Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objad w Słoweni

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
chris
Odkrywca
Objad w Słoweni

Nieprzeczytany postnapisał(a) chris » 11.04.2006 08:37

Witam wszystkich
Gdzie na trasie Sentilj - Ptuj - Maceli można zjeść smaczny objad i chwile odpocząć, szczególnie chodzi mi o dzieci, które w czasie podrózy na pewno bedą chciały troche się rozruszać:). Jeżeli macie wypróbowane knajpki to prosiłbym o namiary.
Pozdr
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 11.04.2006 14:11

no niech się ktoś zlituje ... taki wdzięczny temat :)
ja Ci mogę tylko polecić McDonaldsa w Mariborze - co jak co - ale toalety mają czyste :), pozdro, k.
farenhajt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) farenhajt » 11.04.2006 16:05

Jeżeli już coś jeść to chyba lepiej obiad......
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 11.04.2006 20:21

Tu jest frgamnet mojej relacji, która jest na forum:

...Natomiast wracając zajechalismy do przydrożnej knajpki z hotelem, między Ptujem, a Mariborem o nazwie Gostilna "Celan&", zamówiliśmy po rosołku, po talerzu Cevapi z frytkami, kawkę z mlekiem, herbatkę, dwie sałatki, dwie cole; ceny oczywiście w tolarach więc nic nam nie mówiły. Dostaliśmy ogromną wazę mniamuśnego rosołku, największy Cevapcici jakie widziałem w życiu, wielkie michy sałaty itd. Znajomych sznycle miały powierzchnie dosłownie płyt analogowych. No, ale wracam do mojego żarełka, płatność była kartą, po kilku dniach sprawdzam, a tu zeszło 88 pln, a po wielkości porcji spodziewałem się naprawdę dwa razy tyle...

W każdym razie jadąc z Cro jest po prawej, a jadąc do Cro po lewej :)

Przemek
chris
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chris » 12.04.2006 07:18

O litosc tu nie chodzi :) Chcialem zeby kromaniacy podzielili sie swoimi doswiadczeniami. McDonalds to raczej odpada - choc dzieciaki to pewnie pierwsze by lecialy. Ale aquavitae zapodal wydaje mi sie extra "kontakt" - mysle ze skorzystam. Nie wiem co to za danie Cevapi ale pewnie jakies miesko i mysle ze je sprobuje:) no i salatki - moja pani bedzie zadowolona
Pozdr
Krzysiek
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 12.04.2006 08:11

cevapi to takie "mielone", tyle, że zmielone w wałki, a nie, jak w Polsce (zależnie od regionu) w "klopsy", "kotlety", "karbinadle" ...
ja nie przepadam, bo (często, pewnie "klasycznie") są z baraniny, a ona ma bardzo wyrazisty smak - dlatego też c. są aromatycznie doprawione ...
uogólniając - mielone w wałkach :)
chris
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chris » 12.04.2006 08:17

no to bedzie nie zla jazda z potrawami hehehehe:) ale czasami trzeba sprobowac cos nowego - nie tylko schabowy, choc lubie nie powiem:)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 12.04.2006 08:40

wiesz, ja tam (bardzo niestety) dość skromnie korzystam z dobrodziejstw chorwackiego stołu (oszczędność :(), ale jadłem, pamiętam, polecam (bo tęsknię do nich): lignje na zaru, czyli kalmary z grilla (z rusztu) ...
a propos - może ktoś ma przepis, jak je zrobić z polskich mrożonek? oj, chyba temat nowy założę ... mniam, k.
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 12.04.2006 09:14

Po pierwsze i najważniejsze, w Polsce kupujesz nie kalmary, a mątwy bo to konkretnie ona jest oferowana w Cro, są i mrożone i ostatnio pojawiły się też świerze ( przynajmniej w Macro ). Pamiętaj też coby je kupować najwcześniej we czwartek po południu, w piątek i góra w sobotę, ponieważ jak mówił mi znajomy z baru sushi, świeża dostawa owoców morza do Polski jest zawsze we czwartki :)
Taką matwę smarzysz góra 5-8 minut w czosnku, oliwie i ziołach i już, ale mi nigdy nie wyszła taka jak w Cro, a kalmary były wręcz gumowe :(
A z innej beczki małe ośmiorniczki ( baby ) robione w ten sposób zawsze wychodzą ( trza najpierw zamrozić ). Można też wrzucić do worka foliowego z maką i przyprawami, zabełtać i na gorący, głęboki olej.
Mniam :)
Przemek
chris
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chris » 12.04.2006 09:25

Co do matw, kalmarow czy osmiornic, jak powiedzialem moim dzieciakom ze beda je jadly no to byla afera :) A teraz chodza i sie chwala ile one tego nie zjedza - no zobaczymy :) Sam jestem ciekaw, nigdy nie probowalem a mysle ze okazja bedzie.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 12.04.2006 09:43

dzięki za radę - cośczuję, że pogrzebię jeszcze w fachowej literaturze i sobie taką mątwę sprawię. a z tego, co pamiętam - najsmaczniejsze były w mojej potrawie nóżki, a nie polipy - nóżki były chrupiące, polipy raczej lekko gumowe, k.
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 12.04.2006 10:23

No i właśnie skoro nie lubisz polupów, małe ośmiorniczki będą jak znalazł, zresztą ja je robiłem na grillu i też były mniamuśme.
Przemek
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 12.04.2006 10:23

Polipów oczywiście :)
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 12.04.2006 11:00

aquavitae napisał(a):Taką matwę smarzysz góra 5-8 minut w czosnku, oliwie i ziołach i już, ale mi nigdy nie wyszła taka jak w Cro, a kalmary były wręcz gumowe :(

Za długo je smażysz. Pierścienice słaży się najdłużej 1.5minuty. Nietórzy smażą nieco dłużej (mp 2 minuty) ale bez rozmrażania. Zwłaszcza te panierowane.
I na głębokim tłuszczu a potem odsiączyć tłuszcz na serwetce.
Raczej nie smażył bym na oliwie bo strasznie kopci, już raczej na oleju i to głębokim. Czosnek dodaje się po smazeniu bo smażony robi się gorzki.

A te małe długie przeźroczyste - nie wiem czy na pewno to mątwy tp mozna robić jak jajecznicę. I wtedy na oliwie smażysz mieszając ostro a na koniec dodajesz odrobinę przeciśniętego czosnku i ziół prowansalskich - to uwielbiam

aquavitae napisał(a):A z innej beczki małe ośmiorniczki ( baby ) robione w ten sposób zawsze wychodzą ( trza najpierw zamrozić ). Można też wrzucić do worka foliowego z maką i przyprawami, zabełtać i na gorący, głęboki olej.Przemek

Ośmiorniczki też są mniam mniam. Ja polecam suszoną ośmiornicę. Smakuje jak boczek z tuńczyka ;-)
Choć jak pomyślę co to zwierzę wycierpiało przed to wydaje mi się że nasze szlachtowanie świń jest humanitarne...

A w Hr to trzeba małży spróbować. Moze nie koniecznie ostryg bo to droga zabawa i dla wprawionych ale inne małże z grila czy gotowane. Może nie rzucał bym się na małże św Jakuba, ale omółki warto spóbować a kunjaki polecam

A i czarne rizotto będzie dzieciom smakowało
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 12.04.2006 11:05

jezu... ale się temat rozwinął :) oby więcej takich i przy każdej okazji, mniam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone