Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazd A 4.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy będę płacił za A 4

Pojadę A 4
28
49%
Mam w d...; jadę
12
21%
Mam w d...; nie jadę
17
30%

Liczba głosów : 57

moscatel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 24.04.2012 14:47

marze_na napisał(a):
moscatel napisał(a):Do Gliwic? 8O

Do Chorwacji :roll: .

A co to ma wspólnego z pierwszym postem w tym wątku?
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 28.04.2012 07:42

a ja jestem gotów poświęcić te kilkanaście złotych i jechać sobie w spokoju A4. Zero wajchowania skrzynią biegów, zero traktorów i zawalidrogów. Spokój i przyjemność a że jedziemy w 8 osób to wydatek żaden... ;D
rysiek27
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek27 » 30.04.2012 07:32

witam,
planuje wyjazd do cro! co do trasy to mam zamiar jechac przez kudowe? co Wy o tym sadzicie jest to moj pierwszy wyjazd? Patrzac na trase z googlemaps jadac z wroclawia do razanj przez a4 troga jest dluzsza niz przez Kudowe?
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 30.04.2012 09:20

rysiek27 napisał(a):witam,
planuje wyjazd do cro! co do trasy to mam zamiar jechac przez kudowe? co Wy o tym sadzicie jest to moj pierwszy wyjazd? Patrzac na trase z googlemaps jadac z wroclawia do razanj przez a4 troga jest dluzsza niz przez Kudowe?

dłuższa ale spokojniejsza... Autostradą się nie namachasz skrzynią, nie będziesz musiał traktorów ani innych zawalidrogów wymijać. Spokój i relaks drogowy...;) Ale decyzję każdy podejmuje sam bo każdy ma inne preferencje...
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 02.05.2012 11:30

sviva napisał(a):a ja jestem gotów poświęcić te kilkanaście złotych i jechać sobie w spokoju A4. Zero wajchowania skrzynią biegów, zero traktorów i zawalidrogów. Spokój i przyjemność a że jedziemy w 8 osób to wydatek żaden... ;D

Masz racje ale nie zapomnij, że są TIRy a to bestie, które mają wszystko w d.... bo większy może... Powiem tak ostatnim razem z powodu 2 kolesi w Tirach kilkanaście aut tarabanilo się jadąc bezpiecznie (90km/h) przez ładne kilkanaście kilometrów bo .. koledzy albo się wyprzedzali mając jeden od drugiego kilka koni więcej pod maską - lub celowo blokowali ruch.
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 06.05.2012 12:11

Droga z Wrocławia via Gliwice (Sośnica) to ok 180 km wiecej niż Boboszów - niby spokojniej jedzie się autostradą, ale jednak to sporo dalej....
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 11.05.2012 12:29

Za przejazd 164-kilometrowym odcinkiem między placem poboru opłat w Żernicy (tuż za autostradowym węzłem Gliwice Sośnica) aż do Bielan Wrocławskich właściciele osobówek od 1 czerwca będą musieli zapłacić 16,2 zł. Jak informuje Dorota Prochowicz, rzeczniczka projektu viaToll, oprócz gotówki na bramkach będzie można płacić kartami płatniczymi i paliwowymi. Nowością jest to, że właściciele osobówek będą mogli skorzystać z elektronicznego systemu opłat viaToll, którym teraz objęte są ciężarówki. Muszą najpierw kupić urządzenie pokładowe za 135 zł, które spełnia funkcję czytnika.

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,72935,11702272,16_20_zl_za_autostrade_z_Katowic_do_Wroclawia.html#ixzz1uYk7H4Dq
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 12.05.2012 20:38

kozak napisał(a):
sviva napisał(a):a ja jestem gotów poświęcić te kilkanaście złotych i jechać sobie w spokoju A4. Zero wajchowania skrzynią biegów, zero traktorów i zawalidrogów. Spokój i przyjemność a że jedziemy w 8 osób to wydatek żaden... ;D

Masz racje ale nie zapomnij, że są TIRy a to bestie, które mają wszystko w d.... bo większy może... Powiem tak ostatnim razem z powodu 2 kolesi w Tirach kilkanaście aut tarabanilo się jadąc bezpiecznie (90km/h) przez ładne kilkanaście kilometrów bo .. koledzy albo się wyprzedzali mając jeden od drugiego kilka koni więcej pod maską - lub celowo blokowali ruch.

Zgadza się... Wyprzedzanie jednego TIRA przez drugiego możliwe jest tylko w Polsce. Jadą obok siebie przez kilka kilometrów bo jeden jedzie 88 a drugi 90 km/h. W Niemczech jadą jeden za drugim pierwszym pasem a wystarczy, że przekroczą granicę PL i robią co chcą...
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 13.05.2012 05:39

TiRy,dostawcze,cięzarówki-owszem ,tak sie zachowują.Ale osobowe również.Od kilku miesiecy codziennie jeżdżę A4 z Rśl do Gliwic.Trzy pasy ruchu w każdym kierunku.
I nawet jeśli tiry jadą prawym,to na środkowym pasie a nawet lewym turlaja sie osobówki ze stówką na liczniku.Przy dozwolonych 140km.Ale honor im nie pozwala jechać prawym,w kolumnie tirów.Nic to,że jadą z szybkością równą szybkosci albo ciut wyzszą tira.Przecież nie bedzie co km czy dwa zmieniał pas.Na prawy nie zjedzie i niech sie martwią ci ,którzy jadą te 140.
Czyli jakieś jedno pokolenie musi trwać nauka jazdy po autostradach.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 13.05.2012 11:10

Bo Polacy nie mają kultury jazdy. Nie jesteśmy nauczeni do jazdy autostradą jak Niemcy bo ich nigdy nie mieliśmy. Tam kierowca po wyprzedzeniu pojazdu zaraz zjeżdża na prawy pas. U nas jak wystartuje środkowym albo lewym to się wlecze do celu.
Ale wracając do tematu to tymi 16 zł to mnie ucieszyłaś/eś ;)
Koszt żaden a spalanie zrekompensuje nadłożone km...
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 13.05.2012 11:32

sviva napisał(a):
kozak napisał(a):

Zgadza się... Wyprzedzanie jednego TIRA przez drugiego możliwe jest tylko w Polsce. Jadą obok siebie przez kilka kilometrów bo jeden jedzie 88 a drugi 90 km/h. W Niemczech jadą jeden za drugim pierwszym pasem a wystarczy, że przekroczą granicę PL i robią co chcą...

czyli reasumując w Niemczech tiry na niemieckich autostradach sie wzajemnie nie wyprzedzają... no cóż czepiąc praktykę tylko z patrzenia na mape Niemiec faktycznie można skleić taki "poważny" tekst (dla mnie osobiście mijający sie z prawdą).
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.05.2012 11:35

W Niemczech ciężarówki ponad 7,5t przy 2 pasach mają ZAKAZ wyprzedzania!
Dopuszczalne jest to przy trzech i nie wszędzie...
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 13.05.2012 16:25

cronaturki napisał(a):
sviva napisał(a):
kozak napisał(a):

czyli reasumując w Niemczech tiry na niemieckich autostradach sie wzajemnie nie wyprzedzają... no cóż czepiąc praktykę tylko z patrzenia na mape Niemiec faktycznie można skleić taki "poważny" tekst (dla mnie osobiście mijający sie z prawdą).

Trasę Berlin - Drezno - Wrocław pokonuję kilkanaście razy w miesiącu bo tam są oddziały firmy w której pracuję, więc wydaje mi się, że wiem co piszę.. Tam się boją a w Polsce robią co chcą...
Tam jazda na przysłowiowym "ogonie" jest karalna a u nas... nagminna...
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 20.05.2012 09:06

Chyba się coś ruszyło na A1 - szłyszałem komunikat w mediach, że od węzła Sosnica mozna juz do pepikow dojechac autostrada.
Prawda to czy falsz :?:
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 20.05.2012 09:25

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone