Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obiad, posiłek na trasie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
skunk
Odkrywca
Obiad, posiłek na trasie

Postnapisał(a) skunk » 18.07.2008 11:27

Witam!
We wrześniu wybieram się do Chorwacji przez Słowację. Jadę z dziećmi w wieku ok. 3 lat. Na Słowacji w okolicach Bratysławy chcielibyśmy zjeść jakiś obiadek w zajeździe lub czymś podobnym.
I teraz prośba do WAS. Czy znacie jakieś fajne, bezpieczne miejsce z dobrym jedzeniem w okolicach o których napisałem?
Dzięki za pomoc

P.S. Nie znalazłem podobnego tematu więc ten założyłem. Jeśli był to proszę o linka.

Pozdrawiam
Kir
Cromaniak

Postnapisał(a) Kir » 18.07.2008 11:52

Jak z Sosnowca przez Bratysławę to pewnie autostradą. Niestety albo zjesz coś fajnego w knajpkach w miejscowościach zanim wjedziesz na autostradę (pewnie trochę za szybko to będze na obiad) bo w pobliżu Bratysławy są tylko stacje benzynowe z ich knajpami. No chyba ze coś zjesz w w Bratysławie bo potem to już szczere pole i autostrada. Jak jedziesz przez Węgry masz łatwiej - cała trasa 86 jest wręcz naszpikowana przydrożnymi knajpami, co prawda są one raczej zorientowane na Niemców i Austriaków ale zjesz obficie i smnacznie, choć nieco drożej niż w Sk.
Możesz spróbować w Csorna, małe miasteczko, my tam robimy zakupy knajpki też są tyle że w centrum czasem trudno o parking.

Bezpiecznie - jakoś nie słyszałem żeby na tej trasie napadali
skunk
Odkrywca

Postnapisał(a) skunk » 18.07.2008 12:18

Kir napisał(a):Jak z Sosnowca przez Bratysławę to pewnie autostradą. Niestety albo zjesz coś fajnego w knajpkach w miejscowościach zanim wjedziesz na autostradę (pewnie trochę za szybko to będze na obiad) bo w pobliżu Bratysławy są tylko stacje benzynowe z ich knajpami. No chyba ze coś zjesz w w Bratysławie bo potem to już szczere pole i autostrada. Jak jedziesz przez Węgry masz łatwiej - cała trasa 86 jest wręcz naszpikowana przydrożnymi knajpami, co prawda są one raczej zorientowane na Niemców i Austriaków ale zjesz obficie i smnacznie, choć nieco drożej niż w Sk.
Możesz spróbować w Csorna, małe miasteczko, my tam robimy zakupy knajpki też są tyle że w centrum czasem trudno o parking.

Bezpiecznie - jakoś nie słyszałem żeby na tej trasie napadali

No to kicha, bo jedziemy przez Austrię, gdzie mamy zarezerwowane noclegi koło Graz.
W takim razie liczę na pomoc osób co jadły w samej Bratysławie, w miejscu gdzie nie trzeba za bardzo kluczyć.
Pisząc o bezpieczeństwie miałem na myśli dzieci, żeby mi do jakiegoś bajora nie wpadły albo na ulicę nie wybiegły:)

Pozdrawiam
skunk
Odkrywca

Postnapisał(a) skunk » 20.08.2008 13:47

Witam!
W związku z tym, że zmieniła sie u mnie trasa przejazdu (jadę przez Węgry-Letenye) i biorę pod uwagę korki w Chorwacji i długie czekanie w korkach obawiam się, że może nie obejśc się bez posiłu na autostradzie.

Czy znacie jakieś miejsce w Chorwacji na autostradzei A1 gdzie można coś dobrego zjeść?

Dziękuję za odpowiedź
M@rlon
Croentuzjasta

Postnapisał(a) M@rlon » 01.09.2008 10:42

Prz autostradzie masz jedynie stacje benzynowe, w których kompleksie sa knajpki. Nie jest w nich jedzenie najlepsze, ale lepszy rydz niz nic. Nie straszę cię - jest zjadliwe - szczegolnie cevapcici. Poza tym przy tych stacjach sa place zabaw dla dzieci, z ktorych moje namiętnie korzystają, a ja mam czas wypić kawę :)
gospodarz
Cromaniak

Postnapisał(a) gospodarz » 01.09.2008 11:07

skunk napisał(a):Witam!
W związku z tym, że zmieniła sie u mnie trasa przejazdu (jadę przez Węgry-Letenye) i biorę pod uwagę korki w Chorwacji i długie czekanie w korkach obawiam się, że może nie obejśc się bez posiłu na autostradzie.

Czy znacie jakieś miejsce w Chorwacji na autostradzei A1 gdzie można coś dobrego zjeść?

Dziękuję za odpowiedź

Proste i zjadliwe jedzenie można dostać w barach w h-makertach Tesco. W Bratysławie w dzielnicy Zlate Piesky, zaraz przy wjeżdzie od Zyliny albo na Węgrzech, w Mosonmagyarovar albo w Szombathely, też bezpośrednio przy drodze.

Co do Chorwarcji, to przypomina mi się jak ktoś opisywał na tym forum knajpkę gdzie specjalnością są kotlety wielkości talerza, ale to miejsce było chyba w okolicach Krapiny.

Nie wiem czy we wrześniu zagrożenie korkami jest ciągle realne?
sledz74
Plażowicz

Postnapisał(a) sledz74 » 01.09.2008 11:15

Jeżeli jedziesz w kierunku Graz, to polecam jedno miejsce:
- przejeżdzasz przez granicę Słowacja/Austria
- kierujesz się na Wiener Neustadt trasą A6 na wiedeń, potem A4 na Budapeszt potem zjeżdzasz na drogę numer 50 i za niecałe kilka-kilkanaście kilometrów masz po lewej stronie knajpkę gdzie można zjeść pyszne Wiener Sznycle :) (jeżeli lubisz)

Potem po posiłku jedziesz 50 aż do S31, potem S4 i wjazd na Autostradę A2 do Graz
orfik11
Croentuzjasta
Smacznego

Postnapisał(a) orfik11 » 03.09.2008 04:50

Polecam. W drodze do Chorwacji, mijamy miejscowość Lenart /Słowenia, jadąć objazdem bez autostrady/ kilkaset metrów dalej po prawej stronie przy drodze jest Gostionica. Pyszne jedzenie, bardzo dużo i tanio. Warto kupić misę jadła z żaru. Starczy na 4 osoby do syta chyba z 10 sztuk różnego mięsa, ryż/palce lizać/ frytki ziemniaki, surówki itp. Koszt 19 Euro. Cztery osoby do syta. Polecam!!!
marekb
Cromaniak

Postnapisał(a) marekb » 08.05.2009 09:03

no własnie wyjeżdżamy ok 17.00 i wieczorem przez Żylinę i słowacką autostradę do Bratysławy, potem 86-tką. Z tego co kojarzę, a raczej nie kojarzę by na autostradzie było cos godnego uwagi, chyba że się mylę...?? Mam na uwadze również naszą restauracyjkę w Csornej, ale będziemy tam pewnie 22.00-1.00 i nie wiem jak zajazd ten otwarty -może ktoś wie..?? Kiedyś też znalazłem tu linka do strony (lecz tez godzin otwarcia tam nie znalazłem) i gdzies zagubiłem...??
volumen
Cromaniak

Postnapisał(a) volumen » 08.05.2009 09:52

Bodzioch Marek napisał(a):no własnie wyjeżdżamy ok 17.00 i wieczorem przez Żylinę i słowacką autostradę do Bratysławy, potem 86-tką. Z tego co kojarzę, a raczej nie kojarzę by na autostradzie było cos godnego uwagi, chyba że się mylę...?? Mam na uwadze również naszą restauracyjkę w Csornej, ale będziemy tam pewnie 22.00-1.00 i nie wiem jak zajazd ten otwarty -może ktoś wie..?? Kiedyś też znalazłem tu linka do strony (lecz tez godzin otwarcia tam nie znalazłem) i gdzies zagubiłem...??

Polecam Bosarkany, pisałem o tym zajeździe tu.
kkk6969
Globtroter

Postnapisał(a) kkk6969 » 17.05.2009 20:02

volumen napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):no własnie wyjeżdżamy ok 17.00 i wieczorem przez Żylinę i słowacką autostradę do Bratysławy, potem 86-tką. Z tego co kojarzę, a raczej nie kojarzę by na autostradzie było cos godnego uwagi, chyba że się mylę...?? Mam na uwadze również naszą restauracyjkę w Csornej, ale będziemy tam pewnie 22.00-1.00 i nie wiem jak zajazd ten otwarty -może ktoś wie..?? Kiedyś też znalazłem tu linka do strony (lecz tez godzin otwarcia tam nie znalazłem) i gdzies zagubiłem...??

Polecam Bosarkany, pisałem o tym zajeździe tu.

A spać tam można - może ma ktoś jakieś bliższe namiary na ten zajazd celem rezerwacji nocleg lub w pobliżu ?
arb
Cromaniak

Postnapisał(a) arb » 18.02.2014 20:22

Ha!

Znalazłem jakiś pasujący temat. A już chciałem zakładać nowy.... :hut:

Więc gdzie zjeść jakiś dobry nie mcdonaldowy obiad na odcinku Boboszów (względnie Ostrava) - Mikulov - Wiedeń aż po Słowenię ?

Ktoś ma jakiś pomysł ? :)
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 18.02.2014 20:34

Jeśli lubisz pizze to polecam na Słowenii w tym miejscu:
http://goo.gl/maps/qaGqt
Nie wiem jak inne jedzenie, ale pizza rewelacyjna ;)
sandomingo
Cromaniak

Postnapisał(a) sandomingo » 18.02.2014 20:54

Byłem w zeszłym roku skuszony przez didsa i również polecam.
Pizza taka normalna, moim zdaniem nie jakaś nadzwyczajna, po prostu dobra.
Natomiast samo miejsce bardzo przyjazne zwłaszcza dla dzieci - mają gdzie pobiegać i rozprostować kości
Nefer
Koneser

Postnapisał(a) Nefer » 18.02.2014 21:11

Jeżeli bierzesz pod uwagę zjechanie na obiad z autostrady do pobliskiego miasteczka, to mogę polecić Gasthof "Zum Schwarzen Adler" w miejscowości Gaweinstal w Austrii (między granicą czeską a Wiedniem).
Bardzo dobra austriacka kuchnia z Wiener Schnitzlem na czele :) .
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies