Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obecny stan trasy Warszawa - Cieszyn

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dr.Watson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 02.08.2012 18:43

Witam!!
Interesuje mnie AKTUALNY stan drogi....
Czy lepiej jachać w kier. Częstochowy z Warszawy ;
- katowicką /może skończyli już te remonty?/ czy wyjazd
- nową autostradą na Łódż i dalej na Częstochowę i do Cieszyna ?
Bo mam obiekcję co do trasy , bo podobno i Tu i Tam są "+" i "-" .
Gdzie będzie mniej korków i utrudnień przy wyjeżdzie o 6.00 rano z Wa-wy.

Pozdrawiam i dziękuję.
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 02.08.2012 18:55

Jechaliśmy autostradą na Łódź i potem Częstochowa, Cieszyn .
Jeśli wybierzesz tą trasę zaplanuj ją tak, aby w Łodzi być przed 7 rano jeszcze przed porannymi korkami.
My wyjechaliśmy z W-wy ok 5.30.
"Katowicka" tak rano tez podobno jest w miarę przejezdna.
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 02.08.2012 18:56

stanowczo autostradą do Łodzi zjazd Stryków(kawałek przez łódź) pozniej kawałkiem A1 do Piotrkowa od Piotrkowa E-75 nie pchaj się na gierkówkę bo tam nawet w nocy korki bywają
Tokis
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tokis » 02.08.2012 22:56

-Katka- napisał(a):Jechaliśmy autostradą na Łódź i potem Częstochowa, Cieszyn .
Jeśli wybierzesz tą trasę zaplanuj ją tak, aby w Łodzi być przed 7 rano jeszcze przed porannymi korkami.

Albo po porannym szczycie, ok 11-12 jest juz ok. w ciagu ulic Strykowska - Palki - Rzgowska, teraz w czasie wakacji jest dużo luźniej.
Jedyne co to zamykają dzisiaj 1 pas A2 i będzie te 30 km duzo wolniej, na szczęście nie wolno na razie po A2 jeździć tym piekielnym tirom (btw żeby je diabli wzięli, zakała polskich dróg) I tak, zwłaszcza dla jadączych z pólnocy Warszawy ta trasa jest lepsza od 8, bo w kilka minut jestem z Żoliborza poza miastem, a do Janek przez całe miasto to jest 40 min.
pejczer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pejczer » 03.08.2012 08:17

Tokis napisał(a):
-Katka- napisał(a):Jechaliśmy autostradą na Łódź i potem Częstochowa, Cieszyn .

Albo po porannym szczycie, ok 11-12 jest juz ok. w ciagu ulic Strykowska - Palki - Rzgowska, teraz w czasie wakacji jest dużo luźniej.
Jedyne co to zamykają dzisiaj 1 pas A2 i będzie te 30 km duzo wolniej, na szczęście nie wolno na razie po A2 jeździć tym piekielnym tirom (btw żeby je diabli wzięli, zakała polskich dróg) I tak, zwłaszcza dla jadączych z pólnocy Warszawy ta trasa jest lepsza od 8, bo w kilka minut jestem z Żoliborza poza miastem, a do Janek przez całe miasto to jest 40 min.

OK jest już nawet o 9.00 Są wakacje i w Łodzi to widać. Powiem wręcz, że nawet przed 8.00 nie jest jakoś tragicznie :D
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 03.08.2012 08:22

Tokis napisał(a): na szczęście nie wolno na razie po A2 jeździć tym piekielnym tirom (btw żeby je diabli wzięli, zakała polskich dróg

żeby to jeszcze było tak, jak na przykład w Niemczech, gdzie na autostradzie 2 pasmowej TIR-om nie wolno wyprzedzać, albo jak w Austrii, gdzie jeżdżą tylko koleją...
Sztyrlic69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sztyrlic69 » 03.08.2012 08:50

Witam

W nawiązaniu do tematu przewodniego chciałbym zapytać jak wygląda droga na Cieszyn pomiędzy Tychami a Bielskiem Białym - czy duże korki i inne utrudnienia na drodze.

Pozdrawiam
fario1969
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fario1969 » 03.08.2012 11:19

Odcinkiem między Bielskiem a Tychami wracałem 25.07, ale o 2 w nocy, więc było pusto. Jednak widziałem zwężenia, które (jak sądzę) za dnia muszą być bardzo zakorkowane.
Ja jadąc do Chorwacji (chciałem koniecznie przez Cieszyn, bo dalej Żylina , Bratysława itd), wybrałem trasę (Polska):
Brodnica- Włocławek- Łódź- Siewierz- węzeł Podwarpie, skręt na S1 i potem na A1- zjazd z A1 w Żorach- Cieszyn.
Lekko korkowało się na wylocie z Łodzi, przy budowie S8 (z powodu wypadku na tym krółtkim objeździe).
Bezproblemowy przejazd przez Śląsk.
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 03.08.2012 18:47

nie jedź jedynką Tychy - Bielsko, masakra!!!
arcymagus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arcymagus » 03.08.2012 19:09

Dżejan napisał(a):nie jedź jedynką Tychy - Bielsko, masakra!!!

Fakt od 8 rano już się zaczyna aż do wieczora, szczerze odradzam
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 04.08.2012 14:30

W Katowicach kieruj się na Mikołów, Skoczów... Jadąc 86 wbij się na A4 na Wrocław, trzymaj się drugiego pasa od prawej i zjedź właśnie na Mikołów, Skoczów. Pod absolutnie żadnym pozorem nie jedź na Tychy, Bielsko:). W Skoczowie odbijesz sobie na Cieszyn.
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 04.08.2012 15:02

Tychy i cała "gierkówkę" nalezy ominąć gierkowke najlepiej autostradą a2 do łodzi -nadal bezpłatnie a do cieszyna przez katowice żory skoczow wzglednie a1 z gliwic do swierklan
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 04.08.2012 16:07

wermar napisał(a):Tychy i cała "gierkówkę" nalezy ominąć gierkowke najlepiej autostradą a2 do łodzi -nadal bezpłatnie a do cieszyna przez katowice żory skoczow wzglednie a1 z gliwic do swierklan

Tak, tylko, że jeżeli kolega jedzie dalej niż do Cieszyna, to bzdurą byłoby kierować się ze Świerklan do Cieszyna. Świerklany-Chałupki i dalej na południe:). A na A1 jak już, to najlepiej wskoczyć na Podwarpiu za Siewierzem.
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 04.08.2012 17:41

Dr. Watson, a czy Ty będziesz z tego Cieszyna jechał potem na Brno, Wiedeń? Bo jeśli tak, to nie pchaj się tam przez Cieszyn, tylko kieruj się na Chałupki (jak pisze MRK). W Siewierzu będziesz miał znaki na lotnisko w Pyrzowicach. Od Lotniska w Pyrzowicach masz autostradę A1 do Świerklan, potem tylko 30 km przez Wodzisław Śl. do przejścia w Chałupkach i od razu zaczyna się A1 w Czechach na Brno. Do pierwszej stacji benzynowej autostrada jest "bez poplatku", na stacji można kupić winietę.
No i polecam Ci rozwiązanie Katki - jechać A2 do Strykowa, potem przez Łódź. Nawet jeśli trafisz na szczyt komunikacyjny w Łodzi, to i tak szybciej dojedziesz do Piotrkowa Tryb. niż DK8... Wielokrotnie sprawdzone... :)
Dr.Watson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 04.08.2012 19:55

Dzięki Wszystkim za informację.
Odpowiadając Moondkowi ;
tak jadę na Ołomuniec, Brno i nocuję w Wiedniu , a potem dalej na KRK.
A do Wiednia to tradycyjnie radzicie przez Mikulow -tak tradycyjnie jeżdziłem , ale w tym roku zastanawiam się nad kier. Breclav. Czy tak będzie sensownie??

Dzięki i pozdrawiam.

PS. Tak mnie wystraszyliście warunkami drogowymi ,że jestem w kropce.
Zeby tylko moje auto chciało latać :D :evil:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone