Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Darko811
Plażowicz
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darko811 » 02.07.2018 13:41

Witam wszystkich. Ja jechałem w sobotę na dzień. Na granicę słoweńsko chorwacką dojechałem około 23:30. zero korków płyny przejazd. na granicy około 10 aut przed bramką. Stanąłem około 2:30 na spanko po stronie chorwackiej a ruszyłem dalej w stronę omisia o 7:00. Na fb czytałem że ktoś stał w korku około 10km przed gornij macelj. Wpis o 5 rano. Tak więc najlepiej jechać na dzień aby granicę przekraczać około północy. Przed Mureck objazd w sumie bezproblemowy. Natomiast przed Lenart objazd jest długi i można się pogubić. Są znaki objazdu ale jak ktoś nie jest za bardzo rozgarnięty to może sobie nie poradzić. Wjazd na końcówkę autostrady która jest NIEPŁATNA w miejscowości Podlechnik.
anlama
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anlama » 02.07.2018 13:52

Pääkäyttäjä napisał(a):Ile to się człowiek musi namęczyć, żeby objechać płatny odcinek i zaoszczędzić 30 EUR :) Jak patrzę na te problemy z MLP, to chyba więcej bym tamtędy nie jechał i śmigał z Bad Radkersburg na Ormož.

Dobry pomysł :mrgreen:
yabko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yabko » 02.07.2018 14:15

Darko811 napisał(a): Natomiast przed Lenart objazd jest długi i można się pogubić. Są znaki objazdu ale jak ktoś nie jest za bardzo rozgarnięty to może sobie nie poradzić. Wjazd na końcówkę autostrady która jest NIEPŁATNA w miejscowości Podlechnik.

W Lenart naprawdę bez problemu tak jak tutaj pokazałem:
Obrazek
yabko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yabko » 02.07.2018 14:17

kojacek napisał(a):Na promet.si napisali, że na 730 jest ruch wahadłowy, a z opisu emerela wnioskuję, że jest całkiem zamknięta. Dziwne.

Ktoś może potwierdzi czy na 730 jest wahadło czy zamknięta droga?
Obrazek
cretor23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cretor23 » 02.07.2018 14:34

Pääkäyttäjä napisał(a):Ile to się człowiek musi namęczyć, żeby objechać płatny odcinek i zaoszczędzić 30 EUR :) Jak patrzę na te problemy z MLP, to chyba więcej bym tamtędy nie jechał i śmigał z Bad Radkersburg na Ormož.

Ja też mam taki plan...tylko chce zaznaczyć że tu nie chodzi o ojro tylko o ten czerwony kolor przy natężeniu weekendowym od Mariboru do samej Macelj
zimnylech
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimnylech » 02.07.2018 15:04

zimnylech napisał(a):
K123 napisał(a):
zimnylech napisał(a):Ktoś może napisać czy taki wariant jest dostępny ?

https ://mapy.cz/s/2Lsnu

Przyłączam się do pytania. Jakie jest uzasadnienie, żeby jechać przez Trate, Lenart, ronda, roda.. gdy można względnie prostą (tak mi się wydaje) przez Maribor? Nie czepiam się tylko pytam poważnie. Z tego co widzę, to droga wskazana przez zimnylech może być na początku pagórkowata. Może lepszy by był wariant dojazdu do Maribor drugą stroną autostrady, tj. drogą 347 ?

No nic :-(

Ja tak będę próbował. Wyjazd mam 24.06, trasa:
Spielield na Maribor droga 67 - 437
Od ronda 437, e59, h2, setnijska cesta, titova cesta
droga nr 1 na Ptuj, potem 454, 710
Trzec, Podlehnik

Ktoś testował taki wariant ?

Witam jestem już w Chorwacji. Przejechałem wariant, jaki opisałem powyżej, jest OK. Jak są pytania, to proszę pytać, pozdrawiam
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 02.07.2018 15:13

yabko napisał(a):Tak, za rok to będzie nowy szlak :) z PL

Jak dociągną płatną autostradę do samej granicy, to pewnie tak :(
Ale niedawno czytałem, że Unia chce zlikwidować czasowe winiety za przejazdy autostradami.
Mają być opłaty za przejechany odcinek. Czyli albo wrócą bramki, albo jakiś elektroniczny system.
St.Witch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) St.Witch » 02.07.2018 15:50

Czy ktos jechal w tym roku przez Rogatec (nie Dobovec pri Rogatcu)?

Jest to jedna z 3 opcji,ktore rozwazam (Podhlenik,Cvetlin,Rogatec -w tej kolejnosci ).Juz tak jechalismy,bez problemu,ale na hak.hr jest informacja o tym , ze ruch na drodze 206 Hum na Sutli -Kostel jest zawieszony.A to jest wlasnie droga prowadzaca na autostrade. Na GM nie ma nic.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 02.07.2018 16:23

St.Witch napisał(a):Czy ktos jechal w tym roku przez Rogatec (nie Dobovec pri Rogatcu)?

Jest to jedna z 3 opcji,ktore rozwazam (Podhlenik,Cvetlin,Rogatec -w tej kolejnosci ).Juz tak jechalismy,bez problemu,ale na hak.hr jest informacja o tym , ze ruch na drodze 206 Hum na Sutli -Kostel jest zawieszony.A to jest wlasnie droga prowadzaca na autostrade. Na GM nie ma nic.

Wg mnie sensowną alternatywą jest ta trasa https://goo.gl/maps/DRwyeRJ6SmS2 Co do ronda Pesnica zostało tu już wyjaśnione...
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 02.07.2018 19:10

toomas napisał(a):
St.Witch napisał(a):Czy ktos jechal w tym roku przez Rogatec (nie Dobovec pri Rogatcu)?

Wg mnie sensowną alternatywą jest ta trasa https://goo.gl/maps/DRwyeRJ6SmS2 Co do ronda Pesnica zostało tu już wyjaśnione...

No jest to jakaś, ale jednak alternatywa. Pakujesz się w sam środek Maribora.

Zatem albo to co zaproponowałeś, albo objazd przed Lenart albo Bad Radkersburg-Ormoz, albo autostrada z winietą. Mam nadzieję, że do połowy sierpnia spłynie więcej danych z przejazdów.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 02.07.2018 20:24

bonovox75 napisał(a):
toomas napisał(a):

No jest to jakaś, ale jednak alternatywa. Pakujesz się w sam środek Maribora.

Zatem albo to co zaproponowałeś, albo objazd przed Lenart albo Bad Radkersburg-Ormoz, albo autostrada z winietą. Mam nadzieję, że do połowy sierpnia spłynie więcej danych z przejazdów.

No na każdej trasie jest jakieś utrudnienie :) Wg mnie jak ktoś jedzie w środku tygodnia to można chyba ryzykować i uderzać na Macelij. W weekendy chyba jednak lepiej objazd MLP albo ten co zaproponowałem.
cretor23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cretor23 » 02.07.2018 21:42

emerel napisał(a):Wracałem w ostatni piątek po południu - przy solarach na 433 zignorowałem znak, ale zaraz potem ekipa pracująca na drodze pokazała mi kierunek powrotny i objazd na 433, gdzie znowu w Zgornja Ščavnica droga zamknięta, pojechałem na Lokavec. Ten odcinek jest dość wąski, może być kłopotliwy w nocy, na szczęście to tylko kilka kilometrów. Przy okazji, przejazd przez ronda do drogi 2 w Ptuj mimo gęstego ruchu, nie zajął zbyt dużo czasu.

tak czytam i nie za bardzo mogę zrozumieć jak pojechałeś..Lokovec ? Za Lenart pojechałes 433 w stronę domu,tam Cię cofneli i pojechałes 730 tam znowu coś i wylądowałeś aż w Zgornja Scavnica...no i ten Lokovec,skąd ?? Opisz to jeszcze raz. Kurde bo każdy coś tu fasoli i robi się niezły bigos :roll:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 02.07.2018 22:15

cretor23 napisał(a):
emerel napisał(a):Wracałem w ostatni piątek po południu - przy solarach na 433 zignorowałem znak, ale zaraz potem ekipa pracująca na drodze pokazała mi kierunek powrotny i objazd na 433, gdzie znowu w Zgornja Ščavnica droga zamknięta, pojechałem na Lokavec. Ten odcinek jest dość wąski, może być kłopotliwy w nocy, na szczęście to tylko kilka kilometrów. Przy okazji, przejazd przez ronda do drogi 2 w Ptuj mimo gęstego ruchu, nie zajął zbyt dużo czasu.

tak czytam i nie za bardzo mogę zrozumieć jak pojechałeś..Lokovec ? Za Lenart pojechałes 433 w stronę domu,tam Cię cofneli i pojechałes 730 tam znowu coś i wylądowałeś aż w Zgornja Scavnica...no i ten Lokovec,skąd ?? Opisz to jeszcze raz. Kurde bo każdy coś tu fasoli i robi się niezły bigos :roll:

Zapewne (po zawróceniu) kolega pojechał tak https://www.google.com/maps/dir/46.6146 ... 4b!1m0!3e0
bo zamknięty jest też odcinek 730 jak na mapce promet.si https://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 02.07.2018 22:40

Amen
cretor23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cretor23 » 02.07.2018 22:45

endryu napisał(a):
cretor23 napisał(a):

Zapewne (po zawróceniu) kolega pojechał tak https://www.google.com/maps/dir/46.6146 ... 4b!1m0!3e0
bo zamknięty jest też odcinek 730 jak na mapce promet.si https://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx

No właśnie.. Pojechał objazdem 433 tzn drogą 730 i tam znowu chyba coś go wyrzuciło że wylądował gdzieś tam...niby te remonty mają zniknąć do połowy lipca ale już się gotuje na forum :lool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 187
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone