Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O wyższości trasy nad trasą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.05.2013 13:21

Aspekty praktyczne działania Konwencji

Jednym z praktycznych aspektów tej konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają. W szczególności na przykład policja niemiecka nie może w Niemczech karać polskich kierowców za brak lub nieodpowiednio wyposażoną apteczkę samochodową (w Polsce jest ona zalecana, ale nieobowiązkowa, natomiast pojazdy zarejestrowane w Niemczech muszą ją mieć i to wyposażoną w ściśle określone środki medyczne), a polska policja w Polsce – kierowców niemieckich za brak gaśnicy, która w Niemczech nie jest obowiązkowa.

Należy zauważyć, że w Polsce, biorąc pod uwagę stan prawny na dzień 10 kwietnia 2008 r.[2], w przypadku kolizji przepisów ustawy Prawo o ruchu drogowym i Konwencji wiedeńskiej, pierwszeństwo mają przepisy zawarte w Konwencji. Zdarzają się jednak przypadki karania przez policję kierujących za zachowania sprzeczne z ustawą Prawo o ruchu drogowym choć prawidłowe w świetle Konwencji. W Polsce po przyjęciu mandatu karnego nie ma co do zasady możliwości odwołania się od niego. Odmowa przyjęcia mandatu z reguły będzie prowadzić do skierowania sprawy do sądu powszechnego.

Źródło.

Edit: Bocian był szybszy :wink:
Staneq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Staneq » 27.05.2013 13:22

kurde sam już nie wiem... jak jechać :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.05.2013 13:31

Bezpiecznie :) Ja od lat jeżdżę tak i zmieniać nie planuję. Trasa może nie najszybsza ale w zasadzie bez korków i miło się jedzie. Autostrady wzbudzają w ludziach głupawkę :wink:

Ps. Jeżdżę z Gierałtowic więc na jedno wychodzi mi i Tobie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2013 13:31

Staneq napisał(a):kurde sam już nie wiem... jak jechać :lol:

Siądź z przodu auta, tak żebyś przed sobą miał takie kółko, złap je rękoma i naprzód :oczko_usmiech:
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 27.05.2013 13:41

Za dwa dni znów jadę 86tką na Węgry i do Chorwacji.
Jak wrócę to napiszę jaki jest stan drogi.
Rok temu jak jechałem na Istrię to też jechałem z Krakowa 86tką.
Kiedyś jeździłem autostradami Austriackimi i Węgierskimi, ale zrobiłem test w jedną stronę autostrada Węgierską w drugą 86tką. Wyszło z moim stylem jazdy tyle samo czasu na przejazd więc od tego czasu jeżdżę 86tką.

Pozdrav
Ostatnio edytowano 27.05.2013 15:00 przez tamtam, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2013 13:49

Do Chorwacji...
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 27.05.2013 15:00

Bocian napisał(a):Do Chorwacji...

Poprawiłem skrót myślowy - fakt wyszło niepoprawnie :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2013 15:03

tamtam napisał(a):
Bocian napisał(a):Do Chorwacji...

Poprawiłem skrót myślowy - fakt wyszło niepoprawnie :)

Nie po cromaniacku :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.05.2013 16:40

Za dwa dni znów jadę 86tką na Węgry i do Chorwacji.
Jak wrócę to napiszę jaki jest stan drogi.

Pozdrav

"tamtam" - Nie zapomnij, bo inaczej Obrazek
Staneq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Staneq » 27.05.2013 16:49

dids76 napisał(a):Czechy i Austria. Ominąć autostradę w Słowenii i dalej na południe.
a jadąc tak na "pepikiów" trzeba kupować jakąś winietę czy w tym przypadku tylko w Austrii, omijając słoweńską autobane...
Ostatnio edytowano 27.05.2013 16:50 przez Staneq, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2013 16:50

Staneq napisał(a):
dids76 napisał(a):Czechy i Austria. Ominąć autostradę w Słowenii i dalej na południe.
a jadąc tak na "pepikiów" trzeba kupować jakąś winietę czy tylko austria

Wszystko jest w necie. Winieta potrzebna.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.05.2013 18:13

Staneq napisał(a):
a jadąc tak na "pepikiów" trzeba kupować jakąś winietę czy w tym przypadku tylko w Austrii, omijając słoweńską autobane...

Tu o winietach:
czechy-austria-ceny-winiet-na-2013-t39684.html
Tu o objeździe Słoweńskiej autostrady:
video-objazd-autostrady-slo-t29291.html
No i jeszcze kilkaset innych :mrgreen:
Staneq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Staneq » 27.05.2013 19:22

senkju... to już nie motam , postanowione czechy, austria, słowenia (objazd płatnej), cro...za splitem zjazd na jardanke i baska voda... :) :D
filipo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) filipo » 27.05.2013 21:18

Też wtrącę trzy grosze, podobnie jak ty jadę pierwszy raz do Cro i na pewno przez Słowację i Węgry, naczytałem się dużo o wyższości 86 nad innymi drogami jednak jak na pierwszy raz pojadę autostradami, winieta nie jest droga a osobiście wolę jazdę autostradą niż zwykłą drogą.

Życzę dobrego wyboru.
palenica
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) palenica » 28.05.2013 23:33

Ja mam węża w kieszeni dlatego zawsze jeżdżę przez SLK (Żylina -Bratysława, czyli słowacka winieta). Następnie przez Węgry trasą E65 bezpośrednio na południe (więc nie płacę ich winiety) i do CHR. Z B-B w Zagrzebiu pojawiam się po ok 7-8 godzinach. Czasami tą trasę robię 3 razy w roku dlatego liczę koszty. Ponieważ wożę rowery na bagażniku specjalnie nie zależy mi na autostradach, wybieram więc skrót przez Węgry i dobrze na tym wychodzę. Polecam drogę przez Cieszyn (szybka, szeroka i wygodna), mimo, że z Bielska bliżej jest na Zwardoń (wioski, ograniczenia i zakręty). Wg mnie nie ma sensu jechać autostradą na Budapeszt prawie dwa razy tyle kilometrów co drogą M65 i jeszcze płacić winietę- chyba, że ktoś ma na autostradzie średnią >200km/h. Przy okazji pytanie czy ktoś miał problem z brakiem węgierskiej winiety, bo zawsze robię parę kilometrów za Słowacją M1 i parę M7 przed Chorwacją? Węgrzy w przeciwieństwie do Słowaków są zawsze bardzo sympatyczni, być może udają na granicy, że nie widzą naklejki na szybie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

O wyższości trasy nad trasą - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone