Re: VIDEO - objazd autostrady SLO - dyskusja
napisał(a) paulr » 01.08.2016 06:13
To ja wam powiem po powrocie.... Tak jak pisalem tego roku pierwszy raz kupiłem winiete za 15e by sprawdzic i w razie czego wracac za darmo az do Ilz. I w drodze do juz troche żałowałem bo za Ilż ograniczenia az do Sloweni do 100. A 66 ma w wiekszosci do 90. Ale jadąc tą setką nawet szybko dojechalismy do granicy póżniej autostrada w Słowenii i nawet nie wiem kiedy Slimak i granica z Hr. Jadąc tą setką w Austri w benzynowym kombiku srednie spalanie chwilowe cały czas okolo 4.5l/setkę. Na 66 nie do osiągnięcia wiec jakaś część winiety sie zwróciła;-) i szybka decyzja spowrotem tez autostrada. Jechałem jednak w piatek i korzystałem z funkcji trafic w nawigacji. Przez co widziałem ze autostrada świeci się na zielono. Wracając w sobote juz nie było tak kolorowo. Korek kilka km przed koncem autostrady a .... nie widac było aut na wjeździe z Ptuja. Wiec ci co jechali autostradą mieli pecha... Niemniej wiedzac ze na autostradzie nie ma korka nikt mi nie powie ze zjazd przez Ptuj jest odskocznią od monotonnej autostrady. I jak dla mnie jest męczący. Inaczej jedzie się prostą idealnie rowną drogą a inaczej przez gory ronda itp.
Jako że każdy może wyrazić swoją opinie ja naposzę tak. Jak dla mnie przy odległościach dla większosci grubo ponad 1000km a i czasem znacznie więcej zjazd z autostrady ma sens tylko gdzy ta autostrada się korkuje... A już jadąc do domu takiego sensu nie widzę bo na powrocie raczej się nie korkuje.
Oczywiście nie wygrałem w lotto kilka milionów i wielu ma rację ze te 30e to nie jest mało za te kilka km. Tyle że jak sobie pomyślałem ze za 14 dni w chorwacji i tak wydaje sie nie mało te 120 zł ( a może i mniej przez ograniczenie w Austrii do 100 gdzie można jechac na kropelkach paliwa) nie ma zadnego znaczenia. Wcześniej nie miałem nic do drogi przez Austrię 66 a poźniej przez Ptuj... Ale w przyszłym roku jadę kolejny raz autostradą.