I musi mieć czerwony pasek ...
HS20 będzie miał czerwony pasek na obiektywie
Znalazłem taką informację o obiektywach i, przy okazji, o tym Errorze:
"Słuchaj, ja Ci to wszystko wytłumaczę:
- Canon: obiektywy tej firmy występują w przyrodzie z czerwonym, złotym lub srebrnym paskiem. Te z czerwonym paskiem są najlepsze, czasem ich korpusy bywają też białe.
Najlepsza kombinacja to biały korpus z czerwonym paskiem. Taki obiektyw przypięty nawet do 350D robi z Ciebie prawdziwego zawodowca, poza tym laski będą na Ciebie lecieć bo taki zestaw wygląda szpanersko!
Jeśli chodzi o obiektywy ze złotym paskiem to już nie jest taki szał... ale 2 z nich są warte uwagi, jeśli masz APS-C: mają ogniskowe 10-22mm i 17-55mm. Optycznie są tak samo dobre jak te z czerwonym paskiem ale nie podepniesz ich pod aparat z FF, niestety... A pamiętaj, że dopiero aparat z pełną klatką robi z ciebie zawodowca i laski na bojków z APS-C z reguły nie lecą... No chyba że podepniesz biały obiektyw, wówczas możesz ewentualnie je zmylić...
Obiektywy ze srebrnym paskiem firmy Canon pomijamy w naszych rozważaniach. Pamiętaj że z przypiętym takim obiektywem możesz liczyć na zainteresowanie tylko grubych i pryszczatych lasek...
- Sigma: występuje w przyrodzie ze złotym paskiem lub bez paska. Niektóre obiektywy ze złotym paskiem są uważane przez grono maniaków i zboczeńców za warte zainteresowania, pamiętaj jednak, że z Sigmą zapiętą do Canona jesteś na samym dnie! Na Sigmę nie wyrwiesz żadnej laski. Sigma bywa tańsza niż Canon, choć nie zawsze.
Obiektywy Sigmy są czarne a czasem zielone. Zielona Sigma nazywa się Terminator ale nie polecam tego obiektywu, bo jest za drogi i za ciężki. No chyba że masz NAPRAWDĘ ładną sąsiadkę w bloku naprzeciw...
Poza tym powszechnie wiadomo, iż obiektywy firmy Sigma mogą służyć wyłącznie jako zatyczka przeciwkurzowa, gdyż cierpiąc na chroniczny FF/BF (lub mieszankę powyższych) nie nadają się do robienia zdjęć aparatami firmy Canon. Ostatnio szpiedzy Sigmy, wprowadzeni cichaczem do Canona, wymusili wprowadzenie regulacji FF/BF w puszce (modele 50D i 5DMkII). Złośliwe plotki, jakoby przyda się to i do regulacji szkieł Canona - dementujemy! Niektórzy twierdzą, że to załatwia sprawę, zdaniem zaś niektórych nie załatwia niczego. Kup Sigmę i sam zobacz, gdzie leży prawda. Pamiętaj tylko aby nie wychodzić z nią na ulicę bo laski posiadaczy obiektywów Sigma szczują psami.
Tak więc obiektyw tej firmy (jeśli w ogóle będzie działał) nadaje się tylko do pracy studyjnej - raczej fotografowanie telefonów komórkowych, niż modelek (bo one też mogą mieć psa).
- Tamron: występuje w przyrodzie w kolorze czarnym i - o ile mi wiadomo - podobnie jak Sigma może mieć złoty pasek... O ile Sigma to prawdziwe dno, to Tamron jest dużo poniżej owego dna. Laski posiadaczy obiektywów Tamron przejeżdżają walcem drogowym. Nie trzeba żadnych argumentów - każdy po prostu WIE że Tamron to jest kicha ostatnia.
Tylko głupi Amerykanie o tym nie wiedzą. Kupują masowo te Tamrony i - o zgrozo! - chwalą sobie. To jest dowód na to, że Amerykanów Bóg rozumem nie pobłogosławił. Tamron ponoć współpracuje z Canonem lepiej niż Sigma chociaż lubi też wywołać na wyświetlaczu napis ERROR 99. "
Czy jak mam srebrny obiektyw bez paska, podpięty pod czarne body ta ja już wyglądam poważnie, czy też vice versa?