Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obiektywy, przewaznie do Canona. Porada

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 23.02.2011 12:49

Rafał K napisał(a):Andrzej - wybór obiektywów to ciężki temat...

Do cropa ja wziąłbym C 17-40/4, C 50/1.4, C 70-200/4 (dostępnych dużo używek w b. dobrym stanie). I Ameryka :lol:

PZDR

to sa chyba te z czerwonym paskiem nie :wink: :wink:
ten pierwszy to koszt na niemieckim ebay 500-600 euro
a drugi to dubel wiecej :(
Bacaj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bacaj » 23.02.2011 12:56

Moja teoria co do wyboru obiektywu jest taka... najpierw należy zastanowić się co się chce fotografować i w jakim stylu... (można oglądać fotografie innych i analizować - ogniskowa, przysłona itp)
Jest też inna droga... na skróty- kupujesz cały zakres szkieł od 10mm do 200mm i wtedy sam zobaczysz co Ci bardziej pasuje i do jakich ogniskowych najczęściej sięgasz.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.02.2011 12:57

andrzej.k napisał(a):ooo dobrze ze i ty sie odezwales rafal . twoje zdiecia zwlaszcza z tego tematu nie naleza raczej do tych takich sobie . dlatego juz moje ego drze ryja ze ma dosyc :twisted:
nie mowie ze chce tak samo ale choc troche lepiej, i swiadome mi jest ze to potrzebuje czasu . dlatego zaczynam od objektywu
rafal jak bys mial inny objektyw no i nie mial tych filtrow to dalbys rade zrobic jeczcze raz takie zdiecia ?

Andrzej - w zeszłym roku obrodziło bo popełniłem moim skromnym zdaniem aż 3 dość przyzwoite zdjęcia (na dwóch wyjazdach) :lol:

Odnośnie Twojego pytania - dobry obiektyw bardzo ułatwia sprawę - bo daje solidną bazę do obróbki. Ale nawet z kita można sporo wyciągnąć.

Tak więc nawet średnio wprawny fotograf z łatwością osiągnąłby taki rezultat kitową optyką . Bez filtrów też dałoby radę zrobić większość klatek - z wyjątkiem tych na długich czasach.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.02.2011 13:08

Rysio napisał(a):Po zachodzie ale wtedy kiedy jeszcze nie jest czarno jak u murzyna :wink:

No właśnie ... w końcu skądś te światło musi być.

Spróbujcie zrobić nieprzyzwoite zdjęcie zakonnicy pod habitem :lol:

Andrzej, ty masz o tyle problem, że chcesz robić zwykłe zdjęcia na wakacjach i,
jak znam życie, to kumpel głupim kompaktem robi lepsze, więc sobie wymyśliłeś, że trzeba inwestować.

Prawda jest taka, że te badziewne małpki, w przeciwieństwie do luster, właśnie są przeznaczone do takich, wakacyjnych warunków.

Lustro jest bardziej wymagające, bo na ciebie spada cała opcja decydowania co, gdzie, kiedy i w jakich ustawieniach.

Podkreślam - na ciebie, nie na aparat.

Dokup sobie jakiego głuptaka za dwie - trzy stówy i będziesz happy,
a lustrem będziesz miał wtedy czas się pobawić na poważniej.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.02.2011 13:08

Moi drodzy - jakieś obiektywy trzeba przecież mieć, bez nich nie da się fotografować :wink:

Nie trzeba od razu kupować wszystkiego - używkę 17-40 można wyrwać za ok 1700 zł (nowy tamron 17-50/2.8 kosztuje podobnie), 50/1.4 za 700-800 zeta. Obiektywy używane kupuje się, nie trzeba jak pies do jeża...

A co do tego czy firmowe, czy nie - prosty przykład: odsprzedaż używanej L-ki jest nieporównie łatwiejsza niż używanego tamrona czy sigmy (z tych droższych niefirmowych egzemplarzy to naprawdę ciężko wyskoczyć). O utracie wartości nie wspominając.

Śledzę od paru lat giełdy - nikt mnie nie przekona 8)

PZDR

PS
Taki rozmowny jestem bo leżę złożony niemocą :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.02.2011 13:13

weldon napisał(a):Światła ci brakuje, nie doświadczenia ...

Fotografia to malowanie światłem. Nie ma światła, nie ma fotografii.
Spróbuj dopisać exify do tych zdjęć, a, przynajmniej, podaj przy każdym podstawowe dane: ISO, czas, przysłona.

czasami pomaga statyw, jak jest mało światła...
Bacaj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bacaj » 23.02.2011 13:13

Rafał K napisał(a):
A co do tego czy firmowe, czy nie - prosty przykład: odsprzedaż używanej L-ki jest nieporównie łatwiejsza niż używanego tamrona czy sigmy (te droższe niefirmowe egzemplarze to naprawdę ciężko). O utracie wartości nie wsponinając.

Śledzę od paru lat giełdy - nikt mnie nie przekona 8)

Zgadzam się z powyższym... lepiej kupić docelowe szkło czyli np 17-40L
mniejszy spadek na wartości i łatwiej później spieniężyć.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.02.2011 13:17

Rafał K napisał(a): - używkę 17-40 można wyrwać za ok 1700 zł

Dowcipniś :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.02.2011 13:18

mariusz-w napisał(a):
BeJur napisał(a):to zdjęcie lubię, tylko było tak nakopcone ;) że niestety kontrastem trzeba było się ratowac i takie jakies nie ten tego dla mnie :)
piknik - wrzesien 2009

Dla mnie "ten tego" ... oddaje klimat.

Inaczej by sztucznie mz. wyszło !

Bardzo ładne ! :)

ufff;)
a już myślałam, że powiecie, że landrynkowo-nienaturalne wyszło ;)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.02.2011 13:19

Można, można - tylko trzeba cierpliwości :wink: Zresztą Andrzej pisze, że w Reichu nówka stoi za 500 juro - więc w czym problem 8)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 23.02.2011 13:21

andrzej.k napisał(a):przy ostatnim to bawilem sie z 5 minut i rozne czasy i przyslony i nic ciekawego nie wychodzilo

jeśli mogę :)
zdjęcia tak jak dzieci, najlepsze wychodzą przez przypadek... im więcej kombinacji i ustawiania (chyba, że makro i inne studyjne "nieżywe") to nie powiedziane, że będą lepsze:)
Bacaj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bacaj » 23.02.2011 13:22

ja 17-40L (używkę) kupiłem za 1800pln
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 23.02.2011 13:27

weldon napisał(a):
więc sobie wymyśliłeś, że trzeba inwestować.

Lustro jest bardziej wymagające, bo na ciebie spada cała opcja decydowania co, gdzie, kiedy i w jakich ustawieniach.

Podkreślam - na ciebie, nie na aparat.

Dokup sobie jakiego głuptaka za dwie - trzy stówy i będziesz happy,
a lustrem będziesz miał wtedy czas się pobawić na poważniej.

ciezkie slowa :x ale

nie zakladalbym tematu jezeli nie bylbym zdecydowany
co do :głuptaka za dwie - trzy stówy: to takim robilem ostatnie 3 lata i mam dosyc, w lustrze tez mam ustawienie automat i nic mnie nie interesi.

nie musze ale mam ambicje dla siebie poduczyc sie i wlasnie przewaznie na wakacjach porobic wakacyjne zdiecia ale i tez ze mniamniuśne zdiecia i wiem ze do tego potrzebuje dobty objetyw i pare filtrow.

co do canona 17-40L to juz wole chyba podobnego tamrona, nie mam zamiaru placic tylko za firme
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.02.2011 13:27

Bacaj napisał(a):ja 17-40L (używkę) kupiłem za 1800pln

O :!: I to jest konstruktywne podejście do tematu :lol:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.02.2011 13:29

andrzej.k napisał(a):... co do canona 17-40L to juz wole chyba podobnego tamrona, nie mam zamiaru placic tylko za firme

No tu się bardzo mylisz - ale to oczywiście Twój wybór :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Obiektywy, przewaznie do Canona. Porada - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone