Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obiektywy, przewaznie do Canona. Porada

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.02.2011 20:12

I musi mieć czerwony pasek ...

HS20 będzie miał czerwony pasek na obiektywie 8O

:lol:

Znalazłem taką informację o obiektywach i, przy okazji, o tym Errorze:

"Słuchaj, ja Ci to wszystko wytłumaczę:
- Canon: obiektywy tej firmy występują w przyrodzie z czerwonym, złotym lub srebrnym paskiem. Te z czerwonym paskiem są najlepsze, czasem ich korpusy bywają też białe.
Najlepsza kombinacja to biały korpus z czerwonym paskiem. Taki obiektyw przypięty nawet do 350D robi z Ciebie prawdziwego zawodowca, poza tym laski będą na Ciebie lecieć bo taki zestaw wygląda szpanersko!
Jeśli chodzi o obiektywy ze złotym paskiem to już nie jest taki szał... ale 2 z nich są warte uwagi, jeśli masz APS-C: mają ogniskowe 10-22mm i 17-55mm. Optycznie są tak samo dobre jak te z czerwonym paskiem ale nie podepniesz ich pod aparat z FF, niestety... A pamiętaj, że dopiero aparat z pełną klatką robi z ciebie zawodowca i laski na bojków z APS-C z reguły nie lecą... No chyba że podepniesz biały obiektyw, wówczas możesz ewentualnie je zmylić...
Obiektywy ze srebrnym paskiem firmy Canon pomijamy w naszych rozważaniach. Pamiętaj że z przypiętym takim obiektywem możesz liczyć na zainteresowanie tylko grubych i pryszczatych lasek...
- Sigma: występuje w przyrodzie ze złotym paskiem lub bez paska. Niektóre obiektywy ze złotym paskiem są uważane przez grono maniaków i zboczeńców za warte zainteresowania, pamiętaj jednak, że z Sigmą zapiętą do Canona jesteś na samym dnie! Na Sigmę nie wyrwiesz żadnej laski. Sigma bywa tańsza niż Canon, choć nie zawsze.
Obiektywy Sigmy są czarne a czasem zielone. Zielona Sigma nazywa się Terminator ale nie polecam tego obiektywu, bo jest za drogi i za ciężki. No chyba że masz NAPRAWDĘ ładną sąsiadkę w bloku naprzeciw...
Poza tym powszechnie wiadomo, iż obiektywy firmy Sigma mogą służyć wyłącznie jako zatyczka przeciwkurzowa, gdyż cierpiąc na chroniczny FF/BF (lub mieszankę powyższych) nie nadają się do robienia zdjęć aparatami firmy Canon. Ostatnio szpiedzy Sigmy, wprowadzeni cichaczem do Canona, wymusili wprowadzenie regulacji FF/BF w puszce (modele 50D i 5DMkII). Złośliwe plotki, jakoby przyda się to i do regulacji szkieł Canona - dementujemy! Niektórzy twierdzą, że to załatwia sprawę, zdaniem zaś niektórych nie załatwia niczego. Kup Sigmę i sam zobacz, gdzie leży prawda. Pamiętaj tylko aby nie wychodzić z nią na ulicę bo laski posiadaczy obiektywów Sigma szczują psami.
Tak więc obiektyw tej firmy (jeśli w ogóle będzie działał) nadaje się tylko do pracy studyjnej - raczej fotografowanie telefonów komórkowych, niż modelek (bo one też mogą mieć psa).
- Tamron: występuje w przyrodzie w kolorze czarnym i - o ile mi wiadomo - podobnie jak Sigma może mieć złoty pasek... O ile Sigma to prawdziwe dno, to Tamron jest dużo poniżej owego dna. Laski posiadaczy obiektywów Tamron przejeżdżają walcem drogowym. Nie trzeba żadnych argumentów - każdy po prostu WIE że Tamron to jest kicha ostatnia.
Tylko głupi Amerykanie o tym nie wiedzą. Kupują masowo te Tamrony i - o zgrozo! - chwalą sobie. To jest dowód na to, że Amerykanów Bóg rozumem nie pobłogosławił. Tamron ponoć współpracuje z Canonem lepiej niż Sigma chociaż lubi też wywołać na wyświetlaczu napis ERROR 99. "

Czy jak mam srebrny obiektyw bez paska, podpięty pod czarne body ta ja już wyglądam poważnie, czy też vice versa? :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.02.2011 20:20

weldon napisał(a):HS20 będzie miał czerwony pasek na obiektywie 8O

A na mojej N85 pisze z tyłu Carl Zeiss Tessar :sm:
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 22.02.2011 20:26

mój Vario-Sonnar Carla Zeissa (niestety bez jakiegokolwiek paska) przykleili na stałe do Sony R1 zapewne abym nie zmienił na jakiś z czerwonym paskiem... :cry: .... stąd pewnikiem ten brak brania... 8O
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 22.02.2011 20:28

fota napisał(a):
Pepe12345 napisał(a):Tamron 17-50/F.2.8 i wszystko jasne. Szkło budżetowe o bardzo dobrych parametrach. Miód malina. Jeśli ktoś ma wolne 1350-1400pln powinien zdecydowanie sobie takie szkiełko sprawić.

Też dorzucę swoje 3 grosze, trochę lepszy od tamrona, byłby Canon EF-S 15-85 f/3,5-5,6 IS USM, na pewno ciemniejsze szkło, ale dużo ostrzejsze zdjęcia z tego wychodzą. Próbowałem jednym i drugim, raczej "wszedłbym" w Canona. Niestety ma jeden duży minus, CENA.

Hehe, zgoda w całej rozciągłości co do Canona.
Nie twierdzę i nigdy nie twierdziłem że Tamton jest najlepszy, ale ma stałe światło i kosztuje prawie połowę ceny Canona. Za te pieniądze, a nawet trochę większe- nie istnieje nic na rynku, mogące się z nim równać.
Canon to wydatek ponad 2 tysięcy niestety :(
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 22.02.2011 20:31

weldon napisał(a):
Znalazłem taką informację o obiektywach i, przy okazji, o tym Errorze:

"Słuchaj, ja Ci to wszystko wytłumaczę:

ble, ble, ble,

- Taki obiektyw przypięty nawet do 350D robi z Ciebie prawdziwego zawodowca, poza tym laski będą na Ciebie lecieć bo taki zestaw wygląda szpanersko!

co to znaczy nawet do 350D? że niby garnek nie ten?????
:?
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 22.02.2011 20:33

no niestety :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.02.2011 20:35

weldon napisał(a):"Słuchaj, ja Ci to wszystko wytłumaczę:
- Canon: obiektywy tej firmy występują w przyrodzie z czerwonym, złotym lub srebrnym paskiem. Te z czerwonym paskiem są najlepsze, czasem ich korpusy bywają też białe.
Najlepsza kombinacja to biały korpus z czerwonym paskiem. Taki obiektyw przypięty nawet do 350D robi z Ciebie prawdziwego zawodowca, poza tym laski będą na Ciebie lecieć bo taki zestaw wygląda szpanersko!
Jeśli chodzi o obiektywy ze złotym paskiem to już nie jest taki szał... ale 2 z nich są warte uwagi, jeśli masz APS-C: mają ogniskowe 10-22mm i 17-55mm. Optycznie są tak samo dobre jak te z czerwonym paskiem ale nie podepniesz ich pod aparat z FF, niestety... A pamiętaj, że dopiero aparat z pełną klatką robi z ciebie zawodowca i laski na bojków z APS-C z reguły nie lecą... No chyba że podepniesz biały obiektyw, wówczas możesz ewentualnie je zmylić...
Obiektywy ze srebrnym paskiem firmy Canon pomijamy w naszych rozważaniach. Pamiętaj że z przypiętym takim obiektywem możesz liczyć na zainteresowanie tylko grubych i pryszczatych lasek...
- Sigma: występuje w przyrodzie ze złotym paskiem lub bez paska. Niektóre obiektywy ze złotym paskiem są uważane przez grono maniaków i zboczeńców za warte zainteresowania, pamiętaj jednak, że z Sigmą zapiętą do Canona jesteś na samym dnie! Na Sigmę nie wyrwiesz żadnej laski. Sigma bywa tańsza niż Canon, choć nie zawsze.
Obiektywy Sigmy są czarne a czasem zielone. Zielona Sigma nazywa się Terminator ale nie polecam tego obiektywu, bo jest za drogi i za ciężki. No chyba że masz NAPRAWDĘ ładną sąsiadkę w bloku naprzeciw...
Poza tym powszechnie wiadomo, iż obiektywy firmy Sigma mogą służyć wyłącznie jako zatyczka przeciwkurzowa, gdyż cierpiąc na chroniczny FF/BF (lub mieszankę powyższych) nie nadają się do robienia zdjęć aparatami firmy Canon. Ostatnio szpiedzy Sigmy, wprowadzeni cichaczem do Canona, wymusili wprowadzenie regulacji FF/BF w puszce (modele 50D i 5DMkII). Złośliwe plotki, jakoby przyda się to i do regulacji szkieł Canona - dementujemy! Niektórzy twierdzą, że to załatwia sprawę, zdaniem zaś niektórych nie załatwia niczego. Kup Sigmę i sam zobacz, gdzie leży prawda. Pamiętaj tylko aby nie wychodzić z nią na ulicę bo laski posiadaczy obiektywów Sigma szczują psami.
Tak więc obiektyw tej firmy (jeśli w ogóle będzie działał) nadaje się tylko do pracy studyjnej - raczej fotografowanie telefonów komórkowych, niż modelek (bo one też mogą mieć psa).
- Tamron: występuje w przyrodzie w kolorze czarnym i - o ile mi wiadomo - podobnie jak Sigma może mieć złoty pasek... O ile Sigma to prawdziwe dno, to Tamron jest dużo poniżej owego dna. Laski posiadaczy obiektywów Tamron przejeżdżają walcem drogowym. Nie trzeba żadnych argumentów - każdy po prostu WIE że Tamron to jest kicha ostatnia.
Tylko głupi Amerykanie o tym nie wiedzą. Kupują masowo te Tamrony i - o zgrozo! - chwalą sobie. To jest dowód na to, że Amerykanów Bóg rozumem nie pobłogosławił. Tamron ponoć współpracuje z Canonem lepiej niż Sigma chociaż lubi też wywołać na wyświetlaczu napis ERROR 99. "

:wink:

Ile pasji, ile uczuć.... :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 22.02.2011 20:37

no to ja mam niestety inne zdanie na ten temat....

;)

ale umówmy się, ze się nie znam...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.02.2011 20:41

BeJur napisał(a):no to ja mam niestety inne zdanie na ten temat....

;)

ale umówmy się, ze się nie znam...

Pewnie nie chcesz, żeby laski na ciebie leciały :wink:
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 22.02.2011 20:44

i o dokladnie taka dyskusje mi chodzi :D :D :D
a co do lasek to mam jedna od 20 lat :D

szukam tylko objektywu :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.02.2011 20:48

Pepe12345 napisał(a):Tamron 17-50/F.2.8 i wszystko jasne. Szkło budżetowe o bardzo dobrych parametrach. Miód malina. Jeśli ktoś ma wolne 1350-1400pln powinien zdecydowanie sobie takie szkiełko sprawić.

i się z Tobą zgodzę Pepe!!
stałe światło-2,8, niska cena, ani jednego ani drugiego nie ma canon. Są dwie wersje z i bez stabilizacji, ja mam bez i żyję. Prawie identyczny obiektyw wypuściła też sigma, ale podobno troszkę gorzej wychodzi w testach. www.optyczne.pl -tam poczytaj andrzej.k

a tu linki do fot zrobionych tym obiektywem, w 98% bez lampy

https://picasaweb.google.com/1168523729 ... directlink

https://picasaweb.google.com/1168523729 ... directlink
Ostatnio edytowano 22.02.2011 21:02 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.02.2011 20:50

andrzej.k napisał(a): a co do lasek to mam jedna od 20 lat :D

To zupełnie jak ja ... W kazirodczym związku, podobno, już żyjemy :lol:

Tak w zasadzie, to wypadałoby, żeby każdy, chwaląc lub polecając obiektyw,
zapodał jakie fotki nim zrobił ... :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 22.02.2011 21:10

weldon napisał(a): Pewnie nie chcesz, żeby laski na ciebie leciały :wink:

no, taka konserwatywna jestem ;)
i żeby przy okazji na ślubnego te laski też nie leciały ;)
:wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 22.02.2011 21:15

weldon napisał(a):Tak w zasadzie, to wypadałoby, żeby każdy, chwaląc lub polecając obiektyw,

no to się zawezmę i pokaże (jak znajdę) co potrafi 350D w dobrych rękach :) bo to w końcu fotograf robi zdjęcie, prawda?
8)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.02.2011 21:24

BeJur napisał(a):
weldon napisał(a):Tak w zasadzie, to wypadałoby, żeby każdy, chwaląc lub polecając obiektyw,

no to się zawezmę i pokaże (jak znajdę) co potrafi 350D w dobrych rękach :) bo to w końcu fotograf robi zdjęcie, prawda?
8)

I zawsze o to właśnie chodzi ...

Z drugiej strony, od czasu jak sobie zacząłem tulipana zakładać, to jakoś,
widzę, inaczej na mnie patrzą ...

Na obiektyw zacząłem zakładać, uzupełnię, bo, nie wiem czemu,
ale wydaje mi się, że Anakinowi coś głupiego do głowy przyjdzie zaraz ... :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Obiektywy, przewaznie do Canona. Porada - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone