Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obiektywy, przewaznie do Canona. Porada

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 23.02.2011 13:30

napisz mi jeszcze dlaczego sie myle
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.02.2011 13:36

weldon napisał(a):
BeJUr, a nie masz czasem zdjęć dworców kolejowych w Bielsku i w Czeskim Cieszynie?

Żona twierdzi, że są prawie identyczne, a ja to raczej samochodem do was jeździłem, więc,
po prostu, nie pamiętam :(

Byłam, widziałam, nie zrobiłam zdjęć, byłam wieziona - nie wypadało się rządzić
Faktycznie od strony torów kolejowych bardzo podobna konstrukcja, nawet troszkę podobieństwa widać od frontowej strony, ale niestety nasz bielski dworze ładniejszy (bo niedawno odrestaurowany) a dwa lepiej wyeksponowany, bo czeski jest położony przy samej ulicy, niezbyt szerokiej.
Ale pojadę znowu i uwiecznię:)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.02.2011 13:45

Andrzej - ten tamron to dobry obiektyw ale...

Jeżeli płacę za światło 2.8 to ma być ono używalne, czyli na tzw. pełnej dziurze powinien powstawać akceptowalny obrazek. Znalezienie ostrego egzemplarza tego szkła na f 2.8 - powiem tak - jest możliwe :wink: Z 4-5 sztuk najczęściej coś da radę wybrać :lol:

Druga sprawa - autofokus. Szkło otwarte na 2.8 ma trafiać tam gdzie każe mu fotograf, a nie tam gdzie go fantazja poniesie. Wady typu front/back focus (nie mówię o paru milimetrach) po prostu dyskwalifikują szkło - po co mi obiektyw, który ostrzy tam gdzie chce. Znalezienie tamiego bez ff/bf jest możliwe... no ale jak jeszcze miałby to być egzemplarz akcepotowalnie ostry na pełnej dziurze... to już schody są :mrgreen:

No i trzecia sprawa - mechanika. 17-40 to szkło na całe życie - można nim gwoździe wbijać. Konstrukcja tamrona jest nieporównywalna...

Na końcu - kolory, kontrast z tych obiektywów to dwa różne światy - pewnie, że można poprawić obrazek w obróbce, ale trzeba umieć :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.02.2011 13:55

andrzej.k napisał(a):ciezkie slowa :x ale

:lol:

Wiesz, z jednej strony racją jest, że najlepszy, a w związku z tym, drogi, sprzęt,
ma jakieś tam uzasadnienie swojej ceny, ale też, jak sam napisałeś,
potrzebujesz tego nie do zarabiania, ale do zwykłych wakacyjnych fotografii.

Ja już etap lusterkowania mam za sobą, dlatego zalecam,
jeżeli to nie jest niezbędne, inwestycję w siebie, a nie w sprzęt.

Na pewnym poziomie to jest obojętne czym focisz.

Przypuszczam, że to, co mówi Rafał, o tych używkach za 1700 czy jeszcze lepszych oryginałach to prawda,
tylko pytanie, na ile się to wykorzysta?

Biorąc pod uwagę, że Rafał czy Rysio, kitem, i tak zrobią lepsze zdjęcie ode mnie,
to zakup czegoś abstrakcyjnie drogiego uważam za nierozsądny.

A zrobią. Gdyby tak nie było, to oni mnie, albo ciebie pytali by się o zdanie :lol:
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 23.02.2011 14:06

ja piurkuje masakra z tymi objektywami. ale co tam, jedziemy dalej

szykowalem sie na ten objektyw oczywiscie uzywka ale w b.d stanie
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro
albo
sigma 17-70mm F2,8-4 DC Makro OS HSM
i jeszcze
canon EF-S 15-85 mm 1:3,5-5,6 IS USM
ale z tego co zrozumialem najlepszy dla mnie bylo by szklo docelowe tak jak
Canon EF 17-..... f/4.0 L USM albo cos w tym typie
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.02.2011 14:19

Rafał K napisał(a):...

Rafale, bo Tamrona trzeba wybrać a nie po prostu kupić w biegu. Znam sprawdzonego sprzedawcę który sam selekcjonuje szkła i od niego właśnie mojego 17-50/2,8 kupiłem. Wystarczająco ostry od 2,8 żadnych problemów FF/BF, wszystkie narożniki równo ostre w całym zakresie. Inna sprawa że chciałem się pochwalić jakąś fotką z wakacji na f2,8 i ... nie znalazłem :D Do landów przeważnie mam ustawione f8-12, jeśli chcę zrobić portret albo motyw to zakładam 100/2,8, 50/1,4 lub 70-210/4. Co do jakości wykonania - zgodzę się z Tobą, że nie jest to szczyt techniki i z pewnością odstaje od systemowych eLek jednak po blisko 2 latach użytkowania w amatorskich warunkach szkło w dalszym ciągu wygląda i zachowuje się jak nówka. Czy do amatorskiego użycia warto wydać 2 razy więcej kasy - moim zdaniem nie.
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 23.02.2011 14:27

podajcie mi prosze pare modeli, linkow co byscie kupili, moze na allegro cos jest ciekawego to wtedy zapisze sobie i poczytam co nie co.
wybor jest spory ale moze cos powiecie na temat tych co wyzej zapisalem
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.02.2011 14:29

Rysio napisał(a):... Czy do amatorskiego użycia warto wydać 2 razy więcej kasy - moim zdaniem nie...

Rychu - ale własnie problem polega na tym, że nie dwa razy więcej tylko prawie tyle samo :lol: To tamrony i sigmy są drogie w porównaniu do używek systemowych. Masz przecież stare minolty i pewnie nie narzekasz :wink:

Rysio napisał(a):Znam sprawdzonego sprzedawcę który sam selekcjonuje szkła

Towers i Cichy to dobrzy sprzedawcy, ale jak obiektyw działa dowiadujemy się niestety dopiero po podpięciu pod konkretne body.
Ostatnio edytowano 23.02.2011 14:40 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 23.02.2011 14:36

BeJur napisał(a): ale niestety nasz bielski dworze ładniejszy (bo niedawno odrestaurowany) a dwa lepiej wyeksponowany, bo czeski jest położony przy samej ulicy, niezbyt szerokiej.

...a dlaczego "niestety" ... 8O :?
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.02.2011 14:38

mariusz-w napisał(a):
BeJur napisał(a): ale niestety nasz bielski dworze ładniejszy (bo niedawno odrestaurowany) a dwa lepiej wyeksponowany, bo czeski jest położony przy samej ulicy, niezbyt szerokiej.

...a dlaczego "niestety" ... 8O :?

A co miałam napisać, że hehehe ładniejszy? JAk by to wyglądało? tak bez pokory?
;)

:)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.02.2011 14:45

Rafał K napisał(a):... ale jak obiektyw działa dowiadujemy się niestety dopiero po podpięciu pod konkretne body.

Zdaje się, że podobny problem mają Fuji/Nikony.

Nie pamiętam już o który obiektyw chodziło, ale okazało się,
że jakiś super polecany nie potrafi współpracować (jest miękki) z S3 i S5, natomiast podłączony do D200 był ostry jak żyleta.

Dzięki BeJUr. Dziś rano oglądałem sobie właśnie Czeski Cieszyn, a pokazywali ich dworzec,
całkiem ładny.

Ja ten Bielski jak przez mgłę pamiętam.

Tam na przeciwko jest taki sklepik, gdzie, trzeba było po tej kładce, górą przejść,
wysłałem chłopaka, żeby nam na drogę "Wyborczą" kupił, to mi dupek gazetę przyniósł 8O

I jeszcze pamiętam, że chyba w 105, czy 115 wsiadałem na przystanku tam za kładką.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.02.2011 14:49

Rafał, ale weź poprawkę że Tamrony też są używane :wink: Co do starych Minolt oczywiście masz rację. Świetne szkiełka za rozsądne pieniądze, tyle że dla przykładu powiem Ci że za 50/1,4 dałem niecałe 8 stówek a za 70-210/4 3 stówki z małym haczykiem. Za te pieniądze nie masz szans znaleźć zamiennika dla tych szkieł wśród kundli :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.02.2011 14:52

weldon napisał(a):Ja ten Bielski jak przez mgłę pamiętam.

Tam na przeciwko jest taki sklepik, gdzie, trzeba było po tej kładce, górą przejść,
wysłałem chłopaka, żeby nam na drogę "Wyborczą" kupił, to mi dupek gazetę przyniósł 8O

I jeszcze pamiętam, że chyba w 105, czy 115 wsiadałem na przystanku tam za kładką.

Znaczy się 105 i 115 to co? Numery autobusów?
bo u nas nie ma takich wysokich numerów :)
10tka i 15t kak jak najbardziej :)
A dworzec po remoncie jest naprawdę bardzo ładny :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.02.2011 14:52

Rysio napisał(a):... a za 70-210/4 3 stówki z małym haczykiem...

Cholerka, przepłaciłem...

:wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.02.2011 14:54

Rysio napisał(a):

Rafał, ale weź poprawkę że Tamrony też są używane :wink:

Nie no Rychu, gadajmy poważnie :lol: Kupiłbyś używanego tamrona :wink: Ja nie 8)

Ta M70-210 to pewnie pompka :?:

Jacek - nie koniecznie przepłaciłeś. Nie tak dawno, bo w 2008 juro było po 3.2/3.3 zeta. To był czas na zakupy :twisted: (a używki nawiązują cenowo do młodszych braci :wink: ).
Ostatnio edytowano 23.02.2011 17:34 przez Rafał K, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Obiektywy, przewaznie do Canona. Porada - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone