Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obiektywy, przewaznie do Canona. Porada

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 23.02.2011 20:47

andrzej.k napisał(a):czytales co rafal pisal na 6 stronie o tamronach ???
raczej przekonal mnie swoja wypowiedzia
pozatym z tego co wlasnie czytam to EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

w nimcach kosztuje prawie tyle samo co elka

Nie orientuję się co do cen u Niemców, ale L-ka w koszernym sklepie (BH) kosztuje 780 dolarów, a 17-55 1100 zielonych papierków. Czyli różnica 320 dolarów.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.02.2011 20:50

Moi drodzy, każde szkło trzeba przed zakupem sprawdzić na własnym body. U sprzedawcy jak ono hula, to mnie jak śnieg zeszłoroczny interesuje :wink:
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 23.02.2011 20:52

Rafał K napisał(a):Moi drodzy, każde szkło trzeba przed zakupem sprawdzić na własnym body. U sprzedawcy jak ono hula, to mnie jak śnieg zeszłoroczny interesuje :wink:

Zwłaszcza że BF/FF to nie tylko przypadłość Tamronów. U Canona tez się zdarza.
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 23.02.2011 21:05

A ja to odpowiem tak:

przez ostatnie 6 lat przeszedłem chyba z 8 obiektywów w zakresach przeróżnych...(AMATORSKO)...-na stałki nie mam czasu :? ,przez kita, przez Tamrona, przez 70-300 wylądowałem na swoich ukochanych dwóch czerwonych paskach..:) :

17-40L
70-200 4,0 L

nie jest to rozwiązanie zbytnio budżetowe..ale zbierz do kupy WSZYSTKIE plusy tych szkieł i pomyśl..
powala w nich wszystko,- jakość wykonania, precyzja szybkość AF, szczelność itd, itp

Najbardziej jednak cieszy WIDOCZNA różnica w fotkach w porównaniu z tańszymi zamiennikami.

Kolorystyka, kontrasty, głębia itd itd to trzeba dostrzec i zobaczyć...i podjąć bolesną dla amatora finansowo decyzję... :cry:

ale
warto.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 23.02.2011 21:09

atolek napisał(a):A ja to odpowiem tak:
przez ostatnie 6 lat przeszedłem chyba z 8 obiektywów w zakresach przeróżnych...(AMATORSKO)...-na stałki nie mam czasu :? ,przez kita, przez Tamrona, przez 70-300 wylądowałem na swoich ukochanych dwóch czerwonych paskach..:) :

17-40L
70-200 4,0 L

nie jest to rozwiązanie zbytnio budżetowe..ale zbierz do kupy WSZYSTKIE plusy tych szkieł i pomyśl..
powala w nich wszystko,- jakość wykonania, precyzja szybkość AF, szczelność itd, itp

Najbardziej jednak cieszy WIDOCZNA różnica w fotkach w porównaniu z tańszymi zamiennikami.

Kolorystyka, kontrasty, głębia itd itd to trzeba dostrzec i zobaczyć...i podjąć bolesną dla amatora finansowo decyzję... :cry:

ale
warto.[/b]

Na pewno warto, tylko że oba to koszt ok 5 tysięcy (pod warunkiem że ten 70-200 to nie IS USM). Sam mam 70-200 /F4 i jestem zadowolony na maxa. Co do 17-40... hmmm... nie mam przekonania i tyle.
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 23.02.2011 21:10

z tego co czytam wlasnie coraz bardziej przekonany jestem do elek.
tylko przeraza mnie wydanie 500-800 stow za objektyw.
moja pani juz krzywo patrzy sie i gada ze szukam juz sposoby na wydanie hajcu :(
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 23.02.2011 21:24

Pepe12345 napisał(a):
atolek napisał(a):A ja to odpowiem tak:

17-40L
70-200 4,0 L

ale
warto.[/b]

Na pewno warto, tylko że oba to koszt ok 5 tysięcy (pod warunkiem że ten 70-200 to nie IS USM). Sam mam 70-200 /F4 i jestem zadowolony na maxa. Co do 17-40... hmmm... nie mam przekonania i tyle.

Uwierz, ja też nie miałem.
I piszę że budżetowo to to nie jest.
Przeróżne miałem sam dla siebie argumenty żeby tyle kasy nie wydać...a to żem amator, a to że ciemny, a to że Tamron OK (17-50-BO BYŁ OK), a to to, a to siamto...

i przyszedł dzień sądny-pożyczyłem do kolesia "na wypróbowanie..."
wrzuciłem do kompa i KOPARA OPADŁA...

no i dupa-jak trza to trza...poszukałem i kupiłem.

Opisuję tylko jak było ze mną BROŃ BOŻE nie wmawiam nikomu,że inaczej nie można, zresztą z tego okresu przed eLkami jestem bardzo zadowolony-nauczyłem się wtedy sam dla siebie bardzo dużo.

Patrzeć na swoje fotki przede wszystkim i widzieć co jest nie tak i dowiedzieć się JAK i czym to zmienić...
no takie życie...:):)
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 24.02.2011 08:52

dobra , chyba powoli bedziemy konczyc dyskusje, chwala wam
ale mam jeszcze pare konkretnych pytan. wiec

Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM tego typu objektywow jest masa i w sklepach okrotnie polecaja go. mi sie wydaje ze kazdy zyd chwali swoj towar.
nie koniecznie musi byc 28-135 bo to tylko przyklad ale chodzi o ten IS.
albo taki
Canon EF-S 17-85mm f/4.0-5.6 IS USM.
napiscie prosze cos o nich
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.02.2011 09:33

Tak przez przypadek trafiłem - http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=36896

Czyli różnica w cenie jest istotna.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 24.02.2011 09:53

andrzej.k napisał(a):dobra , chyba powoli bedziemy konczyc dyskusje, chwala wam
ale mam jeszcze pare konkretnych pytan. wiec

Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM tego typu objektywow jest masa i w sklepach okrotnie polecaja go. mi sie wydaje ze kazdy zyd chwali swoj towar.
nie koniecznie musi byc 28-135 bo to tylko przyklad ale chodzi o ten IS.
albo taki
Canon EF-S 17-85mm f/4.0-5.6 IS USM.
napiscie prosze cos o nich

Odnośnie 17-85 IS USM to optycznie jest trochę lepszy od kitowego no i fajna rozpiętość. Spacer-zoom jak się patrzy.
Ten obiektyw jednak ma baaaaaardzo różne opinie. Jedni go kochają, drudzy twierdzą że to najgorszy obiektyw w historii Canona.
Jakością wykonania bije kita na łeb i szyję. No i ma USM. Nie piszę o IS, bo ten i kitowe posiadają. Dla niewymagających - może być i na dodatek można go kupić za niewielkie pieniądze. A czy jest dobry ? Hmmm... tak szczerze mówiąc obiektyw kitowy jeśli jest wybrany z kilku - może niejednego pozytywnie zaskoczyć, bo naprawdę nie jest taki zły. Siłą rzeczy 17-85 też nie będzie.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 24.02.2011 14:30

andrzej.k napisał(a):...moja pani juz krzywo patrzy sie i gada ze szukam juz sposoby na wydanie hajcu :(

Dlatego właśnie pisałem na początku, że z tymi obiektywami to jest ciężka sprawa :lol:

28-135 do cropa nie bardzo, będzie brakowało szerokiego kąta.

Ten drugi pewnie ok - pytanie tylko jak się ma cenowo do używki 17-40.

PZDR
Ostatnio edytowano 24.02.2011 14:38 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.02.2011 14:38

Rafał K napisał(a):
andrzej.k napisał(a):...moja pani juz krzywo patrzy sie i gada ze szukam juz sposoby na wydanie hajcu :(

Dlatego właśnie pisałem na początku, że z tymi obiektywami to jest ciężka sprawa :lol:

PZDR

To co? Ab ovo? :wink:
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 24.02.2011 14:39

Rysio napisał(a):Tak przez przypadek trafiłem - http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=36896

Czyli różnica w cenie jest istotna.

w budowie, w jakości pracy i w

JAKOŚCI ZDJĘĆ RÓWNIEŻ.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 24.02.2011 14:48

Rychu, kupowanie jasnych używek tamrona, czy sigmy to dość ryzkowne zajęcie :wink: Ja tego nikomu bym nie polecał...

Mechanika tych obiektywów (zwłaszcza tamronów) jest jaka jest, po roku, dwóch, mocno używane przez pierwszego właściciela szkło może się kolejnemu użytkownikowi po prostu rozsypać. A "przebiegu" obiektywu nie da się sprawdzić.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 24.02.2011 16:26

atolek napisał(a):...wylądowałem na swoich ukochanych dwóch czerwonych paskach..:) :

17-40L
70-200 4,0 L

ale
warto.

Jak najbardziej, zwłaszcza, że sporo canonierów twierdzi (i nie bez powodu!), że jakość optyczna 17-40f4 L dorównuje drogaśnemu 24-70 f2.8L.
Tyle że różnica między nimi w cenie to już dwukrotność albo i więcej, natomiast jasność Canon rekompensuje dobrym wysokim ISO.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Obiektywy, przewaznie do Canona. Porada - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone