Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obiektywy, przewaznie do Canona. Porada

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.07.2011 00:55

Cześć Mariusz.
No i trza było po forum pisać???
:wink:

Dałbyś znać i pogadalibyśmy o tym.
Canona 24-105 można kupić za znośną cenę u mojego znajomego (nowy).

Rafi dobrze prawi- to raczej nie błąd obiektywu, lecz normalna sytuacja- spory kontrast pomiędzy strefą cienia a jasną.
Jak znajdziemy obaj okazję, to pogadamy o tym więcej (o pomiarze światła zwłaszcza).
Pozdr.

Co do różnej współpracy Canona z Sigmą- tak jest od lat- zanim jeszcze powstało Canon-board...
Elektroniczne blokady i "ograniczniki" najbardziej lubi Canon, gdyż obca optyka zabiera mu dochody w największym stopniu...

:) :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2011 07:56

Fatamorgana napisał(a):Cześć Mariusz.
No i trza było po forum pisać???
:wink:

Hmmm... już we Vratnej miałem "sto pytań do" Fotografa, a potem czasu chybiło :wink: .

Fatamorgana napisał(a):Dałbyś znać i pogadalibyśmy o tym.
Canona 24-105 można kupić za znośną cenę u mojego znajomego (nowy).

Huuuu.... chyba nieprędko. Na razie muszę pozbyć się mojego staergo Canona 400D, a potem mysleć o jakimś nowym szkle. Kuzyn chciał mi po promocyjnej cenie dorzucić jeszcze 10-22 Canona, ale szeroki kąt nie jest mi potrzebny, nie umiałbym go wykorzystać.

Fatamorgana napisał(a):Jak znajdziemy obaj okazję, to pogadamy o tym więcej (o pomiarze światła zwłaszcza).

Tak. Pomiar światła to moja bolączka. kompletnie tego nie czuję.

Pozdrawiam.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 22.07.2011 08:36

Interseal napisał(a): Kuzyn chciał mi po promocyjnej cenie dorzucić jeszcze 10-22 Canona...

Zazdroszczę Ci takiego kuzyna. :lol:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 22.07.2011 08:44

Kupiłam w zeszłym roku Canona 1000D , czy jak dokupię ten obiektyw http://fotoplanet.pl/strona,produkt,id,5739,kat,41.html to będzie to dobra decyzja? Potrzebuję niedrogiego, uniwersalnego obiektywu, lepszego od tego co mam. Cena wydaje mi się bardzo korzystna.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2011 08:51

jan_s1 napisał(a):
Interseal napisał(a): Kuzyn chciał mi po promocyjnej cenie dorzucić jeszcze 10-22 Canona...

Zazdroszczę Ci takiego kuzyna. :lol:

2 200 złotych - to szału nie ma :) chyba...
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 22.07.2011 08:58

Interseal napisał(a):
2 200 złotych - to szału nie ma :) chyba...

Myślałem, że to jakaś superpromocja. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2011 09:01

helen napisał(a):Kupiłam w zeszłym roku Canona 1000D , czy jak dokupię ten obiektyw http://fotoplanet.pl/strona,produkt,id,5739,kat,41.html to będzie to dobra decyzja? Potrzebuję niedrogiego, uniwersalnego obiektywu, lepszego od tego co mam. Cena wydaje mi się bardzo korzystna.

Witaj.

Jest to dokładnie ten obiektyw, który mam i który używałem kiedyś w 400D a teraz wydawało mi się, że nie najlepiej pracuje z 40D.

Do moich zastosowań amatorskich, trzy razy w roku w zupełności wystarczał. 95% zdjęć z moich relacji od 2008 roku jest robione własnie zestawem 400D+ta Sigma, możesz zerknąć.

Pozdrawiam.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 22.07.2011 09:08

No faktycznie, teraz kojarzę, myślę, że dla mnie i dla córki wystarczy w zupełności. Ona coraz częściej wychodzi z domu z aparatem i szuka motywów, narzeka już że obiektyw Kitowy jest do kitu ;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 22.07.2011 09:12

helen napisał(a):Kupiłam w zeszłym roku Canona 1000D , czy jak dokupię ten obiektyw http://fotoplanet.pl/strona,produkt,id,5739,kat,41.html to będzie to dobra decyzja? Potrzebuję niedrogiego, uniwersalnego obiektywu, lepszego od tego co mam. Cena wydaje mi się bardzo korzystna.

Jeśli Canona 1000D kupiłaś razem z kitem 18-55, to zastanawiam się, czy wspomniania przez Ciebie Sigma będzie lepsza od tego kita.

Rozwiązanie alternatywne - do kita dokupić canona 55-250 (też za około 800zł), uważanego za bardzo udane szkło w stosunku do ceny. Sam o takim myślę. Mam Sigmę 17-70 F 2,8-4,5.

Ps. Widziałem piękne zdjęcia robione kitem.
Ostatnio edytowano 22.07.2011 10:35 przez jan_s1, łącznie edytowano 1 raz
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.07.2011 10:19

Chyba obecnie najlepszym wyjściem dla poszukujących dobrego, ostrego i nie za drogiego szkła na wakacje, widoczki itp. jest ...Tamron 17-50 f2.8.
Sprawdza się bardzo dobrze, ale trzeba dobrze sprawdzić sztukę przed zakupem (spory procent wad z ostrzeniem).
Alternatywą- ale "szerszą"- jest Sigma 17-35 f2.8-4. (starsza wersja bez DG również).

Prawdę mówiąc wszelkie obiektywy "uniwersalne" typu 28-200, 55-200, 55-300 itp. nigdy nie będą zbyt dobre....
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 22.07.2011 11:58

helen napisał(a): narzeka już że obiektyw Kitowy jest do kitu ;)

nie jest az tak calkowicie do kitu :?
ale apetyt na pewno rosnie w miare jedzenia :lol:
ja tez koniecznie chcialem kupic przed Cro lepszy objektyw bo myslalem ze mi nie wystarczy kitowy ale niestety :cry: niestarczylo mi juro na cos lepszego.
na tym forum sa BD porady i jest kilku forumowiczow co chetnie podpowiedza co nieco i trzymajac sie ich porad fotki wychodza W MIARE NIEZLE.
meczylem sie troche z ostroscia bo na manualu
IGRANE

Obrazek

TROGIR

Obrazek

DUBROVNIK

Obrazek

moze nie sa 100% cacy ale dla moich potrzeb sa wystarczyjaco.
moze by je jeszcze obrobic ale nie umiem za bardzo,
jak myslicie ?
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 22.07.2011 12:32

Bardzo dobrze... dostatecznie... :wink: :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.07.2011 14:13

Rafał K napisał(a):Bardzo dobrze... dostatecznie... :wink: :lol:

Rafał, jesteś jeszcze z nami? 8O
Kraków: Kolejny ładunek wybuchowy. Też Rafała K. 8O

:D
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 23.07.2011 14:27

robiac pejzaze męczyłeś się na manualu 8O ... nastawiasz na nieskończoność i po wszystkim... :D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 23.07.2011 17:43

mab napisał(a): ... nastawiasz na nieskończoność i po wszystkim... :D

Jak to właściwie jest?
Jeśli ustawię pokrętło ostrości do końca, czyli teoretycznie na nieskończoność, to obraz nie jest ostry. Muszę pokrętło odrobinkę cofnąć i wtedy jest ok. Po co w takim razie ten margines?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Obiektywy, przewaznie do Canona. Porada - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone