Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdówka - co polecacie?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 19.02.2012 17:41

Witam serdecznie. W drugiej połowie lipca jedziemy do Chorwacji. Wybór padł na.... Pag (miejscowość Caska). Wiem, wiem co wielu z was sądzi o tym rejonie ale nie będę argumentował wyboru bo nie o tym chciałem.
Otóż chcę z dziewczyną i znajomymi zrobić sobie mały objazd po okolicach bliższych i dalszych.
W związku z tym czy możecie coś polecić, coś podpowiedzieć?
Wiadomo, że nie chodzi o przejechanie 1000 km ale np odlegości 300-400 km jak najbardziej. Wiem o Plitwickich bo widziałem, myślę nad Splitem ale znacie jakieś urocze zatoczki, jakieś pasjonujące miejsca?
Jeśli to możliwe to dodajcie zdjęcia;)
Z góry dziękuje;)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.02.2012 17:48

Takich tematów było od groma..
W takim razie będę się powtarzać do znudzenia..
Turistička zajednica Šibensko-kninske županije
TZ Zadarske županije
TZ Pag
TZ Kolan
TZ Novalja
i TZ grad Rab
Na tych stronach znajdziesz wiele przydatnych informacji i propozycji tego, co warto zobaczyć w regionie i na wyspie.
Przejrzyj też paszkie relacje forumowiczów.
Pozdrawiam
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 19.02.2012 18:03

Dzięki bardzo za linki Pani Katarzyno. Domyślam się, że pewnie nie jestem pierwszym, który się o to pyta i zapewne nie ostatnim ale wie Pani jaki człowiek leniwy..;)
A ma Pani jakieś takie urokliwe miejsca typu zatoczki, jakieś małe kościółki w zanadrzu? Znalazłem dużo stron o Chorwacji ale wiadomo, że to co znane tam ludzie a ja ich będę miał wieczorami, w dzień chciałbym jakieś wspaniałe zakątki odwiedzić niekoniecznie z kilkoma tysiącami ludzi naraz;)
pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.02.2012 18:07

Zapewniam, że o ile uważnie przejrzysz strony, do których linki podrzuciłam w poście powyżej (plus naturalnie relacje forumowiczów), znajdziesz odpowiedź na to pytanie.
Co do ustronnych miejsc.. no cóż.. w szczycie sezonu łatwo nie będzie. Chyba, że dysponujesz jachtem i możesz dostać się do miejsc dostępnych tylko z morza.. wtedy szanse na prawdziwy święty spokój są większe.
Pozdrawiam
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 19.02.2012 18:28

Jeśli zjedziesz z autostrady w Gospiczu to po drodze masz dom(muzeum)N Tesli a kawałek dalej punkt widokowy z którego zobaczysz Pag i większość wysp z tego rejonu.Widok niesamowity zapierający dech w piersiach Pag wygląda jak mała wysepka a przy dobrej pogodzie wzrokiem ogarniesz kilkaset kilometrów.Natomiast w Gospiczu zrobisz zakupy w normalnych cenach. :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.02.2012 18:43

Gospicz będzie chyba ciężko znaleźć na hr mapie... w przeciwnieństwie do miasteczka Gospić :wink:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 19.02.2012 18:47

Masz rację :oops: piszę z telefonu i tak mało wygodnie :wink:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 19.02.2012 18:55

Dzięki PAWELH. O coś takiego mi chodziło. A bez problemu wrócę potem na autostradę?

edit.
już znalazłem na forum
Dlatego polecam zjazd z autostrady na Gospic i potem zaczynamy mocnym uderzeniem - pierwsze spojrzenie na Adriatyk z przełęczy Ostarijska Vrata (polecam o wschodzie słońca, kiedy pustynny Pag niemal świeci).
potem jedziemy zawieszeni miedzy Velebitem a Adriatykiem.

edit2.
a macie jakieś zdjęcia stamtąd?
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 19.02.2012 19:17

Możesz wrócić lub zjechać do miasteczka Karlobag znajdującego się nad morzem i tam kręć w lewo,tamtędy bez problemu mostem wjedziesz na Pag.Nadkładsz bardzo mało a nie płacisz za prom.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 19.02.2012 19:49

ok dzięki. Masz (lub macie;P) coś jeszcze?
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 20.02.2012 10:14

jeśli bedziesz na Pagu to---- miasto Pag , Lun + gaje oliwne............ + cały Pag.................... o różnych mniej lub bardziej znanych plażach na Pagu jest już na forum , ...Zadar +Nin (" za jednym razem") wąwóz Paklenica , trochę dalej ...wodospady KRKA + przy okazji Szibenik lub jeszcze dalej ( może za rok) Primoszten , Trogir !!! Split, tylko nie do końca wiem czy bardziej zależy Ci na ciekawych plażach i zatokach czy ciekawych miejscach ale szukaj i czytaj.....................ładne miejsce to okolica mostu łączącego Pag z lądem
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.02.2012 10:43

Jak już Split to i Salona, Klis, Knin, Krka... :wink:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 20.02.2012 17:05

ludzie jadę na 10 dni a nie na 2 miesiące ;)
Co do plaż to trochę ich znam bo byłem na Pagu w 2009 ale to był wyjazd typowo plażowo - leżakowy... W tym roku chcę trochę nadrobić zaległości i pozwiedzać.
Zadar zwiedziłem a przynajmniej troszkę zobaczyłem. To samo tyczy się Pagu. Na Lunie nie byłem ale wiem, że w tym roku pojadę. Na pewno zahaczę o Plitvickie, chciałbym obejrzeć Split, jego architekturę, zabytki, krajobrazy.
Chcę poznać po drodze jakieś urokliwe miejsca i dlatego moje pytanie, które zadałem.
Chcę aby mimo iż to będzie tylko Pag i jego okolice było wspaniale i nie zapomnianie... Dlatego przestaję czytać relacji Anakina z Metajny... ;)

Czekam na kolejne podpowiedzi bo z kilku już chcę skorzystać...;)
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 20.02.2012 17:51

Cześć. Ja polecam wypad na wyspę Rab. Trzeba skorzystać z dwóch promów, ale niedrogich. Można zrobić objazd wyspy, zatrzymać się w jakiejś fajnej zatoczce, no i koniecznie zwiedzić miasto Rab.

Poza tym warto zajrzeć do niedocenianego Lukova. Pięknie położona wioska, ok. 20km na południe od Senja. Stromy zjazd, widok na wyspy... Ciekawe muzeum etnograficzne na wolnym powietrzu (m.in. drabina widoczna na moim awatarze). Tylko miej świadomość, że to zadupie. Urocze zadupie :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawostka związana z Lukovem: między innymi tam kręcono pewien polski teledysk (wioskę widać na samym początku, potem jeszcze około 3 minuty).
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 20.02.2012 18:17

Krzychooo dzięki wielkie o coś takiego mi chodziło..;)

Dawajcie jeszcze ;) Tylko pamiętajcie, że jestem tam tylko 10 dni ;)
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone