napisał(a) wermar » 02.08.2012 14:52
Ja bym powiedział bankowe nadciśnienie rozkurczowe sugerowałbym udać się szybko do lekarza 1 kontaktu,bądź żeby nie tracić cennego czasu od razu do kardiologa. Najlepiej prywatnie gdyż na kasę chorych to tak z 0.5 roku trzeba czekać. Ten zrobi USG serca, założy aparat Holtera na 24h i wszystko się okaże ale przewiduje przerost komory serca i 2,5 mg Bisocard co rano do sniadania albo zamiast kolacji
PS jeśli ważysz "zaledwie 108 a masz 180 cm wzrost masz jakieś 30-35 kg nadwagi, nadwage przelicza się na nadciśnienie 1 kg to 1mmHg w pomiarze ciśnienia a więc reasumując przy normalnym ciśnieniu 135/85 mmHg dorzuć u siebie po 25 do tych parametrów i masz swoje ciśnienie które jes już poważnym nadciśnieniem
PS2 Kolegą się nie sugeruj medycyna i fizjologia nie są naukami ścisłymi ale wierz mi waząc 140 kg też długo nie pociągnie
PS3 jeśli dobrze pamiętam w nicku masz 36, jeśli to wiek to jesteś idealnym przykładem bo około 35 roku życia zaczyna się odczuwać nadciśnienie, masz szczęście bo mogło się to skończyć zawałem wylewem,sugeruje dietę,rzucenie picia i palenia jedzenia mięsa itp a w to miejsce nieco ruchu
PS3 Przed pójściem do lekarza zrób sobie lipidogram i glukoze na czczo i 2h po jedzeniu znowu żeby nie tracić czasu
pozdrawiam
Marcin