowej autostrady, a to niespodzianka.
Spotkał się ktoś z jakąś informacją, że to się zmieniło?

Pozdrawiam,

M.

Kolega ze stolicy a czytanie ze zrozumieniem u niego na bakier :smo:
toxic0
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) toxic0 » 13.06.2013 09:09

henius34 napisał(a):

zastanowienie moje wzbudziła strona Centrum Informacji o Ruchu na Drogach Publicznych w Słowenii (czy jakiś tak), a raczej mapka na tej stronie: http://www.promet.si/portal/en/1traffic-conditions.aspx. Wg nich obwodnica w Ptuju i spory kawałek A4 za "ślimakiem" ma status autostrady!
Wyjeżdżam w sobotę z zamiarem ominięcia kosztowej autostrady, a to niespodzianka.

Pozdrawiam,

M.

Kolega z Oleśnicy też nie może dostrzec, że post w temacie objazd-platnych-autostrad-w-slowenii-t28771.html jest jakby trochę stary i przyznasz, że od 08 lipca 2010 r. mogło ulec to zmianie.
Stąd moja wątpliwość.
toxic0
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) toxic0 » 13.06.2013 09:10

dids76 napisał(a):Według strony DARS ( czyli zarządczy Słoweńskich autostrad) nic się nie zmieniło:
http://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Toll_ ... m_299.aspx
W ubiegłym roku ta sama stonka chyba też tak pokazywała.

Jeżeli by coś zmienili to na rondzie powinna być informacja, wtedy zjedziesz pierwszym zjazdem i pojedziesz tak:
http://goo.gl/maps/dDYBQ

Dzięki kolego :D
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 13.06.2013 09:19

dids76 napisał(a):Jeżeli by coś zmienili to na rondzie powinna być informacja, wtedy zjedziesz pierwszym zjazdem i pojedziesz tak:
http://goo.gl/maps/dDYBQ

No właśnie my tak jeździmy :-) trochę dla świętego spokoju, ale w tym roku chyba spróbujemy wjechać na "ślimaka" autostradowego :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.06.2013 09:37

Ja, od otwarcia obwodnicy Ptuja jeżdżę "ślimakiem".
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 13.06.2013 09:42

toxic0 napisał(a):
henius34 napisał(a):

Pozdrawiam,

M.

Kolega z Oleśnicy też nie może dostrzec, że post w temacie objazd-platnych-autostrad-w-slowenii-t28771.html jest jakby trochę stary i przyznasz, że od 08 lipca 2010 r. mogło ulec to zmianie.
Stąd moja wątpliwość.

Przeczytaj ostatni post w linku który mi zaznaczyłeś :D :roll: Dalej brniesz a czytać (ze zrozumieniem) nie potrafisz...
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 15.06.2013 21:01

Krótki film mojego autorstwa z objazdu ... :papa:
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 16.06.2013 08:29

Faktycznie miałeś+ 14, czy zemsta słoweńców?
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 16.06.2013 21:51

ruwado napisał(a):Faktycznie miałeś+ 14, czy zemsta słoweńców?

+17 , mogło tak być . Zemsta raczej nie bo dostałem upust 50 % :lol:
Mandaty za przekroczenie dozwolonej prędkości w terenie zabudowanym w Słowenii są bardzo wysokie .

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
suprnowa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) suprnowa » 16.06.2013 22:14

Dobrze że ja jechałem w nocy przez Słowenię...
Teraz czeka mnie powrót także w nocy więc może będzie spokojnie.Chyba po ciemnościach nie polują aż tak bardzo.
Przy okazji spytam jak jadę objazdem i potem wpadam do Austrii gdzie najlepiej i bezpiecznie kupić winietkę?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.06.2013 22:21

W Mureck, sa stacje benzynowe. Jak nie tam to przed wjazdem na A9 jest stacja Temmel Tankstelle
http://www.nfz-temmel.at/tanken-rasten/
Tylko uwaga, bo ostatnio winiety byly tam tylko za gotowke.
suprnowa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) suprnowa » 16.06.2013 22:30

Na tej stacji właśnie tankowałem się do pełna i miałem krótki postój :)
Dalej za nią chyba jest następna stacja po prawej stronie i tam będe musiał kupić winietkę bo wcześniej wspomniana będzie już zamknięta.
Planuje wyjazd z Drvenik ok 18:30 w piątek więc ok 24 będę w Słowenii i szybki przejazd z ominięciem autostrady.
Następnie Austria z dłuższym postojem gdzieś przy autostradzie więc na 13 może dojadę.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 16.06.2013 22:44

jasio napisał(a):+17 , mogło tak być . Zemsta raczej nie bo dostałem upust 50 % :lol:
Mandaty za przekroczenie dozwolonej prędkości w terenie zabudowanym w Słowenii są bardzo wysokie .

Ale przecież nie mogłeś ich nie widzieć.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2013 22:51

To nie jest żaden upust, tylko jak płaci się od razu, to jest normalna cena, a jak się kombinuje, odwołuje do sądu, to jest o 100% drożej :!: :!: :!:

Możesz nie zapłacić i poczekać w Ptuju na rozprawę :wink:

I tym sposobem sędziowie w Słowenii nie są przepracowani :wink:

Ale w Słowenii, nigdy nie spotkaliśmy miśków z suszarkami, a nabiliśmy tam sporo kilometrów :roll:
Może wszystkie siły z suszarkami rzucili na odcinek Mureck - Ptuj :!: :?:
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 16.06.2013 23:11

jasio napisał(a):
ruwado napisał(a):Faktycznie miałeś+ 14, czy zemsta słoweńców?

+17 , mogło tak być . Zemsta raczej nie bo dostałem upust 50 % :lol:

Nawet po upuście jest "nieco" drożej niż autostradą ;) o ile to nie jest już za ślimakiem.
Poza tym-dla własnego spokoju-w zabudowanym chyba lepiej jechać na tempomacie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone