napisał(a) dids76 » 01.07.2017 22:27
fabio007 napisał(a):Yanush napisał(a):dids76 napisał(a):Już kilka temu zrezygnowałem z A1 na rzecz starej D1 przez Plitvice i Knin. Ostatnio jechałem tydzień temu. Ja jednak jadę Autostradą do Karlovaca, tam zjeżdżam na D1 i jadę nią do Splitu.
Mariusz, czy dobrze zrozumiałem?
Prawie dobrze poza odcinkiem w Słowenii
Jeśli nie chcesz płacić 15 euro za winietę za przejazd kilku kilometrów lub kary za jej brak to musisz zaraz za granicą zjechać na pierwszym rondzie na Dolga Vas i jechać przez Lendavę przez miasto aż do drogi nr 109 i dalej do Mursko Sredisce. Potem już tak jak masz wytyczone w linku, który podałeś.
Samą końcówkę pojechałem trochę inaczej
https://goo.gl/maps/5S6QPYruRpqJechałem tą trasą tydzień temu 23.06, w Karlovacu zjechałem około 14 a do portu w Splicie dotarłem 0 18:05 (spóźniłem się na prom o 18
).
W tym roku można by tą trasę podzielić na trzy odcinki:
1) Karlovac - Plitvice, spory ruch mało miejsc gdzie można wyprzedzić itd.
2) Plitvice - Udbna, ruch o wiele mniejszy, spore odcinki proste gdzie można jechać szybciej i coś wyprzedzić.
3) Udbina - Knin jak w pkt2 ale ruch znikomy, były odcinki że przez kilka minut ie mijaliśmy żadnego auta.
Z Knin można jechać dalej D1 lub tak jak ja jechałem. Mój wariant jest o ok 20km krótszy, ale droga lepsza przez Sinj.
W sezonie ruch może być większy, sprawdzę jak będę wracał za tydzień w niedzielę