Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O wyższości trasy nad trasą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 29.05.2013 08:25

palenica napisał(a):Przy okazji pytanie czy ktoś miał problem z brakiem węgierskiej winiety, bo zawsze robię parę kilometrów za Słowacją M1

Ten odcinek jest bezpłatny - nie potrzeba winiety
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 29.05.2013 08:31

palenica napisał(a):Przy okazji pytanie czy ktoś miał problem z brakiem węgierskiej winiety, bo zawsze robię parę kilometrów za Słowacją M1 i parę M7 przed Chorwacją? Węgrzy w przeciwieństwie do Słowaków są zawsze bardzo sympatyczni, być może udają na granicy, że nie widzą naklejki na szybie.

Wcale nie udają że nie widzą naklejki, po prostu na Węgrzech płaci się za autostrady i dostaje się wydruk z numerem rejestracyjnym samochodu i datami od kiedy do kiedy winieta jest opłacona. Nic nie wkleja si na szybę.
Odcinek za granicą w Rajce M15 oraz około 5 km M1, aż do zjazdu 160 na drogę 86 jest bezpłatny. Co do M7 przed granicą w Letenye kiedyś był bezpłatny teraz słyszałem już różne wersje.
palenica
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) palenica » 30.05.2013 10:06

Nie do końca tak jest. Jechałem tamtędy w maju br i od razu są tablice informujące o winietach i monitoringu, dlatego jechałem z duszą na ramieniu. Przy zjeździe z jednej i drugiej autostrady są z kolei informujące o końcu płatnej autostrady. W połowie czerwca będę tam jechał znowu, to zrobię zdjęcia jak będzie możliwość.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 30.05.2013 11:16

palenica napisał(a):Nie do końca tak jest. Jechałem tamtędy w maju br i od razu są tablice informujące o winietach i monitoringu, dlatego jechałem z duszą na ramieniu. Przy zjeździe z jednej i drugiej autostrady są z kolei informujące o końcu płatnej autostrady. W połowie czerwca będę tam jechał znowu, to zrobię zdjęcia jak będzie możliwość.

Te znaki, o których piszesz (zarówno na ekspresówce M15 od Rajki, jak i na M1), dotyczą ciężarówek - jest tabliczka pod znakami. Dopiero przed zjazdem na 86 jest informacja o płatnej M1.

Nie trzeba czekać do czerwca - Street View służy pomocą :D :D

Właśnie przed chwilą tutaj została wklejona mapka węgierkich dróg, która chyba wszystko wyjaśnia :D
palenica
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) palenica » 30.05.2013 12:26

OK. Dzięki za informację. Ale z tej mapki wynika, że na M7 do granicy w Letenie jest płatne. Na pólnocy odcinek pomiędzy granicą słowacko-węgierską a zjazdem na E65 jest free. Może źle czytam tą mapkę, ale jeżeli chodzi o te kilkanaście kilometrów M7 przed Chorwacją, to chyba jeżdżę tam "na gapę".
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 30.05.2013 12:43

Dobrze czytasz - M7 jest płatna do ostatniego zjazdu. Dlatego nie można wjeżdżać na M7, tylko pojechać przez Lenti i M70 do starego przejścia w Letenye - tak jest za darmo. Zresztą przez nowe przejście też widzę, że jest za darmo.

Widzę, że nawet Google Maps pokazuje bezpłatne odcinki innym kolorem niż płatne - chwała im za to!
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 30.05.2013 17:40

Raul73 napisał(a):Dobrze czytasz - M7 jest płatna do ostatniego zjazdu. Dlatego nie można wjeżdżać na M7, tylko pojechać przez Lenti i M70 do starego przejścia w Letenye - tak jest za darmo. Zresztą przez nowe przejście też widzę, że jest za darmo.

Widzę, że nawet Google Maps pokazuje bezpłatne odcinki innym kolorem niż płatne - chwała im za to!

Sprawdźcie najpierw te informacje, a potem puszczajcie w eter.

Ostatnie kilometry M7 są bezpłatne, doskonale to widać na google streetview:
= Od HR rozjazd M7 na M70
http://goo.gl/maps/q6mCm

= Od SLO rozjazd M70 na M7
http://goo.gl/maps/IejJt
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 30.05.2013 17:42

el guapo - przeczytaj dokładnie mój post.

Napisałem dokładnie to samo co ty:

Raul73 napisał(a):M7 jest płatna do ostatniego zjazdu

el guapo napisał(a):Ostatnie kilometry M7 są bezpłatne

Bezpłatne są ostatnie kilometry, czyli od ostatniego zjazdu - dokładnie aż 2 te kilometry! :mrgreen: :mrgreen:
palenica
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) palenica » 30.05.2013 20:15

Dobrze, że się zarejestrowalem, bo zawsze mialem trochę stracha. Z M65 jadąc do CHR można zjechać wlaśnie na tym ostatnim zjeździe. Czyli "na gapę" jeździłem tylko parę kilometrów. Dzięki za rozwianie moich wątpliwości. Pozdrawiam.
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 03.06.2013 11:29

Obiecałem i pisze o stanie 86tki, od zjazdu z autostrady M1 do miejscowości Hegyfalu.
W porównaniu do zeszłego roku poprawili jakość nawierzchni. Jest więcej odcinków z nowym asfaltem.
Prace drogowe są w jednym miejscu: tj z Csornej na skrzyżowaniu ze światłami. Zwężenie jednego pasa.
W stronę Słowenii nie stałem w korku w Csornej, ale od Słowenii do M1 korek złożony głównie z TIR'ów.
Nie wiem kiedy mają zakończyć przebudowę skrzyżowania i dlatego jadąc na wakacje to na wszelki wypadek bym objechał Csorną jakimiś bocznymi drogami, po któych TIR'y jechać nie mogą.
Jechało się dobrze i płynnie, żadnej policji na tym odcinku.

Z powrotem wracałem z postojem przez Budapeszt.
Pozdrav
DCK
Mistrz Ekstraklasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) DCK » 06.06.2013 10:26

Przewertowałem wszystkie chyba tematy dotyczące dojazdu i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Czy ktoś z Was jechał może taką trasą. Jeżeli tak to poproszę o wskazówki.

A teraz motyw "dłuższego" objazdu chytrej cesty - na granicy chorwackiej będę niestety w lipcową sobotę ok 6-7 rano więc boję się korków przed/na/za granicą SLO-CRO. Myślałem na przejazdem przez Bratysławę i potem 86 ale tak wychodzi mi szybciej.

Ktoś coś podpowie? :hut:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 06.06.2013 11:55

DCK napisał(a):Przewertowałem wszystkie chyba tematy dotyczące dojazdu i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Czy ktoś z Was jechał może taką trasą. Jeżeli tak to poproszę o wskazówki.

Moim zdaniem trasa nie ma sensu. Skoro już masz winietę na Austrię to lepiej dojechać do końca (Spielfeld) i przez Mureck i Ptuj. I szybciej, i bliżej, i lepsza dorga.
DCK
Mistrz Ekstraklasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) DCK » 06.06.2013 12:22

Raul73 napisał(a):
DCK napisał(a):Przewertowałem wszystkie chyba tematy dotyczące dojazdu i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Czy ktoś z Was jechał może taką trasą. Jeżeli tak to poproszę o wskazówki.

Moim zdaniem trasa nie ma sensu. Skoro już masz winietę na Austrię to lepiej dojechać do końca (Spielfeld) i przez Mureck i Ptuj. I szybciej, i bliżej, i lepsza dorga.

Doczytałeś do końca? :wink: Chodzi mi o to żeby ominąć Słowenię (a właściwie granice), a po drugie czy jest szybciej i krócej przez Lenart? hmmmmmmmmmmm

http://goo.gl/maps/PbeRy vs. http://goo.gl/maps/hf2fa
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 06.06.2013 12:33

DCK napisał(a):
Doczytałeś do końca? :wink: Chodzi mi o to żeby ominąć Słowenię (a właściwie granice),

Przecież obok MAcelj masz 2 inne przejścia

a po drugie czy jest szybciej i krócej przez Lenart? hmmmmmmmmmmm

http://goo.gl/maps/PbeRy vs. http://goo.gl/maps/hf2fa

Patrzę na te twoje mapki i patrzę - i cały czas wychodzi mi przez Lenart i bliżej, i szybciej. :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.06.2013 12:54

Jeśli nie chcesz jechać przez Macelj to możesz jechać tak:
http://goo.gl/maps/vx6bd
Lub tak:
http://goo.gl/maps/uV851
Ja w tym roku planuję jechać tak:
http://goo.gl/maps/2dwtU
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

O wyższości trasy nad trasą - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone