Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O wyższości trasy nad trasą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 07.02.2013 20:37

Jadę z Kędzierzyna-Koźla (opolskie) na Ciovo, rozumiem, że wybieram trasę DeLux?
infantasy napisał(a):"Trasa DeLux" winiety i opłaty: CZECHY 11E/10 dni, AUSTRIA 8E/10 dni, SŁOWENJA 15E/7dni, CRO, bramki z granicy Austrii do Sestanac 42E.

Możecie mi podać linka do tematu gdzie ta trasa jest dokładnie rozpisana, bo nie mogę znaleźć?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 07.02.2013 21:12

komanch napisał(a):Jadę z Kędzierzyna-Koźla (opolskie) na Ciovo, rozumiem, że wybieram trasę DeLux?
infantasy napisał(a):"Trasa DeLux" winiety i opłaty: CZECHY 11E/10 dni, AUSTRIA 8E/10 dni, SŁOWENJA 15E/7dni, CRO, bramki z granicy Austrii do Sestanac 42E.

Możecie mi podać linka do tematu gdzie ta trasa jest dokładnie rozpisana, bo nie mogę znaleźć?

Wpisz w Google Maps lub Viamichelin start Kędzierzyn Koźle meta np Trogir i tą trasę Ci wyznaczy.
tomcioooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomcioooo » 07.02.2013 21:58

Dzięki Koledzy za podpowiedź :)
Staneq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Staneq » 27.05.2013 10:16

witam,
podłączę się pod ten wątek..

z racji tego że jadę w tym roku pierwszy raz do cro, trasa gliwice -> baśka voda

czytając forum wybrałem trasę przez węgry i teraz:

lepiej: cieszyn->bratysława->budapeszt->cro
czy jak wyżej ale z bratysławy na tą "Waszą" słynną 86

im bardziej was czytam tym bardziej nie wiem... :)

PS. jak jest z tankowaniem na węgrzech można płacić kartą za wahę

pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2013 10:25

Chcesz wydać kasę na winietę (elektroniczną) jedź autostradą, nie chcesz, jedź 86ką.
Z tym pytaniem o zapłatę kartą to chyba należy potraktować jako żart :lol:
Ja osobiście bym pojechał przez Austrię.
Jeszcze inna sprawa, to taka, że jak jedziesz z Gliwic, to nie wiem po co jedziesz do Cieszyna? :) Wal przez Czechy.
Staneq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Staneq » 27.05.2013 10:37

z Gliwic mam a1 na cieszyn a tak na chałupki nie chce mi się jechać... mam mentlik chodz chyba lepiej autostrada ta winieta na węgry nie jest to majątek jakiś..

(z tą wahą pytam serio czy nie ma kłopotów z płaceniem kartą, wiesz już raz spotkałem się w niemcowni że nie można było płacić mastercardem :mrgreen: )
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2013 10:53

Staneq napisał(a):z Gliwic mam a1 na cieszyn a tak na chałupki nie chce mi się jechać... mam mentlik chodz chyba lepiej autostrada ta winieta na węgry nie jest to majątek jakiś..

(z tą wahą pytam serio czy nie ma kłopotów z płaceniem kartą, wiesz już raz spotkałem się w niemcowni że nie można było płacić mastercardem :mrgreen: )

A1 taka sama na Cieszyn jaki na Chałupki a zanim dojedziesz do Cieszyna to już będziesz jechał autostradą w Czechach. Zrobisz jak chcesz. Co do płacenia karta to wszędzie się może zdarzyć awaria albo brak terminala, choć ja czegoś takiego nie doświadczyłem.
Austriacka winieta to tez nie majątek.
autostrada-a1-w-polsce-dokad-t33048.html?hilit=A1%20dok%C4%85d
Staneq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Staneq » 27.05.2013 11:02

austriacka nie majątek oczywiście, tylko Słowenia droga..
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.05.2013 11:11

Staneq napisał(a):witam,
podłączę się pod ten wątek..

z racji tego że jadę w tym roku pierwszy raz do cro, trasa gliwice -> baśka voda

czytając forum wybrałem trasę przez węgry i teraz:

lepiej: cieszyn->bratysława->budapeszt->cro
czy jak wyżej ale z bratysławy na tą "Waszą" słynną 86

im bardziej was czytam tym bardziej nie wiem... :)

PS. jak jest z tankowaniem na węgrzech można płacić kartą za wahę

pozdrawiam

W tamtym roku byliśmy w Baśka Voda, jechaliśmy przez Słowację i Węgry, autostrady mają w porządku. Winiety można kupić w Forro( pierwsza stacja benzynowa na Wegrzech)). Wystarczy wejść i powiedzieć- matrica :) .Jak się ma pełny bak można przejechać cale Węgry bez tankowania. I jak najbardziej można tam płacić kartą. Na Słowacji trzeba mieć obowiązkowo zapasowe żarówki, bezpieczniki, oczywiście kamizelki odblaskowe. Lubią sprawdzać.
W tym roku też tam ruszamy ale już inną trasą. Chcemy zobaczyć inne widoki i sprawdzić inne możliwości.
Jednak forum jest bardzo przydatne w planowaniu podroży i wakacji do Cro :)

do-baska-voda-t10322.html
Pozdrawiam.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.05.2013 12:31

Staneq napisał(a):z Gliwic mam a1 na cieszyn a tak na chałupki nie chce mi się jechać... mam mentlik chodz chyba lepiej autostrada ta winieta na węgry nie jest to majątek jakiś..

Z Gliwic A1 prowadzi na Gorzyczki i na pewno łatwiej tam pojechać niż przez Cieszyn. Potem tak jak Bocian radzi, Czechy i Austria. Ominąć autostradę w Słowenii i dalej na południe.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 27.05.2013 12:44

"Chcesz wydać kasę na winietę (elektroniczną) jedź autostradą, nie chcesz, jedź 86ką. "
"Austriacka winieta to tez nie majątek."
Zaiste zabawny sposób udzielania rad :)
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 27.05.2013 12:47

Staneq napisał(a):austriacka nie majątek oczywiście, tylko Słowenia droga..

w Słowenii jedziesz nie płatnymi
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2013 13:15

dids76 napisał(a):

Z Gliwic A1 prowadzi na Gorzyczki i na pewno łatwiej tam pojechać niż przez Cieszyn. Potem tak jak Bocian radzi, Czechy i Austria. Ominąć autostradę w Słowenii i dalej na południe.

Dokładnie taki miałbym plan. Z tym że ja dopuszczam kupno słoweńskiej winietki.
Ostatnio edytowano 27.05.2013 13:17 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2013 13:15

bluesman napisał(a):"Chcesz wydać kasę na winietę (elektroniczną) jedź autostradą, nie chcesz, jedź 86ką. "
"Austriacka winieta to tez nie majątek."
Zaiste zabawny sposób udzielania rad :)

:lool: :lool:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2013 13:17

kinga35 napisał(a): Na Słowacji trzeba mieć obowiązkowo zapasowe żarówki, bezpieczniki, oczywiście kamizelki odblaskowe. Lubią sprawdzać.

Mam odmienne zdanie. Było o tym nie raz, nie dwa na forum.
http://wartowiedziec.org/index.php/wydz ... -za-granic
Końcowa konkluzja z artykułu najważniejsza.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

O wyższości trasy nad trasą - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone