Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objawy duszności w Chorwacji

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Robert36
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robert36 » 02.08.2012 15:21

Ostatnio podczas pobytu w Chorwacji (lipiec) miałem kilka razy dokuczliwe objawy duszności i chwilami kołatania serca. Temperatura oczywiście ponad 30st. Zastanawiam się, czym to było spowodowane? coś z krążeniem? może nadwagą (108kg) ale był ze mną kolega z wagą 140kg i dość dobrze się czuł ( raz go przymuliło po rakiji) :wink: W Polsce czuje się dobrze, nie mam żadnych tego typu objawów. Po powrocie występowały u mnie jeszcze przez parę dni w/w objawy i później wszystko przeszło. Ktoś miał coś podobnego?[/b]
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 02.08.2012 15:28

Przysuń sie bliżej monitora to Cię osłucham.... Ok... zakasłaj...OK.
Usiąc wygodnie na krześle, pobiore Ci krew do badania..... acha i mocz - ale to idź za monitor.... O dziękuję - jeszze ciepły...
A tak poza tym - to forum o Chorwacji - nie medyczne.
Ai zalecam wizyte u lekarze - cóż my Ci możemy pomóc przez net????? :cry:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.08.2012 15:34

Mariusz_M napisał(a):Przysuń sie bliżej monitora to Cię osłucham.... Ok... zakasłaj...OK.
Usiąc wygodnie na krześle, pobiore Ci krew do badania..... acha i mocz - ale to idź za monitor.... O dziękuję - jeszze ciepły...
A tak poza tym - to forum o Chorwacji - nie medyczne.
Ai zalecam wizyte u lekarze - cóż my Ci możemy pomóc przez net????? :cry:

Doskonałe :D:D

Aczkolwiek uważam, że to mogą być również symptomy ... zauroczenia Chorwacją, a tu lekarz nie pomoże :D

Niemniej, nie zaniedbałbym zrobienia mimo wszystko jakichś,
choćby podstawowych, badań, bo i u nas zapowiadają upały :)

Pozdrawiam
Robert36
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robert36 » 02.08.2012 15:35

Pytanie brzmiało; czy ktoś miał podobne objawy? a nie o diagnozę i rozpoznanie choroby :D
Krzysztof66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof66 » 02.08.2012 15:39

Kolego moim zdaniem masz napadowe migotanie przedsionków. Pewnie masz także nadciśnienie. Może jeszcze o tym nie wiesz i tym samym go nie leczysz. Bez wątpienia te objawy kołatania mają związek z wysoką temperaturą i spożywaniem alkoholu nawet w niewielkich ilościach.
Robert36
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robert36 » 02.08.2012 15:48

Na ciśnienie biorę leki( enarenal) od 2 lat. Kolega który był ze mną również ma leki na ciśnienie ale dobrze się czuł. W zeszłym roku w Chorwacji tylko raz mi było duszno przez parę minut ale to wtedy klimę nam właściciel wyłączył, a w pokoju 31st było. Znajomy mi mówił również o nasilonych objawach nerwicy.
ebolec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ebolec » 02.08.2012 15:49

Robert36, nie czytaj głupich wpisów tylko udaj się do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej i jemu opisz objawy, które miałeś. Lekarz nie wyśmieje Ciebie, tylko skieruje ewentualnie na badania diagnostyczne. Pozdrawiam i zdrówka życzę
PS. Nie przejmuj się docinkami, bo na cro.pl piszą także o "doopie Maryni"- tylko w innym dziale :lol:
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 02.08.2012 15:52

Ja bym powiedział bankowe nadciśnienie rozkurczowe sugerowałbym udać się szybko do lekarza 1 kontaktu,bądź żeby nie tracić cennego czasu od razu do kardiologa. Najlepiej prywatnie gdyż na kasę chorych to tak z 0.5 roku trzeba czekać. Ten zrobi USG serca, założy aparat Holtera na 24h i wszystko się okaże ale przewiduje przerost komory serca i 2,5 mg Bisocard co rano do sniadania albo zamiast kolacji

PS jeśli ważysz "zaledwie 108 a masz 180 cm wzrost masz jakieś 30-35 kg nadwagi, nadwage przelicza się na nadciśnienie 1 kg to 1mmHg w pomiarze ciśnienia a więc reasumując przy normalnym ciśnieniu 135/85 mmHg dorzuć u siebie po 25 do tych parametrów i masz swoje ciśnienie które jes już poważnym nadciśnieniem

PS2 Kolegą się nie sugeruj medycyna i fizjologia nie są naukami ścisłymi ale wierz mi waząc 140 kg też długo nie pociągnie

PS3 jeśli dobrze pamiętam w nicku masz 36, jeśli to wiek to jesteś idealnym przykładem bo około 35 roku życia zaczyna się odczuwać nadciśnienie, masz szczęście bo mogło się to skończyć zawałem wylewem,sugeruje dietę,rzucenie picia i palenia jedzenia mięsa itp a w to miejsce nieco ruchu

PS3 Przed pójściem do lekarza zrób sobie lipidogram i glukoze na czczo i 2h po jedzeniu znowu żeby nie tracić czasu

pozdrawiam
Marcin
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 02.08.2012 15:55

przepraszam jeśli Cię przestraszyłem ale taki był mój zamiar :D
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 02.08.2012 15:56

a nerwica to strach z zapewne kompletnie wypłukanym magnezem z organizmu sugeruje profilaktycznie przy nerwicach 500 mg magnez/dzień
Robert36
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robert36 » 02.08.2012 16:01

Dzięki za mądre rady. Idę w piątek do Kardiologa od razu.Co prawda teraz czuje się dobrze :D

Powrót do Pogoda i klimat

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies